De 2024-editie van de DKW Vaarkaart Nederland staat nu online! In dit artikel vertellen wij u graag meer over de nieuwe functies, die met name in de 2024-editie van WinGPS 6 optimaal te gebruiken zijn.
Voorzien van een actuele TOP10NL op basis van de meest recente luchtfoto’s van het kadaster is DKW Vaarkaart Nederland 2024 op een groot aantal punten verbeterd t.o.v. de voorgaande editie.
Geoptimaliseerd voor CourseUp en HeadUp varen.
Voorgaande edities van DKW Vaarkaart Nederland waren ontworpen voor varen op een niet roterende noord-gerichte kaart (in NorthUp of CharUp volgmode). Ideaal op zee en de grote meren. Op de binnenwateren wordt echter GPS-gestuurd in CourseUp volgmode varen het meest toegepast. Op uw scherm vaart u dan altijd naar boven. Links is bakboord en rechts is stuurboord.
Bijna alle teksten zoals dieptegetallen zijn nu verplaatst van de kaart naar de meegeleverde waypoint-database, te vinden als groepen in het menu bij Waypoints. In CourseUp of HeadUp draait de kaart mee, maar blijven de teksten nu altijd horizontaal en daardoor makkelijk leesbaar en niet scheef of op z’n kop. Een voordeel is ook dat u de voor gebieden waar u niet komt, zoals bijv. de grote waypointgroep van de Waddenzee, de betreffende waypointgroepen uit kunt zetten. Hierdoor wordt het beeld verversen sneller en het kaartbeeld overzichtelijker.
Actuelere dieptes van de Friese Meren
Met nieuw ontwikkelde software zijn de meest recente dataseries met multibeam metingen van Provincie Fryslân bewerkt tot een waypointdatabase voor DKW Vaarkaart Nederland 2024. De lodingen geven de ondiepste plekken weer binnen en cirkel met een straal van160m met diepten t.o.v. Fries Boezem Peil. De dieptelijnen zijn nog ongewijzigd t.o.v. 2023.
Sector- en vuurtorenlichten als waypointgroep.
Voor de 2024-editie is het gelukt om de sectorlichten en vuurtorenlichten in vectorformaat op de kaart te tekenen in WinGPS 6-2024. Belangrijk voor aanloop van havens bij schemer en in het donker. In WinGPS 6-2023 wordt deze optie niet ondersteund.
Nieuw dieptebeeld Waddenzee.
Het nieuwe dieptebeeld van de Waddenzee is gebaseerd op het meest actuele en gedetailleerde dieptebeeld van IENC Waddenzee van RWS (Rijkswaterstaat). Voorgaande edities waren gebaseerd op het ongeveer 6 jaar oude bodemmodel in NAP van het ZUNO (RWS), dat ook in Stentec Tidal (voorheen Kustfijn) wordt toegepast.
De dieptes van de Waddenzee en Zeeland zijn gedefinieerd t.o.v. LAT (Laagste Astronomische Getij) net als overigens in de DKW1800-serie. Vaarkaart Nederland is daarom een veilige kaart om op getijwater te varen. Zowel in Zeeland als op de Wadden geven de lodingen de ondiepste waarden weer binnen een cirkel met een straal van 320m.
Indeling DKW Vaarkaart Nederland 2024 in beeld en bij kaartbeheer
Nieuw: Detailkaart Westeinderplassen, Zuid-Limburg en een aparte Grensovergang bij Lobith.
Vaarkaart Nederland 20204 is geoptimaliseerd voor CourseUp en HeadUP volgen. Hier langs een route van jachthaven Heegerwal naar Balk.
Sectorlichten in de Deltageul en het Hoornse gat. Alleen getoond met WinGPS 6-2024 e.v
Recente dieptebeeld Waddenzee bij Harlingen op basis IENC Waddenzee (RWS jan 2024).
Detail van het veranderlijke Schuitengat in DKW Vaarkaart NL 2024.
Merk op dat de actuele betonning al weer is verschoven. Het routenetwerk is hier nog niet bijgewerkt en loopt nog boven de rode SG8 i.p.v. er onder. De betonning van Vaarkaart Nederland wordt wekelijks bijgewerkt maar dat van de kaart niet. Het Schuitengat van de Stentec IENC Update Service voor WinGPS 6 2024 klopt wel met actuele betonning. Het IENC dieptebeeld van Waddenzee en Zeeland wordt immers wekelijks bijgewerkt. De betonning ter plekke kan echter afwijken en is uiteraard altijd maatgevend.
Heeft u nog opmerkingen of feedback over deze nieuwe kaart? Dan kunt u dit mailen naar helpdesk@stentec.com.
|