Mbo-diploma in het buitenland: Europass Certificaatsupplement
Het Europass Certificaatsupplement (CS) is een korte en praktische beschrijving van een Nederlands mbo-diploma. Hiermee laat de gediplomeerde aan buitenlandse bedrijven zien wat die kan.
De informatie komt rechtstreeks uit de kwalificatiedossiers die door de minister van OCW zijn vastgesteld. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.
Vind jouw CS
Zoek je een certificaatsupplement (CS) voor jouw Nederlandse mbo-diploma? Kijk eerst of op jouw diploma een erkende opleidingscode (voorheen crebo) van 5 cijfers staat. Kies daarna voor de optie die bij jou past. Zoek je een CS namens een school? Stuur dan een e-mail aan nlnrp@s-bb.nl.
-
Elke mbo-opleiding onder de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) heeft een unieke opleidingscode (voorheen crebo). Heeft jouw diploma een 5-cijferige code (bijv. 25480, 10045 of 95520)? Zoek jouw CS via de zoekbalk.
Kun je jouw opleidingscode niet vinden? Of staat de taal die je zoekt er niet tussen? Vraag gratis jouw CS aan. SBB behandelt je aanvraag binnen vier werkweken.
Aanvraagformulier s@Umbraco.GetDictionaryValue("external-link-screen-reader") -
Wil jij een gepersonaliseerd CS? Of heb jij een Nederlands mbo-diploma zonder erkende opleidingscode (voorheen crebo) van 5 cijfers?
Voor diploma’s waar een onderwijswet op staat, zoals de Wet op het leerlingwezen of de Wet op het voortgezet onderwijs, helpen we je graag aan een gepersonaliseerd CS. Dit CS op naam is een persoonlijk document met meer informatie over je opleiding. SBB zet daar een digitale handtekening onder. Een CS op naam kost €114,-.Voor particuliere opleidingen, branchediploma’s, Middenstandsdiploma’s of diploma’s Algemene ondernemersvaardigheden kun je geen CS aanvragen.
Wil jij een CS op naam ontvangen?
Aanvraagformulier s@Umbraco.GetDictionaryValue("external-link-screen-reader")
Werken in beschermd beroep in het buitenland
In EU-lidstaten (waaronder Nederland), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn verschillende beroepen beschermd. Dit zijn beroepen waarvoor wettelijke toegangsregelingen gelden. Daarnaast bestaan er in Nederland ook gereglementeerde opleidingen. Iedere EU-lidstaat heeft een assistentiecentrum (AC) dat informatie geeft. In Nederland is dat Nuffic. De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB werkt samen met Nuffic en is het aanspreekpunt voor mbo-beroepen.
-
Welke beroepen gereglementeerd zijn, verschilt per EU-lidstaat. Wilt u weten of een beroep gereglementeerd is in Nederland of een andere EU-lidstaat? Kijk in de database van de Europese Commissie. Hier vindt u per land een overzicht van gereglementeerde beroepen en bevoegde autoriteiten.
Naar database s@Umbraco.GetDictionaryValue("external-link-screen-reader") -
Dan kun je kosteloos een Engelstalige AC-verklaring aanvragen. Een AC-verklaring geeft informatie over de toepassing van de Europese richtlijn voor beroepserkenning op een Nederlandse kwalificatie. Deze verklaring is bedoeld als hulpmiddel bij de aanvraag van beroepserkenning in een andere EU-lidstaat.
- Vraag een AC-verklaring voor opleidingen op hbo- en wo-niveau aan bij Nuffic.
- Vraag een AC-verklaring voor opleidingen op mbo-niveau aan via ons formulier.
Kijk voor meer informatie over beroepserkenning op de websites van de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Nederlandse overheid geeft je ook informatie in het Engels.
-
Gereglementeerde opleidingen zijn gericht op de uitoefening van een specifiek beroep. Iemand die in Nederland een gereglementeerde opleiding heeft afgerond en in een andere EU-lidstaat in een gereglementeerd beroep wil werken, komt in principe in aanmerking voor beroepserkenning, ook al is het beroep in Nederland niet gereglementeerd. De bevoegde autoriteit in het land van vestiging beoordeelt of de gevolgde opleiding voldoet aan de gestelde toegangseisen voor het beroep.
-
Beroepsopleidingen op mbo-kwalificatieniveau 3 en 4 die zijn erkend door het ministerie van OCW zijn gereglementeerde opleidingen. Dit geldt ook voor alle erkende 3- en 4-jarige beroepsopleidingen op mbo-niveau die tot het jaar 1999/2000 werden aangeboden. Onder opleidingen met een bijzondere structuur verstaan we gereglementeerde opleidingen waarbij ook het beroep is gereglementeerd.
Welke opleidingen zijn gereglementeerd?
Aanvraag Verklaring Werken in een beschermd beroep
Aanvraagformulier s@Umbraco.GetDictionaryValue("external-link-screen-reader")Waardering buitenlandse diploma's
Met een diplomawaardering heb je een goede indicatie van de waarde van je buitenlandse diploma in Nederland. Zo vind je gemakkelijker een baan of een passende studie.
Voor wie?
Inburgeraars en andere buitenlandse diplomahouders, werkgevers, onderwijsinstellingen.
Waar?
Internationale diplomawaardering (IDW). Dit is het gezamenlijke digitale loket van SBB en Nuffic, dat alle aanvragen voor diplomawaardering verwerkt.
Aanvragen?
Wil je een diplomawaardering aanvragen?
Heb je een vraag?
De experts van de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB beantwoorden graag je vragen.
U bereikt ons van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 11.00 uur via telefoonnummer 079 321 79 30.
Als u wilt, kun je ons ook een bericht sturen per e-mail op idw@s-bb.nl.