SBB verbindt beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Dat geldt ook voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro). Zoals leerling praktijkonderwijs Michel (17). Hij sleutelde al aan scooters voor hij er eigenlijk op mocht rijden. Automonteur worden is zijn droom. Bij autobedrijf, tankstation & lunchroom Bie Olthof in Nijverdal loopt Michel stage. Daar hoopt hij binnenkort zijn praktijkverklaring te halen, een document waarmee hij kan aantonen welke vakvaardigheden hij beheerst. Bie Olthof is ondertussen blij met Michel in de werkplaats én met de goede stagebegeleiding door praktijkschool Reggesteyn. 

In de gezellige lunchroom van Bie Olthof in Nijverdal zitten Ian Olthof, eigenaar van het autobedrijf, en Nico Akkerman, stagecoördinator praktijkonderwijs, achter een kopje koffie. Twee jaar geleden stelde de praktijkschool Michel voor aan Ian. “In dat gesprek kwam Michel nogal gesloten en afwachtend over en ik sprak af dat hij eerst eens zou proeflopen in onze werkplaats. Daar heb ik geen spijt van gehad, want toen zag ik pas hoe gemotiveerd hij is voor het vak. Michel is altijd als eerste op het werk ‘s ochtends en klaagt nooit, ook niet op de dagen dat er keihard doorgewerkt moet worden. Bovendien klikte het goed met onze praktijkopleider Ramon en de andere collega’s.”

De juiste plek vinden

“De klik moet er zijn van alle kanten”, zegt Nico. Hij werkt al 27 jaar in het onderwijs en al 19 jaar als stagebegeleider. “Niet elke leerling past overal. Daarom is het goed om met proeflopen te beginnen. Ik blijf het aanspreekpunt voor het bedrijf bij problemen. Lukt het niet om problemen op te lossen, dan stoppen we met het traject, want de band met het bedrijf wil ik goed houden.”

Zien en doen

In de werkplaats is Michel bezig met het vervangen van een aandrijfas keerring. Hij doet dit voor de eerste keer zelfstandig. Erkend praktijkopleider Ramon Roelofs is in de buurt. Michel: “Met vragen kan ik altijd naar Ramon. Ik voel me op mijn gemak bij Bie Olthof en ga met plezier naar mijn werk.” In de schoolbanken voelt Michel zich minder op zijn plek. “Als ik een boek voor mijn neus heb, begrijp ik vaak niet zo goed wat er staat. Ik ben iemand die dingen moet zien en doen, dan lukt het me wel.”

Garantie van het leerbedrijf

De praktijkverklaring gaat uit van de werkprocessen uit de mbo kwalificatiestructuur. Het is een perfect instrument om te certificeren en te bewijzen wat een leerling  kan, vindt Nico. Samen met de leerling en de praktijkopleider stelt hij de werkprocessen vast waar de leerling in het bedrijf aan gaat werken. In het praktijkloket op MijnSBB.nl staat een begeleidingsdocument, waarop de voortgang van de leerling gevolgd kan worden. Nico: “Ieder werkproces dat Michel voldoende beheerst, wordt in dit document ondertekend door Ramon en komt op de praktijkverklaring te staan. “Bie Olthof staat dus garant voor de vakvaardigheden van Michel. Dit maakt de praktijkverklaring waardevol en zorgt ervoor dat Michel meer kansen heeft op de arbeidsmarkt.”

Supernetjes

Ramon heeft al heel wat leerlingen begeleid van verschillende niveaus. “In het begin hielp Michel met beurtjes en banden eraf halen. Tegenwoordig doet hij het regulier onderhoud helemaal zelfstandig en supernetjes. Naast de technische kennis, breng ik hem ook bij hoe het reilt en zeilt in een autobedrijf. Ik ben geduldig, maar soms haal ik hem ook uit zijn comfortzone. Er zit een goede monteur in Michel en met wat extra begeleiding en stimulans, komt dat eruit.”

MijnSBB

Ieder erkend leerbedrijf kan er aan meewerken dat een leerling uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) een praktijkverklaring haalt. Daarvoor kun je je erkenning via MijnSBB eenvoudig uitbreiden. Ook voor scholen is de werkwijze simpel, legt Nico uit. “Je zoekt een stagebedrijf op MijnSBB, voert de leerling in, print het begeleidingsdocument uit en presenteert dit bij het bedrijf. De praktijkverklaring kost je bovendien niets als school. En met vragen kun je terecht bij de adviseurs praktijkleren van SBB in je regio. Ik vind het mooi om te zien hoe het halen van een praktijkverklaring de leerlingen een positieve boost geeft. Sommigen gaan meteen aan het werk, anderen gaan verder leren op het mbo.”

Warme overdracht naar het roc

Ook Michel is van plan verder te leren voor automonteur. “Volgend jaar ga ik voor een diploma assistent mobiliteitsbranche (mbo-1) naar het ROC van Twente”, vertelt hij. “Ook wil ik het diploma Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen (mbo-2) halen.” Naast de verbinding tussen leerbedrijf, stagebegeleider en leerling, komt dan ook de mentor van het roc in beeld als een belangrijke schakel, Nico: “Michel zal in de bbl-opleiding één dag per week in de schoolbanken zitten. Theorie is niet zijn sterkste kant, dat weten we, dus een warme overdracht is belangrijk. Michel heeft een betrokken roc-mentor nodig, die hem echt ziet en helpt. En zelf blijf ik ook een vinger aan de pols houden.”

Werkgever blij met maatwerk

Bie Olthof hoopt dat Michel bij het bedrijf blijft werken. Werkgever Ian: “Je kan gaan zitten klagen over het gebrek aan goede automonteurs, maar dat schiet niet op. Door dit positieve traject winnen we een goede monteur voor de branche. Ik ben vooral heel blij met het maatwerk van stagebegeleider Nico. Zijn motto is: het onderwijs volgt de leerling in plaats van de leerling het onderwijs. En dat is precies wat Michel nodig heeft.”

Zoek je ook echte doeners voor je bedrijf? Bied dan leerlingen uit het praktijkonderwijs (pro) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) een stageplek aan. Bespreek dit met je adviseur praktijkleren van SBB. Wil je meer informatie of heb je vragen? Kijk ook eens naar de betreffende webpagina, hier vindt u de promovideo en de flyer. Ook kun je gebruik maken van de tipkaart en de leaflet voor het begeleiden van stagiaires met een extra begeleidingsbehoefte.

De pro en vso scholen en de contactpersonen voor de arbeidstoeleiding zijn per regio terug te vinden op Home - VSOPRO