Diplomawaardering
De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB is het expertisecentrum voor buitenlandse en Nederlandse vmbo- en mbo-diploma's. U kunt er bijvoorbeeld terecht voor een verklaring over de waarde van een Nederlands mbo-diploma die is afgegeven voor 1997.
Lees meerSBB-medewerker 1: Welkom bij de afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB. Heeft u een vraag over de waarde van uw Nederlandse of buitenlandse mbo-diploma? We helpen u graag.
SBB-medewerker 2: De afdeling Diplomawaardering en onderwijsvergelijking van SBB is hét expertisecentrum voor Nederlandse en buitenlandse mbo-diploma’s.
U kunt bij ons terecht voor vragen over de waarde van Nederlandse en buitenlandse mbo-diploma’s in Nederland en het gebruik van Nederlandse mbo-diploma’s in het buitenland.
Ook vergelijken wij buitenlandse mbo-diploma’s met het Nederlandse onderwijssysteem.
Dit doen wij al ruim 25 jaar.
SBB-medewerker 1: We kijken of een van onze producten antwoord biedt op uw vraag. Of we verwijzen u door naar de juiste instantie.
SBB-medewerker 2: Al onze producten vraagt u digitaal aan via s-bb.nl. Heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar idw@s-bb.nl en wij helpen u verder!
Bij- en omscholing van volwassenen
Het mbo biedt mogelijkheden om leren en werken in uw bedrijf te combineren: praktijkleren. Praktijkleren kan ook worden ingezet voor om- en bijscholing van volwassenen. Bijvoorbeeld als oplossing voor een personeelstekort. Of om de kennis en vaardigheden van uw vakmensen aan te laten sluiten bij ontwikkelingen als de energietransitie en de opgave in de zorg.
Voorwaarden voor erkenning
Als erkend leerbedrijf voldoet u aan enkele voorwaarden. U biedt de student bijvoorbeeld een goede en veilige werkplek, waar die ervaring opdoet met de werkprocessen en werkzaamheden die horen bij het beroep. Ook moet er een praktijkopleider zijn die de student op de werkvloer begeleidt.
Laat u inspireren
SBB heeft in samenwerking met MBO Raad, NRTO en UWV een inspiratiekaart opgesteld voor bij- en omscholing via het mbo voor kansrijke beroepen.
Pro- en vso-leerlingen
Naast de diensten voor het mbo, werkt SBB ook voor het praktijkonderwijs (pro) en het Voortgezet Speciaal Onderwijs (vso). Dit zijn twee vormen van voortgezet onderwijs voor jongeren die meer begeleiding nodig hebben. Veel van deze leerlingen stromen vanuit een stage direct door naar de arbeidsmarkt.
Feiten en cijfers
In Nederland werken ruim 9 miljoen mensen, waarvan er 3,7 miljoen een opleiding volgden op het mbo. Deze vakmensen werken in veel verschillende sectoren. De vraag naar net afgestudeerde mbo-studenten is dan ook groot. Des te belangrijker om te zorgen dat het opleidingsaanbod zo veel mogelijk aansluit op de vraag uit de arbeidsmarkt.
Hoeveel mbo-instellingen zijn er? Hoeveel erkende leerbedrijven? Wat is de kans op stage, leerbaan en werk? Met welke trends en ontwikkelingen hebben sectoren te maken? We zetten het voor u op een rijtje.
Veelgestelde vragen
Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur praktijkleren of neem contact op met de Servicedesk van SBB. Wij helpen u graag!
-
Waaraan u moet voldoen beschrijven we op de pagina Voorwaarden voor erkenning.
-
Ook als u een leerling uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of het praktijkonderwijs (pro) wilt begeleiden of een vmbo-leerling in een leerwerktraject, moet u een erkenning aanvragen.
-
Op de pagina Erkend leerbedrijf worden vindt u alle informatie over het aanvragen van erkenning bij SBB.
-
Dat klopt, op de pagina Financiële mogelijkheden vindt u alle informatie over subsidies en fondsen.
-
Het uitbreiden van uw erkenning regelt u via MijnSBB. Als u de aanvraag heeft afgerond, neemt de adviseur praktijkleren van SBB binnen tien werkdagen contact met u op.
-
Op de pagina Voorwaarden voor erkenning vindt u het modelprofiel van de praktijkopleider. Daar leest u wat er van een praktijkopleider wordt verwacht. Soms zijn er aanvullende eisen. Die vindt u in de sectorale aanvullingen.
-
Log in op MijnSBB en voeg een contactpersoon toe via de knop Organisatiegegevens. Alleen een contactpersoon die bij ons staat geregistreerd kan deze gegevens wijzigen.
-
MijnSBB is uw online platform voor het regelen van al uw praktische zaken met SBB. U vindt er onder andere een kennisbank met informatie. Ga naar de loginpagina om toegang te krijgen tot MijnSBB.
-
Maak via MijnSBB een stage of leerbaan aan. Die is automatisch en direct zichtbaar op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl, de websites waar studenten een geschikte stage of leerbaan zoeken.
-
We willen graag dat u tevreden bent over SBB. Heeft u een klacht over onze dienstverlening (denk aan onze systemen, procedures, websites of informatiemateriaal) of een van onze medewerkers? Vul dan het contactformulier in en kies voor ‘klacht’ of ‘signaal’.