Cloudbeveiliging verwijst naar een reeks beleidsregels, controles en technologieën om data, applicaties en infrastructuurservices te beschermen. Al deze componenten werken samen om data, infrastructuur en applicaties veilig te houden. Deze beveiligingsmaatregelen beschermen een cloudcomputing-omgeving tegen externe en interne cyberdreigingen en kwetsbaarheden.
Terwijl bedrijven initiatieven voor digitale transformatie (DX) versnellen, processen doortastend aanpassen en volledige bedrijfsmodellen met cloudservices opnieuw doordenken, krijgen door deze brede acceptatie cybercriminelen ook nieuwe mogelijkheden om cyberfraude uit te voeren. Aangezien deze organisaties snel handelen om hun activiteiten digitaal te transformeren, zijn effectieve beveiligingscontroles voor hen vaak bijzaak. Bedrijven onthouden zich vaak van bewezen best practices en maken het moeilijk, zo niet onmogelijk, om het risico nauwkeurig in te schatten en te beheren. Terwijl bedrijven zich aanpassen aan voortdurende veranderingen en doortastend overstappen naar de cloud, moeten uiteenlopende perspectieven en agenda's worden bijeengebracht in een samenhangende strategie. Organisaties die de overstap naar de cloud zien als een kans om proactief een cultuur van 'beveiliging eerst' te ontwikkelen, zullen een evenwicht moeten zien te vinden tussen het mogelijk maken van het gebruik van cloudservices en het beschermen van gevoelige transacties en data.
Cloudbeveiliging biedt organisaties een manier om beveiligingsvereisten aan te pakken en ervoor te zorgen dat zij zich aan de wettelijke compliancevereisten houden. Voor een effectieve cloudbeveiliging zijn meerdere verdedigingslagen in de hele cloudtechnologie-stack nodig die bestaan uit:
Machine learning en kunstmatige intelligentie breiden technologieën voor contextueel bewustzijn in een cloudbeveiligingsportfolio uit. Met cloudbeveiliging hebben bedrijven bescherming voor IaaS, PaaS en SaaS, waardoor de beveiliging wordt uitgebreid naar het netwerk, de hardware, de chips, het besturingssysteem, de opslag en de applicaties.
Vandaag de dag krijgen bedrijven een breed scala aan tools voor cloudbeveiliging aangeboden om hun omgevingen te beveiligen bij het verplaatsen van workloads en data naar de cloud. Sommige van deze tools worden echter geleverd met op maat gemaakte instructies en worden aangeboden als individuele services. Van cloudgebruikers en -beheerders wordt verwacht dat zij weten hoe cloudbeveiligingsservices werken, hoe ze deze correct kunnen configureren en hoe ze hun cloudimplementaties kunnen onderhouden. Hoewel er geen gebrek aan beveiligingsopties is, kan het lastig zijn om die opties in te stellen en kan er gemakkelijk ergens een fout worden gemaakt. Bovendien halen de onophoudelijke cyclus van phishing, malware en toenemende cyberfraude en een reeks verkeerd geconfigureerde cloudservices meer en meer de rek uit de reeds onder druk staande programma's voor cyberbeveiliging. Dit heeft ertoe geleid dat organisaties te maken krijgen met datalekken en de daaruit voortvloeiende merkschade, herstelkosten en boetes. Hieronder staan een aantal belangrijke vereisten om clouddata veilig te houden:
Naarmate de acceptatie van de cloud blijft toenemen als gevolg van prioriteiten voor digitale transformatie, moeten bedrijven anticiperen op en navigeren door de complexiteit van het beveiligen van hun cloudomgevingen. Het is essentieel om een cloudprovider te kiezen die de beveiliging zo heeft ontworpen dat deze automatisch wordt ingebouwd in de hele cloudstack (IaaS, PaaS, SaaS). Extra overwegingen ten aanzien van de toekomst van cloudbeveiliging zijn onder meer: