Nextens https://www.nextens.nl/ Fiscaal partner van professionals Wed, 21 Aug 2024 12:27:32 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.nextens.nl/content/uploads/Favicon01.png Nextens https://www.nextens.nl/ 32 32 Studio Nextens – De gasten zijn bekend! https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/studio-nextens-op-weg-met-een-nieuw-kabinet/ Wed, 21 Aug 2024 07:42:50 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58198 Op 3 september staat er weer een nieuwe Studio Nextens gepland. In deze editie bespreken onze promintente gasten onder aanvoering van Ronnie Overgoor de belangrijkste onderwerpen uit het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. Wil jij weten welke impact deze maatregelen gaan of kunnen hebben op jouw situatie als ondernemer? Schrijf je dan snel gratis in!

The post Studio Nextens – De gasten zijn bekend! appeared first on Nextens.

]]>
Op 3 september staat er weer een nieuwe Studio Nextens gepland. In deze editie bespreken onze promintente gasten Martin Visser en Sylvester Schenk onder aanvoering van Ronnie Overgoor de belangrijkste onderwerpen uit het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. Wil jij weten welke impact deze maatregelen gaan of kunnen hebben op jouw situatie als adviseur of ondernemer? Schrijf je dan snel gratis in!

Bekijk hieronder alvast een teaser.


Aan bod komen onder andere het ongedaanmaken van de versobering van de 30%-regeling, de maatregelen rond de mkb-vrijstelling en natuurlijk het wetsvoorstel omtrent werkelijk rendement in Box 3. Onze gasten zullen er voor zorgen dat echt alle belangrijke punten de revue passeren.

Als journalist van de Financiële Telegraaf en economisch commentator volgt Martin Visser de financiele en fiscale ontwikkelingen binnen de politiek op de voet. Sylvester Schenk weet als Directeur Fiscale Zaken bij het Register Belastingadviseurs als geen ander welke gevolgen deze ontwikkelingen in de praktijk hebben. Ook Raymond Barkman, fiscaal econoom in het content team van Nextens, deelt zijn visie.

Heb je een prangende vraag dan is er uiteraard de mogelijkheid om deze te stellen.

Schrijf je nu in voor Studio Nextens op 3 september en hou deze datum vrij in je agenda want dit wil je absoluut niet missen! Het webinar start om 15.00 uur maar als je je hebt ingeschreven, kun je het webinar uiteraard ook op een later tijdstip terugkijken.

The post Studio Nextens – De gasten zijn bekend! appeared first on Nextens.

]]>
Belastingdiensten krijgen moeilijk grip op cryptobelastingontduiking https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/inkomen-en-vermogen/belastingdiensten-krijgen-moeilijk-grip-op-cryptobelastingontduiking/ Tue, 20 Aug 2024 09:02:36 +0000 https://www.nextens.nl/?p=59013 Vermogensbeheerders waarschuwen dat belastingdiensten nauwelijks grip krijgen op belastingontduiking via crypto’s, terwijl deze praktijk toeneemt. Roger Ver, ook bekend als Bitcoin Jesus, werd in Spanje gearresteerd op verdenking van belastingontduiking door de Verenigde Staten. Hij zou nog minstens $48 miljoen moeten betalen. Toename in onderzoeken, maar nog veel verborgen Zijn arrestatie benadrukt hoe lastig het […]

The post Belastingdiensten krijgen moeilijk grip op cryptobelastingontduiking appeared first on Nextens.

]]>
Vermogensbeheerders waarschuwen dat belastingdiensten nauwelijks grip krijgen op belastingontduiking via crypto’s, terwijl deze praktijk toeneemt. Roger Ver, ook bekend als Bitcoin Jesus, werd in Spanje gearresteerd op verdenking van belastingontduiking door de Verenigde Staten. Hij zou nog minstens $48 miljoen moeten betalen.

Toename in onderzoeken, maar nog veel verborgen

Zijn arrestatie benadrukt hoe lastig het is voor belastingdiensten om grip te krijgen op belastingontduiking via crypto’s. De markt voor digitale valuta is enorm gegroeid, en het verbergen of wegsluizen van bitcoins blijft relatief eenvoudig.

De Amerikaanse belastingdienst, IRS, onderzocht sinds 2018 bijna vierhonderd gevallen van belastingontduiking via crypto’s, waarvan het aantal onderzoeken vorig jaar sterk toenam. Toch blijft veel onopgemerkt door de anonimiteit van digitale valuta en het gebrek aan klantgegevens van cryptobeurzen. Volgens schattingen van Bloomberg loopt de VS jaarlijks $688 miljard aan belastinginkomsten mis, waarvan minstens $50 miljard via crypto’s.

Europese actie in 2026

Hoewel er in Europa nog geen cijfers zijn, maakt de Europese Commissie zich zorgen. In 2026 komen er regels die cryptobedrijven verplichten om transacties te delen met overheden. Eurocommissaris Paolo Gentiloni benadrukte dat veel cryptogebruikers die aanzienlijke winsten maken, momenteel onder de radar van de belastingdiensten blijven, wat onacceptabel is.

Huidige controle schiet tekort

In Nederland moeten banken en cryptobedrijven ongebruikelijke transacties melden vanwege witwascontroles. Sommige beurzen geven vrijwillig klantgegevens door aan de Belastingdienst, wat leidt tot belastingheffing over cryptowinsten in box 3. Maar niet alle cryptobeurzen, zoals Binance en Bitfinex, staan onder toezicht en melden geen ongebruikelijke transacties, waardoor belastingontduiking eenvoudig blijft.

Blijvende uitdagingen voor Belastingdiensten

Zelfs met de nieuwe EU-regels in 2026 blijven er offshorecryptobeurzen beschikbaar, en blockchains zijn nog steeds moeilijk te doorgronden voor belastingdiensten. Het IMF waarschuwt voor de groeiende dreiging van cryptogebruiken voor het kopen van goederen, wat de grootste bedreiging van crypto’s kan worden. Met crypto’s kunnen luxe producten en vastgoed in belastingparadijzen worden gekocht zonder dat de belastingdienst hiervan weet.

Niet iedereen ontduikt bewust

Hoewel er veel mogelijkheden zijn voor belastingontduiking via crypto’s, betalen de meeste cryptobezitters netjes hun belasting. Vaak is onwetendheid de oorzaak van niet-aangegeven winsten, bijvoorbeeld door gratis ontvangen crypto’s of jongeren die niet beseffen dat hun winsten boven het heffingsvrije vermogen vallen.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Belastingdiensten krijgen moeilijk grip op cryptobelastingontduiking appeared first on Nextens.

]]>
Marketingtribune: De zomerfavorieten van… Martin Voigt https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/de-zomerfavorieten-van-martin-voigt-voor-marketingtribune/ Mon, 19 Aug 2024 13:54:14 +0000 https://www.nextens.nl/?p=59000 Martin Voigt werd recentelijk geïnterviewd voor Marketingtribune. Over zijn vakantie in Canada maar ook over de plannen van Nextens voor het aankomend jaar.

The post Marketingtribune: De zomerfavorieten van… Martin Voigt appeared first on Nextens.

]]>
Martin Voigt, Marketing Directeur bij Nextens, werd recentelijk geïnterviewd door Michiel van Zaane voor marketingtribune.nl. Wij vonden dit interview te leuk om niet ook hier te plaatsen. Bij deze dus!

Niet bepaald een typische vakantiefoto bovenaan deze editie van de Zomerfavorieten, maar wassen hoort nu eenmaal ook bij een roadtrip van een maand door Canada. Martin Voigt (rechts op de foto) van Nextens (belastingaangiftesoftware en fiscale kennisbanken) vertelt.

Hoe zag jouw vakantie eruit?

Canada. Samen met mijn neef (die zit dus links op de foto) heb ik een maand lang een roadtrip gemaakt in een dikke pick-up truck, van west naar oost, van Vancouver naar Montreal (langs het Stampede festival in Calgary). Dit was een geweldig avontuur, een heel indrukwekkend land en echt een cadeautje om er zo lang helemaal uit te zijn.

Wat staat er op marketinggebied op stapel voor Nextens najaar 2024 en 2025?

Uiteraard doet AI zijn intrede in onze producten (belastingaangiftesoftware en fiscale kennisbanken) en ook binnen marketing biedt AI enorm veel kansen, deze gaan we verder onderzoeken en verder inzetten. Daarnaast starten we dit najaar met een strategische samenwerking met het Register Belastingadviseurs, de fiscale beroepsvereniging, en organiseren we dit najaar op 14 november voor het eerst Nextens Connect, een kennis- en netwerkdag voor onze klanten, stakeholders en prospects.

Volgend jaar lanceren we een aantal nieuwe features die we gaan ontwikkelen in samenwerking met onze klanten. Om de veelzijdigheid en kwaliteit van Nextens te onderstrepen focussen we daarnaast op onze (online) zichtbaarheid via SEA, SEO en zetten we meer in op branding.

Tenslotte bouwen we onze samenwerking met Stichting het Vergeten Kind nog verder uit, omdat we merken dat het echt kunnen bijdragen aan een goed doel – niet alleen Financieel maar ook via vrijwilligerswerk – collega’s enorm inspireert en motiveert, maar ook onze klanten.

Welk seizoen is het belangrijkst voor jouw merk en waarom?

Alle verschillende soorten belastingen gaan het hele jaar door, maar het voorjaar is altijd extra belangrijk, dan worden de Inkomstenbelastingen ingediend (zo’n 50% van alle professioneel ingediende aangiften Inkomstenbelasting gaan via onze software).

Wat zijn de zomertrends voor jouw merk?

Nextens kent niet per se zomertrends, maar wat voor ons en onze klanten heel belangrijk is, is Prinsjesdag op de derde dinsdag in september. Dan worden de fiscale plannen voor het komende jaar gepresenteerd, die wij dan (indien nodig) moeten doorvertalen in onze software en waarover wij relevante artikelen aanbieden in onze kennisbank Nextens Naslag. Ook hosten we op de dag na Prinsjesdag een altijd goed bezocht webinar met als gasten economen, fiscalisten en beleidsmakers om verder te praten over de aangekondigde maatregelen.

Martin’s zomerfavorieten

  • Favoriete zomerdrankje? Gemberlimonade met een extra scheutje Gimber, met Spa Rood.
  • Favoriete ijsje? Dropijs. Bijna nergens te krijgen, dus maak ik het zelf.
  • Kamperen of hotel? Hotel. Het leven kent al genoeg uitdagingen, dus daar hoeft kamperen echt niet aan toe te worden gevoegd.
  • Favoriete barbecuegerecht? Spareribs.
  • Boek of badminton? Boek. Tijdens vakanties verslind ik ze, dit jaar alleen maar non-fictie.
  • Favoriete vakantieland? Oostenrijk (dat is ook deels mijn land van herkomst).
  • Natuur of stad? Natuur.
  • Zwembad of strand? Strand.
  • Auto of vliegtuig? Auto. Je neemt altijd meer spullen mee terug dan je denkt, in een vliegtuig kan dat dan weer niet altijd.
  • Fiets of boot? Fiets.
  • Favoriete zomermerk? Ola (en dan met name Raketjes en Liuk). Elke keer weer een feestje.

Dit interview met Martin verscheen eerder op marketingtribune.nl.

The post Marketingtribune: De zomerfavorieten van… Martin Voigt appeared first on Nextens.

]]>
De toekomst van fiscaliteit 1: Blockchain – hype of gamechanger? https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/cat2/de-toekomst-van-fiscaliteit-blockchain-hype-of-gamechanger/ Fri, 16 Aug 2024 13:31:20 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58968 Fiscaliteit is altijd in beweging. Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we belastingen heffen, innen en betalen. In deze serie blogposts kijken we naar de invloed van blockchain op fiscaliteit.

The post De toekomst van fiscaliteit 1: Blockchain – hype of gamechanger? appeared first on Nextens.

]]>
De wereld van fiscaliteit staat geen moment stil. Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we belasting heffen, innen en betalen. In een serie korte blogposts kijken we daarom naar een aantal ontwikkelingen. In deze eerste post beginnen we met blockchain. Terwijl kunstmatige intelligentie (AI) enorm veel aandacht krijgt, blijft blockchain juist onderbelicht. Onterecht vinden wij. Blockchain als technologie, met name bekend vanwege Bitcoin en andere cryptocurrencies, heeft immers het potentieel om de manier waarop belasting wordt geheven, betaald en beheerd, fundamenteel te veranderen.

Wat is blockchain?

Voordat we dieper ingaan op de mogelijke impact van blockchain op de belastingwereld, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van wat blockchain eigenlijk is. Blockchain kan worden omschreven als een gedecentraliseerd, digitaal grootboek waarin transacties permanent en veilig worden vastgelegd. Elke transactie wordt versleuteld en toegevoegd aan een keten van eerdere transacties, die samen een “blok” vormen. Deze blokken worden verspreid over een netwerk van computers, waardoor manipulatie vrijwel onmogelijk is.

Bekijk ook eens het volgende filmpje. Daarin wordt heel simpel uitgelegd wat blockchain is en hoe het werkt.

Blockchain: de mogelijkheden voor belastingheffing

Blockchain biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van efficiëntie, transparantie en data-integriteit. Daarmee kan blockchain de belastingheffing op verschillende manieren verbeteren. Een van de meest veelbelovende toepassingen is de mogelijkheid om belastingaangiften en -betalingen in real-time te verwerken. In plaats van het traditionele jaarlijkse proces, zouden belastingen automatisch en direct kunnen worden berekend en geïnd zodra een transactie plaatsvindt. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar zorgt ook voor een grotere mate van transparantie. Bovendien kan de kans op fouten en fraude aanzienlijk worden verminderd.

Smart contracts

Daarnaast kunnen smart contracts, een andere blockchaintoepassing, een grote impact hebben op de manier waarop we bijvoorbeeld btw, loonbelasting of andere heffingen betalen en innen. Smart contracts zijn geautomatiseerde overeenkomsten die zichzelf uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dus als A, dan B. Een voorbeeld is dat het huis van Josefien automatisch wordt overgeschreven naar Daan, wanneer Daan het afgesproken bedrag overmaakt aan Josefien. In de wereld zonder smart contracts is een autoriteit betrokken die het eigenaarschap van woningen bijhoudt. In de wereld van smart contracts is deze tussenpartij (‘middle man’) overbodig. Smart contracts kunnen dus de rol van bedrijven als tussenpersoon voor de overheid overbodig maken, wat de nalevingskosten voor zowel bedrijven als overheden aanzienlijk verlaagt.

Wil je meer weten over smart contracts? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Praktische toepassingen

Nu je een globaal beeld hebt van wat blockchain is en op welke manier het de fiscale wereld kan helpen verbeteren, kijken we in een volgende blogpost naar een aantal specifieke toepassingen. Verschillende landen zoals Finland en China zetten blockchain namelijk al actief in om hun belastingprocessen te verbeteren. Volg ons daarom op LinkedIn en je bent er zeker van dat je het volgende artikel niet mist!

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post De toekomst van fiscaliteit 1: Blockchain – hype of gamechanger? appeared first on Nextens.

]]>
Beleggers waarschuwen: bedrijven halen duurzaamheidsdoelen niet https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/onderneming/beleggers-waarschuwen-bedrijven-halen-duurzaamheidsdoelen-niet/ Fri, 16 Aug 2024 08:07:50 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58984 Veel bedrijven zullen hun zelfopgelegde klimaatdoelen niet halen, aldus grote vermogensbeheerders. Dit brengt ook de klimaatdoelen van beleggers in gevaar. Dit blijkt uit gesprekken met vermogensbeheerders zoals Fidelity International, Robeco, LGIM en Schroders, die samen meer dan €3000 miljard beheren. Geen geloofwaardig plan De doelstellingen blijken vaak onhaalbaar door een tekort aan duurzame alternatieven, stijgende […]

The post Beleggers waarschuwen: bedrijven halen duurzaamheidsdoelen niet appeared first on Nextens.

]]>
Veel bedrijven zullen hun zelfopgelegde klimaatdoelen niet halen, aldus grote vermogensbeheerders. Dit brengt ook de klimaatdoelen van beleggers in gevaar. Dit blijkt uit gesprekken met vermogensbeheerders zoals Fidelity International, Robeco, LGIM en Schroders, die samen meer dan €3000 miljard beheren.

Geen geloofwaardig plan

De doelstellingen blijken vaak onhaalbaar door een tekort aan duurzame alternatieven, stijgende rente en geopolitieke spanningen. Volgens Jenn-Hui Tan, hoofd duurzaamheid bij Fidelity International, heeft meer dan de helft van de bedrijven die zij volgen geen geloofwaardig plan om hun klimaatdoelen te bereiken. Ook andere vermogensbeheerders signaleren dat veel bedrijven worstelen met hun duurzaamheidsdoelen.

Oorzaken: oorlog, inflatie en gebrek aan alternatieven

Volgens Andy Howard van Schroders zijn bedrijven niet per se minder ambitieus geworden, maar worden ze geconfronteerd met de realiteit dat sommige doelen moeilijk te realiseren zijn. De geopolitieke situatie, zoals de oorlog in Europa, inflatie en stijgende rentes, hebben de bedrijfswinsten onder druk gezet, wat het moeilijk maakt om klimaatdoelen te halen.

Carola van Lamoen van Robeco noemt de cementindustrie als voorbeeld, waar duurzame alternatieven nog niet op grote schaal beschikbaar zijn. Dit plaatst zowel bedrijven als beleggers voor een uitdaging.

Impact op beleggers

Deze uitdagingen brengen beleggers die hun portefeuilles willen verduurzamen in een lastige positie. Als bedrijven hun uitstoot niet verminderen, kunnen ook beleggers hun klimaatdoelen niet halen. Vermogensbeheerders hebben twee opties: investeren in bedrijven met een lagere uitstoot of bedrijven aanmoedigen om te verduurzamen.

Hoewel de eerste optie populair was, wordt het steeds moeilijker om vervuilende bedrijven uit te sluiten. Minder spreiding verhoogt het risico, en het klimaat schiet er weinig mee op als een vervuilend bedrijf gewoon verdergaat onder een andere eigenaar.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Beleggers waarschuwen: bedrijven halen duurzaamheidsdoelen niet appeared first on Nextens.

]]>
Fiscalisten: tijdig bezwaar vergroot kans op villataks teruggave https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/inkomen-en-vermogen/fiscalisten-tijdig-bezwaar-vergroot-kans-op-villataks-teruggave/ Wed, 14 Aug 2024 14:57:40 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58912 Huiseigenaren met woningen boven de €1 miljoen vragen zich af of ze bezwaar moeten maken tegen de villabelasting, nu de Hoge Raad eerder al veronderstelde rendementen in box 3 heeft afgekeurd. Deze villataks, een bijtelling van 2,35% voor duurdere huizen in box 1 van de inkomstenbelasting, wordt door sommige fiscalisten gezien als in strijd met het Europees eigendomsrecht. Ze verwachten dat ook deze belasting door de Hoge Raad zal worden afgekeurd.

The post Fiscalisten: tijdig bezwaar vergroot kans op villataks teruggave appeared first on Nextens.

]]>
Huiseigenaren met woningen boven de €1 miljoen vragen zich af of ze bezwaar moeten maken tegen de villabelasting, nu de Hoge Raad eerder al veronderstelde rendementen in box 3 heeft afgekeurd. Deze villataks, een bijtelling van 2,35% voor duurdere huizen in box 1 van de inkomstenbelasting, wordt door sommige fiscalisten gezien als in strijd met het Europees eigendomsrecht. Ze verwachten dat ook deze belasting door de Hoge Raad zal worden afgekeurd.

Leren van box 3

De les van de afgekeurde vermogensrendementsheffing in box 3 is duidelijk: wie op tijd bezwaar maakt, heeft kans op teruggave. Toen de Hoge Raad in december 2021 oordeelde dat de heffing in box 3 vanaf 2017 onrechtmatig was, kregen alleen de 60.000 bezwaarmakers hun te veel betaalde belasting terug.

Zo’n 1,5 miljoen belastingplichtigen die zonder bezwaar betaalden, wachten nu af of ze nog iets terugkrijgen. Fiscalisten adviseren daarom om nu wel bezwaar te maken tegen de villataks, mogelijk zelfs op no cure, no pay-basis, schrijft het FD.

Aantal bezwaren nog onbekend

Hoeveel mensen inmiddels bezwaar hebben gemaakt tegen de villabelasting, is nog onduidelijk. De Belastingdienst zegt niet dat dergelijke bezwaren zijn aangehouden in afwachting van de uitspraken van de Hoge Raad over box 3, maar stelt dat er sprake kan zijn van samenloop. Dit betekent dat aanslagen zijn uitgesteld, waardoor huiseigenaren die ook beleggingen in box 3 hebben, nog bezwaar kunnen maken tegen de villataks voor de jaren 2021, 2022 en 2023.

Villataks los van draagkracht

Mient Klooster van vhm/accountants & belastingadviseurs wijst erop dat het oorspronkelijke doel van het eigenwoningforfait was om het woonvoordeel van huiseigenaren te belasten. De villataks, ingevoerd in 2009, lijkt volgens hem in strijd met dit doel, vooral omdat de waardegrens waarop het hogere tarief geldt, niet in lijn is gebleven met de stijgende huizenprijzen. Hierdoor worden ook gewone huiseigenaren getroffen door een belasting die volgens Klooster losstaat van hun draagkracht. Volgens schattingen van taxatiekantoor Calcasa kregen vorig jaar 90.000 huiseigenaren te maken met deze hoge bijtelling, een verzesvoudiging sinds 2015.

Uitkomst villataks onzeker

Hoewel de Hoge Raad eerder veronderstelde rendementen in box 3 afwees, oordeelde ze in juni dat niet-gerealiseerde waardestijgingen van vastgoed mogen meetellen voor de belasting in box 3. Dit maakt het lastig te voorspellen hoe de Raad over de villataks zal oordelen. Eén ding is zeker: wie geen bezwaar maakt, loopt het risico buiten de boot te vallen, aldus het FD.

Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?

The post Fiscalisten: tijdig bezwaar vergroot kans op villataks teruggave appeared first on Nextens.

]]>
Welke rol spelen belastingen in duurzaamheidsrapportages? https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/cat2/welke-rol-spelen-belastingen-in-duurzaamheidsrapportages/ Tue, 13 Aug 2024 12:23:25 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58836 De duurzaamheidsrapportages in het kader van de CSRD hebben ook invloed op het werk van de tax en finance manager. In dit artikel lees je hoe.

The post Welke rol spelen belastingen in duurzaamheidsrapportages? appeared first on Nextens.

]]>
De introductie van de verplichte duurzaamheidsrapportages in het kader van Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft ook voor de finance of tax manager gevolgen. Ondanks het feit dat belasting niet met zo veel woorden genoemd wordt in de CSRD, zijn duurzaamheid en belastingen wel degelijk nauw met elkaar verweven.

Financiële en duurzaamheidsdata

Volgens de CSRD vereisten, dienen duurzaamheidsgegevens dezelfde positie te krijgen als financiële gegevens in het bestuursverslag. Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld ook de tax managers op de hoogte dienen te zijn van de duurzaamheidsactiviteiten binnen de onderneming. Een belangrijk onderdeel hierbij is de dubbele materialiteitsbeoordeling. Deze beoordeling is namelijk essentieel voor het voldoen aan de CSRD-vereisten.

Dubbele materialiteitsbeoordeling

De dubbele materialiteitsbeoordeling is de beoordeling van hoe enerzijds duurzaamheidskwesties een bedrijf financieel beïnvloeden en hoe anderzijds de activiteiten van het bedrijf de maatschappij en het milieu beïnvloeden. Het is daarom dus van belang om goed voor ogen te hebben wat er binnen een organisatie speelt. Wat gebeurt er binnen de waardeketen en in hoeverre beïnvloeden duurzame ontwikkelingen in een bredere context een bedrijf? Denk bijvoorbeeld aan de financiële en reputatierisico’s van mensenrechtenschendingen in je toeleveringsketen maar ook aan de mogelijke belastingverhogingen als gevolg van nieuwe natuur- en klimaatwetgeving van de EU.

Datacollectie en -structurering

Een belangrijk onderdeel voor de dubbele materialiteitsbeoordeling is een helder proces dat een correcte verzameling en juistheid van data waarborgt. Hier valt data met betrekking tot duurzaamheid ook onder. Nauwkeurige duurzaamheidsgegevens zijn essentieel voor geloofwaardige rapportage en besluitvorming.

De rol van belastingen bij in duurzaamheidsrapportages

Bedrijven hebben een grote impact op milieu en maatschappij. Zowel positief als negatief. Hierbij wordt al snel gedacht aan het veroorzaken van schade aan bijvoorbeeld natuur en leefomgeving of het schenden van mensenrechten. Aan belastingen wordt echter veel minder snel gedacht. Dat is echter niet terecht. Organisaties als de VN en de OESO onderschrijven namelijk dat belastingen juist cruciaal zijn voor het behalen van duurzaamheidsdoelen.

Fiscaliteit als beleidsinstrument

Fiscaliteit speelt dan ook een belangrijke rol als beleidsinstrument om gedrag te sturen. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van ‘ESG-belastingen’ op koolstof, plastic en afval, dat niet-duurzaam gedrag ontmoedigt. Of de MIA en VAMIL die juist investeringen in duurzame(re) bedrijfsmiddelen bevorderen. Bedrijven die niet vergroenen lopen (financiële) risico’s, terwijl duurzaam gedrag wordt beloond met fiscale faciliteiten en subsidies.

Klimaatverandering is voor veel bedrijven die nu of straks onder de CSRD vallen een materieel onderwerp, met directe fiscale implicaties. Het kwantificeren van risico’s, zoals de impact van CO2-belastingen, speelt een belangrijke rol in scenario’s waarin klimaatdoelstellingen niet of niet snel genoeg worden behaald, waardoor de kans op hogere belastingheffing toeneemt.

Gratis kennisdocument

De rol van belastingen bij het behalen van klimaatdoesltellingen is voor bedrijven dus groot. Dat heeft tot gevolg dat de tax manager dus ook een belangrijke rol te vervullen heeft waar het de duurzaamheidsrapportages betreft. Dit zal ook betekenen dat de tax manager zich meer zal moeten verdiepen in het onderwerp. Hierbij kan bijvoorbeeld ons gratis kennisdocument “Fiscaal voordelig verduurzamen”, een mooi beginpunt zijn. Je leest hierin namelijk alles over de balangrijkste belastingmaatregelen die een rol spelen bij verduurzaming binnen bedrijven.

Ook fiscaal voordelig verduurzamen?

Download ons gratis kennisdocument.

The post Welke rol spelen belastingen in duurzaamheidsrapportages? appeared first on Nextens.

]]>
Villataks onder vuur https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/fiscale-vak/villataks-onder-vuur/ Tue, 13 Aug 2024 07:48:15 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58886 De villabelasting in box 1 van de inkomstenbelasting, ook wel het toptarief van 2,35% van het eigenwoningforfait genoemd, staat nu ter discussie. Volgens belastingadviseurs is deze belasting in strijd met het Europees eigendomsrecht, vergelijkbaar met de eerder aangevochten belasting op sparen en beleggen (box 3). Zij adviseren huiseigenaren om bezwaar te maken tegen belastingaanslagen waarin deze hogere bijtelling is verwerkt.

The post Villataks onder vuur appeared first on Nextens.

]]>
De villabelasting in box 1 van de inkomstenbelasting, ook wel het toptarief van 2,35% van het eigenwoningforfait genoemd, staat nu ter discussie. Volgens belastingadviseurs is deze belasting in strijd met het Europees eigendomsrecht, vergelijkbaar met de eerder aangevochten belasting op sparen en beleggen (box 3). Zij adviseren huiseigenaren om bezwaar te maken tegen belastingaanslagen waarin deze hogere bijtelling is verwerkt.

Bezwaren ingediend

Mient Klooster van vhm/accountants & belastingadviseurs heeft namens zijn cliënten 28 bezwaarschriften ingediend tegen de villataks. In een artikel in Het Register, het tijdschrift van de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs (RB), legt Klooster uit waarom hij denkt dat deze belasting geen stand zal houden voor de rechter, dat schrijft het FD.

De villabelasting, die in 2008 werd ingevoerd, is gebaseerd op de veronderstelling dat duurdere woningen deels als belegging dienen. Bij woningen boven de €1,31 miljoen wordt daarom een bijtelling van 2,35% van de woningwaarde toegepast, terwijl het standaard eigenwoningforfait slechts 0,35% bedraagt.

Impact op oudere huiseigenaren

Volgens een onderzoek van taxatiekantoor Calcasa telde Nederland eind 2023 bijna 200.000 woningen met een waarde van €1 miljoen of meer, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 14.000 woningen in 2013. De Vereniging Eigen Huis steunt de bezwaren tegen de villataks en wijst erop dat vooral oudere huiseigenaren met een vast pensioen hierdoor financieel in de problemen kunnen komen. In steden zoals Amsterdam gaat het vaak om huizen uit de jaren 50 en 60 die nu door de hoge huizenprijzen onder de villataks vallen.

Europese rechten en zorgplicht

De argumentatie voor de bezwaren is dat de villataks, net als de eerdere heffing in box 3, mogelijk in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, dat het recht op eigendom beschermt. De Register Belastingadviseurs roept haar leden op om klanten te adviseren tijdig bezwaar te maken, omdat het niet indienen van bezwaar kan leiden tot verlies van rechten, zoals eerder is gebleken bij de terugbetaling van te veel betaalde box 3-belasting.

Effect op hypotheekrenteaftrek

Zelfstandig belastingadviseur André van der Velde diende vorig jaar oktober enkele bezwaarschriften in tegen de villabelasting. Hij berekent dat de hogere bijtelling voor een woning van €1,5 miljoen neerkomt op €2500 extra belasting. Volgens Van der Velde ondermijnt de villataks de hypotheekrenteaftrek, die oorspronkelijk bedoeld was om het woonvoordeel te belasten. Hij stelt dat de overheid de hypotheekrenteaftrek uitholt door de villataks te handhaven, aldus het FD.

Een Blik op Fiscaliteit

Hét fiscale magazine van Nederland. Met interviews, trends en praktische artikelen.

The post Villataks onder vuur appeared first on Nextens.

]]>
EY pakt Rabobank: KPMG zonder grote bankklant https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/fiscale-vak/ey-pakt-rabobank-kpmg-zonder-grote-bankklant/ Thu, 08 Aug 2024 06:49:59 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58772 EY heeft een belangrijke slag geslagen door Rabobank als klant binnen te halen. Dit betekent dat KPMG de komende jaren als enige van de vier grote accountantskantoren geen grote Nederlandse bank als klant heeft. Deloitte verzekerde zich eerder dit jaar van ING, terwijl PwC ABN Amro voor de neus van KPMG wegkaapte.

The post EY pakt Rabobank: KPMG zonder grote bankklant appeared first on Nextens.

]]>
EY heeft een belangrijke slag geslagen door Rabobank als klant binnen te halen. Dit betekent dat KPMG de komende jaren als enige van de vier grote accountantskantoren geen grote Nederlandse bank als klant heeft. Deloitte verzekerde zich eerder dit jaar van ING, terwijl PwC ABN Amro voor de neus van KPMG wegkaapte.

Zware klus

Het controleren van de boeken van financiële instellingen, vooral banken, is een van de meest uitdagende en lucratieve taken voor accountants. Bij ING werkten de afgelopen jaren meer dan honderd mensen aan de controle. KPMG, dat tot 2025 de boeken van ING controleert, factureerde ING vorig jaar €30 miljoen. Rabobank kondigde eerder deze week aan vanaf 2026 over te stappen naar EY. De controle van Rabobank leverde de huidige accountant PwC in 2023 €23,4 miljoen op.

KPMG staat voor uitdaging

KPMG blijft nu alleen over met Van Lanschot Kempen als bankklant. Het bedrijf moet in 2026 na tien jaar afscheid nemen van ING en greep naast de opdrachten van ABN Amro en Rabobank. Wel wist KPMG dit jaar de controle van beursbedrijf Euronext binnen te halen, een opdracht die gezien wordt als waardevol voor accountants met een financiële achtergrond, hoewel de vergoeding van €3 miljoen per jaar veel lager ligt dan die van ING.

KPMG onder druk na fraudeaffaire

KPMG kwam dit jaar op een ongelegen moment negatief in het nieuws door een examenfraude-affaire, waarbij antwoorden op verplichte toetsen binnen het bedrijf werden gedeeld. Dit leidde tot een schikking van $25 miljoen met de Amerikaanse toezichthouder en maakte KPMG kwetsbaar in een periode waarin veel bedrijven van accountant wisselen. Euronext vroeg om extra opheldering bij KPMG voordat het definitief besloot met hen in zee te gaan.

EY herstelt zich

EY heeft historisch gezien een sterke positie in de Nederlandse financiële sector, maar deze dreigde te verzwakken door het verlies van klanten als ABN Amro en Euronext. ING verruilde KPMG verrassend genoeg voor Deloitte, de minst ervaren partij op het gebied van bankcontrole. De keuze van Rabobank voor EY geeft EY echter de kans om zijn positie te behouden en te versterken.

Rabobank en EY weigeren commentaar te geven op de keuze, terwijl KPMG niet reageert op het mislopen van de opdracht.

Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?

The post EY pakt Rabobank: KPMG zonder grote bankklant appeared first on Nextens.

]]>
De impact van duurzaamheidsrapportages (CSRD) op het MKB https://www.nextens.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/cat2/de-impact-van-duurzaamheidsrapportages-csrd-op-het-mkb/ Wed, 07 Aug 2024 12:24:16 +0000 https://www.nextens.nl/?p=58748 Vanaf 1 januari 2024 dienen de eerste bedrijven op basis van de CSRD richtlijn te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Wat de impact nu al is op het MKB behandelen we in dit artikel.

The post De impact van duurzaamheidsrapportages (CSRD) op het MKB appeared first on Nextens.

]]>
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven en sinds 1 januari 2024 verplicht de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie dat (grote) bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsactiviteiten. Deze richtlijn van de Europese Unie is nog niet van toepassing op het MKB maar heeft indirect wel degelijk gevolgen. Bedrijven die moeten rapporteren dienen immers ook informatie te verstrekken van hun toeleveranciers. In dit artikel kijken we daarom naar de impact van duurzaamheidsrapportages en CSRD op het MKB.

Wat is de CSRD?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Deze richtlijn breidt de bestaande non-financiële rapportagerichtlijn (NFRD) uit.

Bedrijven moeten nu uitgebreide informatie verstrekken over hun impact op milieu, sociale zaken en governance (ESG). Het doel is om investeerders en andere belanghebbenden beter te informeren en zo bij te dragen aan een duurzamere economie en dus een betere wereld.

Wie moet wanneer rapporteren?

Vanaf 1 januari 2024 wordt de CSRD in een aantal fases ingevoerd. De eerste bedrijven die zich aan de richtlijn moeten houden zijn de organisaties die nu al te maken hebben met de Non Financial Reporting Directive (NFRD). Dit zijn de grote EU-beursgenoteerde bedrijven.

Een jaar later geldt de CSRD-richtlijn ook voor alle Europese bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie criteria:

  1. Een omzet van meer dan €50 miljoen;
  2. Een balanstotaal van meer dan €25 miljoen;
  3. Meer dan 250 werknemers.

Zij zullen dus vanaf 2026 volgens de CSRD-richtlijn rapporteren over 2025.

In het jaar daarna geldt de CSRD-richtlijn ook voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. Zij moeten dus vanaf 2027 rapporteren over het jaar 2026. De verwachting is dat hierna ook niet beursgenoteerde MKB-bedrijven volgens de CSRD-richtlijn zullen moeten gaan rapporteren.

CSRD en het MKB

Hoewel de CSRD zich nu dus nog alleen richt op grote(re) bedrijven, heeft de richtlijn wel degelijk invloed en implicaties voor MKB-bedrijven die deel uitmaken van de toeleveringsketen van grote ondernemingen omdat deze dienen te rapporteren over de duurzaamheidsprestaties van hun hele waardeketen. Dit betekent dat toeleveranciers, waaronder dus ook MKB-bedrijven, gegevens moeten bijhouden en rapporteren over bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot en andere duurzaamheidsindicatoren.

Voordelen voor het MKB

Dit leidt natuurlijk enerzijds tot een grotere administratieve en financiële last voor MKB’ers. Aan de andere kant biedt het ook kansen. Een aantal mogelijke voordelen zijn bijvoorbeeld:

  1. Verbeterde toegang tot kapitaal
    Investeerders richten zich steeds meer op bedrijven die transparant zijn over hun duurzaamheidspraktijken en ESG-doelstellingen. Door nu al duurzaamheidsrapportages op te stellen, kunnen MKB’s hun aantrekkelijkheid voor investeerders vergroten en zo hun toegang tot kapitaal verbeteren.
  2. Betere relaties met klanten en leveranciers
    Duurzaamheidsrapportages kunnen de reputatie van een bedrijf verbeteren en leiden tot sterkere relaties met zowel klanten als leveranciers. Transparantie over duurzaamheidsinspanningen kan MKB-bedrijven onderscheiden van concurrenten en aantrekkelijker maken voor grote bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen.
  3. Efficiëntie en kostenbesparingen
    Het voldoen aan de CSRD helpt bedrijven hun risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid beter te identificeren en te beheren. Dit kan leiden tot efficiëntere bedrijfsvoering en kostenbesparingen op de lange termijn.
  4. Voorbereiding op toekomstige regelgeving
    Door nu al duurzaamheidsrapportages op te stellen, kunnen MKB’s proactief reageren op veranderende wet- en regelgeving en marktverwachtingen. Dit geeft bedrijven een voorsprong wanneer strengere regels in de toekomst worden ingevoerd. De verwachting is immers dat ook kleinere MKB bedrijven in de nabije toekomst een duurzaamheidsrapportage zullen moeten overleggen.

Uitdagingen

Hoewel er voordelen zijn, zijn er natuurlijk ook uitdagingen verbonden aan de implementatie van de CSRD. MKB’s hebben vaak beperkte middelen en expertise op het gebied van duurzaamheid en rapportage. Het opzetten van de benodigde systemen en processen kan tijdrovend en kostbaar zijn. Bovendien kan het verzamelen van betrouwbare en consistente ESG-gegevens een complexe taak zijn, vooral voor bedrijven met uitgebreide toeleveringsketens.

Goed voorbereid op de toekomst

Hoewel de nieuwe regels in 2024 alleen voor grote bedrijven gelden, is de impact op het MKB nu al voelbaar. Grote bedrijven moeten hun CO2-uitstoot van de hele keten in kaart brengen, wat betekent dat ze ook informatie nodig hebben van hun toeleveranciers. Dit dwingt MKB-bedrijven dus om hun duurzaamheidsgegevens nu al nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Nu beginnen zorgt er dus niet alleen voor dat je je afnemers van de vereiste informatie kunt voorzien, maar dat je ook goed voorbereid bent op de toekomst.

Ook fiscaal voordelig verduurzamen?

Download ons gratis kennisdocument.

The post De impact van duurzaamheidsrapportages (CSRD) op het MKB appeared first on Nextens.

]]>