Cuprins
- Ce este stresul?
- Simptomele stresului si efectele asupra sanatatii
- Modalitati de combatere a stresului
- Cum deosebim oboseala normala de cea patologica (astenia)?
- Suferi de sindromul de oboseala cronica?
Ce este stresul?
Durerea de cap, insomniile frecvente, scaderea productivitatii si a capacitatii de concentrare la munca pot avea drept cauza stresul. Stresul afecteaza deopotriva corpul, mintea si comportamentul, si reprezinta sindromul de adaptare pe care individul il realizeaza in urma agresiunilor mediului, ansamblu care cuprinde incordare, tensiune, constrangere, forta, solicitare, mobbing.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fi stresat inseamna sa te simti ingrijorat sau amenintat de viata. Sursele si factorii de stres sunt numerosi, de la agresiuni reale sau percepute din partea celor din jur, la violenta domestica, boala, evenimente majore si schimbari care te scot din cotidian.
Desi toata lumea resimte uneori stresul, un nivel foarte mare de stres produce efecte fizice si psihice nedorite.
Persoanele care se confrunta cu stresul nu se pot concentra, indiferent de sarcina pe care o au de indeplinit, au adesea sentimente de vina si de tristete, ingrijorare excesiva cu privire la viitor, se simt extenuate si fara scapare.
Referitor la relatia oamenilor cu stresul, exista in majoritatea situatiilor doua abordari aflale la poluri opuse: fie minimalizarea, e normal sa fii obosit la cat lucrezi, fie sa cautarea, cu ingrijorare, a unei boli fizice “vizibile”, demonstrabila prin investigatii si teste medicale - care sa fie cauza oboselii.
Ambele moduri de abordare semnaleaza o conceptie despre raportul dintre psihic si fizic in termenii unei relatii de la "stapan la sclav": mintea poate cere orice si trupul trebuie sa o urmeze. De fapt, psihicul si fizicul sunt totdeauna impreuna in suferinta.
Simptomele stresului si efectele asupra sanatatii
Cele mai frecvente efecte ale stresului asupra sanatatii fizice si emotionale:
- Dureri de cap
- Anxietate
- Tensiune sau durere la nivel muscular
- Stare de neliniste
- Dureri in piept
- Lipsa motivatiei
- Lipsa de concentrare
- Oboseala
- Modificari ale apetitului sexual
- Tulburari gastrointestinale
- Sentimentul de a fi coplesit, "furtuni emotionale"
- Stare de iritare
- Furie
- Suparare si depresie.
Afla mai multe despre Efectele stresului asupra sanatatii si tulburarea de somatizare
In ceea ce priveste comportamentul, stresul contribuie la:
- Tulburari alimentare, fie se pierde apetitul alimentar, fie se mananca in mod compulsiv
- Abuz de alcool, de stupefiante
- Folosirea fumatului ca mijloc de "relaxare"
- Accese de furie
- Izolare sociala
- Mai putina activitate fizica.
Cunoasterea si identificarea simptomelor si manifestarilor comune ale stresului ajuta la gestionarea acestuia.
Daca nu sunteti convinsi ca simptomatologia mentionata anterior este provocata de stres, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.
Solicitati ajutor medical daca apar dificultati de respiratie, dureri la nivelul maxilarului sau dureri de spate, durere care iradiaza spre umar si brat, transpiratie, ameteli sau greata.
Modalitati de combatere a stresului
Nu exista o bagheta magica care poate elimina stresul din viata oamenilor. Modalitatile de combatere a stresului sunt multiple, insa necesita efort, consecventa si perseverenta:
- Activitate fizica regulata, sport, plimbari. Sedentarismul, activitatile "stationare" precum vizionarea unui film sau utilizarea ecranelor pentru a verifica ce este nou pe retele sociale, nu fac decat sa sporeasca stresul resimtit.
- Adoptarea si practicarea unor tehnici de relaxare, pot fi sedinte de masaj, yoga, dar si meditatie individuala.
- Pe cat posibil, pastrarea simtului umorului ca modalitate de a face fata stresului.
- Alocarea unui timp special (mai mult timp) dedicat familiei si apropiatilor, prietenilor.
- Identificarea unor hobby-uri care ajuta mintea sa se relaxeze, gasirea unor preocupari placute care suscita interes si implicarea prin acordarea de atentie 100% sarcinii respective.
- Un regim alimentar echilibrat, fara excese, inclusiv fara excese de cofeina sau alcool si mentinerea unei rutine, a unui program de somn.
Toate aceste recomandari pot fi "adoptate" cu pasi mici. Pentru o persoana la care nivelul de stres este foarte ridicat este extrem de dificil sa isi propuna astfel de obiective, apoi sa le urmareasca, de aceea indicat este sa mearga pe teoria pasilor marunti, cu efort si exercitiu zilnic.
Medicover, in parteneriat cu clinica de psihoterapie Hope, vine in sprijinul angajatilor cu primul program complet de mental health menit sa sustina sanatatea mintala la locul de munca.
>> Descarca prezentarea programului
Cum deosebim oboseala normala de cea patologica (astenia)?
- Te simti mai obosit dimineata
- Oboseala nu dispare dupa intreruperea efortului
- Se asociaza cu tulburari de somn
- Se asociaza cu tensiune musculara sau cefalee permanenta
- Este permanenta, nedisparand nici zilele libere (sau chiar se simte o senzatie de oboseala mai accentuata in weekend).
Suferi de sindromul de oboseala cronica?
A fost descris chiar un sindrom de oboseala cronica, o buna ilustrare a interdependentei psihofizice. Persoanele care sufera de acest sindrom prezinta oboseala persistenta, care dureaza mai mult de 6 luni, asociata cu slabiciune musculara, subfebrilitate, dureri musculare, stare de rau care dureaza mai mult de 24 de ore dupa efort, dureri osteoarticulare, dureri de cap, inflamatia ganglionilor, sensibilitate crescuta la infectii.
Asocierea dintre durerile multiple, oboseala si rezistenta scazuta la infectii se coreleaza cu trei dintre mecanismele fiziologice implicate in reactia de stres:
- Secretia de noradrenalina si adrenalina care stimuleaza initial organele tinta, dar apoi le suprasolicita si in final le epuizeaza
- Afectarea secretiei de endorfine, adica morfine interne implicate in reglarea durerii
- Perturbarea sistemului imunitar.
In cazul sindromului de oboseala cronica, degeaba sunt cautate cauze si solutii investigand organele tinta. Cauza este o dereglare generala produsa de depasirea capacitatii de adaptare. Nu intamplator, tratamentul medicamentos cel mai eficient in acest sindrom este cel cu doze mici de antidepresive.
Dar medicamentele reprezinta, in acest caz, doar o jumatate de raspuns corect la o intrebare gresita. Solutia fizica la o problema psihofizica. Problema limitei si a masurii. Raspunsul complet inseamna o abordare complexa, in cadrul unui program de management al stresului.
La Medicover avem o experienta de peste 14 ani in desfasurarea unor asemenea programe de stres management, cu o echipa multidisciplinara competenta si cu rezultate foarte bune pentru pacientii nostri. Afla mai multe detalii programandu-te la un consult de specialitate.
Formular de programare
Referinte: