BENOveren slim aanpakken in 6 stappen

BENOveren – BEter reNOveren – doe je om je woning energiezuiniger te maken. Dus is het logisch dat je eerst de plaatsen aanpakt met het grootste warmteverlies.  

  1. Dak isoleren
  2. Muren isoleren
  3. Ramen en deuren isoleren
  4. Vloeren isoleren
  5. Ventileren
  6. Duurzaam verwarmen

Stap 1: je dak isoleren

Langs je dak ontsnapt maar liefst 30% van de warmte. Een investering in dakisolatie voel je dus meteen in je portemonnee! Een hellend dak kan je aan de binnen- of de buitenkant isoleren. Voor een plat dak kies je best een isolatie aan de buitenkant. Je kan een premie aanvragen voor dakisolatie geplaatst door een aannemer, maar ook wanneer je zelf isoleert.

 Eva's zolder werd al volledig geïsoleerd

Tip van de Fluvius-expert:

Met een dampscherm voorkom je dat er condensatievocht in je isolatiemateriaal terechtkomt. Dat vocht kan de isolatiewaarde verminderen en schimmel veroorzaken.  

Eens je dak geïsoleerd is, kan je zonnepanelen plaatsen. Je verbruikt dan de stroom die je zelf opwekt, op het moment zelf of uitgesteld via een thuisbatterij. Zo bespaar je nog meer. Bovendien kan je er een premie voor aanvragen.  

Kleurt jouw dak rood op de warmtekaart?

Fluvius overvliegt steden en gemeenten om een warmtefoto te nemen. Op zo’n foto kan je zien hoe goed alle daken geïsoleerd zijn. Is jouw dak een rode vlek op de kaart, dan verliest je woning daar veel warmte. Benieuwd hoe met jouw dak gesteld is? Je ontdekt het op dakinzicht.fluvius.be.

Stap 2: je muren isoleren

Isolatie op de muren

Een slecht geïsoleerde muur voelt kil aan. Muren isoleren kan op verschillende manieren: aan de buitenkant, de binnenkant of via de spouw – de ruimte tussen binnen- en buitenmuur. Er bestaan verschillende isolatiematerialen. Check zeker ook welke premies je een duwtje in de rug kunnen geven. 

Tip van de Fluvius-expert:

Kies je voor spouwmuurisolatie? Vervang dan je ramen vooraf, anders ontstaan er koudebruggen.   

Stap 3: ramen en deuren isoleren

Via je ramen, deuren en garagepoort gaat 15% van de warmte in je woning verloren. Door oude ramen te vervangen, kan je dus veel winst boeken. Zijn je raamprofielen nog in goede staat en sluiten de ramen nog goed? Dan kan je soms ook alleen het glas vervangen. Je vakman kan je helpen om de juiste beslissing te nemen. Je hebt recht op een premie als je je ramen vervangt.  

Oude ramen vervangen

Tip van de Fluvius-expert:

Wil je (op termijn) ook investeren in een ventilatiesysteem? Denk dan even na of je ramen een ventilatierooster nodig hebben, wat nodig is voor een ventilatiesysteem C. 

Stap 4: je vloeren isoleren

Een niet-geïsoleerde vloer voelt kil aan. Dat is onaangenaam én zorgt voor veel warmteverlies. Heb je een (kruip)kelder, dan isoleer je die best van onderaf. In woningen zonder kelder of kruipruimte isoleer je tussen de draagvloer en de vloerbekleding. Of je graaft je vloer uit om een isolatielaag aan te brengen. Een vakman kan je wegwijs maken in de mogelijkheden. Er bestaan ook premies voor vloerisolatie

Vloer isoleren

Tip van de Fluvius-expert:

Ga je je vloer isoleren? Dit is het ideale moment om vloerverwarming te installeren. 

Stap 5: ventileren

Ventileren

Door je dak, muren, ramen en vloeren te isoleren, maak je je woning meer luchtdicht. Daardoor blijft vervuilde, vochtige lucht circuleren in je binnenruimtes. Dat komt door het douchen, koken, maar ook van poetsmiddelen. Die slechte lucht moet naar buiten, en verse lucht naar binnen. Dat doe je door te ventileren. Voor een ventilatiesysteem bestaan er geen premies, maar de investering telt wel mee voor de EPC-labelpremie of de totaalrenovatiebonus.  

Tip van de Fluvius-expert:

Ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Door voldoende te ventileren hou je je wooncomfort op peil en vermijd je schimmelvorming. 

Stap 6: duurzaam verwarmen

De kers op de taart van je BENOvatie? Ook je technieken klaarmaken voor de toekomst: verwarming en sanitair warm water met een warmtepomp, en sanitair warm water met een zonneboiler of warmtepompboiler. Voor energiebesparende installaties bestaan er bovendien premies

Infosessie warmtepomp

Tip van de Fluvius-expert:

Kies samen met je vakman een warmtepomp met de juiste capaciteit. Want is de warmtepomp te licht, bijvoorbeeld, dan verhoogt je energieverbruik en daalt je wooncomfort.