Advies over vaatwassers
Vaatwassers
EP: helpt je graag bij het kiezen van de juiste vaatwasser.
Advies over vaatwassers
EP: helpt je graag bij het kiezen van de juiste vaatwasser.
Het kopen van een vaatwasser is voor heel veel mensen een lastige opdracht. Door het grote aanbod vaatwassers en de vele verschillende functies en type vaatwassers is het moeilijk tot een keuze te komen. Daarom helpen wij je graag bij het maken van een geschikte keuze.
Vaatwassers
EP: helpt je graag bij het kiezen van de juiste vaatwasser.
Vaatwassers
Hulp bij je aankoop
Vaatwassers vergelijken
Hulp na je aankoop
Populaire vaatwasser merken
Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser
Het kopen van een vaatwasser is voor veel mensen een lastige opdracht. Door het grote aanbod en vele verschillende functies en types is het moeilijk tot een keuze te komen. Daarom helpen wij u graag bij het maken van een geschikte keuze.
- Stap 1: Vrijstaand, inbouw of onderbouw
- Stap 2: Afmeting en inhoud
- Stap 3: Energie- en waterverbruik
- Stap 4: Speciale programma's en functies
- Stap 5: Geluidsniveau
Wilt u een vaatwasser die vrijstaand, inbouw of onderbouw is?
Het is belangrijk om voor de aanschaf van een afwasautomaat te bepalen waar in uw huis u de machine wilt plaatsen. Er zijn namelijk twee verschillende plaatsingsmogelijkheden: een vrijstaande plaatsing of een ingebouwde plaatsing.
Vrijstaand
Heeft u een grote keuken en al uw keukenkastjes zijn al in gebruik, dan kunt u een vrijstaande afwasautomaat nemen. Deze staat los van een keukenkastje of aanrechtblad.
Besluit u, na een verbouwing bijvoorbeeld, toch om de afwasautomaat onder het aanrechtblad te plaatsen dan zijn bijna alle vrijstaande vaatwasser ook geschikt voor onderbouw. U hoeft dan alleen het bovenblad te verwijderen. Het is wel noodzakelijk dat het aanrechtblad 60 centimeter diep is.
Bekijk alle vrijstaande vaatwassers
Inbouw
Wilt u liever een afwasautomaat die opgaat in uw keuken, dan kiest u voor een inbouwafwasautomaat. Deze kan voor een gedeelte of volledig in uw keuken ingebouwd worden. Bij een afwasautomaat, die gedeeltelijk is ingebouwd, is het bedieningspaneel zichtbaar vanaf de buitenkant. Vindt u het mooier als u de afwasautomaat niet ziet, dan kiest u voor een volledig ingebouwde machine. De afwasautomaat wordt dan volledig weggewerkt en aangepast aan uw keuken. Het bedieningspaneel zit dan in de bovenrand van de afwasautomaat.
Bekijk alle inbouw vaatwassers
Vervanging bij inbouw
Uw keuken is jaren geleden verbouwd en nu gaat de inbouwafwasautomaat defect. Deze zit echter helemaal netjes weggewerkt in uw keuken. Gelukkig is er een groot assortiment vervangingsapparatuur voor inbouw beschikbaar, waardoor er heel makkelijk een nieuwe afwasautomaat geplaatst kan worden.
Afmeting en inhoud
Er zijn verschillende afmetingen voor afwasautomaten. Ook het aantal couverts is aan te passen.
Welke afmeting
Standaard is de afwasautomaat 60 cm breed en 85 cm hoog. Heeft u een hoger aanrechtblad? Dan zijn er ook machines te krijgen die een maximale hoogte hebben van 92,5 cm. Heeft u niet zoveel ruimte beschikbaar? Dan bestaan er ook afwasautomaten die een breedte hebben van 45 cm.
Hoeveel couverts
Bij de keuze van een afwasautomaat moet u ook rekening houden met de beschikbare hoeveelheid couverts die de machine heeft. Een couvert is eetgerei per persoon, denk hierbij aan bestek, glas, beker, kommetjes en bordjes. Heeft u een groot gezin dan heeft u dus meer couverts nodig. U kunt dan meer eetgerei kwijt. De meeste standaard afwasautomaten beschikken over twaalf couverts. Sommige machines hebben er vijftien. In een éénpersoonsafwasautomaat kunt u vaak acht tot tien couverts kwijt.
Water- en energieverbruik
Afwassen kost veel energie en water. Het is belangrijk om stil te staan bij de mogelijkheden die u heeft om hierop te besparen voor u over gaat tot een aankoop.
Energieverbruik
Bent u milieubewust? Let dan bij de aankoop van een afwasautomaat op het energielabel. Van de A+++ t/m D mogelijkheden is A+++ het zuinigst. Sinds 1 augustus 1999 zijn fabrikanten verplicht om bij afwasautomaten de energieklasse te vermelden. Afwasautomaten die voor deze datum zijn gemaakt hebben geen energielabel.
Watergebruik
Het komt vast weleens voor dat u in uw eentje een maaltijd heeft genuttigd en dat u van deze vaat af wilt? Veel afwasautomaten hebben de optie 'halve belading'. Deze functie zorgt voor vermindering van het water- en stroomverbruik. Om nog meer energie en geld te besparen, kunt u ook kijken naar het waterverbruik van een afwasautomaat. Er zijn machines te koop die i.p.v. 22 liter maar 12 liter water voor een wasbeurt gebruiken. Als u dagelijks de afwasautomaat gebruikt komt dit neer op 3640 liter water per jaar. Dit scheelt u geld en het is nog eens goed voor het milieu ook.
Speciale programma's en functies
In de afgelopen 10 jaar hebben de fabrikanten van afwasautomaten niet stilgezeten. Ze werken continu aan het gebruiksgemak van de machines. Wanneer u een afwasautomaat aanschaft, is het belangrijk dat de machine aansluit bij uw behoeften. Heeft u een groot gezin? Krijgt u vaak visite? Heeft u kinderen? Hoe belangrijk is het milieu voor u? Hieronder vindt u nog een aantal functies die bij de aanschaf van belang kunnen zijn.
Starttijdkeuze
Uw nachttarief voor stroom is lager dan uw dagtarief? Dan is het handig als u ’s nachts de afwasautomaat aanzet. Maar u wilt natuurlijk niet ’s nachts uw bed uit om de afwasautomaat aan te zetten. Met de starttijd keuze kunt u ervoor kiezen om de afwasautomaat een bepaalde tijd na het instellen van het programma te starten.
Besteklade
Bij de aanschaf van een afwasautomaat kunt u kiezen voor een machine met of zonder besteklade. De besteklade bevindt zich bovenin de afwasautomaat. Het grote voordeel hiervan is dat het bestek netjes in de lade kan worden geplaatst, waardoor het bestek optimaal gereinigd wordt. Omdat het bestek niet tegen elkaar aan ligt, worden ook roestplekjes voorkomen. Bovendien onstaat in de onderkorf meer ruimte, omdat hier geen bestekkorf meer aanwezig is.
XL-ruimte
Er is een nieuwe generatie afwasautomaten met een XL-ruimte. U kunt hierin nog meer couverts kwijt dan in een standaard afwasautomaat.
Optimale belading
De ruimte van een afwasautomaat is beperkt. Het is dan soms ook lastig om deze zo goed mogelijk in te delen. Toch zijn er in sommige afwasautomaten enkele handigheden om deze zo goed mogelijk in te delen. Voorbeelden hiervan zijn neerklapbare bordenhouders in het onderrek, zodat hier ook schalen en pannen in kunnen. Maar ook een in hoogte verstelbare bovenkorf kan erg handig zijn, vooral met grote glazen.
Beladingsherkenning
Bent u bijvoorbeeld alleen en heeft u een kleine hoeveelheid vaat te wassen? De beladingsherkenning is een sensor die "weet" hoe vol u de afwasautomaat heeft zitten. De afwasautomaat stelt dan het afwasprogramma zo af dat u nog steeds energiezuinig kunt wassen. Zo wordt er minder water en afwasmiddel verbruikt.
Zout- en glansspoelmiddelsensor
Vergeet u weleens iets? De zout- en glansspoelmiddelsensor geeft een melding wanneer het zout en/of glansspoelmiddel bijna op is, zodat u deze altijd op tijd kunt bijvullen.
Aquastop
U wilt niet dat de keuken blank komt te staan? Een aquastop zorgt ervoor dat bij een defect de watertoevoer wordt afgesloten zodat er geen wateroverlast optreedt.
Kinderbeveiliging
Heeft u kinderen? Kinderen willen de afwasautomaat nog weleens openmaken terwijl deze nog aan het draaien is. Afwasautomaten met een deurvergrendeling of kinderbeveiliging zorgen ervoor dat de deur vergrendeld blijft tot het einde van het afwasprogramma.
Geluidsniveau
Let bij de aankoop van een afwasautomaat, vooral bij een open keuken, op het geluidsniveau van de machine. Afwasautomaten kunnen een behoorlijk lawaai maken, maar er zijn gelukkig ook stille apparaten verkrijgbaar. Zo kunt u elkaar tenminste goed verstaan als u gezellig in de woonkamer zit te praten.
Zeer stil
Als u een open keuken heeft dan is het verstandig om een stille afwasautomaat aan te schaffen met een geluidsniveau rond de 42 dB. Er zijn zelfs afwasautomaten met een geluidsniveau van 40 dB. Deze zijn zeer stil en geen belemmering voor een gezellig gesprek.
Voor het geluidsniveau geldt: elke 3 dB erbij betekent een verdubbeling van het geluidsniveau.