Des de la invenció de la penicil·lina als anys 20 del segle passat, els antibiòtics han estat una medicina essencial perquè una infecció no esdevingui sinònim de mort. Ara, gairebé cent anys després, els bacteris tornen a ser una de les principals amenaces a les quals s'enfronta la humanitat, d'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ja que aprenen a resistir els efectes dels antibiòtics habituals. Els bacteris resistents als antibiòtics amenacen de matar entre 1 i 1,91 milions de persones cada any arreu del món fins al 2050, segons un estudi publicat aquest dimarts a la revista científica The Lancet.

L'estudi ha estat elaborat per desenes d'investigadors de nombrosos instituts científics aplegats sota el projecte Global Research on Antimicrobial Resistance, liderats pel doctor Mohsen Naghavi cap d'investigació sobre bacteris resistents de l'Institut de Mètriques Sanitàries (IHME) de la Universitat de Washington, als Estats Units. Per l'estudi s'han analitzat les morts associades a bacteris resistents entre el 1990 i el 2021 en 204 països d'arreu del món i s'ha elaborat una projecció de com evolucionarà la qüestió durant les pròximes dècades, fins al 2050, en diversos escenaris possibles.

El 2021 van morir 1,14 milions de persones per causa directa de la resistència bacteriana als antibiòtics (RAM), una xifra que s'eleva a 4,71 milions si s'inclou tota mort associada. La tendència entre el 1990 i el 2021 mostra com la mortaldat a causa de la RAM ha augmentat fins a un 80% en les persones més grans de 70 anys —tot i que també és cert que entre els menors de 5 anys ha disminuït en un 50%—. Quant a la projecció en el futur, si continua la tendència creixent de les darreres dècades, els científics estimen que pel 2050 es produiran 1,91 milions de morts directes a causa de la RAM i 8,22 milions associades, a escala global. 

El fenomen de mortaldat associat a la RAM, que els investigadors titllen de "crisi global", es donarà amb una major incidència al sud de l'Àsia, a Llatinoamèrica i al Carib, especialment entre les persones més grans de 70 anys. D'acord amb les dades de l'estudi, les morts directes totals en les dues dècades vinents que contemplen els investigadors s'elevarien a una suma propera als 47 milions de persones, gairebé equivalent a tota la població d'Espanya. 

Amb la prevenció adequada es podrien evitar 92 milions de morts

"Les nostres troballes mostren la importància de la prevenció d'infeccions", apunten els investigadors, que assenyalen la necessitat d'una acció de salut coordinada per la "prevenció d'infeccions, la vacunació, la minimització de l'ús inadequat d'antibiòtics en l'agricultura i els éssers humans, i la recerca de nous antibiòtics per a mitigar el nombre de morts per RAM que es pronostiquen per a 2050". Amb aquestes actuacions a temps, els autors de l'estudi pronostiquen que es podrien evitar fins a 92 milions de morts en total.

"Aquestes troballes posen de manifest que la resistència als antimicrobians ha estat una important amenaça per a la salut mundial durant dècades i que va en augment. És vital comprendre com les tendències en les morts per resistència antimicrobiana han canviat amb el temps i com és probable que canviïn en el futur per a prendre decisions que ajudin a salvar vides”, avisa el doctor Naghavi

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!