Over ons
Wie we zijn
We zijn een agentschap van de Europese Unie dat in 2002 is opgericht om als onpartijdige bron van wetenschappelijk advies te dienen voor risicomanagers en om te communiceren over risico’s in verband met de voedselketen. We werken samen met belanghebbende partijen om de samenhang van het wetenschappelijk advies van de EU te bevorderen. We bieden de wetenschappelijke basis voor wet- en regelgeving om de Europese consument te beschermen tegen voedselgerelateerde risico’s – van boer tot bord.
Onze werkwijze
Onze activiteiten draaien met name om het verzamelen, beoordelen en integreren van wetenschappelijk bewijs om vragen over risico’s te beantwoorden. Het resultaat van onze werkzaamheden is wetenschappelijk advies aan risicomanagers, dat gezamenlijk is opgesteld door onafhankelijke deskundigen en EFSA-personeel. Onze waarden van excellentie, onafhankelijkheid, openheid, verantwoordingsplicht en samenwerking vormen de leidraad bij alles wat we doen. Samen met onze activiteiten op het gebied van rechtstreekse betrokkenheid stelt de transparantie van onze processen belanghebbende partijen in staat onze werkzaamheden te controleren en met ons te communiceren in een open dialoog op voet van gelijkheid. We communiceren onafhankelijk en op een manier die aansluit bij de behoeften van onze doelgroepen over risico’s in de voedselketen. Samen met onze partners in de lidstaten bouwen we het Europese kennisecosysteem op het gebied van voedselveiligheid op en zorgen we voor veilig voedsel als basis voor gezonde voedingspatronen en duurzame voedselsystemen.
Met wie werken we samen?
Individuele deskundigen en bevoegde organisaties zijn onze belangrijkste kennispartners. Om deze betrekkingen te bevorderen, werken we intensief samen met de risicobeoordelingsorganisaties van de lidstaten via het adviesforum, de nationale focal points en onze wetenschappelijke netwerken. Ook werken we samen met andere EU-agentschappen, internationale organisaties en risicobeoordelaars in derde landen om het bereik en de gezamenlijke impact op de voedselveiligheid te vergroten. De EU-burgers zijn de uiteindelijke begunstigden van ons werk: we staan met hen en onze stakeholders in contact via een groot aantal platforms en fora.
De meeste werkzaamheden van EFSA worden uitgevoerd naar aanleiding van verzoeken om wetenschappelijk advies van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten.
We voeren ook wetenschappelijk werk uit op eigen initiatief, in het bijzonder om nieuwe vraagstukken en gevaren te onderzoeken en onze evaluatiemethoden en -benaderingen bij te werken. Dit noemen we “werk op eigen initiatief”.
- EFSA organiseert haar werkprogramma – jaarlijks en meerjarig – volgens de prioriteiten die zijn overeengekomen met de Europese Commissie en andere partners, rekening houdend met de beschikbare middelen.
- We plegen nauw overleg om ervoor te zorgen dat ons programma aansluit op de programma’s van onze partners – met name nationale autoriteiten en voedselveiligheidsagentschappen in de EU-lidstaten – en om overlapping, dubbel werk en dubbele inspanningen te vermijden.
- Het wetenschappelijk advies van EFSA wordt voornamelijk verstrekt door haar wetenschappelijke panels en haar wetenschappelijk comité, waarvan de leden worden benoemd aan de hand van een open selectieprocedure.
- Het personeel van EFSA kan ook wetenschappelijke publicaties opstellen in naam van het agentschap, zoals peer reviews van de beoordeling van actieve stoffen in pesticiden, of naar aanleiding van dringende verzoeken om advies. Het EFSA-personeel monitort en analyseert eveneens informatie en gegevens over biologische gevaren, chemische contaminanten, voedselconsumptie en opkomende risico’s.
Beginselen en praktijken
De EFSA leeft een aantal beginselen en praktijken na die erop zijn gericht uitmuntend werk te waarborgen. Hiertoe behoren onder meer:
- inzet voor openheid en transparantie bij al onze werkzaamheden;
- de ontwikkeling van een uitgebreid pakket van goede praktijken op het gebied van risicobeoordeling om richting te geven aan ons wetenschappelijk comité en onze paneldeskundigen;
- een kwaliteitsbeheerssysteem met behulp waarvan de kwaliteit van de wetenschappelijke werkzaamheden van de EFSA voortdurend wordt gemonitord en verbeterd. Dit omvat systemen voor zelftoetsing en feedback van klanten die garanderen dat wetenschappelijke processen op een samenhangende manier worden ontwikkeld en voortdurend worden verbeterd. Het kwaliteitsbeheerssysteem van de EFSA heeft een certificaat gekregen voor ISO-norm 9001:2015, de internationale norm voor kwaliteitsbeheer;
- evaluaties en inspecties die worden uitgevoerd door een interne controleur die verslag uitbrengt aan het auditcomité van de raad van bestuur, dat aan het hogere management advies verstrekt over mogelijke verbeteringen van de werkpraktijken;
- externe evaluatie: in de oprichtingsverordening van de EFSA is vastgesteld dat de Autoriteit onafhankelijke externe evaluaties van haar werkzaamheden en werkpraktijken moet aanvragen. Op basis van deze evaluaties formuleert de raad van bestuur aanbevelingen over de toekomstige beheersplannen en strategieën van de EFSA. De derde en meest recente evaluatie werd voltooid in 2018 en betrof de periode van 2011 tot en met 2016;
- een systeem voor het beheer van gezondheids-, veiligheids- en milieuvraagstukken dat erop is gericht om de arbeidsomstandigheden voortdurend te verbeteren en een duurzame organisatie te waarborgen. Regelmatige audits door derden certificeren dat het systeem volledig overeenstemt met de relevante normen en regelgeving (bv. BS-OHSAS 18001:2007, ISO 14001:2015 en de EMAS-verordening).
Bovendien is de Autoriteit wettelijk gebonden aan wetgeving van de Europese Unie inzake vraagstukken zoals openbare toegang tot documenten.