Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Donderdag 6 Mei 2024

    Gas aan boord? Hier moet je aan voldoen!

    Als het gaat om het gebruik van gas aan boord van schepen, is veiligheid natuurlijk van het grootste belang. Gaslekken en ongevallen met gas kunnen desastreuze gevolgen hebben... Daarom zijn er strikte regels en aanbevelingen opgesteld. Verzekeraars stellen vaak specifieke eisen om ervoor te zorgen dat schepen aan deze voorschriften voldoen. Maar welke regels en aanbevelingen zijn dat nou eigenlijk?

    Regels en aanbevelingen

    1. Certificering van gasinstallaties: Je gasinstallatie moet voldoen aan allerlei veiligheidsnormen, zowel nationaal als internationaal. Laat daarom je gasinstallatie regelmatig controleren door een gecertificeerd bedrijf en de certificering van de installatie regelmatig te vernieuwen. Zo voldoe je aan de regels en waarborg je de veiligheid aan boord.

    2. Goedkeuring van gasflessen: Gebruik geen wegwerp gasflessen! Bovendien moet je ervoor zorgen dat je alleen goedgekeurde gasflessen aan boord hebt. Regelmatige inspecties en tests van de flessen zijn een must om ervoor te zorgen dat ze in topconditie verkeren.

    3. Veilige opslag: Sla je gasflessen op de juiste manier op en zet ze goed vast. Zo voorkom je dat ze beschadigd raken of gaan lekken. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze niet blootgesteld worden aan extreme temperaturen.

    4. Gasdetectie: Je zit natuurlijk niet te wachten op onaangename verrassingen als je lekker aan het varen bent. Zorg voor gasdetectieapparatuur aan boord die snel lekken kan opsporen. Test deze apparatuur regelmatig en onderhoud ze goed, zodat je altijd met een gerust hart kan varen.

    5. Ventilatie: Laat die frisse zeelucht maar binnenkomen! Zorg voor voldoende ventilatie in ruimtes waar gas wordt gebruikt om gevaarlijke gasophoping te voorkomen.

    6. Gasafsluiters: In geval van nood moet je snel kunnen handelen. Zorg voor een gemakkelijke toegang tot de gasafsluiters. Iedereen aan boord moet weten hoe ze de gasvoorziening in noodgevallen kunnen afsluiten.

    7. Kennis en bewustwording: Elk persoon aan boord moet dezelfde koers hebben. Zorg ervoor dat iedereen die zich op je boot bevindt, weet hoe ze veilig kunnen omgaan met gas. Maar ook hoe ze lekken kunnen herkennen en in noodgevallen de juiste stappen ondernemen.

    8. Overig onderhoud en inspecties: Controleer ook met regelmaat de leidingen, fittingen en afdichtingen op lekken en slijtage.

    Vergeet niet dat het niet naleven van deze regels en aanbevelingen niet alleen de veiligheid in gevaar kunnen brengen, maar ook verzekeringsproblemen kunnen veroorzaken.

    9. Houdbaarheidsdatum check slang

    Er staat bijvoorbeeld een einddatum op de slang met 2026. Dan moet er op die datum in 2026 de slang van boord zijn. Maar er zijn ook slangen met een metalen wand eromheen en die gaan wel 25 jaar mee, omdat deze gekeurd en getest zijn. Maar let op de verschillende datum. Zo kan er ook een productiedatum van 2020 op de slang staan in plaats van de einddatum. Dus wordt er geadviseerd om een slang een jaar of drie te gebruiken en goed te controleren op beschadigingen.

    10. Gasdrukregelaar check

    Er zijn eisen gesteld aan gasdrukregelaars. Een gasdrukregelaar op de boot is heel anders dan bijvoorbeeld een gasdrukregelaar voor kamperen. Bekijk of er een icoontje van een boot is weergegeven en of er een afblaasventiel aanwezig is. Een gasdrukregelaar gaat 10 jaar mee. De houdbaarheidsdatum staat gedrukt of geprint op de gasdrukregelaar. Dus bekijk goed hoelang deze al meegaat en vervang deze na 10 jaar.

    Veiligheid voorop!

    Onthoud, het naleven van deze regels en aanbevelingen zorgt niet alleen voor een veiligere watersportervaring, maar kan ook helpen om mogelijke verzekeringsproblemen te voorkomen. Zorg ervoor dat je schip voldoet aan alle voorschriften om een veilige en probleemloze reis op zee te garanderen. Veiligheid voorop!

    NIEUWS, TIPS & TRICKS

    Recente artikelen