Ljud och lyssnande

Ljud sprids i vågor som skapas när ett objekt – till exempel en stereohögtalare – sätter luften i rörelse och orsakar små förändringar i lufttrycket. När ljudexperter talar om ljud gör dom det med termer som frekvens och amplitud.

Du kan enkelt ställa in en volymgräns på din iPod eller iPhone. Klicka här om du vill ha svar på vanliga frågor om volymgräns.

Ljud som vetenskap

Frekvensen hos ljudvågorna avgör ljudets tonhöjd. Frekvens mäts vanligen i Hertz (Hz), där en Hz motsvarar en hel vågsvängning per sekund. Ett mänskligt öra kan uppfatta en stort frekvensomfång – från cirka 20 till 20 000 Hz. Amplitud beskriver ljudvågens styrka. När ljudvågens amplitud ökar så ökar också ljudvolymen. Musik består av en blandning av olika frekvenser och amplituder.

Audio Levels

Ljudnivån som den uppfattas av ett öra mäts vanligen i decibel. När man talar om decibel och ljudmätning talar man om amplituden hos ljudvågen. Decibelmätning är praktisk eftersom man kan mäta det enorma ljudomfånget som det mänskliga örat kan uppfatta på en hanterbar skala. På en decibelskala är det tystaste ljud som kan höras 0 dB. Varje ökning med 10 dB motsvarar ungefär en fördubbling av den upplevda ljudvolymen hos ett ljud.

Ljud och dina öron

Du kan höra ljud eftersom dina öron omvandlar vibrationerna hos ljudvågor till signaler som din hjärna tolkar som ljud. När en ljudvågs vibrationer går in i örat förstärks vibrationerna av trumhinnan och en uppsättning små ben i örat (de välkända hammaren, städet och stigbygeln). I innerörat finns små hårceller som förvandlar dessa förstärkta vibrationer till nervimpulser som skickas till hjärnan. Hjärnan tolkar sedan dessa nervimpulser som ljud.

Om du utsätter dina öron för alltför högt ljudtryck kan de små hårcellerna i örat skadas. Och om de skadas kan de förlora förmågan att överföra ljud till hjärnan. Som ett resultat kan du få en bullerskada som ger nedsatt hörsel. Symptom som kan visa sig är dämpat ljud eller svårigheter att förstå tal.

Du kan ådra dig en bullerskada med medföljande försämrad hörsel vid ett enstaka extremt högt ljud – som t.ex. ett pistolskott — men det kan också uppstå som ett resultat av att du under en längre tid utsätter dig för höga ljud.

Lyssna på ett ansvarsfullt sätt

Den mesta forskningen om bullerskador har inriktat sig på människor som under lång tid utsatts för höga ljud på arbetsplatser i industrin. Inte lika mycket forskning har gjorts om hur musiklyssnande på hög volym påverkar oss, men om du lyssnar på musik och ljud i hörlurar eller hörsnäckor – vare sig de är anslutna till iPod, datorn eller någon annan ljudkälla – så bör du följa några få rekommendationer.

iPod-skärmen Nu spelas

Tänk på volymen

Det finns inte en enda volymnivå som passar alla. Ljudnivån kan variera med olika hörsnäckor eller hörlurar och med olika equalizerinställningar. Vissa hörselexperter rekommenderar att du ställer in volymen i en tyst miljö, att du skruvar ner den om du inte kan höra människor som pratar i din närhet, att du undviker att skruva upp volymen för att överrösta bullriga miljöer och att du begränsar tiden som du lyssnar i hörsnäckor eller hörlurar på hög volym.

Håll koll på tiden

Se till att tänka på hur länge du lyssnar på ljud på hög volym. Kom ihåg: du kan vänja dig vid höga volymer över tid, trots att dessa kan skada din hörsel. Hörselexperter varnar för att hörselskador kan uppstå som ett resultat av att du under en längre tid utsätter dig för höga ljud. Ju högre volymen är desto kortare tid dröjer det innan din hörsel kan komma att påverkas. Om det ringer i öronen eller om du uppfattar mänskligt tal som dämpat ska du sluta lyssna och låta undersöka din hörsel.