Gezondheid-app en privacy

De Gezondheid-app is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

De Gezondheid-app kan gegevens verzamelen van je iPhone, iPad, Apple Watch en andere apparaten, medische dossiers en apps die je gebruikt, zodat je een uitgebreid overzicht van je gezond­heids­gegevens op één plek hebt. Jij bepaalt welke gegevens worden opgeslagen in de Gezondheid-app en welke gegevens worden gedeeld met derden en personen die je vertrouwt.

Je blijft ook bepalen welke functies in de Gezondheid-app je gebruikt, zoals 'Medische dossiers', 'Cyclus bijhouden', 'Medicijnen', 'Geestelijke gezondheid' en 'Slaap'. Sommige iOS- en watchOS-functies (zoals hartslagmeldingen en geluidsmeldingen) zijn mogelijk standaard ingeschakeld. Je kunt de functies die beschikbaar zijn in de Gezondheid-app op elk gewenst moment inschakelen of uitschakelen door te tikken op de tab 'Gegevens' en vervolgens op de categorie die je wilt inschakelen of uitschakelen. Voor bepaalde gezond­heids­functies kan je regio worden gebruikt om de beschikbaarheid van functies te bepalen.

Als je apparaat is vergrendeld met een toegangs­code, Touch ID of Face ID, worden alle gegevens in de Gezondheid-app met betrekking tot je gezondheid en conditie (behalve je medische ID) standaard versleuteld en niet toegankelijk. Bovendien kan Apple je gezondheids- en activiteitsgegevens die met iCloud zijn gesynchroniseerd, niet lezen als je iOS 12 of nieuwer gebruikt en twee-factor-authenticatie inschakelt.

Je kunt ervoor kiezen om iCloud te gebruiken om je gegevens up-to-date te houden op je apparaten, om een reservekopie van je gegevens te maken in een door iTunes versleutelde reservekopie op je computer, of om je gegevens te delen. De Gezondheid-app geeft je ook de mogelijkheid om een kopie van je gegevens uit de Gezondheid-app te exporteren die beschikbaar zijn op je apparaat. Hiervoor tik je rechts­boven op je profiel­foto en vervolgens op 'Exporteer alle gezond­heids­gegevens'.

iCloud-reserve­kopie en iCloud-synchronisatie

Je kunt ervoor kiezen om een reserve­kopie van je gezond­heids­gegevens te maken in iCloud, waar ze versleuteld worden verstuurd en bewaard. Met iCloud-synchronisatie kun je je gezond­heids­gegevens ook up-to-date houden op al je apparaten. Bovendien kun je met iCloud-synchronisatie de deel­functies in de Gezondheid-app gebruiken, zoals gegevens in de Gezondheid-app delen met andere apps van derden die je vertrouwt. Als je iCloud hebt ingeschakeld, wordt er standaard een reserve­kopie gemaakt van je gegevens in de Gezond­heid-app. Je kunt iCloud-reserve­kopie op elk moment uitschakelen door in Instellingen naar '[je naam]' > 'iCloud' te gaan en te tikken om 'Gezondheid' uit te schakelen.

Delen

Deel gegevens uit de Gezondheid-app met derden
Je kunt ervoor kiezen om je gegevens uit de Gezondheid-app te delen met apps van derden. Apps moeten om lees- en schrijftoegang tot je Gezondheid-app vragen. Alle apps van derden moeten uitleggen waarom ze om toegang vragen tot je gegevens uit de Gezondheid-app. Elke app moet ook een privacy­beleid hebben, waarin wordt beschreven hoe gezond­heids­gegevens worden gebruikt. Lees het beleid voordat je een app toegang geeft tot je gezond­heids­gegevens. Jij bepaalt welke gegevens je deelt met deze apps van derden en je kunt op elk moment wijzigen wat je deelt. Je kunt op elk moment bekijken welke apps je toegang hebt verleend tot je gegevens in de Gezondheid-app en beheren welke gegevens je met deze apps van derden deelt en welke gegevens je van deze apps ontvangt. Sommige gegevenstypen in de Gezondheid-app zijn mogelijk niet toegankelijk voor apps van derden. Meer informatie over hoe je gegevens beheert die je met apps van derden deelt en van hen ontvangt, vind je op support.apple.com/kb/HT204351.

Deel gegevens uit de Gezondheid-app met familie en vrienden
Je kunt er ook voor kiezen om je gegevens uit de Gezondheid-app te delen met personen die je vertrouwt. Je kunt bepaalde gegevens uit de Gezondheid-app selecteren en delen met anderen die de Gezondheid-app gebruiken en in je contactenlijst staan, zoals je familie en vrienden.

Je blijft bepalen welke gegevens worden gedeeld met anderen die de Gezondheid-app gebruiken. Nadat de persoon met wie je je gezond­heids­gegevens wilt delen, je uitnodiging heeft geaccepteerd, kan deze persoon in de Gezondheid-app een overzicht zien van de gegevens die je deelt, waaronder een deel­verzameling van je historische gezond­heids­gegevens en toekomstige updates met betrekking tot de gegevens die je deelt, tenzij je besluit om het delen stop te zetten. Deze persoon kan er ook voor kiezen om meldingen, trendrapporten en andere updates te ontvangen met betrekking tot de gegevens die je deelt. Apple heeft geen toegang tot de gegevens die je deelt met anderen die de Gezondheid-app gebruiken en kan deze gegevens ook niet bekijken.

Je kunt de categorieën bekijken voor de gezond­heids­gegevens die je met anderen deelt die de Gezond­heid-app gebruiken. In de Gezondheid-app tik je op de tab 'Delen' en vervolgens op de persoon met wie je gegevens deelt. Je kunt vervolgens gezondheids­onderwerpen toevoegen en verwijderen die met die persoon zijn gedeeld en een voorvertoning zien van de gegevens die je nu met deze persoon deelt.

Je kunt op elk moment het delen van gegevens uit de Gezondheid-app stopzetten. Hiervoor open je de Gezondheid-app, tik je op de tab 'Delen', vervolgens op de persoon met wie je niet meer wilt delen, en ten slotte op 'Stop delen'. Als je besluit om het delen stop te zetten, verwijdert het apparaat van de andere persoon de historische gegevens die je met deze persoon hebt gedeeld, uit de Gezond­heid-app van deze persoon.

Deel gegevens uit de Gezond­heid-app met zorg­verleners
Je kunt bepaalde categorieën voor gegevens uit de Gezond­heid-app, zoals activiteits­gegevens, hart­slag­gegevens en lab­uitslagen, via je iPhone of iPad selecteren en delen met een deel­nemende zorg­instelling als je inlogt met de inlog­gegevens voor de zorg­instelling. Apple en je apparaat hebben geen toegang tot de inlog­gegevens voor je account en bewaren deze niet. Jij bepaalt welke gegevens je deelt met je zorg­instelling en je kunt op elk moment wijzigen wat je deelt. Je kunt op elk moment bekijken met welke zorg­instelling je je gegevens uit de Gezondheid-app deelt. Voor het bekijken en beheren van de gegevens die je met een zorg­instelling deelt, open je de Gezondheid-app, tik je op de tab 'Delen' en vervolgens op de zorg­instelling die je wilt beheren. Zorg­verleners met toegang tot je patiënten­kaart bij de zorg­instelling hebben toegang tot de gezond­heids­gegevens die je deelt met die zorg­instelling.

Gegevens uit de Gezond­heid-app die je deelt, worden door Apple versleuteld en op een speciale server opgeslagen, zodat Apple deze gegevens op een veilige manier kan delen met de door jou gekozen zorg­instelling. Je gegevens worden alleen via je iPhone en iPad verstuurd als het apparaat is ontgrendeld en verbonden met het internet. Apple heeft geen toegang tot de encryptie­sleutels voor gegevens die op onze servers worden opgeslagen en gedeeld met je zorg­instelling en bewaart deze sleutels ook niet. Apple kan deze gegevens niet ontsleutelen, bekijken of opvragen. Apple bewaart gegevens uit de Gezondheid-app die je deelt met je zorg­instelling, alleen zolang als nood­zakelijk om je gebruik van deze deel­functie te ondersteunen en gebruikt deze gegevens alleen om deze deel­functie in te schakelen. Gezond­heids­gegevens die je in combinatie met deze functie deelt, worden versleuteld verstuurd en op Apple servers bewaard. Als je deze functie gebruikt, worden alle gegevens die je deelt met je zorg­instelling die door Apple wordt onderhouden, bewaard in een veilig systeem in overeen­stemming met de privacy- en beveiligingsnormen van de HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) uit 1996.

Je zorg­verleners ontvangen geen meldingen als je gegevens beschik­baar zijn en zien mogelijk niet de gegevens die je met hen deelt. Zodra je het delen autoriseert, worden je gegevens van de zorg­instelling met wie je het delen autoriseert, ook auto­matisch gedown­load en opgeslagen in de Gezondheid-app. Je zorg­verlener kan de informatie die je deelt, toevoegen aan je medisch dossier en kan de informatie die je deelt ook gebruiken om beter een onafhankelijke evaluatie van je gezond­heid te kunnen maken. Gegevens die je met je zorg­instelling deelt, worden behandeld in overeen­stemming met de kennis­geving van privacy­praktijken, het privacy­beleid, het veilig­heids­beleid en de veilig­heids­procedures van die zorg­instelling.

Je kunt op elk moment het delen van gegevens uit de Gezondheid-app stopzetten. Hiervoor open je de Gezond­heid-app, tik je op de tab 'Delen', vervolgens op de zorg­instelling die je wilt beheren, en ten slotte op 'Stop delen'. Als je besluit om het delen met een zorg­instelling stop te zetten, heeft deze geen toegang meer tot je gegevens via deze functie. Informatie die met je zorg­verlener is gedeeld voordat toegang werd ingetrokken, kan mogelijk door je zorg­verlener worden opgeslagen in een dossier.

Met een medisch dossier deel je niet alleen gegevens uit de Gezond­heid-app met zorgverleners; je kunt de functie 'Medisch dossier' ook afzonderlijk gebruiken om je klinische dossiers van deel­nemende zorg­instellingen veilig te downloaden. Meer informatie over medische dossiers op de iPhone vind je op support.apple.com/kb/HT208680.

Medicijnen

Je kunt je medicijnen, vitaminen en supplementen beheren en bijhouden in de Gezondheid-app. Via de functie 'Medicijnen' kun je een lijst met medicijnen aanmaken en aangepaste schema's en herinneringen configureren. In bepaalde regio's kun je educatieve informatie over je medicijnen bekijken en meldingen ontvangen als er mogelijk kritieke interacties zijn met medicijnen die je hebt toegevoegd aan de functie 'Medicijnen'. Je kunt medicijnen toevoegen door de informatie handmatig in te voeren en, indien beschikbaar, door in de Gezondheid-app te zoeken of door de iPhone-camera te gebruiken om je medicijnen toe te voegen. Alle gegevens voor de functie 'Medicijnen' worden op het apparaat verwerkt. Je kunt ook de functies in 'Gezondheid delen' gebruiken om medicijnen te delen met je familie, vrienden en zorgverleners.

Geestelijke gezondheid

Je kunt je gemoedstoestand vastleggen evenals de factoren die ertoe bijdragen en deze informatie over een bepaalde periode bijhouden in de Gezondheid-app via de categorie 'Geestelijk welzijn'. Je kunt er gegevens voor je gemoedstoestand bekijken in interactieve grafieken en herinneringen instellen om je gemoedstoestand vast te leggen. Gebruikers krijgen ook de optie om leeftijdsgebonden gestandaardiseerde vragenlijsten voor angststoornis en depressie te beantwoorden die vaak in klinieken worden gebruikt. Alle gegevens voor de functie 'Geestelijke gezondheid' worden op het apparaat verwerkt. Je kunt de functies in 'Gezondheid delen' gebruiken om gegevens voor 'Gemoedstoestand' te delen met je familie en vrienden. Je kunt in de gedeelten 'Risico op depressie' en 'Risico op angststoornis' ook naar 'Opties' scrollen en tikken op 'Exporteer pdf' om de gegevens met betrekking tot de vragenlijsten voor depressie en angststoornis te delen met zorgverleners.

Medische ID op iPhone

In de Gezondheid-app op de iPhone kun je ook een medische ID aanmaken voor noodgevallen, met informatie over je medische aandoeningen, allergieën, medicijnen en profielfoto. Je bepaalt zelf welke informatie je uploadt. Met 'Toon bij vergrendeling' kunnen hulp­verleners en anderen je medische ID bekijken als je iPhone is vergrendeld.

Je kunt ook SOS-contactpersonen toevoegen aan je medische ID. Als je SOS-contact­personen toevoegt, ontvangen ze auto­matisch een melding als je SOS-nood­melding gebruikt op je iPhone of Apple Watch. Je hebt mogelijk ook de optie om toe te staan dat de informatie uit je medische ID auto­matisch, via een veilige dienst van derden, naar de hulp­diensten wordt verstuurd wanneer je je lokale alarm­nummer (bijvoorbeeld 112) belt of sms't of SOS-nood­melding gebruikt vanaf je iPhone of Apple Watch. Je moet 'Deel tijdens nood­oproep' (indien beschik­baar) inschakelen om de informatie uit je medische ID auto­matisch naar de hulp­diensten te versturen wanneer je je lokale alarm­nummer belt of sms't of SOS-nood­melding gebruikt. Meer informatie over je medische ID vind je op support.apple.com/kb/HT207021.

Je kunt je medische ID aanmaken of bijwerken in de app Gezondheid op de iPhone. Tik rechtsboven op je profiel, vervolgens op 'Medische ID' en ten slotte op 'Aan de slag' of 'Wijzig'. Je hebt de mogelijkheid om te bepalen hoeveel informatie er op je medische ID wordt weergegeven en toegankelijk is via het toegangs­scherm.

Vaccinatie­bewijs

Je kunt ervoor kiezen om je verifieer­bare digitale vaccinatie­gegevens, zoals je corona­vaccinatie­gegevens, veilig te downloaden en te bewaren in de Gezond­heid-app. Je vaccinatie­gegevens bevatten informatie zoals je naam, geboorte­datum, soort vaccin en vaccinatie­datum(s). Je kunt je verifieer­bare digitale vaccinatie­gegevens toevoegen aan de Gezond­heid-app door je vaccinatie­gegevens als QR-code of digitaal bestand te verkrijgen van het vaccinatie­registratie­systeem of van de zorg­verlener die het vaccin heeft toegediend in de regio waar je je vaccin hebt ontvangen. Wanneer je de QR-code scant of op het bestand tikt, krijg je de optie om de gegevens te openen in de Gezondheid-app. Je verifieer­bare digitale vaccinatie­gegevens kunnen ook worden geïmporteerd en bewaard in de Gezond­heid-app via de functie 'Medisch dossier' als je een account hebt toegevoegd voor een deel­nemende zorg­instelling.

Wanneer je een QR-code of een download­link gebruikt om je vaccinatie­gegevens toe te voegen aan de Gezond­heid-app op de iPhone, kun je ervoor kiezen om je vaccinatie­gegevens toe te voegen aan Wallet, zodat je er snel toegang toe hebt vanuit de Wallet-app. Wanneer je een vaccinatie­kaart toevoegt aan Wallet, wordt een kopie van je vaccinatie­gegevens bewaard in de Wallet-app op het iOS-apparaat waaraan je de vaccinatie­kaart hebt toegevoegd. De vaccinatie­kaart die in Wallet wordt bewaard, wordt niet gesynchroniseerd op al je apparaten en er wordt geen reserve­kopie van gemaakt in iCloud. De volledige details van je vaccinatie­kaart zijn pas zicht­baar op het toegangs­scherm van de iPhone zodra je je hebt geauthenticeerd met Face ID, Touch ID of je toegangs­code. Om de details van je vaccinatie­kaart te tonen, moet je je eerst authenticeren. Zodra je bent geauthenticeerd, kan iedereen met toegang tot je apparaat mogelijk je vaccinatie­kaart zien wanneer deze op het scherm van je apparaat wordt weergegeven. Zorg er daarom voor dat je je apparaat beschermt.

Je kunt je vaccinatie­kaart op elk moment uit de Wallet-app verwijderen. Als je je vaccinatie­kaart verwijdert uit de Wallet-app, wordt de kopie van je vaccinatie­gegevens die wordt bewaard in de Gezond­heid-app niet verwijderd. Je kunt je vaccinatie­gegevens op elk moment uit de Gezondheid-app verwijderen. Als je je vaccinatie­gegevens verwijdert uit de Gezond­heid-app, wordt de bijbehorende vaccinatie­kaart ook uit Wallet verwijderd. Meer informatie over verifieer­bare gezondheids­gegevens vind je op support.apple.com/kb/HT212752.

Siri gebruiken om toegang te krijgen tot je gezondheidsgegevens

Je kunt Siri vragen om bepaalde typen gezondheidsgegevens vast te leggen in de Gezondheid-app of om de informatie over jou in de Gezondheid-app voor te lezen. Alle herkende verzoeken aan Siri over Gezondheid-appgegevens worden op het apparaat verwerkt. Als Siri je verzoek niet als een verzoek over Gezondheid-appgegevens herkent, worden de gezondheidsgegevens die je aan het verzoek toevoegt naar de Siri-server verzonden. Je kunt de toegang van Siri tot je gegevens in de Gezondheid-app op elk gewenst moment uitschakelen door in Instellingen naar 'Gezondheid' > 'Gegevenstoegang en apparaten' > 'Siri' te gaan en vervolgens te tikken om toegang tot gezondheidsgegevens uit te schakelen.

De Gezondheid-app verwijderen

Als je de Gezondheid-app niet meer wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om deze van je iPhone of iPad te verwijderen door de Gezondheid-app op het beginscherm aan te raken en vast te houden en vervolgens te tikken op 'Verwijder app'. Wanneer je de Gezondheid-app verwijdert op de iPhone of iPad, blijven je gezondheidsgegevens op je apparaat staan en blijven apps of ontvangers waarmee je gezondheidsgegevens hebt gedeeld via 'Gezondheid delen' toegang behouden tot bestaande gezondheidsgegevens die je deelt. Bovendien worden gegevens van bepaalde op sensoren gebaseerde functies in Gezondheid (zoals 'Hartslag' en de Saturatie-app) nog steeds vastgelegd en opgeslagen op je apparaat. Je kunt je gezondheidsgegevens beheren in de Instellingen-app door naar 'Gezondheid' te gaan. Je kunt bijvoorbeeld gezondheidsgegevens verwijderen en toestemmingen intrekken die zijn verleend aan apps van derden en ontvangers via 'Gezondheid delen'. Als je van gedachten verandert, kun je de Gezondheid-app opnieuw downloaden uit de App Store.

Bewaar­periode

Jij bepaalt nog steeds welke infor­matie wordt toegevoegd aan de Gezond­heid-app en hoe­lang die infor­matie wordt opgeslagen. Je gegevens uit de Gezond­heid-app worden in de Gezond­heid-app en in iCloud bewaard als je ervoor kiest om een reserve­kopie van je gezond­heids­gegevens te maken in iCloud, zolang als je ervoor kiest om je informatie in de Gezond­heid-app te bewaren. Je kunt gegevens uit de Gezondheid-app op elk moment bekijken, wijzigen en verwijderen. Meer informatie over het beheren van gezond­heids­gegevens in de Gezond­heid-app vind je op support.apple.com/nl-nl/guide/iphone/view-health-and-fitness-information-iphe3d379c32/ios.

Overige informatie

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Opmerking: Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar op bepaalde apparaten of in elke regio of taal.

Publicatiedatum: 18 september 2023