Apple Pay is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.
Met Apple Pay kun je in winkels, in apps en online veilig betalen met je betaalkaart, creditcard en prepaidkaart.
Apple Pay is een technologische voorziening die wordt aangeboden door gelieerde ondernemingen van Apple Inc., die verantwoordelijk zijn voor je persoonlijke gegevens. Je Apple Pay-aanbieder is mogelijk afhankelijk van je locatie, zoals Apple Payments Services LLC in de Verenigde Staten. Ga voor meer informatie over Apple-entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van je persoonlijke gegevens naar het privacybeleid van Apple op apple.com/nl/privacy en aan Apple gelieerde bedrijven op www.apple.com/legal/privacy/nl/affiliated-company.
Kaarten toevoegen aan Apple Pay
Als je kaarten, zoals klantenkaarten, creditcards, betaalkaarten en prepaidkaarten aan Apple Pay toevoegt, worden de kaartgegevens die je verstrekt en informatie of bepaalde apparaatinstellingen zijn ingeschakeld mogelijk naar Apple gestuurd om te bepalen of je in aanmerking komt voor de activering van Apple Pay en de bijbehorende functies. Ook kan je apparaat gebruikspatronen evalueren (waaronder het percentage van de tijd dat het apparaat in beweging is of, bij benadering, het aantal telefoongesprekken per week) om fraude te voorkomen. Deze informatie wordt door je apparaat geëvalueerd en wordt niet met Apple gedeeld op een manier die aan jou kan worden gekoppeld.
Je kaartverstrekker, betaalnetwerk of aanbieder die door je kaartverstrekker is geautoriseerd kan informatie over de functies en voordelen van de kaart, bijvoorbeeld of de kaart spaarpunten of gespreid betalen ondersteunt, met Apple delen om de geschiktheid voor bepaalde functies van Apple Pay te bepalen. Apple kan ook gegevens doorgeven aan die entiteiten om Apple Pay te activeren, om te bepalen of je kaart in aanmerking komt, om je kaart te configureren voor Apple Pay en om fraude te voorkomen. Gegevens die mogelijk worden verstrekt zijn:
Wanneer je een kaart toevoegt aan Apple Pay via een app van derden, zoals een bankierapp, verstuurt de app een rekening- of kaart-ID naar je apparaat. Deze informatie wordt door Apple en je kaartverstrekker gebruikt om de geschiktheid van je kaart te controleren, je kaart met Apple Pay te configureren en fraude te voorkomen. Om je te helpen bij het configureren van kaarten die je nu gebruikt of recentelijk hebt gebruikt op andere apparaten, bewaart Apple een kaartreferentie met je Apple Account die kan worden gebruikt bij de kaartverstrekker of het betaalnetwerk om de kaart opnieuw toe te voegen na het invoeren van de beveiligingscode. Apple Pay bewaart niet het originele nummer van je creditcard, betaalkaart of prepaidkaart.
Betalen met Apple Pay
Als je met Apple Pay een betaling begint, wordt je postcode of vergelijkbare informatie mogelijk verstrekt aan de app, website of verkoper om heffingen en verzendkosten te berekenen. Als je een betaling begint in een browser van een andere leverancier, maakt de browser een QR-code of appclipcode aan die je kunt scannen met je apparaat dat Apple Pay ondersteunt. Nadat de code is gescand, opent Apple een communicatiekanaal tussen de browser en het apparaat dat Apple Pay ondersteunt. Via dit kanaal wordt relevante informatie over de transactie en facturering en/of bezorging uitgewisseld die noodzakelijk is om te transactie te verwerken.
Als uitgebreide betaalfuncties zijn ingeschakeld voor Apple Pay, zoals de mogelijkheid om gespreid af te lossen of punten te sparen, en je een Apple Pay-aankoop hebt gestart, bepaalt Apple welke betaalopties beschikbaar voor je zijn op basis van je kaarten in Wallet en de voordelen en mogelijkheden van die kaarten, die Apple van de kaartverstrekkers heeft ontvangen. Je kunt er ook voor kiezen om Apple aanvullende betaalopties te laten bepalen die beschikbaar voor je zijn, maar nog niet in Wallet staan. Hiervoor gebruikt Apple informatie over je transactie, zoals de verkoper en het bedrag, om te bepalen of er aanvullende betaalmethoden beschikbaar zijn voor de transactie. Apple bewaart geen informatie over de transactie en over de controle of je in aanmerking komt voor de betaalmethode op een manier die aan jou gekoppeld is. Als je ervoor kiest om een nieuwe betaalmethode toe te passen, worden je aanvraaggegevens rechtstreeks met de verstrekker gedeeld. Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor Apple en worden niet door Apple opgeslagen. Als je met spaarpunten betaalt, kan Apple informatie over je kaart en de functies en voordelen van je kaart, evenals de verkoper en het bedrag van de transactie, gebruiken voor het ophalen en weergeven van het actuele saldo van je spaarpunten, het aantal spaarpunten (of het equivalent daarvan) dat voor de transactie in rekening wordt gebracht en het resterende saldo van je spaarpunten na de transactie om je te helpen weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Om je te helpen bij het kiezen van een aflossingsplan dat bij je financiële gezondheid past, verstrekt Apple aan de deelnemende verstrekkers informatie over de verkoper en het bedrag. Op basis hiervan kunnen de verstrekkers bepalen of je in aanmerking komt en aan Apple een lijst met aflossingsmogelijkheden verstrekken om weer te geven. Apple bewaart de informatie die is gebruikt om uitgebreide betaalfuncties voor Apple Pay aan te bieden niet op een manier die aan jou gekoppeld is.
Na het autoriseren van de betaling worden andere, door de verkoper aangevraagde, gegevens, zoals een accountnummer dat specifiek is voor je apparaat of verkoper, je bezorgadres of e‑mailadres ook verstrekt. Het nummer van je creditcard, betaalkaart of prepaidkaart wordt niet verstrekt wanneer je Apple Pay gebruikt.
Om ervoor te zorgen dat terugkerende of andere door een verkoper geïnitieerde kosten, zoals abonnementen, door jou worden geautoriseerd, wanneer je ervoor kiest om geschikte Apple Pay-betaalmethoden te verstrekken aan deelnemende verkopers voor terugkerende of door een verkoper geïnitieerde kosten, zal je verstrekker en/of betalingsnetwerk een verkoperspecifiek accountnummer goedkeuren en genereren dat voor dergelijke kosten wordt gebruikt. Alleen dat verkoperspecifieke accountnummer kan door een deelnemende verkoper worden gebruikt om transacties te autoriseren zonder dat je een specifieke actie onderneemt. Apple weet welke verkopers zijn gekoppeld aan je verkoperspecifieke accountnummers, maar niet wat je hebt gekocht of hoeveel je ervoor hebt betaald. Je kunt je verkoperspecifieke accountnummers in Wallet beheren door op de kaart te tikken en op de knop 'Meer' te tikken om kaartgegevens te bekijken.
Voor kaarten met bepaalde verbeterde fraudepreventie evalueert je apparaat, wanneer je een transactie online of in-app probeert uit te voeren, informatie over je Apple Account, apparaat en locatie (als je locatievoorzieningen voor Wallet hebt ingeschakeld) om fraudepreventiebeoordelingen op het apparaat te ontwikkelen. De uitvoer van de fraudepreventiebeoordelingen op het apparaat, maar niet de onderliggende gegevens, wordt naar Apple gestuurd en gecombineerd met informatie die Apple heeft over je apparaat en account om fraudepreventie voor transacties met Apple Pay te ontwikkelen. Deze fraudepreventiebeoordelingen voor transacties kunnen worden gedeeld met je betalingsnetwerk, samen met een verzendadres-ID en het IP-adres, indien beschikbaar, om fraude bij de transactie te voorkomen. De verzendadres-ID verschilt per betalingsnetwerk en kan mogelijk worden gebruikt om te bevestigen of verzendadressen voor verschillende transacties waarbij een bepaalde kaart op je apparaat is gebruikt, identiek zijn. Hierbij wordt het onderliggende adres niet bekendgemaakt. Je kunt op elk moment controleren of deze verbeterde fraudepreventie beschikbaar is voor een kaart door in Wallet naar de achterkant van je betaalmethode te gaan. Om te voorkomen dat fraudepreventiebeoordelingen worden gedeeld met je betalingsnetwerk, kun je een andere kaart selecteren.
Wanneer je een app gebruikt of een website bezoekt in Safari die Apple Pay gebruikt in iOS, watchOS of macOS, kan de app of website controleren of je Apple Pay op dat apparaat hebt ingeschakeld. Wanneer je een website bezoekt in Safari op een iOS-apparaat, of op een Mac waaraan geen kaart kan worden toegevoegd, kan de website controleren of je Apple Pay hebt geconfigureerd op een iPhone of Apple Watch die dezelfde Apple Account gebruikt. Je kunt in Instellingen uitschakelen dat bezochte websites controleren of Apple Pay is ingeschakeld. Ga in iOS in Instellingen naar 'Apps' > 'Safari' > 'Geavanceerd' > Controleer op Apple Pay'. Ga op je Mac in Safari naar 'Instellingen' > 'Geavanceerd' en deselecteer 'Sta toe dat websites controleren of Apple Pay en Apple Card worden gebruikt'.
Je betaalmethoden beveiligen
Betaalmethoden in Safari beveiligenOm je betaalmethoden in het ecosysteem van Apple beter te beveiligen en de voordelen van privacy en beveiliging van Apple Pay ten volle te benutten, zijn je ondersteunde betaalmethoden uit Wallet ook beschikbaar in 'Vul automatisch in' in Safari. Wanneer je online winkelt en 'Vul automatisch in' in Safari gebruikt, kun je voor websites een virtueel kaartnummer configureren om je fysieke kaartnummer te verbergen, als dit wordt ondersteund door je deelnemende kaartnetwerk en kaartverstrekker. Om deze functionaliteit in te schakelen, stuurt Apple beperkte informatie over je betaalmethode naar je netwerk of verstrekker (of een geautoriseerde derde partij) om een virtueel kaartnummer te genereren dat je kunt gebruiken wanneer je online winkelt en 'Vul automatisch in' in Safari gebruikt. Om je Apple Pay-kaartnummers te beheren, inclusief je virtuele kaartnummers, ga je naar de achterkant van je kaart in Wallet en tik je om kaartgegevens te bekijken. Je kunt mogelijk betaalmethoden die al in 'Vul automatisch in' in Safari staan ook beter beveiligen door met Apple Pay of een virtueel kaartnummer te betalen in plaats van met je fysieke kaartnummer. Om je betaalmethoden te beheren, ga je in Instellingen naar 'Wallet en Apple Pay' en tik je op 'Gebruik Apple Pay indien beschikbaar'. Wanneer dit is ingeschakeld, wordt er beperkte informatie over je bewaarde kaart in 'Vul automatisch in' in Safari ter verificatie naar je betalingsnetwerk gestuurd. Deze informatie is nodig om te verifiëren dat je kaart in aanmerking komt voor Apple Pay. Als je betalingsnetwerk aangeeft dat je kaart in aanmerking komt, voegt Apple de betaalmethode toe aan Wallet en genereert je netwerk een Apple Pay-kaartnummer voor verbeterde beveiliging wanneer je online winkelt.
Betaalmethoden in Apple Account beveiligenOm je te helpen bij het beheren van je betaalmethoden in het ecosysteem van Apple, kan Apple controleren of er Apple Pay-betaalmethoden zijn die in aanmerking komen om als geregistreerde betaalmethode te worden toegevoegd aan je Apple Account. Als dit het geval is, worden deze betaalmethoden weergegeven in Instellingen onder '[je naam]' > 'Betaling en verzending' > 'Voeg betaalmethode toe' > 'Betaalmethode'. Wanneer je een transactie uitvoert met je Apple Account, kan Apple ook controleren of er geregistreerde Apple Account-betaalmethoden zijn die in aanmerking komen voor Apple Pay. Als dit het geval is, kan Apple Pay voor die betaalmethode worden ingeschakeld door Apple om je betaalgegevens te beveiligen. Je kunt je Apple Account-betaalmethoden op elk moment wijzigen door in Instellingen naar '[je naam]' > 'Betaling en verzending' te gaan.
Apple verstuurt je betalingsgegevens, maar bewaart deze niet
Om je betaalgegevens op een veilige manier binnen apps, websites en chats met een bedrijf te versturen, worden ze versleuteld naar Apple gestuurd, waar ze kort worden ontsleuteld en opnieuw worden versleuteld met een sleutel die specifiek is voor de verkoper, zodat alleen de verkoper, de ontwikkelaar of de betalingsverwerker je betaalgegevens kunnen ontsleutelen. Als je betaalt op een Mac waaraan geen kaart kan worden toegevoegd, verloopt de communicatie tussen de Mac en het apparaat waarmee de transactie wordt geautoriseerd over een versleuteld kanaal via servers van Apple. Apple bewaart niets van deze informatie op een manier waarop je identiteit kan worden achterhaald.
Met Apple Pay kun je ook betalingen doen in browsers van andere leveranciers door de transactie te autoriseren met een apparaat dat Apple Pay ondersteunt. Wanneer je deze functie gebruikt, maakt Apple een communicatiekanaal via de servers van Apple aan tussen de browser van de andere leverancier en je autorisatieapparaat zodat je de bezorg- en betaalgegevens kunt bijwerken en de autorisatie kunt uitvoeren. Je bezorg- en factuurgegevens en de kosten van de verkoper, zoals btw of verzendkosten voor je aankoop, zijn kort zichtbaar voor Apple. Apple bewaart niets van deze informatie op een manier waarop je identiteit kan worden achterhaald.
Apple Pay-bestellingen bijhouden
Om je de optie te geven om bestellingen bij te houden, stuurt een deelnemende verkoper wanneer je een aankoop doet met Apple Pay, je apparaat beperkte bestelinformatie, die je apparaat kan gebruiken om je bestelling bij te houden. En Apple biedt de verkoper een verkoperspecifieke apparaat-ID en een pushtoken die de verkoper kan gebruiken om het apparaat bestelupdates te bieden. Apple faciliteert updates van verkopers, maar slaat geen bestelinformatie op en houdt niet bij hoeveel, hoe vaak of welke verkopers bestelupdates versturen. Gegevens over het bijhouden van bestellingen worden lokaal op je apparaten opgeslagen en wordt op al je apparaten up-to-date gehouden door een versleutelde kopie te synchroniseren waar Apple geen toegang toe heeft. Je kunt je Apple Pay-bestellingen op elk moment beheren door te tikken om je bestellingen te bekijken, te tikken op een specifieke bestelling en vervolgens op 'Beheer bestelling'. Je kunt meldingen over bestellingen ook beheren door naar 'Bestellingen' te gaan, te tikken op de knop 'Meer' en vervolgens op 'Meldingen uit'.
Wanneer je bij je account uitlogt, bewaart je apparaat mogelijk nog een beperkt aantal gegevens over bestellingen waarvoor het apparaat updates ontvangt. Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor gebruikers van het apparaat, worden korte tijd bewaard en alleen door je apparaat gebruikt om ervoor te zorgen dat updates niet naar het apparaat worden gestuurd nadat je bent uitgelogd om ongeautoriseerde toegang tot je bestelinformatie te voorkomen.
Accountactiviteit delen met apps van derden
Je kunt je accountgegevens en transactiegeschiedenis voor Apple Card, Savings en Apple Cash delen met deelnemende apps voor persoonlijk financieel beheer die je vertrouwt uit de App Store. Apps moeten vragen om je accountactiviteit voor Apple Card, Savings of Apple Cash uit Apple Pay in Wallet te lezen. Jij bepaalt welke gegevens je deelt met deze apps en je kunt op elk moment wijzigen wat je deelt. Accountactiviteit die je deelt met een app van derden wordt behandeld conform het privacybeleid van die app. Apple ziet en bewaart je accountgegevens of transactiegeschiedenis niet wanneer je je accountactiviteit deelt.
Toepasselijke juridische basis voor het verwerken van persoonlijke gegevens
We verwerken je persoonlijke gegevens in Apple Pay over het algemeen voor het uitvoeren van je contract met Apple, zoals noodzakelijk voor het aanbieden van de voorziening en om onze wettelijke verplichtingen na te leven. Indien instemming de toepasselijke juridische basis is, streven we hiernaar in overeenstemming met toepasselijke lokale wetgeving.
Indien toepasselijke lokale wetgeving dit toestaat, verwerken we de volgende categorieën persoonlijke gegevens als noodzakelijk voor onze wettelijke belangen of die van een derde partij, waaronder informatie over:
Deze wettelijke belangen omvatten:
Overige informatie
Om te bepalen of de kaart in aanmerking komt voor Wallet en Apple Pay-functies, is het mogelijk dat Apple, wanneer je op een kaart tikt in Wallet, controleert of deze in aanmerking komt voor de functie. Hiervoor wordt gekeken naar het land waarin de kaart is uitgegeven en of de uitgevende partij deelneemt aan de functie.
Als je 'Locatievoorzieningen' hebt ingeschakeld, wordt de locatie van je apparaat op het moment dat je daarmee in winkels aankopen doet mogelijk anoniem naar Apple gestuurd en gebruikt om Apple Pay te helpen bij het verbeteren van bedrijfsnamen in de transactiegeschiedenis van de Wallet-kaart. Ook kan de locatie worden opgenomen in de samengevoegde gegevens om Apple Kaarten, Apple Pay en Wallet te verbeteren. Je kunt deze locatiegebonden functionaliteit van Apple Pay op ieder moment uitschakelen door op je iOS-apparaat in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' te gaan en te tikken om 'Identificatie van verkopers voor Apple Pay' uit te schakelen. Ga op je Mac in Systeeminstellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' en klik je om 'Wallet' uit te schakelen.
Om Apple Pay te verbeteren verzamelt Apple informatie over je gebruik van Apple Pay en bewaart die informatie op een manier waarmee je identiteit niet kan worden achterhaald. Deze informatie bevat de benodigde tijd voor het toevoegen van een kaart of het voltooien van een transactie via Apple Pay. Apple gebruikt deze informatie mogelijk ook om andere Apple producten en voorzieningen te verbeteren, bijvoorbeeld om marketing, fraudepreventie en de beveiliging te verbeteren.
Gebruik van je betaalkaarten en gebruik ervan in combinatie met Apple Pay blijft onderhevig aan de voorwaarden van de kaarthouders, gebruikers en verkoopovereenkomsten en de andere voorwaarden die van toepassing zijn op de functies van Apple Pay. Dergelijke voorwaarden kunnen aanvullende privacybeleidsbepalingen bevatten. Noch Apple, noch zijn gelieerde ondernemingen die Apple Pay aanbieden zijn banken en deze kennisgeving is een aanvulling op alle kennisgevingen die je mogelijk van je bank ontvangt. Als Apple fraude vermoedt in verband met het gebruik van Apple Pay, kunnen gegevens over de mogelijk frauduleuze Apple account en transacties worden gedeeld met je kaartverstrekker of de aanbieder van het betalingsnetwerk om fraude te voorkomen.
Apple bewaart persoonlijke gegevens slechts zolang als noodzakelijk om te voldoen aan de doeleinden waarvoor de gegevens zijn verzameld, inclusief zoals beschreven in deze bepaling en in overeenstemming met het privacybeleid van Apple of zoals vereist door wet- en regelgeving. Bij het bepalen van bewaarperioden gaan we eerst zorgvuldig na of het noodzakelijk is om de verzamelde persoonlijke gegevens te bewaren en, indien gegevens moeten worden bewaard, werken we eraan om de persoonlijke gegevens zo kort mogelijk en zoals wettelijk toegestaan te bewaren.
De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy
Publicatiedatum: 20 september 2024