Termeni specifici pokerului - formulări comune și explicații

Font Size
A A A

 

Ți s-a întâmplat vreodată să întâlnești termeni în poker pe care să nu-i înțelegi? Cu ajutorul acestui dicționar de poker complex de la 888poker, poți învăța foarte ușor tot ceea ce ține de terminologie în jocul de poker.

În cele ce urmează, vom analiza în profunzime toți termenii importanți din sfera jocurilor de poker. De asemenea, am mers mai departe și am inclus sfaturi de strategie de la experți, alături de mulți dintre termenii specifici pokerului.

Această pagină reprezintă o prezentare generală a întregului dicționar de poker, sub forma unui glosar. Utilizeaz-o ori de câte ori ai nevoie, pentru a identifica rapid explicațiile termenilor pe care nu-i înțelegi și intră în amănunte cu un click pe termenul dorit.

Mai mult decât atât, în text vei găsi linkuri către alți termeni relevanți, pentru a ajunge rapid la alte informații utile.

Citește lista completă a termenilor din poker pentru a controla perfect limbajul unic al jocului şi a deveni un adevărat profesionist!

a b c d e f g h I j k l m n o p q r s t u v w x y z

a

Ace-High:

O mână de poker formată din cinci cărţi care conţine un As, dar fără nicio altă valoare decât As Carte mare.

Aces Up:

O mână de poker formată din cinci cărţi care conţine două perechi, una dintre ele fiind A-A.

Acţiune:

Referire la toate opțiunile pe care jucătorii le au într-o rundă de pariere - bet, raise, call, check, fold. Fiecare dintre acești termeni de poker sunt explicați mai jos.

Add-On:

Adăugarea de fise în timpul unui turneu. Este posibilă doar la anumite turnee, într-o singură pauză stabilită înainte de start.

A-Game:

Termen din poker care se referă la a juca atunci când ești într-o stare optimă din punct de vedere mental. Se mai spune și a juca poker „in the zone”.

Aggression Factor :

Un raport între câte acțiuni agresive (bet, raise) sunt făcute față de acțiuni pasive (call).

Alias:

Porecla cu care un jucător apare la mesele online. Jucătorii care joacă de regulă pe internet sunt cunoscuți adesea după nick-name-ul ales la crearea contului.

All-in :

Atunci când un jucător pariază toate fisele pe care le are într-o singură mână, se cheamă că merge „All-in”. Acesta rămâne jucător activ în mâna respectivă până la capăt și poate câștiga tot potul în cazul în care nu se formează poturi secundare.

Angle:

„Angle Shooting” este un termen din poker care se referă la manipularea regulilor astfel încât să capeți un avantaj necuvenit. Mai multe explicații în articolul Angle Shooting.

Ante:

Pariuri puse forțat e toți jucătorii înainte de împărțirea cărților. În majoritatea fazelor superioare ale turneelor de poker se oprește ante - sumele pentru ante cresc pe măsură ce turneul se apropie de final. Sumele ante sunt obişnuite și la mese de cash Stud sau Draw Poker, dar sunt rar folosite la jocuri de poker cash Texas Holdem sau Omaha.

Any Two:

Expresie folosită pentru o acțiune care trebui inițiată într-un anumit moment al jocului cu orice două (any two) cărți. Exemplu: „Aș fi făcut 3bet cu orice două cărți în acea situație.”

Any Two Cards:

Expresie folosită pentru situațiile în care nu ar conta care sunt cele două cărți pe care le primești în mână.

Arătarea cărţilor:

La finalul ultimei runde de pariere, când toţi jucătorii activi îşi arată cărţile pentru a se stabili cine a câştigat potul. Pentru a se ajunge la arătarea cărţilor, este necesar ca în mâna respectivă să fi rămas minimum 2 jucători. La Hold'em şi PLO, câştigătorul este cel care are cea mai bună mână de 5 cărţi. Acel jucător (sau acei jucători) ia(u) tot potul. La Omaha Hi-Lo, există două poturi puse la bătaie, unul pentru cea mai bună mână mare, celălalt pentru cea mai bună mână mică! Termenul din engleză este Showdown.

Arde o carte:

De regulă, prima carte din teanc este dată la o parte (arsă) de dealer înainte de a împărți cărțile jucătorilor, flopul, turnul sau riverul la mesele live.

Aruncă :

A renunţa la mână = a arunca mâna. De asemenea, cărți aruncate se mai numesc și cele decartate, „arse” de dealer

As - Popă:

O mână A-K

b

Backdoor:

Descrie un draw care are nevoie de două cărți pentru a forma mâna vizată. Vezi și exemplele despre cum funcționează echitatea backdoor!

Backing:

A susține un jucător de poker prin acordarea unor sume de bani în schimbul unui procent din eventualele profituri.

Backraise:

 Un re-raise făcut de un jucător care inițial a dat doar call în aceeași rundă.

Bad Beat:

O mână pierdută la poker din postura de mare favorit. De exemplu, ai AA, flopul îți aduce al treilea As, dar vin 4 cărți din aceeași suită și adversarul face Culoare. În astfel de situații se mai folosește și termenul „sucks out”.

Bad Beat Jackpot:

Un premiu Jackpot acordat de unele cazinouri jucătorilor care participă la o mână de tip Bad Beat - în care un jucător pierde cu o mână foarte bună.

Bankroll:

Totalitatea fondurilor pe care un jucător le are la dispoziție pentru a juca poker. Mai multe informații poți găsi în articolul „Cum să manageriezi un bankroll în mod profitabil”.

Barrel :

A continua să pariezi după ce ai fost ultimul care ai pariat în runda precedentă.

BB - Big Blind :

pariu forțat pus de jucători pre-flop, pe rând, la majoritatea meselor de poker. Este folosit și pentru a indica mizele la jocuri de poker cash.

Belly Buster:

Un termen colocvial din poker care descrie o chintă Gutshot - nu este deschisă la ambele capete, singura variantă pentru a face chintă fiind în acest caz o carte în „gaură”

Bet :

A paria (to bet) înseamnă a cere primul o anumită sumă în timpul unei runde de pariere. Lista tuturor acțiunilor pe care le poți face în timpul unei runde o găsești la intrarea Action (Acțiune)

Bicicletă :

Chintă A-2-3-4-5.

Big Bet:

Pariu Mare - se referă la cea mai mare miză din cele două stabilite la jocurile Fixed Limit și mai descrie și pariurile făcute în ultimele runde de pariere, atunci când potul este, de regulă, mai mare.

Big Blind - BB:

poziția din stânga Small Blind-ului la o masă de poker. Jucătorul aflat în BB pune un pariu forțat pre-flop.

Blank:

O carte ca nu influențează acțiunea din timpul unei mâini în niciun fel. De regulă, acest termen din poker este folosit atunci când nu se încheie niciun draw în timpul unei mâini.

Blind:

Blindurile sunt pariurile puse pe rând de 2 dintre jucători, înainte de a se împărți cărțile - pe nevăzute (blind = orb)

Blocker:

O carte „blocker” este o carte pe care o ai și astfel scad șansele ca adversarul să aibă una de aceeași valoare, dar din altă suită. De exemplu, dacă avem un Popă, este mai puțin probabil ca adversarul să aibă și el unul în mână. Mai multe detalii pe linkul de la această intrare.

Blocker Bet:

Pariul de blocare este acel pe care îl faci în speranța că îl vei împiedica pe adversar să facă un pariu și mai mare, desigur, în situațiile în care este de presupus că ar putea să o facă. Învață de ce pariurile Blocker sunt o idee bună accesând linkul de mai sus.

Blue Chips :

Jetoanele albastre valorează de regulă 10$. Ele sunt cele mai valoroase dintr-un set de poker cu doar 3 culori.

Bluff :

Pariu făcut cu o mână slabă în speranța de a-l face pe adversarul nostru să renunțe la o mână mai bună. Aflați câteva aspecte importante ale teoriei bluff-ului accesând linkul de la începutul acestei intrări.

Bluffcatch :

A plăti un pariu cu o mână slabă presupunând că adversarul bluffează. Descoperiți matematica asociată termenului în această intrare din dicționarul nostru de poker.

Board :

Se referă la cărțile comune în variante de poker precum Hold’em și Omaha și la „upcards” în variantele Stud.

Boat :

Un termen folosit pentru o mână Full House. Vezi mai multe detalii la intrarea Hand Rankings.

Bomb Pot :

Pot la care toți jucătorii sunt de acord să pună un pariu ante înainte de împărțirea cărților.

Bot:

Jucător care nu este o persoană, ci un soft - robot special care poate juca poker foarte bine. Deși astfel de softuri sunt ilegale pe majoritatea site-urilor de poker online, creatorii acestora găsesc mai mereu o cale să introducă boți la mesele de joc. Avantajul este că acești boți joacă mereu cel mai bun poker și nu pot fi influențați, de exemplu, de un bad beat.

Bottom Pair:

Situațiile în care ai perechea cea mai mică (o carte în mână și una de jos) în cazul jocurilor care presupun împărțirea de cărți comune, așa cum este Texas Hold'em.

Bounty:

Premiu pe care îl primești când elimini un jucător în turneele Bounty. De multe ori, Recompensele sunt puse pe „capul” jucătorilor pro, mai ales dacă aceștia au un parteneriat cu un anumit site de poker.

Bring-in:

Pariu pus forțat de jucătorul cu cea mai proastă „upcard” pe a 3-a stradă la varianta de poker stud. Jucătorul poate plăti acest pariu „bring-in” sau poate completa Small Bet, în cazul în care are o mână promițătoare.

Brick:

Termen din poker folosit pentru o carte care nu completează niciun draw. De regulă, este o carte mică, dintr-o suită diferită față de celelalte cărți de pe masă.

Brick and Mortar :

Un cazino Brick & Mortar este o clădire fizică, din „cărămizi și mortar”, deci nu un site online.

Broadway :

O chintă la As este descrisă de multe ori cu termenul din poker Broadway. Despre cărțile T, J, Q, K, A se poate spune că fac parte din cateforia Broadway.

BRM:

Acronim pentru Bankroll Management - concept care te ajută să afli când ai putea să urci în mize și când este nevoie să cobori mizele.

Bubble :

Faza din turneu în care se intră în premii. Bubble Boy este ultimul jucător care nu primește niciun premiu în turneu. Click pe linkul precedent pentru sfaturi privind jocul la Bubble.

Bum Hunter :

Un jucător de poker care urmărește să joace doar împotriva adversarilor slabi (de obicei Heads Up poker)

Burn:

 În jocurile de poker live este ceva obișnuit ca dealerul să „ardă” cărți pentru a ajuta la minimizarea oricărei posibilități ca un jucător să trișeze. Astfel, prima cartea de sus este aruncată („arsă”) și a doua carte este împărțită înainte de fiecare rundă.

Busted :

Termenul „busted” se referă în poker la un draw ratat.

Button :

Butonul semnalează poziția dealerului la masă și este cea mai profitabilă poziție de joc, aflată în dreapta Small Blind-ului (SB) și în stânga poziției CutOff (CO).

Buy-in :

Suma pe care trebuie să o plătești pentru a participa la un joc de poker. La mesele cash, cuantumul poate varia (în limitele specificate), iar la turnee biletul de intrare are același preț pentru toți jucătorii.

c

Cacealma :

Pariu făcut cu o mână slabă în speranța de a-l face pe adversar să renunțe la o mână mai bună. Află câteva aspecte importante ale teoriei bluff-ului accesând linkul de la începutul acestei intrări.

Call :

A da call înseamnă a plăti pariul existent într-o rundă de pariere. Pentru o listă completă a acțiunilor posibile la mesele de poker, vezi intrarea „Acțiune” din glosar.

Calling Station :

Termen care descrie un jucător slab de poker, care joacă mult mai multe mâini decât ar fi necesar și plătește cu aproape orice două cărți.

 

Calling Your Bluff :

Atunci când primești call de la un adversar care se prinde că încerci un bluff.

Cap :

Jocuri de poker la care există limite de pariere.

Card Dead :

Descrie momentele din jocul de poker în care nu primești cărți bune o perioadă destul de bună de timp, fiind forțat să foldezi aproape în continuu. Cum s-ar spune, cărțile tale sunt „moarte”.

Card Removal :

Efectul pe care îl au cărțile proprii cu privire la posibilele combinații pe care le poate prinde un adversar. Cunoscut și drept „blocker effect”.

Careu :

4 cărți de aceeași valoare (A-A-A-A).

Case :

Se referă la ultima carte (a 4-a) de o anumită valoare din pachet. De exemplu, dacă există deja trei Ași în joc, Asul final din pachet este denumit „The Case Ace” dacă apare pe masă.

Case Card :

Ultima (a 4-a) carte de o anumită valoare din pachet. De exemplu, „the case ace” este ultimul As din pachet.

Cash Games :

Format de joc la poker în care fisele puse în joc reprezintă valoarea lor reală. Jucătorii se pot așeza sau părăsi o masă de poker cash în orice moment.

C-Game :

Se referă la situațiile în care joci poker fără să fii într-o dispoziție bună. Pentru mai multe sfaturi cu privire la îmbunătățirea jocului la nivel mental accesează intrarea „Mental Game”.

Chance :

Șansele/probabilitatea ca un anumit lucru să se întâmple în timpul unei mâini de poker. Pentru a exprima șansele se folosesc de regulă procente.

Chase:

A urmări ceva. În contextul jocului de poker, termenul se folosește atunci când un jucător urmărește un „draw” de culoare sau chintă ori analizează pierderile acumulate în timpul unei sesiuni de joc nefaste.

Check :

Una din cele mai comune acțiuni la mesele de poker. Când un jucător spune Check, înseamnă că nu face niciun pariu, iar acțiunea merge mai departe, la jucătorul din stânga sa. De notat faptul că nu poți spune Check decât în cazul în care nu a fost făcut niciun pariu în fața ta în timpul rundei curente. Accesează intrarea „Action” din dicționar, pentru a afla care sunt toate acțiunile posibile în jocul de poker.

Check in the Dark :

A spune Check înainte de a fi așezată pe masă următoarea carte comună.

Check-Raise :

O mutare comună în jocul de poker, care descrie situația în care inițial spui Check, dar faci Raise la un pariu al altui jucător. Accesează intrarea „Action” din dicționar, pentru a afla care sunt toate acțiunile posibile în jocul de poker.

Chinese Poker:

Variantă inedită a jocului de poker în care fiecare jucător formează 3 mâini la fiecare rundă. Pentru mai multe detalii, citește articolul 888poker Cele mai comune variante de poker.

Chintă :

Mână de poker formată din cinci cărţi consecutive, de exemplu: 9-10-J-Q-K.

Chintă spartă :

Mână formată din patru cărţi, care necesită încă una pentru a forma o Chintă (de ex. 4-6-7-8, în care doar un 5 poate forma o chintă).

Chip and a Chair:

 „O fisă și un scaun” este o expresie care se referă la posibilitatea de a câștiga un turneu de poker chiar și atunci când rămâi cu un singur jeton.

Chip Dumping :

A ceda fise în mod deliberat unui alt jucător - practic un transfer de bani ilegal. Verifică această intrare pentru a afla mai multe informații despre Chip Dumping.

Coinflip :

A pune fise în joc cu 50% șanse de câștig, adică atâtea câte sunt atunci când arunci o monedă și pariezi pe fața pe care va cădea. Este un termen din poker mai degrabă caracteristic unui joc „loose”.

Cold-Call :

Call dat de un jucător în prima rundă de pariere, aceasta fiind prima sa acțiunea în runda respectivă.

Cold Deck :

Expresie care descrie perioadele în care primești doar cărți proaste.

Collusion :

Termenul Collusion se referă la situația în care 2 sau mai mulți jucători de la aceeași masă de poker colaborează în secret, pentru a-și crea avantaje necuvenite. Mai pe românește - joacă „pe mână”.

Colour Up :

A schimba jetoane mici cu altele de o valoare superioară, astfel încât să poți paria mai ușor.

Combination :

Se referă la o combinație specifică de cărți. Verifică această intrare și află cum poți număra combinațiile de cărți în cea mai populară variantă a jocului, Texas Hold’em.

Combo Draw :

Se referă la o mână în care există mai multe draw-uri. De regulă, este vorba de acele mâini în care ai șanse să faci atât chintă, cât și culoare.

Community Cards:

Cărțile comune (comunitare) sunt cele plasate în centrul mesei de joc, cu ajutorul cărora toți jucătorii își vor construi mâinile. De notat faptul că nu toate variantele de poker implică folosirea unor cărți comune. Cele mai populare variante de poker în care se folosesc cărți comune sunt Omaha și Hold’em.

Complete :

Se poate referi la situația în care completezi pariul BB din SB la Omaha sau Hold’em. De asemenea, poate descrie un Raise small bet la jocurile Stud.

Connector :

Atunci când ai o mână de poker formată din cărți consecutive, acestea sunt denumite conectori.

Continuation Bet :

Pariu de continuare. Cunoscut mai ales sub forma scurtă C-Bet, acest termen din poker descrie situația în care continui să pariezi pe „strada” următoare, în condițiile în care ai fost ultimul agresor pe strada precedentă.

Cooler :

Un „duș rece” la masa de poker este atunci când ai o mâna prea puternică pentru a folda, dar sfârșești prin a pierde în fața unei mâini și mai puternice.

Counterfeit :

Situație în care o mână puternică pierde foarte mult din potențial în momentul în care sunt împărțite noi cărți. De exemplu, atunci când ai o chintă sau culoare nuts pe flop, dar Turnul deschide posibilitatea altor mâini mai bune. Vezi intrarea din glosar pentru mai multe exemple specifice de counterfeiting.

Cowboys :

Termen din poker care descrie o pereche de Regi de la mână, a doua cea mai bună mână de start în Texas Hold’em.

Crack :

Termen folosit atunci când pierzi cu o mână premium. De exemplu „My pocket Aces got cracked!”, care în română ar suna ceva de genul „Mi-a spart Așii”.

Cripple :

A avea o mână atât de bună încât să nu poată fi bătută de niciunul dintre adversari (nuts). „We flopped big and crippled the deck” - în română „Am flopat o mână puternică și am curățat masa”.

Crossbook :

Un pariu între doi participanți la același eveniment, conform căruia jucătorul care este eliminat primul trebuie să-i plătească celuilalt o anumită sumă - procent din diferența de premii.

Cutoff (CO) :

Poziția din dreapta Butonului la masa de poker. Oferă o bună oportunitate pentru a fura blindurile.

d

Dark Bet :

Pariu făcut înaintea de apariției cărții corespunzătoare rundei curente. Termen din poker asemănător cu Check in the Dark.

Dealer :

Persoana care împarte cărțile - poate fi unul dintre jucători sau un angajat al unui cazino. Termenul Dealer poate fi folosit și pentru a descrie poziția jucătorului care are Butonul în față în timpul unei mâini.

Dealer's Choice :

Joc de poker în care dealerul are posibilitatea de a alege o variantă de joc la fiecare tur al mesei sau chiar la fiecare mână (Omaha, Hold’em, 5 Card Stud etc.)

Dead Man’s Hand:

„Mâna mortului” - poreclă a mâinii formate din două perechi, Ași și Optari. Click pe linkul intrării din glosar pentru a afla legenda din spatele acestei denumiri!

Dead Money :

Fise din pot care ar putea fi câștigate în mod normal de orice jucător care ar face un prim pariu.

Deuce :

Poreclă a unei cărți de valoare 2. Află mai multe despre originea acestei denumiri cu un click pe termen.

Depolarised :

Tip de range construit din top x% din mâinile de start și zero bluffuri.

Dirty Stack :

Termen de poker folosit pentru a descrie un stack care nu este aranjat în mod corect (este considerat o etichetă proastă sau chiar încercare de a trișa în unele cazuri). Fisele trebuie grupate pe valori, cu cele mai mari în partea dinspre centrul mesei.

Dog :

Prescurtarea de la „underdog” - termen folosit în poker pentru a descrie un jucător sau o mână cu șanse mici de a câștiga.

Domination:

Se spune că un draw sau o mână este dominată atunci când are șanse să se „lovească” de ceva mai puternic. De exemplu, ai un draw de culoare la J, iar unul din adversari are draw pe aceeași culoare la K.

Donk:

Măgar. A face un „donk bet” înseamnă a paria fără să fii în poziție, după ce ai închis acțiunea cu un call pe strada precedentă. Termenul se mai folosește și pentru a descrie un jucător extrem de slab (Rețineți că termenul poate fi considerat derogatoriu în acest context).

Door Card :

Termen folosit la Stud poker pentru a descrie prima carte cu fața în sus din cele primite de un jucător. Deși nu poate fi folosită decât de jucătorul care o are, ea este vizibilă pentru toți jucătorii de la masă.

Double Up:

A-ți dubla numărul jetoanelor în urma unui all in câștigător.

Downcard :

Termen folosit la Stud poker pentru a descrie oricare din cărțile jucătorilor aflate cu fața în jos. „Downcards” sunt cărțile care aparțin în exclusivitate unui jucător și sunt cunoscute doar de către acesta.

Downswing:

Referire la o perioadă nefastă lungă. Verifică intrarea din dicționare „Variance” pentru mai multe informații!

Draw :

Se referă la mâinile în care aștepți o carte pentru a încheia o chintă sau o culoare. De exemplu, ai un draw de culoare la romb când ai două romburi în mână și pe masă sunt alte două romburi. Termenul Draw se mai folosește și la anumite variante de poker în care participanții pot schimba cărți din mână cu altele din pachet.

Drawing Dead :

Situație în care nu poți scoate nimic bun dintr-o mână, indiferent de ce carte ar veni. Practic, ai șanse extrem de mici să câștigi mâna.

Dry:

 Textură a board-ului fără draw-uri sau cu foarte puține șanse de a se încheia un draw până la finalul mâinii.

Ducks :

Poreclă populară a unei perechi de doiari de la mână. Click pe linkul intrării pentru mai multe informații!

e

Early Position :

Primele două sau trei locuri la o masă de poker full ring (9 jucători). Poziția denumită Lojack la o masă de 6 jucători.

Effective Stacks :

Se referă la cel mai mic stack din două aflate în joc. Jucătorul care are un stack mai mare nu poate pune în joc mai multe fise decât cel care are un stack mai mic. Astfel, mărimea stack-ului mai mic este denumită „effective stack”. Vezi intrarea din glosar pentru mai multe exemple.

Equity :

Descrie probabilitatea ca o anumită mână să câștige la showdown, presupunând că se va ajunge acolo. Vezi intrarea din glosar pentru mai multe detalii despre acest termen din poker.

Equity Calculator:

Instrument folosit pentru a calcula echitatea mâinilor/range-urilor față de alte mâini/range-uri. De regulă, calculatoarele de echitate au și caracteristici suplimentare, care sunt prezentate în această intrare din glosar.

Expectation :

Termen sinonim cu „expected value”. Vezi intrarea „expected value” pentru mai multe explicații.

Expected Value :

„Valoarea estimată” a unui anumit tip de joc se referă la cât de profitabil ne așteptăm să fie un anumit joc pe termen lung. Aceasta poate fi calculată utilizând formule explicate în această intrare din glosar.

f

Face Card :

Orice carte „figură” - Valet, Damă sau Rege. De regulă, aceste cărți conțin reprezentări ale unor persoane.

Family Pot :

Termen din poker care descrie un pot în care sunt implicați majoritatea jucătorilor de la o masă. De exemplu, atunci când 5 sau chiar 6 jucători de la o masă de 6 locuri văd flopul.

Fastplay :

A paria sau mări rapid atunci când ai o mână puternică.

Favourite :

Indică faptul că o anumită mână sau un jucător are șanse mari să câștige, din punct de vedere statistic.

Fifth Street :

Termen folosit în jocurile de Stud poker pentru a descrie cea de-a 3-a rundă de pariere (cea în care fiecare jucător rămas în mână primește a 5-a carte).

Fish :

Un termen folosit frecvent pentru a descrie un jucător slab de la masă. Poate fi considerat o jignire, deci trebuie folosit cu atenție.

Fish Hooks :

Poreclă pentru o pereche de Valeți de la mână, una din mâinile bune de start la Texas Hold’em.

Five-Bet :

Al 5-lea pariu făcut în cadrul aceleiași runde de pariere. Verifică această intrare pentru mai multe informații.

Flat :

Un termen din poker folosit interschimbabil cu „call”. Consultați intrarea pentru exemple de utilizare.

Float:

Un call dat cu o mână speculativă, având intenția de a bluffa pe o „stradă” următoare. În pokerul modern, se folosește și pentru a descrie un pariu vs. un C-bet ratat în poziție.

Flop :

Primele 3 cărți comune împărțite în jocuri precum Omaha sau Hold’em. Termenul este folosit și pentru a descrie cea de-a doua rundă de pariere.

Flush :

Culoare - mână formată din 5 cărți din aceeași suită. Vezi intrarea din glosar „Hand Rankings” pentru mai multe detalii despre diferite tipuri de mâini la poker.

Fold :

A folda înseamnă a renunța la o mână, considerând că nu merită să plătești pariul făcut de adversari într-o anumită rundă. Vezi intrarea din glosar „Action” pentru o listă a acțiunilor posibile în jocul de poker.

Four-Bet :

Cel de-al 4-lea pariu dintr-o rundă de pariere. Vezi intrarea din glosar pentru exemple.

Fourth Street :

A doua rundă de pariere în Stud poker. Se numește Fourth (a 4-a) deorece jucătorii au 4 cărți în această rundă.

Free Card:

Atunci când ai șansa mai vezi următoarea carte fără a plăti vreun pariu. Cât de bine sau de rău este acest lucru am explicat în această intrare din glosar.

Freeroll :

Turneu fără buy-in - participarea este gratuită. Se mai poate referi și la situațiile în care o mână câștigă sau împarte potul, dar foarte rar pierde (sau chiar niciodată). Termenul freeroll poate fi mai ușor înțeles cu ajutorul exemplelor din această intrare.

Full Boat :

Porecla pentru „full house” - mână formată din 3 cărți de un fel și o pereche (exemplu A-A-A-K-K).

Full House :

Mână formată din 3 cărți de un fel și o pereche (exemplu Q-Q-Q-9-9). Vezi intrarea „Hand Rankings” pentru o listă a mâinilor la poker.

g

Gap :

Se referă la un decalaj între cărți consecutive (cum ar fi o mână 7-9). Găsești mai multe detalii în această intrare din glosar.

Gloanțe :

Pereche de Ași (bullets).

Grinding :

A juca poker cu regularitate, urmărind realizarea de profituri în mod constant.

Gutshot :

Posibilitatea de a face chintă cu o singură carte (chintă în gaură, pe românește). De exemplu, atunci când ai 5-6-8-9 și ai nevoie de un 7 pentru a face chintă.

Gutshot Straight Draw :

Draw de chintă în care o singură carte te ajută să completezi mâna. Se mai numește și „Inside straight draw”. La fel ca în exemplul de la intrarea precedentă, este vorba despre mâini precum 2-3-4-6, care se transformă în chintă doar cu ajutorul unui 5.

h

Hanger :

Termen din poker folosit pentru o carte specială ce se așează la baza pachetului din care se împart cărțile, pentru a împiedica eventuale tentative de fraudă. Mai multe informații despre acest subiect pe linkul intrării.

Hand :

Mână - Cele mai bune cinci cărţi ale unui jucător. Poate însemna şi participarea la joc începând cu cărţile împărţite până rămâne un singur jucător sau până se împarte ultima carte comună (river). Toată acţiunea desfăşurată între aceste momente se numeşte "mână".

Hand for Hand :

Fază caracteristică finalurilor turneelor de poker, în care fiecare masă trebuie să încheie mâna pentru ca turneul să meargă mai departe. De regulă, se joacă H4H la Bubble

Hand Rankings :

Lista completă a mâinilor care pot fi făcute în jocul de poker. Chinta bate culoarea? Află răspunsul aici!

Heads Up :

Mână sau turneu de poker în care sunt implicați doar 2 jucători. În cazul mâinilor de poker, există varianta ca doar 2 jucători să vadă flopul sau să participe mai mulți jucători la flop, însă să rămână doar 2 pe oricare din „străzile” următoare.

Hero Call :

Call cu o mână destul de slabă în situația în care bănuiești că adversarul bluffează. Este vreodată un Hero Call o idee bună? Află mai multe informații din această intrare!

Hero Fold:

Când un jucător de poker renunță la o mână foarte puternică (cu care s-ar da call în mod normal) pentru că are un sentiment puternic că adversarul are o mână mai bună.

High Hand :

Mână de poker în care nu reușești să formezi nici măcar o pereche. Puterea acestor mâini este dată de cea mai mare carte din mână. Pentru lista completă a mâinilor de poker accesează intrarea „Hand Rankings”!

High Roller :

High Roller - Termenul High Roller descrie un jucător care participă la jocurile cu cele mai mari mize. Este un termen care depășește sfera pokerului și este folosit și pentru jucătorii de casino care preferă mizele cele mai mari.

Hijack :

Poziție la masa de poker. Vezi intrarea din glosar „Strategy Advice”!

Hit :

Se cheamă că „lovim” atunci când cartea împărțită este cea pe care o dorim. De exemplu, atunci când avem un draw de culoare/chintă pe turn și completăm mâna pe river.

Hit and Run :

Termen din poker care descrie situația în care un jucător „dă lovitura” câștigând un pot mare la scurt timp după ce se alătură unei partide de cash și pleacă imediat cu câștigurile.

Hold’em :

Cea mai populară variantă de poker, cunoscută și sub denumirea „Cadillac-ul jocului de Poker”. Învață regulile acestei variante populare de poker accesând linkul de pe intrare.

Hole Cards :

Cărțile pe care fiecare jucător le primește în mână și care nu sunt cunoscute decât de el. Jucătorii de Hold’em primesc câte 2 cărți în mână, iar cei de Omaha câte 4.

House :

Casa - cazinoul sau locația care organizează jocuri de poker. Poate fi vorba despre o sală de jocuri terestră, din „cărămizi și ciment” sau o cameră de poker online.

Hyper Turbo:

Tip de turneu de poker (MTT sau Sit & GO) cu o structură a blind-urilor extrem de rapidă și puține fise de start (de regulă 300-500).

I

ICM :

Prescurtarea de la „Independent Chip Modelling”, termen care se referă la o tehnică matematică de atribuire a unor valori monetare reale jetoanelor folosite în turnee. Află cum funcționează din această intrare detaliată!

Implied Odds :

Calcul al șanselor să câștigi mai multe fise pe străzile următoare, în cazul în care vei avea cea mai bună mână. Atât intrarea „Pot Odds”, cât și „Implied Odds” te vor ajuta să înțelegi mai bine teoria din spatele acestui concept important în jocul de poker. Nu uita că poți folosi Poker Odds Calculator de la 888 pentru a calcula șansele de câștig la mâinile de poker.

Inside Straight Draw :

Cunoscută și sub denumirea „gutshot”. De exemplu, atunci când ai o mână de genul 5-6-8-9 și poți face chintă doar cu un 7.

Insurance :

Un pariu secundar făcut cu un alt jucător de la masă. Dacă mâna acestuia nu câștigă, primește un premiu din pariul de asigurare plasat.

ITM :

Prescurtare de la In The Money (În Bani) - se referă la jucătorii care reușesc să intre în premii după ce trec cu succes de faza Bubble.

j

Jackpot :

Unele cazinouri sau săli de poker oferă jackpoturi precum cel pentru Bad Beat, acordat în cazul în care un jucător pierde într-un mod incredibil cu o mână foarte puternică (de exemplu, careu vs. careu). Vezi această intrare pentru mai multe informații despre acest subiect!

Jam :

Termen colocvial pentru situațiile de all-in. Vezi intrarea „All-in” pentru sfaturi cu privire la situațiile în care este corect să pariem toate fisele.

Joker :

Carte suplimentară din pachetul de cărți cu o imagine a unui bufon de la curtea regală. Există variante de poker, mai puțin populare, în care jokerii sunt folosiți ca Wild Cards.

k

Kicker:

Cărți care nu formează în mod direct o mână, dar contribuie în mod decisiv la puterea unei mâini în comparație cu una similară. Într-un scenariu AQ vs. AK în care cărțile comune sunt A-2-4-5-9 (niciunul nu are culoare), jucătorul cu AK câștigă mâna grație Kicker-ului mai puternic (K față de Q).

Kojak:

Mână de start K-J.

l

LAG :

Prescurtare de la „Loose Aggressive”, termen care descrie un jucător care joacă multe mâini într-o manieră agresivă.

Last Longer :

Pariu pus între doi participanți la același turneu. Câștigă pariul jucătorul care rezistă cel mai mult în turneu. Cel eliminat primul este cel care plătește pariul.

Laydown :

A folda, a renunța la mână. Uneori implică o anumită reticență în luarea deciziei. „M-am gândit mult, dar aleg să foldez, în cele din urmă”.

Levelling :

Referire la gândirea pe diferite niveluri în timpul unei mâini de poker. Pentru mai multe informații despre Levels & Levelling verifică intrarea din glosar!

Leverage :

Referire la jetoanele care au o influență asupra strategiei corecte, în ciuda faptului că nu sunt puse în joc la momentul respectiv. Vezi exemple pe linkul intrării!

Limit :

Termen folosit în general la poker pentru a descrie un joc cu limite de pariere. Toate pariurile și raise-urile se fac în anumite limite.

Limit Poker:

Jocuri de poker cu limită fixă stabilită pentru pariuri și raise-uri. Există variante Limit în care nu poți cere decât anumite cuantumuri fixate pentru toate mâinile și variante Pot Limit în care limita de pariere este potul.

Limp :

Acțiune prin care un jucător merge doar cu call în prima rundă de pariere în cazul în care nu există niciun pariu făcut înaintea sa. Verifică linkul intrării din glosar pentru a descoperi cât de corect este să faci limp în poker.

Lowball :

Termen care se referă la variante de poker ce folosesc un sistem „low” de clasare a mâinilor. Cel mai simplu mod de a înțelege acest concept este propoziția „cea mai proastă mână câștigă”, deși lucrurile sunt ceva mai complicate decât atât în realitate. Vezi și intrarea din glosar „Low Hand” pentru a înțelege cum funcționează diferite mâini Low. 

Low Hand :

În variantele de poker Lowball scopul jocului este să faci cea mai bună mână Low. Consultă această intrare din glosar pentru a afla mai multe informații despre ierarhia mâinilor Low în diferite variante de poker!

m

Maniac:

Descrie acel tip de jucători al căror stil de joc poate fi caracterizat perfect prin cuvintele „Loose & Crazy”. Aceștia joacă mai toate mâinile și fac, de regulă, pariuri mari cu absolut orice.

Mark:

Țintă. În contextul jocului de poker, Ținta este cel mai slab jucător de la masă. Jucătorii puternici reușesc mai mereu să-și crească profiturile de pe urma celor neexperimentați.

Mâna mortului:

Două perchi, Ași cu Optari (mâna pe care o avea Wild Bill Hickock în momentul în care a fost împuşcat în spate).

Mechanic:

Denumire folosită pentru o persoană care a învățat tehnici de manevrare privind manipularea unui pachet de cărți și ar putea trișa în timp ce împarte cărțile.

Mental Game:

Se referă la disciplina mentală pe care o dezvoltă jucătorii profesioniști de poker. Această intrare din glosar îți oferă acces la un ghid pentru îmbunătățirea jocului de poker la nivel mental.

Middle Position:

Pozițiile Hijack, Lojack și MP1 de la o masă de poker full ring sau exclusiv poziția Hijack la o masă de 6 jucători.

Mid Stakes:

Jocuri de poker cu mize medii. Mai mari decât Low/Micro Stakes, dar mai mici decât High Stakes.

Misclick:

A alege în mod accidental o acțiune greșită atunci când joci poker online. Mai exact, a da click cu mouse-ul pe un alt buton decât cel vizat.

Miză:

Sumă de bani plătită pentru a intra în joc sau pentru a descrie limitele de pariere la cash.

Monotone:

Descrie o textură a boardului sau a unei mâini în care toate cărțile fac parte din aceeași suită.

Monster:

Termen din poker folosit în mod uzual pentru o mână foarte puternică.

Muck:

A înapoia cărțile dealerului când pierzi la showdown fără a le arăta celorlalți participanți la mână. Acțiunea este permisă de regulă ultimului jucător care a dat call pe ultima stradă, dar nu în cazul în care acesta este cel care a pariat ultimul înainte de showdown.

Must Move:

Masă secundară creată într-un cazino atunci când masa principală este plină. Jucătorii de la masa Must Move se pot alătura mesei principale imediat ce se ivește un loc, desigur, în ordinea în care au ajuns la locație.

n

Nash Equilibrium:

Un concept teoretic al jocului. Echilibrul Nash este atins atunci când toți jucătorii sunt perfect echilibrați și nu-și mai pot îmbunătăți rata de câștig deviind de la strategia curentă de joc.

Nit:

Jucător denumit și „bunker”, care joacă extrem de puține mâini. Un jucător Nit preferă să aștepte mâinile premium și să încerce să obțină profituri consistente cu ele.

Nosebleed:

Termen folosit pentru a descrie jocuri pe mize foarte mari (sângeroase), cum ar fi 5.000 $ NL, de exemplu.

No-Limit:

Termenul din poker No Limit se referă la variante ale jocului în care nu există nicio limită de pariere, jucătorii putând miza în orice moment chiar și toate fisele care le au pe masă.

Nut-low:

Nuts pentru jocurile Lowball. Descrie cea mai bună mână Low posibilă în variante de joc Low sau Hi-Lo.

Nut Flush Draw:

Draw de culoare la As - una din cele mai bune mâini la poker.

Nut Flush:

Culoare la As. În multe cazuri „stone cold nuts” la variantele de joc PLO și NLHE.

Nuts:

Ai Nuts atunci când ai cea mai bună mână posibilă într-un anumit moment al jocului. Mâinile Nuts nu pierd niciodată, însă în unele cazuri pot împărți potul (de exemplu, doi jucători care au chintă la As).

o

Offsuit:

Termen folosit în mod uzual pentru a descrie o mână de start alcătuită din cărți din suite diferite. Mâinile Suited sunt aproape întotdeauna mai bune decât cele Offsuited.

Omaha:

Variantă foarte populară de poker, a doua după Texas Hold’em, în care se folosesc cărți comune. Fiecare jucător primește 4 cărți proprii la Omaha preflop, moment în care are loc și prima rundă de pariere. Verifică linkul intrării pentru o descriere completă a regulilor de poker pentru versiunea Omaha!

One-Gap:

Termen folosit pentru a descrie cele mai apropiate două cărți care nu sunt direct consecutive. De exemplu, o mână 7-9 poate fi descrisă la Hold’em ca fiind „one-gapper”.

Open-Ended Straight Draw:

OESD reprezintă un draw de chintă deschis în ambele capete. De exemplu, poți face chintă atât cu un 4, cât și cu un 9, atunci când ai în mână 5-6-7-8.

Open-raise:

A face primul raise în runda inițială de pariere.

OOP:

Acronim pentru termenul „Out of Position” - când nu ești în poziție bună la o masă de poker. Verifică linkul intrării din glosar pentru mai multe informații despre acest termen!

OMC:

Old Man Coffee. Termen folosit la o masă de poker pentru a descrie un jucător mai în vârstă care preezintă anumite caracteristici.

Out:

O carte care ne oferă șansa de a avea mâna cea mai bună, în cazul în care este pusă de dealer pe masă. Învață cum să numeri outs-urile accesând linkul intrării!

Overbet:

A face un pariu mai mare decât potul curent. Învață când overbetting ar putea fi o idee bună din această intrare din glosar!

Overcall:

A da call atunci când un alt jucător a dat deja call înaintea noastră în runda curentă. Se mai spune și Call Behind.

Overcard:

Carte mai mare decât cele aflate pe masă sau decât cele din mână. De exemplu, dacă avem o pereche de Decari pe flop la Hold’em și pe turn vine un Rege (K). Acest Rege este overcard față de perechea noastră de Decari.

Overlay:

Atunci când un turneu cu premiu garantat nu-și acoperă fondul de premiere din buyin-urile jucătorilor, deci casa pierde la evenimentul respectiv.

Overlimp:

A face limp în prima rundă de pariere după ce un alt jucător a făcut deja limp (adică a dat doar call la blind). O altă denumire a acestui termen este Limp Behind.

Overpair:

O pereche în mână mai mare decât cea mai mare din cărțile de pe masă (comune) la variante de poker precum Hold’em sau Omaha.

p

Pair:

Avem o Pereche la poker atunci când avem două cărți de aceeași valoare (de exemplu 8-8). Vezi intrarea din glosar „Hand Rankings” pentru lista completă a mâinilor de poker!

Play the Board:

Referire la situația în care cea mai bună mână pe care o putem avea este formată doar din cărțile comune. De asemenea, se poate referi la scenariul în care jucăm bazându-ne doar pe textura board-ului (la jocurile la care se împart cărți comune) sau pe cărțile vizibile (la jocurile Stud).

Paint:

Termen din poker folosit pentru a descrie orice carte de la Valet la As. Cărțile J, Q, K, A mai sunt denumite „broadways” sau „face cards”.

Pocket Rockets:

Poreclă pentru o pereche de Ași la Hold’em - cea mai bună mână de start posibilă.

Pocket Pair:

Pereche de la mână - ambele cărți primite la Hold’em sunt de aceeași valoare (exemplu J-J).

Position:

Se poate referi la poziția pe care o ocupăm la masă. De asemenea, termenul se folosește pentru expresii de genul „în poziție” sau „în afara poziției”. Este un concept important în poker, despre care poți afla mai multe accesând linkul intrării.

Post:

Termenul „Post” este folosit alături de pariurile obligatorii denumite Blinduri - Small Blind, Big Blind sau Ante. „Înainte de fiecare mână, toți jucătorii pun ante.” (în unele turnee sau faze ale acestora).

Postflop:

În variante de poker precum Hold’em sau Omaha, termenul „postflop” descrie întreaga acțiune ce are loc după împărțirea cărților din flop - de la cea de-a doua rundă de pariere încolo.

Pot:

Locul din centrul mesei de poker în care sunt puse toate fisele mizate de jucători. Orice pariu făcut aduce noi fise în pot. Câștigătorul mâinii ia tot potul (sau face split în cazul în care sunt mai multe mâini câștigătoare).

Pot Committed:

Situația în care un jucător a pus atât de multe fise în joc încât ar fi o greșeală să renunțe la mână indiferent de modul în care decurge jocul.

Pot odds:

Ce pariu trebuie să plătim comparativ cu ceea ce este deja în pot. Șansele potului sunt exprimate de regulă în procente sau fracții.

Pot Limit:

Structură de pariere în care poți miza sau mări maxim valoarea potului. De exemplu, Omaha se joacă de regulă în varianta Pot Limit.

Preflop:

Prima rundă de pariere în variante de poker în care se împart cărți comune, așa cum sunt Hold’em și Omaha.

PRF:

Precurtarea de la Preflop Raiser. Statistică creată pentru a indica cât de des un jucător mărește preflop în situațiile în care are această posibilitate.

Price:

Cât trebuie să plătim pentru a da call la un pariu. De multe ori este folosit și împreună cu termeni precum Pot Odds.

Probe:

În mod tradițional, descrie un pariu mic plasat cu intenția de a obține informații. Termenul este folosit mai nou cu referire la o situație „bet vs. missed continuation bet while out of position”.

Prop Player:

Jucător plătit la oră pentru a juca poker la mesele unui cazino. De notat faptul că jucătorii denumiți astfel joacă pe banii proprii.

Protection:

Pariu sau Raise făcut mai degrabă pentru a determina adversarii să foldeze decât pentru a primi call de la mâini mai slabe. De exemplu, atunci când ai o pereche mare și flopul deschide șanse de culoare/chintă.

Polarised:

Range construit din două categorii de mâini: de valoare și bluffuri.

q

Quads:

Denumire foarte populară pentru Careu la poker. Deși nu este o denumire oficială, este folosită cu precădere pentru a face referiri la mâinile „four of a kind” (4 de un fel).

Qualify:

În variantele de poker Split Pot, doar anumite mâini se califică pentru a fi Low. Iar de cele mai multe ori mâinile Low pot fi formate doar din 5 cărți mai mici sau egale cu 8. Verifică această intrare pentru mai multe informații despre regulile de calificare ale mâinilor!

r

Rabbit Hunt:

Să vezi ce cărți comune ar fi venit, dacă ai fi continuat mâna. Dezvăluirea acestora nu afectează în niciun fel jocul, însă permite jucătorilor să vadă dacă ar fi câștigat sau nu mâna.

Ragged:

Termen folosit adesea pentru a descrie un board format din cărți fără legătură.

Rap:

Sinonim cu termenul Tap - bătaie dublă în masă care se traduce prin Check în live poker.

Rainbow:

Termen folosit pentru a descrie o textură a board-ului sau o mână (la jocurile la care se împart mai multe cărți, așa cum este Omaha) în care fiecare carte este dintr-o suită diferită.

Raise:

A mări, a ridica miza pariului curent. Pentru lista întreagă a acțiunilor posibile în jocul e poker verifică intrarea „Action”!

Rake:

Sumă mică oprită la fiecare mână/turneu de operatorul care organizează jocul de poker

Rakeback:

Recompensă constând într-un anumit procent din comisionul rake plătit către jucători. Uneori, comisioanele rake îmbracă forma unui sistem VIP.

Range:

Termen din poker folosit pentru a descrie gama de mâini cu care un jucător intră în joc. Acest concept important este analizat în intrarea din glosar.

Range Advantage:

Termen folosit atunci când un jucător are un range mai bun decât adversarul său. Sunt multe variabile care contribuie la un avantaj din punct de vedere al range-ului.

Rank:

Valoarea unei cărți la poker (Valet, Nouă, As etc).

Ratholing:

A părăsi o masă de cash pentru a re-intra în joc cu un număr mai mic de jetoane. Vezi de ce este considerată neetică o astfel de mișcare pe linkul intrării!

Rațe:

Pereche de doiari.

Razz:

Versiune lowball pentru 7 Card Stud. Află regulile de joc de pe linkul intrării!

Read:

A „citi” un adversar. Folosit uneori la schimb cu termenul „tell”. Relevă faptul că avem indicii bune despre puterea mâinii unui adversar. „În mod normal aș fi foldat, dar am simțit că adversarul bluffează, așa că am dat call”.

Rebuy:

A aduce noi fise în joc. Termen folosit la mesele de cash, dar și la turneele care permit rebuy.

Redraw:

Când este posibil să se completeze un draw și să se formează altul pentru o mână și mai puternică. Pentru o mai bună înțelegere a termenului accesează linkul intrării!

Regular:

Jucător de poker care participă în mod regulat la anumite jocuri (mese, turnee). De regulă, este vorba despre jucători peste nivelul mediu.

Represent:

Când nu ai anumite cărți, dar încerci să joci ca și când ai avea mâna respectivă. Termenul se mai folosește și pentru a analiza ce anume vrea să transmită adversarul prin jocul său. Exemplu: un adversar care pariază mult pe toate 3 străzile e clar că încearcă să „reprezinte” o mână puternică.

Reverse Implied Odds:

Calcul al șanselor potului (pot odds) care ia în considerare numărul de fise pe care le-ai putea pierde după ce închei un draw. Verifică linkul intrării pentru mai multe detalii!

Re-raise:

A plusa în condițiile în care deja există un bet și un raise în runda curentă. Verifică linkul intrării pentru mai multe informații despre regulile care guvernează re-raising în poker.

Ring Game:

Termen ce poate fi înlocuit și cu partide de Cash. Totuși, devreme ce nu toată lumea joacă poker pe mize reale, termenul Ring Game este considerat ca fiind mai potrivit pentru a descrie o partidă de poker.

River:

Ultima carte comună și rundă de pariere la Hold’em, Omaha și variante de Stud.

River Rat:

Jucător care lovește un river norocos, în condițiile în care a plătit mult mai mult decât ar fi trebuit pe străzile precedente.

Rock:

Referire la un jucător extrem de tight, care joacă foarte puține mâini. Un sinonim pentru Rock este termenul Nit (sau în românește buncăr), deși unii consideră că au înțelesuri diferite.

Rolled Up:

Termen caracteristic variantei Stud, care indică faptul că prinzi 3 bucăți pe a 3-a stradă.

Rounders:

Experţi care călătoresc în căutarea de jocuri (private) cu mize mari. Pot fi denumiţi şi jucători "hustler". Acesta este şi numele unui film popular despre poker, cu Matt Damon şi Ed Norton în roluri principale.

Royal Flush:

Cea mai bună mână la poker. 10, J, Q, K și A toate din aceeași suită.

Run:

Termen folosit în poker pentru a descrie o perioadă bună sau rea, cu privire la cărțile primite și rata de câștig. „Running good” și „Running bad” sunt termeni folosiți pentru a descrie perioade bune sau nefaste la poker.

Rundown:

Termen folosit la Omaha pentru a descrie o mână de start formată din conectori. De exemplu, 6-7-8-9 este denumită o mână „Nine high rundown”. Învață mai multe lucruri despre acest termen de pe linkul intrării!

Run it Twice:

În situațiile în care toți jucătorii rămași în mână sunt all-in, se poate opta pentru Run it Twice. În acest caz, se dau de două ori cărțile rămase de împărțit, iar câștigătorul fiecărui scenariu primește jumătate din pot. Este o mutare care mai reduce din variație. Accesează linkul intrării pentru a afla dacă are sens să introduci această opțiune în joc!

Runner Runner:

Când formezi o mână bună prinzând două sau mai multe cărți consecutive. De exemplu, ai 3 roșii în mână pe flop și faci culoare cu două cărți roșii împărțite pe turn și river sau ai A-K în mână, flopul este Q-3-4 și pe turn și river vin 10 și J, caz în care faci chintă la As runner runner. Termenul a dat și numele unui film despre poker lansat în 2013, cu Justin Timberlake și Ben Affleck în roluri principale.

s

Sandbagging:

Sinonim al termenilor “slowplaying” și “trapping”. A juca pasiv o mână puternică, cu check/call, căutând să atragi adversarii în capcană. Nu întotdeauna se dovedește a fi o strategie inspirată.

Satellite:

Turneu cu premii în tichete pentru turnee cu buy-in mai mare.

Scare Card:

O carte care l-ar putea speria pe adversar și determina să foldeze. Află mai multe detalii despre „scare cards” și în ce fel pot fi utile de pe linkul intrării!

Semi-Bluff:

Bluff făcut pe un draw, când mai sunt cărți de venit. De exemplu, pariem consistent pe un draw de culoare. Chiar dacă nu reușim să aruncăm adversarul, avem șanse să facem culoare cu următoarea carte

Set:

Trei bucăți atunci când ai o pereche în mână și prinzi a 3-a carte la fel pe masă.

Set over Set:

Situație în care doi jucători au set în același timp. Desigur, jucătorul cu set mai mic are parte de un „duș rece” destul de neplăcut într-o astfel de conjunctură, cu excepția cazului în care face careu până la finalul mâinii.

Sequence:

Termen care se referă la ordinea cărților. De exemplu, 5 cărți consecutive formează o chintă la poker.

Short Handed:

Masă de poker cu 6 sau mai puțini jucători. Chiar și mesele de Heads Up fac parte din categoria Short Handed.

Short Stack:

Jucător cu puține fise. Se poate referi la orice stack sub 100BB, dar cu precădere la stack-urile sub 50BB

Shove:

Termen colocvial pentru un pariu All-in. Vezi când merită să pariezi toate fisele în intrarea din glosar All-in!

Showdown:

Se referă la momentul în care jucătorii rămași în mână până la final își arată cărțile, pentru a fi stabilit câștigătorul potului. Acest lucru se întâmplă doar după ce se termină toate rundele de pariere.

Show Hand:

A arăta cărțile proprii după ce se termină mâna.

Sick:

Termen folosit în poker pentru a descrie o mână extrem de norocoasă sau un ghinion teribil, în funcție de context.

Side Pot:

Pot secundar format când un jucător este deja all-in, dar ceilalți participanți la mână continuă jocul și fac alte pariuri. Click pe linkul intrării pentru mai multe detalii!

Sit and Go:

Turneu de poker care începe imediat ce se înscrie un anumit număr de jucători, precizat în lobby.

Sit Out:

Termen din poker folosit pentru situația în care un jucător iese din joc pentru o perioadă de timp (online se întâmplă acest lucru și atunci când pierzi conexiunea la internet).

Sizing:

Dimensionarea pariurilor. Este un aspect foarte important din punct de vedere al strategiei de poker.

Slowplay:

A juca o mână puternică pasiv, ca și când ai avea o mână slabă. Scopul acestei strategii este să determinăm adversarul să facă un bluff consistent sau să plătească pe o stradă următoare crezând că avem o mână slabă. Consultă această intrare din glosar pentru a afla dacă „slowplay” este o idee bună în poker!

Slowroll:

A ne gândi mult înainte de a da un call cu nuts. Accesează linkul intrării pentru a vedea de ce acest comportament este considerat neetic în jocul de poker.

Soft Play:

A juca slab în mod intenționat împotriva unui adversar, poate pentru că ți-e prieten în viața de zi cu zi.

Solver:

Calculator de poker care generează soluții teoretice optime pentru anumite mâini/momente din joc.

Small Bet:

Termen folosit în jocurile de poker cu limită fixă. Denotă cel mai mic dintre cele două pariuri denumite blinduri (small bet și big bet).

Small Blind (SB):

- Poziția la masa de poker aflată imediat în dreapta butonului. De asemenea, este denumirea pariului obligatoriu pus de jucătorul aflat în această poziție înainte de startul fiecărei mâini.

Snap Call:

A da call rapid, fără să eziți. Termenul poate fi de asemenea folosit pentru alte acțiuni, cum ar fi „snap fold” sau „snap shove”.

Splash the Pot:

A pune fisele în mijlocul mesei în mod dezordonat. Este considerată o bună etichetă să punem jetoanele în teancuri ordonate atunci când facem pariuri mari.

Split:

O variantă de poker Split este cea în care jumătate din pot este câștigată de o mînă, iar cealaltă jumătate de alt top de mână. Cel mai comun exemplu sunt variantele de poker Hi/Lo, în care jumătate din pot e câștigat de cea mai bună mână (Hi), iar cealaltă jumătate de cea mai slabă mână (Lo).

Split Pot:

Atunci când un pot se împarte la doi sau mai mulți jucători. Acest lucru se întâmplă când jucătorii au mâini de aceeași valoare sau la variantele de poker Hi/Lo.

Spread Limit:

Structură de pariere în care jucătorii pot paria/mări în anumite limite. Este considerată calea de mijloc între fixed-limit și no-limit.

Squeeze:

Raise făcut într-o mână cu mai mulți jucători, în condițiile în care s-a plătit cel puțin un pariu pe strada respectivă. Se folosește în mod special pentru a descrie pariuri 3bet în fața mai multor adversari în runda preflop la Omaha sau Hold’em. Accesează linkul intrării pentru exemple!

SRP:

Single Raised Pot. Termen care se referă la poturi în care se face un singur raise în prima rundă de pariere.

Stab:

A face un pariu, în special atunci când adversarul nostru pare că are o mână slabă. Un exemplu de astfel de slăbiciune este atunci când adversarul are oportunitatea să facă un C-bet, dar nu o face.

Stack to Pot Ratio:

Raport care descrie relația dintre ce este în pot comparativ cu mărimea stackurilor. Mai multe informații despre aplicarea strategiei de bază găsești pe linkul intrării.

Staking:

A împrumuta cu bani un jucător de poker pentru a primi în schimb o parte din eventualele profituri realizate de acesta.

Stand Pat:

Opțiune legală în variante de poker draw și care înseamnă a fi „servit” - nu ai nevoie să schimbi nicio carte.

Steam:

A fi tiltat. Un jucător este descris ca fiind „steaming” atunci când este extrem de furios din cauza modului în care decurge jocul.

Stealing:

A fura (potul). Se referă la tentativa de câștiga potul în prima rundă de pariere, în special atunci când ești primul care face un pariu/raise. De exemplu, la Hold’em, orice open-raise făcut din pozițiile small blind, button sau cutoff este considerat o tentativă de „furt” (steal attempt).

Steel Wheel:

Chintă de culoare A-2-3-4-5, mână cu atât mai puternică la Omaha Hi/Lo deoarece câștigă atât potul High, cât și potul Low.

Stop and Go:

Se referă la un scenariu în care un jucător pariază pe flop, dă check pe turn și cere mult pe river.

Straddle:

Blind opțional făcut înainte de împărțirea cărților. Verifică linkul intrării pentru informații despre diferite tipuri de „straddle”!

Straight:

Chintă. Mână formată din 5 cărți consecutive, cum ar fi 5-6-7-8-9. Pentru lista completă a mâinilor de poker verifică intrarea „Hand rankings”!

Straight Flush:

Chintă de culoare. Mână de poker formată din 5 cărți consecutive din aceeași suită. De exemplu 5-6-7-8-9 de romb.

Street Poker:

Înțelegere nescrisă între jucători cu privire la practicarea un stil de joc incredibil de „loose”. Verifică linkul intrării pentru detalii!

String Bet:

Termen din poker care se referă la a plasa un pariu în mai multe etape (pentru a spori dramatismul situației). De exemplu când spui „Plătesc pariul tău .... și măresc cu încă 50 de fise”. În cazinourile moderne, un jucător care face acest lucru este obligat să dea doar call în astfel de situații, din moment ce asta a anunțat în primă fază. Accesează linkul intrării pentru mai multe detalii!

Structure:

Termen care se referă în poker la diferite variabile legate de formatul de joc. Dacă accesezi linkul de pe intrare, vei afla informații despre diferite structuri de turnee și pariere.

Stud:

Variantă de poker care se joacă fără cărți comune și în care o parte din cărțile jucătorilor sunt vizibile. Accesează linkul intrării pentru reguli de joc la stud poker!

Suck out:

Când un adversar câștigă un pot, deși avea șanse minime să prindă cartea respectivă.

Suited:

Termen din poker care descrie o mână de start formată din cărți din aceeași suită.

t

Table Stakes:

Regula prin care se stabilește că jucătorii nu pot fi forțați să parieze mai multe fise decât au într-un anumit moment. Opusul situațiilor din filme, în care se pariază casa, mașina, etc.

TAG:

Prescurtare de la „Tight Agressive”. Descrie un jucător care joacă puține mâini, dar când intră în joc, o face agresiv.

Tank:

Abreviere pentru „Time Bank”. Se referă la timpul necesar luării unei decizii la masa de poker.

Tell:

Termen din poker folosit și în loc de „read”. Un Tell este un semn care îi trădează pe adversari atunci când bluffează sau au o mână puternică. Se spune că fiecare are un tic, doar că unele sunt foarte greu de descoperit. Accesează linkul intrării pentru lista celor mai comune „semne” ale jucătorilor de poker!

Texture:

De regulă, se referă la textura board-ului (ce cărți sunt pe masă) la Hold’em sau Omaha, dar poate fi folosit și pentru a descrie un grup de cărți la variantele Stud poker.

Three-Bet:

Al 3-lea pariu făcut într-o rundă de pariere. Pe linkul intrării vei găsi exemple și explicații.

Three of a Kind:

Trei „bucăți” - mână formată din 3 cărți de același fel și altele două diferite. Pentru lista completă a tuturor tipurilor de mâini la poker, consultă intrarea din glosar „Clasamentul mâinilor”.

Three Pair:

Termen folosit la Omaha, în momentul în care ai 3 perechi. Desigur, contează în joc doar cele mai mari două perechi. În cazul în care ai 3 perechi și mai sunt cărți de împărțit, ai șanse destul de bune să prinzi un full.

Tie:

Când doi jucători au mâini de aceeași valoare, potul se împarte în mod egal.

Tilt:

Stare de nervi/furie/frică/lipsă de motivație pe care o poți simți la poker când pierzi mâini sau poturi importante. La fel de bine, te poți tilta când ești eliminat la bubble dintr-un turneu, mai ales dacă ai parte de un bad beat. Caută intrarea „Mental Game” pentru a afla cum să joci poker corect chiar și atunci când ești tiltat!

Time Bank:

Timp extra oferit jucătorilor de poker online în timpul unei mâini.

Tournament:

Format de poker cu buy-in stabilit. Participanții la un turneu continuă să joace până rămân fără fise. Ultimul rămas în turneu câștigă. Mai multe detalii despre turnee, pe linkul intrării.

Tracking Software:

Softuri care urmăresc rezultatele de poker împreună cu o serie de alte caracteristici. Accesează această intrare din glosar pentru a descoperi caracteristicile comune ale softurile de tracking în poker.

Trap:

A juca o mână puternică pasiv, în speranța că un adversar va cădea în capcană și va încerca un bluff.

Trey:

Termen folosit pentru a descrie o carte cu valoarea 3 la poker.

Trips:

Termen colocvial pentru a descrie o mână „3 of a kind” (pereche în mână și o altă carte de aceeași valoare pe masă).

Turn:

Cea de-a 3-a rundă de pariere în jocuri de poker precum Hold’em și Omaha. Turn este denumirea și pentru a 4-a carte comună.

Two-bet:

Cel de-al doilea pariu făcut într-o singură rundă de pariere. Vezi intrarea din glosar pentru exemple!

Two Pair:

Mână de poker formată din 2 seturi de perechi și un kicker. Pentru lista completă a tuturor tipurilor de mâini la poker, consultă intrarea din glosar „Clasamentul mâinilor”!

Two-tone:

Descrie o textură a board-ului sau un grup de cărți format din două suite distincte (de exemplu, trefle și romburi).

u

Under the Gun:

Termen folosit în poker pentru a descrie jucătorul care acționează primul în runda inițială de pariere.

Underbet:

Pariu mai mic de 50% din pot. Verifică linkul intrării pentru sfaturi despre când anume are sens să faci un pariu așa de mic.

Underdog:

Termen care se folosește și abreviat - dog - și care descrie o mână sau un jucător fără șanse prea mari de câștig într-o anumită conjunctură.

Upcard:

Carte împărțită pe față la jucătorii de Stud, vizibilă de toți adversarii de la masă.

Upswing:

Perioadă fastă îndelungată, în timpul căreia rata de câștig depășește așteptările (running good).

Up the Ante:

Expresie comună care înseamnă „up the stakes”. De asemenea, poate fi folosită pentru a descrie creșterea pariurilor „ante” la fiecare nivel al unui turneu de poker.

v

Value Bet:

Pariu făcut cu o mână puternică și cu speranța de a primi call de la o mână mai proastă. Vezi mai multe pe linkul intrării!

Variance:

Variație este un termen din poker care descrie suișurile și coborâșurile specifice carierei de jucător de poker. Variația este mult mai mare decât își imaginează majoritatea jucătorilor. Această intrare din glosar te poate ajuta să obții o perspectivă mai bună asupra variației în poker.

Variant:

Verisune a jocului de poker. Sunt multe versiuni, iar cele mai populare sunt Texas Hold’em, Omaha, Stud și 5-card Draw.

Villain:

Termen folosit în jocul de poker pentru a descrie adversarul dintr-o anumită mână.

VPIP:

Prescurtare de la ‘voluntarily put in pot’. Este un procent care indică cât de des un jucător plătește să vadă flopul (nu se contabilizează blindurile puse în mod obligatoriu). Un jucător care are un procent VPIP ridicat este în mod clar unul slab.

Vulnerable:

O mână este considerată vulnerabilă atunci când are șanse să fie bătută.

w

Whale:

„Balenă” este un termen folosit în poker pentru a face referire la jucătorii extrem de slabi. Termenul se folosește cu precădere la jocurile cu mize mari.

Wet:

Descrie un board format din cărți conectate, care deschide mai multe draw-uri.

Wheel:

Chintă A-2-3-4-5. Este o mână foarte bună în special la PLO Hi/Lo, deoarece câștigă atât potul High, cât și potul Low.

Wired:

Pereche pe a 3-a stradă caracterizată de faptul că ambele cărți sunt cu fața în jos.

Wrap:

Referire la situațiile în care ai un draw de chintă extins la Omaha. Spre deosebire de Hold’em, în jocurile de Omaha apar frecvent situații în care poți avea chiar și 20 de outs-uri pentru a face o chintă (de exemplu, ai în mână 6-7-9-10 și primele 3 cărți de pe masă sunt 5-8-J).

Wrap Around Straight:

O chintă în care Asul este în mijlocul a 4 cărți. Nu este o mână legitimă în variantele populare de poker.

WSOP:

Acronimul World Series Of Poker, cea mai prestigioasă serie de turnee live, ținută anual în Las Vegas.

WTSD:

Prescurtare de la „Went to showdown”. Indice cu privire la cât de des un jucător ajunge la showdown după ce vede flopul (în sensul de participă la mână).

WWSF:

Prescurtare la „won when saw flop” - indice care măsoară cât de des un jucător câștigă mâinile la care vede flopul (în sensul de participă la mână).

Back to top