Combinând norocul cu abilități și strategii de joc, pokerul a fost și rămâne unul dintre cele mai fascinante jocuri inventate vreodată de oameni. Iar la 888poker îți oferim cele mai populare variante de poker în diferite formate - mese cash, turnee Sit & Go și MTT (Multi Table Tournaments).
Poți face primii pași jucând pe mize virtuale sau, dacă ești familiarizat deja cu pokerul, poți alege jocurile cu mize reale pentru toate buzunarele.
Și, pentru că primul pas este învățarea regulilor de joc, ți-am pregătit un ghid scurt dar complex, din care vei afla:
- Cum câștigi la poker?
- Clasamentul mâinilor
- Cum începe o mână
- Derularea mâinilor: runde de pariere
- Cum poți acționa în timpul rundelor de pariere
- Showdown
- Ce limite de pariere pot exista?
- All-in
Cum câștigi la poker?
Pentru a câștiga o mână la poker este necesar să reușești să formezi cea mai bună mână în cazul în care se ajunge la Showdown (cel puțin doi jucători plătesc ultimul pariu, moment în care se arată cărțile) sau niciun alt jucător de la masă să nu plătească pariul tău. În acest caz, nu mai contează dacă ai cea mai bună mână sau doar simulezi acest lucru printr-un un bluff și nu se mai face Showdown.
La Texas Hold’em trebuie să formezi cea mai bună mână de 5 cărți folosind orice combinație din cele 2 cărți proprii și cele 5 comune. De exemplu, dacă toate cele 5 cărți de jos formează o chintă 6-7-8-9-10, nu mai contează că ai o pereche de Ași în mână și adversarul K-K. În acest moment, ambii aveți chintă și se face split - potul se împarte conform regulilor de poker.
La Omaha, în schimb, este obligatoriu să folosești 2 din cele 4 cărți proprii pentru a forma o mână, alături de 3 cărți de jos (comune).
Clasamentul mâinilor de poker
Desigur, pentru a reuși să prinzi cele mai bune mâini la poker, este nevoie să știi exact ordinea în funcție de valoarea lor. Te întrebi dacă o culoare este mai puternică decât o chintă sau un full? Nu știi cum poți face full sau careu?
Află răspuns la orice întrebare de acest gen din clasamentul mâinilor la poker, de la cea mai puternică - Chinta Royală (nu contează suita din care este alcătuită) la cea mai slabă Carte mare:
- Royal Flush - Chinta Royală
- Straight Flush - Royală mică sau Chintă de culoare
- Four of a Kind - Careu
- Full House - Full
- Flush - Culoare
- Straight - Chintă
- Three of a Kind - 3 bucăți sau 3 de un fel
- Two Pair - 2 perechi
- Pair - O pereche
- High Card - Carte mare
Cum începe o mână
În majoritatea cazurilor, mâinile la Hold’em şi Omaha, cele mai populare jocuri cu poker, încep cu punerea blindurilor de către jucătorii aflați imediat după Buton: Small Blind (SB) și Big Blind (BB). Acestea sunt pariuri forțate, plasate înainte de împărțirea cărților.
Conform regulilor de bază despre cum se joacă poker, toți jucătorii de la masă pun blinduri prin rotație, în sensul acelor de ceasornic. Fără existența blindurilor, rar s-ar juca vreo mână la mesele de poker. Sunt primele fise puse în pot, a cărui dimensiune crește de obicei pe parcursul celor 4 runde de pariere.
Derularea mâinilor: runde de pariere
După ce fiecare jucător primește cărțile proprii (în mână), care sunt în număr de 2 la Texas Holdem și 4 la Omaha, jucătorii acționează pe rând, în funcție de poziția de la masă, în același sens al acelor de ceasornic.
Cele mai populare versiuni ale pokerului, Texas Hold’em şi Omaha, au 4 runde de pariere (străzi), după cum urmează:
- Pre-flop - după ce se pun blindurile și ante (dacă e cazul)
- Flop - la apariția primelor 3 cărți comune
- Turn - după ce se așează cea de-a 4-a carte comună
- River - după ce este dezvăluită a 5-a carte comună (ultima)
În timpul fiecărei runde de pariere, se acționează până ce fiecare dintre jucătorii aflați în mână plătesc pariul sau foldează. Dacă nimeni nu pariază, adică toți jucătorii spun Check, jocul merge mai departe.
Cum poți acționa în timpul rundelor de pariere
În ceea ce privește modul în care poți acționa în timpul rundelor de pariere, iată care sunt variantele:
- Check - nu consideri că este cazul să pariezi și ești mulțumit ca mâna să meargă mai departe fără pariuri, lucru care se va și întâmpla, dacă niciun jucător aflat în mână nu pariază. Poți spune (bate) Check doar dacă nu s-a făcut niciun pariu în fața ta.
- Bet - pariezi în condițiile în care nimeni nu a pariat deja în runda respectivă. Jucătorii care doresc să continue mâna o pot face doar dacă plătesc pariul tău - cu un Call sau măresc la rândul lor - Raise.
- Call - plătești ultimul pariu plasat la masă.
- Raise - există deja un pariu făcut de alți jucători în runda curentă, iar tu dorești să plusezi, deoarece crezi că șansele să câștigi potul sunt de partea ta. O poți face spunând Raise și punând în pot o sumă mai mare decât pariul curent.
- Fold - nu consideri că merită să plătești pariul unui alt jucător, așa că renunți la mână (te arunci), punând cărțile proprii pe masă cu fața în jos și împingându-le către dealer. Odată ce ai dat fold, nu mai ai nicio șansă să câștigi mâna respectivă.
Showdown
Când doi sau mai mulți jucători plătesc pariurile făcute pe toate străzile și riverul este deja pe masă, aceștia trebuie să dezvăluie cărțile într-o anumită ordine, conform regulilor de poker stabilite. În acest moment, mâna cea mai bună câștigă potul. Dacă există jucători care au mâini egale ca valoare, aceștia împart potul (split) în mod egal.
Ce limite de pariere pot exista?
Limitele de pariere reprezintă sumele minime și maxime pe care jucătorii le pot cere printr-un Bet sau Raise. Cele mai comune jocuri de poker sunt variantele No Limit, Pot Limit și Fixed Limit.
- No Limit - fiecare jucător poate paria sau face raise fără limită maximă. Astfel, se poate ajunge și la All-in - mișcare prin care un jucător pariază toate fisele pe care le are în acel moment.
- Pot Limit - la acest tip de jocuri poți paria sau mări maxim valoarea potului la momentul respectiv. Varianta Pot Limit este caracteristică mai ales versiunii Omaha.
- Fixed Limit - există o valoare fixă a pariurilor care pot fi făcute, stabilită pentru toate rundele.
All-in
Ai văzut probabil multe scene în filme în care protagoniștii joacă poker clasic și pariază nu doar banii (jetoanele) de pe masă, ci și alte bunuri (case, mașini sau alte obiecte).
Acest lucru nu este valabil în zilele noastre, când regulile de poker diferă. Indiferent că joci poker online sau în serii celebre precum WSOP sau EPT, în orice moment al jocului poți miza doar fisele pe care le ai pe masă. Iar termenul All-in face ca niciun jucător să nu fie forțat să renunțe la mână doar pentru că nu are suficiente jetoane pentru a acoperi întreg pariul plasat de un adversar.
Jucătorii care merg all-in pot câștiga întreg potul dacă adversarul/adversarii din mână au același număr de fise sau partea din pot care li se cuvine. Când există minim 3 jucători într-o mână și unul dintre ei este deja all-in, iar ceilalți doi mai au jetoane și decid să parieze, se construiește un pot secundar (side pot) pentru care se luptă doar jucătorii rămași în mână. Pot exista și mâini în care sunt implicați mai mulți jucători cu stackuri diferite, iar dacă o parte din ei intră all-in pe rând, se creează mai multe poturi secundare.