Recente zeldzaamheden zeldzaam zeer zeldzaam

Bezig met laden...

Nieuws

Taxonomie-update vogels

In de laatste taxonomie-update van het IOC (de soortenlijst die door Waarnemingen.be wordt gevolgd), zijn een aantal veranderingen doorgevoerd, die ook een invloed hebben op enkele Belgische vogelsoorten.

De opvallendste verandering is dat alle voormalige barmsijzen nu zijn ondergebracht onder één soort: Barmsijs Acanthis flammea (in het Engels Common Redpoll). Kleine, Grote en Witstuitbarmijs zijn dus voortaan ondersoorten (A. f. cabaret, A. f. flammea en A. f. hornemanni).

De Roodstuitzwaluw Cecropis daurica heet vanaf nu, na het afsplitsen van de Aziatische ondersoort, Europese Roodstuitzwaluw Cecropis rufula.

Verder zijn er nog een aantal aanpassingen in genusnamen, zo is de wetenschappelijke naam van Woudaap voortaan Botaurus minutus en die van Koereiger Ardea ibis. Havik heet voortaan Astur gentilis.

De ontwikkelingen en beslissingen van het IOC zijn te volgen op www.worldbirdnames.org


Waarnemingen.be nieuwsbrief

Lees hier de laatste Waarnemingen.be nieuwsbrief . In de toekomst de nieuwsbrief ook ontvangen in je mailbox? Wijzig je voorkeuren via je profiel. Zo krijg je de volgende nieuwsbrief in je mailbox en ontvang je een mailtje als een validator een suggestie heeft voor je waarnemingen. Twee vliegen in 1 klap dus!


Nieuwe versie herkenningssoftware

Op 5 september 2023 is de nieuwste versie van de herkenningssoftware (NIA) live gegaan. Deze verbeterde versie bevat maar liefst 28.000 nieuwe soorten! Dit zal vooral merkbaar zijn in Noord- en Zuid-Europa, evenals in de Alpen. Je kan NIA gebruiken in ObsIdentify, iObs, ObsMapp en op onze websites.

NIA is een samenwerking tussen Naturalis en Observation.org. Sinds deze versie gebruikt het model behalve foto's van Observation.org/Waarnemingen.be/Waarneming.nl ook materiaal van onderzoeksinstituten in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk. We blijven de beeldherkenning steeds verbeteren.


Bekijk onze gratis webinars om je op weg te helpen

Herbekijk hier de korte, gratis webinar rond ObsIdentify en Waarnemingen.be voor beginners: een demonstratie van de website, die op beginnersniveau toont waar je ObsIdentify foto's of andere waarnemingen terecht komen, hoe de website werkt, hoe jij hem kan raadplegen en gebruiken en hoe hij jouw ideale digitale notitieboekje kan zijn. Zoek je wat uitdaging? Dan tonen we je hoe ObsIdentify je beloont met badges en uitdaagt met challenges.

Al iets meer ervaring? Herbekijk hier onze andere webinars


Eerste keer op waarnemingen.be?

  • Je eigen waarnemingen kan je vinden onder je profielnaam rechts bovenaan

In dit korte filmpje nemen we je mee door enkele van de belangrijkste functies van de website:

Video snelstart

Lees je het liever rustig door? Bekijk de snelstart pagina

Gegevens van nieuwe gebruikers worden niet getoond op pagina's over soorten tot ze gevalideerd zijn. Je kan ze wel terugvinden onder je eigen profiel. Na 30 dagen en minimum 50 waarnemingen worden 'nieuwe gebruikers' automatisch 'gebruikers' tenzij meer dan 5% van hun gevalideerde waarnemingen afgekeurd werd.

Deze website gebruikt cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.