Mac’inizde enerji tasarrufu
Mac’iniz, hızını düşürmeden güç tasarrufu yapması için kullandığı Sıkıştırılmış Bellek ve App Nap gibi özellikler sayesinde kutudan çıkar çıkmaz enerjiyi verimli kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak enerji kullanımını daha da iyi duruma getirebileceğiniz birçok yol vardır.
Not: Mac‘inize bağlı olarak seçeneklerden bazıları kullanılamayabilir.
Mac‘inizi uyku moduna geçirme
Mac’iniz uyku durumundayken hâlâ açıktır ama çok daha az enerji tüketir. Mac‘inizi uyku durumundan çıkarmak, başlatmaktan daha az zaman alır.
Mac’inizde Elma menüsü > Uyku’yu seçin. Mac‘inizi uyku durumuna geçirme veya uyandırma konusuna bakın.
Pilinizden en iyi şekilde yararlanma
Mac dizüstü bilgisayarınız varsa enerji kullanımını azaltmak ve pilinizin ömrünü en iyi duruma getirmek için aşağıdaki seçenekleri değiştirebilirsiniz.
Mac’inizde Elma menüsü > Sistem Ayarları’nı seçin, sonra kenar çubuğunda Pil’i tıklayın. (Aşağı doğru kaydırmanız gerekebilir.)
Aşağıdakilerden birini yapın:
Sağda Düşük Güç Modu’nun yanındaki açılır menüyü tıklayın, sonra Her zaman, Yalnızca Pil İle veya Yalnızca Güç Adaptörü İle seçeneğini seçin.
Sağda Pil Sağlığı’nın yanındaki Bilgi düğmesini tıklayın, sonra İyileştirilmiş Pil Şarjı’nı ve “Pil ömrünü yönet”i açın.
Sağda Seçenekler’i tıklayın, sonra “Mümkün olduğunda sabit diskleri uyku durumuna geçir”i ve “Otomatik grafik değişimi”ni açın.
Mac dizüstü bilgisayarında Pil ayarlarını değiştirme konusuna bakın.
Bir süre eylemsiz kaldıktan sonra ekranınızı kapatma
Elma menüsü > Sistem Ayarları’nı seçin, sonra kenar çubuğunda Kilitli Ekran’ı tıklayın. (Aşağı kaydırmanız gerekebilir).
Aşağıdakilerden birini yapın:
Sağda “Pille çalışırken şu kadar süre etkin olmadığında ekranı kapat”ın yanındaki açılır menüyü tıklayın, sonra bir seçenek seçin.
Sağda “Güç adaptörü takılıyken şu kadar süre etkin olmadığında ekranı kapat”ın yanındaki açılır menüyü tıklayın, sonra bir seçenek seçin.
Ekranı soluklaştırma
Ekranı rahat edebileceğiniz en düşük düzeye soluklaştırın. Örneğin ekran, karanlık bir odadayken parlak gün ışığında olduğundan daha soluk olabilir.
Ekranı soluklaştırmak için klavyenizin parlaklık tuşlarına basın veya Ekranlar ayarlarını kullanın. Mac’inizin ekran parlaklığını değiştirme konusuna bakın.
Mac dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız pil gücü kullanırken ekranınızı otomatik olarak soluklaşacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Mac dizüstü bilgisayarında Pil ayarlarını değiştirme konusuna bakın.
Wi-Fi ve Bluetooth‘u kapatma
Gerekmiyorsa Wi-Fi ve Bluetooth®‘u kapatın. Bunlar kullanılmadığında bile enerji tüketir.
Bluetooth‘u kapatma: Mac’inizde Elma menüsü > Sistem Ayarları’nı seçin, sonra kenar çubuğunda Bluetooth’u tıklayın. (Aşağı doğru kaydırmanız gerekebilir.) Sağda Bluetooth’u kapatın.
Wi-Fi’yi kapatma: Mac’inizde Elma menüsü > Sistem Ayarları’nı seçin, sonra kenar çubuğunda Ağ’ı tıklayın. (Aşağı doğru kaydırmanız gerekebilir.) Sağdaki listede Wi-Fi’yi seçin, sonra Wi-Fi’yi kapatın.
Aygıtların bağlantısını kesme ve uygulamaları kapatma
Aksesuarlar: Harici sabit diskler gibi kullanmadığınız aksesuarları kapatın.
Bağlı harici sürücüler: Apple USB SuperDrive gibi harici bir sürücü kullanıyorsanız, Mac bilgisayarınızla bağlantısını kesin.
Uygulamalar: Kullanmadığınız uygulamalardan çıkın. Kullanmadığınız bir uygulama bile arka planda çalışmaya devam ediyor ve enerji tüketiyor olabilir.
Diğer enerji tasarrufu seçeneklerini seçme
Pil veya Enerji Tasarrufu ayarlarında enerji tasarrufunu kolaylaştıran seçenekleri seçin. Örneğin, uyku durumundayken paylaşılan yazıcılar veya Müzik listeleri gibi diğer bilgisayarların Mac bilgisayarınızdaki paylaşılan kaynaklara erişmelerine izin verirseniz, Mac bilgisayarınızı çok daha sık uyku durumuna geçirebilirsiniz.
Mac’inizde Elma menüsü > Sistem Ayarları’nı seçin, sonra aşağıdakilerden birini yapın:
Mac dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız: Kenar çubuğunda Pil’i tıklayın. (Aşağı doğru kaydırmanız gerekebilir.)
Mac masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız: Kenar çubuğunda Enerji Tasarrufu’nu tıklayın. (Aşağı doğru kaydırmanız gerekebilir.)
Daha fazla bilgi için Uyuma ve uyanma ayarlarını yapma konusuna bakın.