Använda AirPlay med Apple-enheter
AirPlay är Apple-tekniken för strömning av bilder, video och ljud samt för skärmdubblering från Apple-enheter till Apple TV. Dubblerat innehåll kan vara innehåll som finns på enheten, eller direktströmning av det som sker på enhetens skärm. Enheterna behöver inte finnas i samma nätverk, eller ens vara anslutna till något nätverk, för att använda AirPlay.
En enhet kan upptäcka Apple TV med Bonjour-upptäckt, Bluetooth-IP-adressannonsering eller P2P-upptäckt.
Enheter föredrar P2P-upptäckt men upprättar normalt en anslutning med den metod som svarar bäst eller som användes senast.
Bonjour i översikt
Bonjour är Apples standardbaserad nätverksteknik som har utformats för att göra det lättare för enheter och tjänster att upptäcka varandra i samma nätverk. iPhone- och iPad-enheter använder t.ex. Bonjour till att upptäcka AirPrint-kompatibla skrivare och andra enheter och Mac-datorer använder Bonjour till att upptäcka AirPlay-kompatibla enheter som exempelvis en Apple TV. Vissa appar använder även Bonjour för P2P-samarbete och -delning.
Även om Bonjour oftast används till att upptäcka tjänster och enheter i mindre nätverk kan det också konfigureras för användning i större nätverk genom att en Bonjour-gateway eller motsvarande teknik används. Nätverk som använder sådana funktioner för AirPlay behöver konfigureras för att annonsera både _airplay._tcp- och _raop._tcp-tjänster. Det går att använda avancerade DNS-konfigurationer för att annonsera vissa Bonjour-tjänster i företagsnätverk, men AirPlay kräver realtidsupptäckt av enheter.
Klienter med macOS och Bonjour för Windows kan även använda det konventionella unicast DNS-systemet (Domain Name System) till att upptäcka tjänster som annonseras i en tillgänglig domän var som helst i världen. När du använder DNS till att upptäcka tjänster utanför det lokala nätverket kallas det Bonjour-annonsering på internet.
AirPlay-upptäckt
Med Bonjour används flersändningstrafik till att meddela vilka tjänster som finns tillgängliga. Eftersom flersändningstrafik normalt inte skickas vidare i delnät måste Apple TV-enheter och AirPrint-skrivare finnas i samma IP-delnät som de iPhone-, iPad- och Mac-enheter som ska kunna använda dem. För mindre nätverk är det här sättet det normala.
BLTE-annonsering
Apple TV meddelar även sin AirPlay-kompatibilitet via BLTE-annonsering (Bluetooth Low Energy) som innehåller Apple TV:ns IP-adress. (Apple TV HD använder Bluetooth 4 och Apple TV 4K använder Bluetooth 5. Apple-enheter som finns i närheten av en Apple TV, vanligen i samma rum, hör annonseringen och försöker att upprätta en AirPlay-session via det befintliga nätverket. Den här metoden använder inte Bonjour, och den kräver inte heller att båda enheterna finns i samma nätverk. Så länge som enheterna finns inom Bluetooth-räckvidden så att de kan höra annonseringen, och det inte finns några brandväggar som begränsar tillgången från källenheten till Apple TV bör den här metoden fungera. Om du vill veta hur du tar reda på modellnumret för en Apple TV läser du Apple Support-artikeln Identifiera Apple TV-modeller.
P2P-upptäckt
iPhone-, iPad- och Apple TV-enheter samt Mac-datorer har stöd för P2P-upptäckt (Peer-to-Peer). Detta används för mer än bara AirPlay. AirDrop, Kontinuitet och andra enhet-till-enhet-funktioner utnyttjar samma teknik.
När en Apple-enhet söker efter andra enheter sänder den ut en mycket liten Bluetooth-annonsering som anger att den letar efter P2P-tjänster. När en enhet med P2P-funktionalitet hör det här BTLE-paketet skapar det eller ansluter till ett P2P-nätverk direkt mellan enheterna. Enheterna växlar sedan mellan det här tillfälliga nätverket och eventuella infrastrukturnätverk som de var anslutna till förut för att kunna både leverera AirPlay-videoströmning och tillhandahålla en befintlig internettjänst. Det tillfälliga nätverket använder normalt Wi-Fi-kanal 149+1, men beroende på vilken maskinvara som är inblandad kan det också inkludera kanal 6 eller kanal 149,80. Enheterna följer samma frekvensanvändningsregler i det tillfälliga nätverket som de gör med andra Wi-Fi-anslutningar. De gör det för att undvika att störa eventuella befintliga infrastrukturnätverk som kanske redan använder de kanalerna.
Viktigt: Vissa länder och regioner kan ha separata föreskrifter för kanal 149. Om du vill ha mer information kan du läsa avsnittet som behandlar 5 GHz i Wikipedia-artikeln List of WLAN channels. På platser där användningen av kanal 149 inte är tillåten använder det tillfälliga P2P-nätverket Wi-Fi-kanal 44 och i större delen av Europa används Wi-Fi-kanal 42.
Det är också viktigt att lägga märke till att ingen av enheterna behöver vara kopplad till något befintligt infrastrukturnätverk för att P2P-upptäckt ska fungera, även om det rekommenderas för programuppdateringar och innehåll som levereras via internet. P2P-AirPlay kräver följande maskinvara:
Apple TV HD med tvOS 9 eller senare eller Apple TV 4K med tvOS 11 eller senare
iPhone-, iPad- och Mac-enheter från slutet av 2012 eller senare med den senaste versionen av operativsystemet
Det finns också en inställning på Apple TV som gör att du kan välja (eller hantera med en MDM-nyttolast) hur användare ansluter:
Alla kan använda AirPlay: Användare ansluter via P2P eller infrastrukturnätverket till Apple TV.
Alla i samma lokala nätverk kan använda AirPlay: Endast användare i samma lokala nätverk kan använda AirPlay med Apple TV.
Av: AirPlay är avaktiverat och användare kan inte använda AirPlay med Apple TV.
Mottagar-ID för AirPlay
I tvOS 18 eller senare annonserar AirPlay-mottagare inte längre sitt enhets-ID (MAC-adress). Kommandot RequestMirror
kan antingen använda ett enhetsnamn eller enhets-ID, men endast enhetsnamnet fungerar på Apple TV-enheter med tvOS 18 eller senare. Andra ändringar av nyttolasten AirPlay inkluderar följande:
Listan med tillåtna enhets-ID:n – en så kallad tillåtelselista – kan nu godta enhetsnamn.
I macOS 15 eller senare länkar lösenordslistan lösenord till ett enhetsnamn. Den här funktionen finns redan i iOS och iPadOS.
AirPlay-säkerhet
AirPlay använder AES-kryptering till att göra det enklare att säkerställa att innehåll skyddas även vid skärmdubblering eller strömning från en iPhone, iPad eller Mac till en Apple TV.
Du kan begränsa AirPlay-tillgången till en Apple TV genom att ställa in en engångslösenkod på skärmen. På så vis kan du försäkra dig om att Apple-enheter parkopplas säkert med Apple TV. Du anger kravet under Inställningar > AirPlay > Säkerhet och slår på Kräv enhetsverifiering. Apple-enheten måste sedan autentisera vid den första AirPlay-anslutningen. Enhetsverifiering är bra när en Apple TV driftsätts i ett öppet Wi-Fi-nätverk.
Efter den första AirPlay-anslutningen behövs inte någon lösenkod vid efterföljande anslutningar, förutsatt att inställningarna för kod på skärmen inte aktiveras.
Obs! Om du återställer en Apple TV eller tidigare parkopplad Apple-enhet till fabriksinställningarna återställs den inledande anslutningsstatusen.
P2P-AirPlay är alltid säkert med inställningen Kräv enhetsverifiering. Den här inställningen, som användaren inte kan ändra, förhindrar att obehöriga användare kommer åt en Apple TV.
Användningen av lösenkoder eller koder på skärmen rekommenderas för alla Apple TV-enheter som är placerade i offentlig miljö. Användningen av lösenkoder förhindrar att obehöriga användare ansluter, det kräver att användaren finns i rummet (för att kunna se skärmen) och det förhindrar att en annan användare avbryter och tar över en AirPlay-session.
Du kan använda en MDM-lösning till att begränsa vilka AirPlay-mål som är tillgängliga för en övervakad enhet och till att förkonfigurera den lösenkod som en enhet använder till att ansluta till en Apple TV.
AirPlay-inställning
Följ inställningsrekommendationerna nedan för bästa möjliga AirPlay-upplevelse:
Apple TV ska vara ansluten till Ethernet om tillgängligt.
Viktigt: Apple TV ska alltid vara ansluten till Ethernet när DFS-kanaler (Dynamic Frequency Selection) används i Wi-Fi-nätverket och användning av P2P-AirPlay önskas.
Montera Apple TV med gummisidan mot ytan där den monteras och med få eller inga hinder mellan den och den andra enheten.
Eventuella objekt mellan de två enheterna kan störa BTLE-signalen (Bluetooth Low Energy) eller Wi-Fi-signalen. Om Apple TV monteras i ett skåp, bakom en TV, ovanför en projektor eller i taket kan signalen mellan enheterna försämras. Bäst resultat fås om Apple-enheten finns inom 7 till 9 meter från Apple TV.
Undvik om möjligt att använda Wi-Fi-kanalerna 149 och 153 i rum där P2P-AirPlay ofta används.
Även om enheterna kan dela utrymme med infrastrukturnätverket relativt väl förbättras stabiliteten för AirPlay-sessionen om konkurrerande trafik tas bort från rummet. Apple TV HD och Apple TV 4K kan också använda en 80 MHz 802.11ac-kanal med 149,80 om även enheten som strömmar till den kan använda 802.11ac, men den ökade volymen som blir tillgänglig med 802.11ac innebär att kampen om utrymme inte är något större problem.