De gegevens op de Mac versleutelen met FileVault
Je kunt FileVault gebruiken om de gegevens op je Mac te versleutelen. Met FileVault worden de gegevens op je opstartschijf versleuteld, zodat onbevoegde gebruikers geen toegang hebben tot je informatie. Zie Hoe werkt FileVault-encryptie?
Opmerking: Als je een iMac Pro of een andere Mac met een Apple T2 Security-chip hebt, zijn de gegevens op je schijf automatisch versleuteld. Als je FileVault inschakelt, profiteer je echter van een uitgebreidere beveiliging, omdat er om je inlogwachtwoord wordt gevraagd om je gegevens te ontsleutelen.
FileVault kan alleen door een beheerder worden geconfigureerd. Wanneer je FileVault inschakelt, moet je aangeven hoe je de opstartschijf wilt ontgrendelen als je ooit je wachtwoord vergeet:
iCloud-account en -wachtwoord: Deze optie is handig als je iCloud gebruikt of alsnog gaat configureren. Je hoeft dan geen aparte herstelsleutel te bewaren.
Herstelsleutel: Deze sleutel is een reeks letters en cijfers die automatisch wordt aangemaakt. Bewaar de herstelsleutel op een andere locatie dan op je versleutelde opstartschijf. Als je de sleutel opschrijft, moet je de letters en cijfers exact overnemen. Bewaar de sleutel op een veilige plek die je niet vergeet. Bewaar de sleutel echter niet in dezelfde ruimte als je Mac, want daar kunnen anderen de sleutel gemakkelijk vinden. Als je je Mac op kantoor of op school gebruikt, kan je organisatie ook een herstelsleutel instellen waarmee de opstartschijf kan worden ontgrendeld.
WAARSCHUWING: Het is belangrijk dat je je herstelsleutel niet vergeet. Als je FileVault inschakelt en je later je inlogwachtwoord vergeet, je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen en ook je herstelsleutel niet meer weet, kun je niet inloggen op je account en heb je op geen enkele manier meer toegang tot je bestanden en instellingen.
FileVault-encryptie kan niet worden gebruikt bij bepaalde sterk gepartitioneerde schijfconfiguraties, zoals RAID-schijvensets.
Belangrijk: Nadat je FileVault hebt ingeschakeld en de encryptie is gestart, kun je FileVault pas uitschakelen wanneer de initiële encryptie is voltooid. Als er veel gegevens op je computer zijn opgeslagen, kan de encryptie veel tijd in beslag nemen. Tijdens de encryptie kun je je computer echter gewoon blijven gebruiken. Wanneer de encryptie is voltooid, kun je FileVault uitschakelen. Als je een iMac Pro of een andere Mac met een T2-chip hebt, zijn de gegevens op je schijf automatisch versleuteld, waardoor FileVault sneller klaar is.
Kies op de Mac Apple-menu > 'Systeeminstellingen', klik op 'Privacy en beveiliging' in de navigatiekolom en ga naar 'FileVault'. (Mogelijk moet je omlaag scrollen.)
Klik op 'Schakel in' naast 'FileVault'.
Mogelijk moet je je wachtwoord invoeren.
Geef aan hoe de schijf moet worden ontgrendeld en hoe je je inlogwachtwoord opnieuw kunt instellen als je dat bent vergeten:
iCloud-account: Klik op 'Mijn schijf mag worden ontgrendeld door mijn iCloud-account' als je iCloud al gebruikt. Als je iCloud nog niet gebruikt, klik je op 'Configureer mijn iCloud-account voor het opnieuw instellen van mijn wachtwoord'.
Herstelsleutel: Klik op 'Maak een herstelsleutel aan en gebruik mijn iCloud-account niet'. Noteer de herstelsleutel en bewaar deze op een veilige plaats.
Klik op 'Ga door'.
Als je Mac ook door andere mensen wordt gebruikt, worden hun gegevens ook versleuteld. Gebruikers ontgrendelen de versleutelde schijf met hun inlogwachtwoord.
Als de knop 'Schakel gebruikers in' aanwezig is, moet je het inlogwachtwoord van een gebruiker invoeren voordat de gebruiker de versleutelde schijf kan ontgrendelen. Klik op 'Schakel gebruikers in', selecteer een gebruiker, voer het inlogwachtwoord in, klik op 'OK' en klik vervolgens op 'Ga door'.
Opmerking: Als je een waarschuwing ontvangt dat de encryptie is onderbroken, is er mogelijk een probleem op je Mac gevonden waardoor de encryptie niet kan worden voltooid. Als je Mac-laptop bijvoorbeeld niet op netvoeding is aangesloten, wordt de encryptie mogelijk pas voortgezet als de stekker in het stopcontact wordt gedaan.