Huijausten välttäminen salattujen verkkosivustojen avulla Macin Safarissa
Kun menet salatulle verkkosivustolle (esim. verkkopankkiin), Safari tarkistaa, että verkkosivuston varmenne on kelvollinen. Jos se ei ole, saat varoitusviestin.
Salatut verkkosivustot suojaavat tiedon, joka liikkuu sinun ja sivuston välillä, joten ainoastaan sinä ja he näkevät sen. Suojattujen sivustojen käyttäminen on suositeltavaa, koska silloin kukaan ei ”salakuuntele” sinua.
Salatun verkkosivuston tunnistaminen
Avaa Macissa Safari-appi .
Siirry verkkosivustolle ja etsi älykkäässä hakukentässä salauskuvake.
Salauskuvake osoittaa, että verkkosivusto käyttää HTTPS-protokollaa, että sillä on digitaalinen varmenne ja että se salaa tiedot. Saat verkkosivuston varmenteen näkyviin klikkaamalla kuvaketta.
Tärkeää: Jos verkkosivustossa ei ole salauskuvaketta, sanat ”Ei suojattu” tulevat näkyviin älykkäässä hakukentässä. Älä syötä henkilökohtaisia tietoja tai taloustietoja suojaamattomalla verkkosivustolla. Verkkosivusto, jolla vierailet, ei välttämättä ole se, jolla halusit vierailla, ja kaikki antamasi tieto voidaan varastaa. Sen sijaan siirry takaisin kirjautumissivulle ja yritä etsiä linkki sivuston salattuun versioon, kuten ”Käytä salattua yhteyttä”. Mikäli linkki on käytettävissä, käytä sitä, vaikka aikomuksenasi ei olisi katsella tai antaa yksityisiä tietoja.
Varmennevaroitukseen reagoiminen
Avaa Macissa Safari-appi .
Jos varmennevaroitus tulee näkyviin, kun yrität avata verkkosivuston, tee jokin seuraavista:
Klikkaa Näytä varmenne ja tarkista varmenteen sisältö.
Jos näet viestin, jossa sanotaan, että varmenteeseen ei voi luottaa, että varmenteen on allekirjoittanut ei-luotettava myöntäjä tai että myöntäjän nimi ja organisaatio eivät vastaa verkkosivuston omistajaa, klikkaa Kumoa.
Jos siirryt verkkosivustolle, varmista, että Safarin työkalupalkissa näkyvä osoite on oikea. Jotkut vilpilliset verkkosivustot tekeytyvät luotettaviksi verkkosivustoiksi muuttamalla verkkosivuston osoitteesta yhden tai kaksi kirjainta. Varmenne tallennettiin tietokoneellesi. Voit muuttaa varmenteen luottamusasetuksia myöhemmin Avainnipussa.
Ota yhteys verkkosivuston omistajaan tai ylläpitäjään ja kysy, miksi sivusto aiheuttaa varmennevaroituksen. Jotkin sivustot ovat ehkä käytettävissä ainoastaan tietyssä organisaatiossa, joten niillä on itse allekirjoitettu varmenne (varmenne, joka ei ole varmentajana toimivan organisaation allekirjoittama). Sinun täytyy päättää, haluatko edelleen luottaa sivustoon vai jätätkö siirtymättä sivustolle.
Vilpillisen sivuston varoitukseen reagoiminen
Avaa Macissa Safari-appi .
Jos näkyviin tulee varoitus vilpillisestä, harhaanjohtavasta tai mahdollisesti haitallisesta verkkosivustosta, älä avaa sivustoa.
Safari voi myös varoittaa sinua vaarallisista verkkosivustoista, joiden on ilmoitettu olevan petollisia, pahantahtoisia tai haitallisia. Kun saat varoituksen, on suositeltavaa että et vieraile verkkosivulla.
Huijaussivustot yrittävät saada sinut asentamaan vaarallisia appeja, jotka voivat vahingoittaa tietokonettasi, ohjata selaamisesi muualle tai varastaa henkilökohtaisia tietojasi (kuten käyttäjätunnuksia ja salasanoja). Monet sivustot esittävät olevansa laillisia yrityksiä tai viranomaissivustoja, kuten pankki, sähköpostipalvelun ylläpitäjä tai verottaja.