Configurar el MacBook Air per a usuaris actuals de Mac
Aquesta guia mostra cada pas del procés de configuració i està pensada per utilitzar-se juntament amb l’Assistent de Configuració.
Abans de començar
Tingues l’altre Mac, l’iPhone o l’iPad a mà durant la configuració, ja que alguns passos poden requerir una verificació en un altre dispositiu.
Durant la configuració, pots transferir dades des d’un altre Mac. Si vols fer-ho, assegura’t que tens l’ordinador des del qual vols transferir les dades i que està actualitzat a l’última versió del programari disponible.
L’Assistent de Configuració et facilitarà el procés de configuració del MacBook Air i no trigaràs gaire temps a completar-lo. Si vols transferir dades, però, pot ser que triguis més.
Definir l’idioma i el país o regió i connectar-se a la Wi-Fi
Seleccionar l’idioma. Defineix l’idioma del Mac. Si més endavant vols canviar l’idioma, obre la configuració del sistema, fes clic a “General” a la barra lateral, fes clic a “Idioma i regió” i, tot seguit, selecciona les opcions que vulguis.
Definir el país o regió. Defineix el format de les dates, la divisa, la temperatura, etc. al Mac. Si més endavant vols canviar el país o la regió, obre la configuració del sistema, fes clic a “General” a la barra lateral, fes clic a “Idioma i regió” i, tot seguit, selecciona les opcions que vulguis.
Activar les funcions d’accessibilitat. Configura les opcions d’accessibilitat de les capacitats “Visió”, “Motricitat”, “Audició” i “Cognició” o fes clic a “Ara no”. Si vols configurar el Mac amb el VoiceOver, prem la tecla d’escapada del teclat. També pots prémer tres vegades el Touch ID o el botó superior dret del teclat per veure opcions d’accessibilitat addicionals. Per obtenir més informació, consulta Accessibilitat al Mac.
Connectar-se a una xarxa Wi-Fi. Selecciona la xarxa Wi-Fi i, si cal, introdueix-ne la contrasenya. Si vols fer servir Ethernet, també pots fer clic a “Altres opcions de xarxa” i seguir les instruccions de la pantalla. Necessites un adaptador Ethernet addicional per connectar el cable Ethernet al port USB-C del MacBook Air, com ara l’adaptador Belkin USB-C a Gigabit Ethernet.
Si més endavant vols canviar la xarxa Wi‑Fi, obre la configuració del sistema, fes clic a “Wi‑Fi” a la barra lateral, selecciona una xarxa i, si cal, introdueix‑ne la contrasenya.
Nota: Durant la configuració, pot ser que se’t demani que et descarreguis la versió més recent del macOS. Segueix les instruccions per instal·lar el programari i continua amb el procés de configuració.
Consell: Després de la configuració, si no veus la icona d’estat de la Wi-Fi a la barra de menús, la pots afegir. Obre l’app Configuració del Sistema, després fes clic a “Centre de control” a la barra lateral i, tot seguit, selecciona “Mostrar sempre a la barra de menús” per a la Wi‑Fi.
Transferir informació des d’un altre Mac
Pots migrar dades, com ara arxius, contactes, comptes, etc., al MacBook Air nou des d’un altre Mac. També pots transferir informació des d’una còpia de seguretat del Time Machine o un disc d’arrencada del Mac. En transferir dades des d’un altre Mac, pots transferir-les sense fil o pots connectar el Mac al nou MacBook Air amb un cable Ethernet.
Si vols restaurar el Mac, consulta Restaurar el Mac a partir d’una còpia de seguretat.
Abans de començar. Assegura’t que l’altre Mac està actualitzat a l’última versió del programari disponible. Després, obre l’Assistent de Migració al Mac des del qual vols transferir les dades. L’Assistent de Migració es troba a la carpeta “Utilitats” de la carpeta “Apps”.
Transferir dades sense fil. Pots transferir informació sense fil des d’un altre Mac al nou Mac, si els dos ordinadors són l’un a prop de l’altre. Fes clic a l’altre Mac a la pantalla de configuració i, després, segueix les instruccions.
Transferir dades amb un cable Ethernet. Connecta directament el MacBook Air a l’altre Mac amb un cable Ethernet. Necessites un adaptador Ethernet per connectar el cable al port USB‑C del MacBook Air, com ara l’adaptador d’USB‑C a Gigabit Ethernet de Belkin. Pot ser que necessitis un adaptador per connectar el cable Ethernet a l’altre Mac, això depèn dels ports que tingui. Després de connectar-los, fes clic a l’altre Mac a la pantalla de configuració i segueix les instruccions.
Transferir dades més tard. També pots triar no transferir dades en aquest moment. En aquest cas, fes clic a “Ara no” a la finestra de l’Assistent de Migració. Per transferir dades després de la configuració, consulta Transferir dades a un MacBook Air nou.
Més informació. Per obtenir més informació sobre aquest procés, consulta Transferir dades a un Mac nou amb l’Assistent de Migració.
Iniciar sessió al compte d’Apple i configurar el compte a l’ordinador
Inicia sessió al compte d’Apple. Si inicies sessió al teu compte d’Apple durant la configuració, rebràs un codi de verificació als altres dispositius Apple. Per continuar, introdueix el codi de verificació al teu nou MacBook Air. Si no reps el codi de verificació o no tens el dispositiu, pots triar que se t’indiqui per missatge de text o trucada. Si no pots utilitzar el número de telèfon associat al compte d’Apple, selecciona “No puc utilitzar aquest número” i segueix les instruccions de la pantalla.
Si necessites crear un compte d’Apple, selecciona “Crea un compte d’Apple nou". Si has oblidat el teu compte d’Apple o la contrasenya, selecciona “Compte d’Apple o contrasenya oblidats”.
Si en aquest moment no vols iniciar sessió amb el compte d’Apple ni crear-ne un, fes clic a “Configura més tard”. Un cop configurat, pots iniciar sessió a un compte d’Apple o crear-ne un. Obre l’app Configuració del Sistema i fes clic a “Inicia sessió al compte d’Apple” a la barra lateral.
Nota: Després d’haver iniciat la sessió al compte d’Apple, llegeix els termes i les condicions. Per acceptar-los, marca la casella i fes clic a “Acceptar”.
Crear un compte a l’ordinador. Afegeix el teu nom i crea un nom i una contrasenya per al compte, que després pots fer servir per desbloquejar el MacBook Air o autoritzar altres accions. Pots afegir una indicació opcional que t’ajudi a recuperar la contrasenya del compte de l’ordinador si l’oblides. Per canviar la imatge d’inici de sessió del compte, fes-hi clic i selecciona una opció.
Nota: El compte de l’ordinador no és el mateix que el compte d’Apple. Però si mai t’oblides de la contrasenya per desbloquejar el Mac i has marcat l’opció per permetre que el compte d’Apple restableixi la contrasenya del compte d’usuari durant la configuració, pots utilitzar el compte d’Apple per restablir la contrasenya.
Configuració del nou Mac
Si ja has configurat algun altre dispositiu amb el macOS 12 o posterior, l’iOS 15 o posterior o l’iPadOS 15 o posterior, apareixerà la pantalla de configuració ràpida “Configuració del nou Mac”. Si no tens cap Mac, iPad o iPhone amb la versió del programari correcta, no veuràs aquest pas. (No tens clara quina versió del programari té el teu Mac, iPhone o iPad? Consulta Saber quina versió del macOS té el Mac o Saber quina versió del programari té l’iPhone, l’iPad o l’iPod.)
Si fas servir “Configuració del nou Mac”, s’ometran diversos passos de la configuració perquè s’utilitzarà la configuració desada al teu compte de l’iCloud. Per utilitzar la configuració actual, fes clic a “Continuar”. El procés de configuració salta a Configurar el Touch ID i l’Apple Pay.
Si vols personalitzar la configuració per al MacBook Air nou, fes clic a "Personalitzar la configuració" i continua amb el pas següent.
Personalitzar la configuració de privacitat i seguretat del Mac, activar el temps d’ús i activar Siri
Activar la localització. Indica si vols permetre que apps com Mapes utilitzin la ubicació del Mac. Si més endavant vols canviar la configuració de localització obre la configuració del sistema, fes clic a "Privacitat i seguretat" a la barra lateral i, tot seguit, fes clic a "Localització" i selecciona les opcions que vulguis.
Si decideixes no activar la localització, veuràs una pantalla per seleccionar la zona horària.
Compartir anàlisis amb Apple i amb desenvolupadors. Indica si vols que s’enviïn dades de diagnòstic i d’altres tipus a Apple, i si vols que Apple comparteixi dades d’ús i d’error amb desenvolupadors. Si més endavant vols canviar aquesta configuració, obre la configuració del sistema, fes clic a “Privacitat i seguretat” a la barra lateral, fes clic a “Anàlisis i millores” (potser t’hauràs de desplaçar) i, finalment, selecciona les opcions que vulguis.
Configurar el temps d’ús. La funció "Temps d’ús" et permet veure el teu ús diari i setmanal del Mac, definir límits en la durada de l’ús d’apps determinades i gestionar el temps d’ús dels teus fills, entre d’altres. Per activar el temps d’ús, fes clic a “Continuar”; altrament, fes clic a “Configurar-lo més tard”. Si més endavant decideixes configurar aquesta funció, obre la configuració del sistema i fes clic a “Temps d’ús” a la barra lateral per seleccionar les opcions que vulguis. Per consultar més opcions i informació detallada, consulta “Temps d’ús” al Mac.
Protegir les teves dades amb el FileVault. El FileVault ajuda a protegir les teves dades. Durant la configuració, pots activar el FileVault per protegir les teves dades i pots permetre que el compte de l’iCloud desbloquegi el disc si oblides la teva contrasenya. Per obtenir més informació sobre el FileVault i com configurar-lo més endavant si tries no fer-ho ara, consulta Encriptar les dades del Mac amb el FileVault.
Activar Siri i “Oye Siri”. Pots activar Siri i “Oye Siri” (per demanar coses a Siri) durant la configuració. Per configurar Siri, cal que l’activis a la configuració del sistema. Per configurar “Oye Siri”, digues diverses ordres de Siri quan se’t demani. Per activar Siri i “Oye Siri” més tard, obre la configuració del sistema, fes clic a Siri a la barra lateral i selecciona les opcions que vulguis. Per obtenir més informació sobre Siri, consulta Siri al Mac.
Durant la configuració, també pots seleccionar l’opció de compartir àudio amb Apple per millorar Siri. Sempre i en qualsevol moment pots canviar l'opció de compartir o no compartir l’àudio. Obre la configuració del sistema, fes clic a “Privacitat i seguretat” a la barra lateral, fes clic a “Anàlisis i millores” (potser t’hauràs de desplaçar) i, finalment, selecciona les opcions que vulguis.
Configurar el Touch ID i l’Apple Pay
Configurar el Touch ID. Pots afegir una empremta digital al Touch ID, que pots fer servir per desbloquejar el MacBook Air, autoritzar les compres amb l’Apple Pay i iniciar la sessió en algunes apps de tercers. Segueix les instruccions de la pantalla per configurar el Touch ID. Per configurar el Touch ID més tard o per afegir‑hi empremtes digitals addicionals, obre la configuració del sistema i fes clic a “Touch ID i contrasenya” a la barra lateral. Per afegir una empremta digital, fes clic a i segueix les instruccions de la pantalla.
Per obtenir-ne més informació, consulta Utilitzar el Touch ID al Mac.
Configurar l’Apple Pay. Si has configurat el Touch ID, pots configurar l’Apple Pay i afegir-hi targetes de crèdit, de dèbit o de botigues per fer compres amb el Touch ID. Introdueix les dades de la targeta i segueix les indicacions de la pantalla. Si ja fas servir una targeta per comprar contingut multimèdia, és possible que se’t demani que verifiquis primer aquesta targeta.
Per configurar l’Apple Pay o afegir altres targetes més tard, obre la Configuració del Sistema i, després, fes clic a “Cartera i Apple Pay”. Segueix les instruccions que apareixen a la pantalla per configurar l’Apple Pay.
Nota: L’emissor de la targeta és qui determina si la targeta es pot fer servir amb l’Apple Pay. És possible que et demani que proporcionis informació addicional per completar el procés de verificació. Hi ha moltes targetes de crèdit i de dèbit que es poden fer servir amb l’Apple Pay. Per obtenir informació sobre la disponibilitat de l’Apple Pay i els emissors de targetes actuals, consulta l’article de suport d’Apple Bancs que participen a l’Apple Pay.
Definir l’aspecte de l’escriptori
Triar l’aspecte. Selecciona l’aspecte d’escriptori “Clar”, “Fosc” o “Automàtic”. Si més endavant vols canviar l’opció que has triat durant la configuració, obre la configuració del sistema, fes clic a “Aspecte” i selecciona una opció. També pots definir altres configuracions d’aspecte, com el color de ressaltat o la mida de les icones de la barra lateral.
Nota: Si fas una configuració ràpida amb “Configuració del nou Mac”, aquest pas s’ometrà.
Configuració completada
El teu nou MacBook Air està preparat. Consulta Quan hagis acabat de configurar el MacBook Air per conèixer els passos següents.