Publications Office of the EU
Legal notices: Accessibility statement - Η Υπηρεσία Εκδόσεων
DisplayCustomHeader
Dockbar
Δήλωση προσβασιμότητας 2022

Δήλωση προσβασιμότητας για τους ιστοτόπους και το περιεχόμενο της Υπηρεσίας Εκδόσεων

Τελευταία επικαιροποίηση: 20/12/2021

Εισαγωγή

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύεται να παρέχει σε όλους τους χρήστες ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες μας. Με την προσβασιμότητα στο επίκεντρο του πλαισίου και του σχεδιασμού μας, εφαρμόζουμε καθολικές αρχές σχεδιασμού που διασφαλίζουν ότι όλοι οι χρήστες, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν, μπορούν να προβάλλουν τους ιστοτόπους μας και να περιηγούνται σε αυτούς αποτελεσματικά.

Ως επίσημος εκδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρούμε την οδηγία για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό [οδηγία (ΕΕ) 2016/2102] ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι εκδόσεις και οι ιστότοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προσβάσιμοι σε όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής και γνωστικές ή σωματικές αναπηρίες, καθώς και σε χρήστες που δεν διαθέτουν πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες. Το διαδικτυακό μας περιεχόμενο είναι προσβάσιμο από διάφορες συσκευές, όπως επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, καθώς και από φορητές συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Τρόποι συμμόρφωσης

  • Τηρούμε τουλάχιστον το πρότυπο WCAG 2.1, επίπεδο ΑΑ. Αυτό μπορεί να διαφέρει για συγκεκριμένα στοιχεία, εάν συντρέχουν αιτιολογημένοι τεχνικοί ή πρακτικοί λόγοι.
  • Δημοσιεύουμε διαδικτυακή δήλωση προσβασιμότητας.
  • Βοηθάμε τους χρήστες να επικοινωνούν μαζί μας για να αναφέρουν τυχόν προβλήματα προσβασιμότητας.
  • Συμπεριλαμβάνουμε ρήτρες συμμόρφωσης όσον αφορά την προσβασιμότητα σε όλες τις συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών για την ανάπτυξη ιστοτόπων και την παραγωγή εκδόσεων.
  • Διενεργούμε ελέγχους προσβασιμότητας με εσωτερικούς και εξωτερικούς πόρους.

Προθεσμίες συμμόρφωσης

Νέοι ιστότοποι (που δημοσιεύτηκαν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 και μετά) – έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2019
Παλαιότεροι ιστότοποι (που δημοσιεύτηκαν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018) – έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2020
Εφαρμογές για φορητές συσκευές – έως τις 23 Ιουνίου 2021

Κατάσταση συμμόρφωσης

Ο ιστότοπός μας συμμορφώνεται εν μέρει με τα πρότυπα προσβασιμότητας που αναφέρονται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/2102 λόγω των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης που παρατίθενται κατωτέρω.

Εξαιρέσεις

Η οδηγία για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό [οδηγία (ΕΕ) 2016/2102] δεν εφαρμόζεται στους ακόλουθους ιστοτόπους και τις εφαρμογές για φορητές συσκευές:

  • μορφότυποι αρχείων του Office που δημοσιεύτηκαν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 (εκτός εάν απαιτείται για ενεργές διοικητικές διαδικασίες σχετικές με τα καθήκοντα που εκτελεί ο οργανισμός)·
  • προεγγεγραμμένα αρχεία εικόνας ή ήχου ή άλλα «μέσα με διάσταση χρόνου» που δημοσιεύτηκαν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020·
  • ζωντανό οπτικό ή ακουστικό υλικό ή άλλα «μέσα με διάσταση χρόνου»·
  • επιγραμμικοί χάρτες, εφόσον παρέχονται βασικές πληροφορίες με προσβάσιμο ψηφιακό τρόπο για χάρτες που προορίζονται για χρήσεις πλοήγησης·
  • περιεχόμενο τρίτων που ούτε χρηματοδοτείται ούτε αναπτύσσεται από τον οικείο οργανισμό ούτε είναι υπό τον έλεγχό του·
  • αναπαραγωγές αντικειμένων πολιτιστικών συλλογών που δεν μπορούν να καταστούν πλήρως προσβάσιμα·
  • εξωδίκτυα και ενδοδίκτυα, δηλαδή ιστότοποι αποκλειστικά διαθέσιμοι σε μια κλειστή ομάδα ατόμων και όχι στο ευρύ κοινό, που δημοσιεύτηκαν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, έως ότου υποστούν ουσιαστική αναθεώρηση·
  • αρχεία, δηλαδή ιστότοποι και εφαρμογές που περιλαμβάνουν αποκλειστικά περιεχόμενο που δεν είναι απαραίτητο για ενεργές διοικητικές διαδικασίες και δεν έχει υποστεί επεξεργασία ή επικαιροποίηση μετά τις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Μη προσβάσιμο περιεχόμενο

  • Ορισμένες ετικέτες δεν είναι σαφείς. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 3.3.2 του WCAG 2.1 (Ετικέτες ή οδηγίες).
  • Ορισμένα στοιχεία διεπαφής δεν διαθέτουν κατάλληλους ενδείκτες επισήμανσης. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 2.4.7 (Ορατή επισήμανση).
  • Ορισμένα μηνύματα σφάλματος δεν συνδέονται σαφώς με τα στοιχεία ελέγχου φόρμας. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 3.3.1 (Προσδιορισμός σφάλματος).
  • Ορισμένα υπερκείμενα και φράσεις για συνδέσμους δεν είναι ενημερωτικά. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 2.4.9 (Σκοπός συνδέσμου).
  • Ορισμένα στοιχεία δεν μεταφράζονται στις γλώσσες που διατίθενται στον ιστότοπο. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 3.1.2 του WCAG 2.1 (Γλώσσα τμημάτων).
  • Ορισμένες εικόνες δεν έχουν εναλλακτικό κείμενο. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 1.1.1 του WCAG 2.1 (Μη κειμενικό περιεχόμενο).
  • Η χρωματική αντίθεση ενδέχεται να είναι ανεπαρκής σε ορισμένες ιστοσελίδες. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 1.4.3 του WCAG 2.1 (Ελάχιστη αντίθεση).
  • Ορισμένα στοιχεία χρησιμοποιούν μη επιτρεπόμενα χαρακτηριστικά ARIA και δεν είναι ανιχνεύσιμα από λογισμικό ανάγνωσης οθόνης. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 4.1.2 του WCAG 2.1 (Όνομα, ρόλος, τιμή).
  • Υπάρχει ασυνέπεια στην ονομασία ορισμένων χαρακτηριστικών. Αποτυχία του κριτηρίου επιτυχίας 3.2.4 (Συνεπής ταυτοποίηση).

Προσβάσιμα έγγραφα

Αποστολή των ιστοτόπων της Υπηρεσίας Εκδόσεων είναι να παρέχουν πρόσβαση σε επίσημες εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους ιστοτόπους μας δημοσιεύονται διάφορα είδη εγγράφων, όπως επίσημες εφημερίδες, νομικά κείμενα, δημοσιεύσεις γενικού χαρακτήρα, προκηρύξεις δημόσιων συμβάσεων κ.λπ. Οι εκδόσεις αυτές είναι διαθέσιμες σε διάφορες γλώσσες και μορφότυπους· μπορούν να τηλεφορτωθούν ή να προβληθούν απευθείας στην οθόνη.

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τις εκδόσεις της ΕΕ προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, γνωστικές ή σωματικές αναπηρίες. Η πλήρης προσβασιμότητα ορισμένων τμημάτων του περιεχομένου μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της φύσης και της πολυπλοκότητάς του. Ωστόσο, η εξεύρεση λύσεων για αυτά τα ζητήματα συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητές μας.

Η Υπηρεσία Εκδόσεων παρέχει κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την προσβασιμότητα σε συγγραφείς και δημιουργούς ψηφιακών εκδόσεων. Περαιτέρω πληροφορίες διατίθενται στη διεύθυνση: https://op.europa.eu/el/web/accessibility/

Οι 4 αρχές που εφαρμόζουμε κατά τη δημιουργία προσβάσιμων ιστοτόπων και περιεχομένου έχουν ως στόχο να καταστήσουν το περιεχόμενο:

1. Αντιληπτό

Το διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται αντιληπτό μέσω της όρασης, της ακοής και/ή της αφής
Οι πληροφορίες και τα στοιχεία της διεπαφής χρήστη παρουσιάζονται στους χρήστες με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

  • Προγράμματα ανάγνωσης οθόνης: η απενεργοποίηση της οθόνης και η προσπάθεια πλοήγησης στην ιστοσελίδα μόνο με τη βοήθεια του πληκτρολογίου και του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης δίνουν μια ιδέα του πόσο δύσκολη είναι η χρήση του ιστοτόπου για έναν χρήστη με προβλήματα όρασης.
  • Εναλλακτικό κείμενο για εικόνες: όλες οι εικόνες, εκτός από εκείνες των οποίων ο σκοπός είναι απλώς διακοσμητικός, πρέπει να φέρουν εναλλακτικό κείμενο που περιγράφει το περιεχόμενο της εικόνας. H περιγραφή αυτή θα πρέπει να προστίθεται με τη χρήση του χαρακτηριστικού «alt» της ετικέτας «img». Το εν λόγω χαρακτηριστικό διαβάζεται από προγράμματα ανάγνωσης οθόνης στους χρήστες που χρησιμοποιούν υποστηρικτική τεχνολογία.
  • Χρωματική αντίθεση: τα προβλήματα όρασης δεν αναφέρονται μόνο στην τύφλωση, αλλά και σε άλλα είδη οπτικών αναπηριών, όπως η μειωμένη όραση ή η αχρωματοψία. Κατά συνέπεια, η φωτεινότητα και η αντίθεση είναι σημαντικές παράμετροι κατά τον σχεδιασμό ενός προσβάσιμου ιστοτόπου. Η ελάχιστη αναλογία αντίθεσης (μεταξύ χρωμάτων πρώτου πλάνου και φόντου) της τάξης του 4.5:1 είναι υποχρεωτική για όλο το κειμενικό περιεχόμενο, με εξαίρεση τις επικεφαλίδες ή τα μεγάλα γράμματα όπου η αναλογία 3:1 θα μπορούσε επίσης να γίνει δεκτή.

2. Λειτουργικό

Τα στοιχεία της διεπαφής, οι έλεγχοι και η πλοήγηση πρέπει να είναι λειτουργικά
Ορισμένοι χρήστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ποντίκι και βασίζονται εξ ολοκλήρου στο πληκτρολόγιο για την αλληλεπίδρασή τους με το διαδίκτυο.

Οδηγίες:

  • Πληκτρολόγιο: όλες οι λειτουργίες, μεταξύ των οποίων σύνδεσμοι, κουμπιά, πεδία καταχώρισης και άλλα στοιχεία αλληλεπίδρασης, πρέπει να είναι προσβάσιμες μέσω των εντολών από το πληκτρολόγιο.

    Εάν κατά την περιήγηση ορισμένα στοιχεία παραλείπονται ή δεν παρουσιάζονται με λογική σειρά, η ιστοσελίδα θα πρέπει να διορθώνεται με τη χρήση κατάλληλης γλώσσας σήμανσης (αναθεώρηση της υποκείμενης δομής HTML, χρήση της γλώσσας CSS για τον έλεγχο της οπτικής παρουσίασης των στοιχείων ή προσθήκη χαρακτηριστικών tab-index και ρόλων ARIA, εφόσον χρειάζεται).

    Τα προγράμματα περιήγησης και τα λειτουργικά συστήματα παρέχουν επίσης υποστήριξη πληκτρολογίου και αναγνώριση φωνής (εισαγωγή ομιλίας) για τη λειτουργία ιστοτόπων και λειτουργιών υπαγόρευσης.

3. Κατανοητό

Οι πληροφορίες και η λειτουργία της διεπαφής χρήστη πρέπει να είναι κατανοητές
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται και οι λειτουργίες του ιστοτόπου θα πρέπει να γίνονται κατανοητές με σαφήνεια από τους περισσότερους χρήστες.

Οδηγίες:

  • Γλώσσα ιστοσελίδας: προσδιορισμός της γλώσσας της ιστοσελίδας μέσω του χαρακτηριστικού HTML «lang» (π.χ. <html lang="en">). Σε ιστοσελίδες με πολύγλωσσο περιεχόμενο, πρέπει επίσης να προσδιορίζεται κάθε στοιχείο που χρησιμοποιεί γλώσσα διαφορετική από την προεπιλεγμένη. Αυτό επιτρέπει στα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης να διαβάζουν με την κατάλληλη προφορά.
  • Λέξεις: αποφυγή της χρήσης διφορούμενων, εξαιρετικά τεχνικών ή ακαδημαϊκών λέξεων. Χρήση όσο το δυνατόν απλής γλώσσας. Αυτό βοηθά τα άτομα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν σύνθετες προτάσεις, φράσεις και λέξεις. Ειδικότερα, βοηθά τα άτομα με γνωστικές αναπηρίες διαφόρων μορφών.
  • Προβλεψιμότητα: οι ιστοσελίδες εμφανίζονται και λειτουργούν με προβλέψιμο τρόπο. Οι κύριοι σύνδεσμοι πλοήγησης πρέπει πάντα να εμφανίζονται με την ίδια σειρά, τα στοιχεία διεπαφής πρέπει να συμπεριφέρονται όπως αναμένουν οι περισσότεροι χρήστες, ακόμη και τα άτομα που επισκέπτονται για πρώτη φορά την ιστοσελίδα, κ.λπ.

4. Αξιόπιστο

Το διαδικτυακό περιεχόμενο πρέπει να είναι συμβατό με ευρύ φάσμα προγραμμάτων περιήγησης και συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών

Οδηγίες:

Ανάλυση: όσον αφορά περιεχόμενο γραμμένο σε γλώσσες σήμανσης, όπως η HTML ή η XML, τα στοιχεία έχουν ετικέτες ανοίγματος και κλεισίματος, η ένθεσή τους γίνεται βάσει των προδιαγραφών τους και τα αναγνωριστικά τους είναι μοναδικά (εκτός εάν οι προδιαγραφές ορίζουν διαφορετικά). Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη σφαλμάτων και προβλημάτων με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες.

Όνομα, ρόλος, τιμή: Για όλα τα στοιχεία της διεπαφής χρήστη, το όνομα και ο ρόλος μπορούν να προσδιοριστούν με τη χρήση γλώσσας προγραμματισμού. Οι καταστάσεις, οι ιδιότητες και οι τιμές που μπορούν να καθοριστούν από τον χρήστη μπορούν να καθοριστούν με τη χρήση γλώσσας προγραμματισμού. Οι αλλαγές σε αυτά τα στοιχεία κοινοποιούνται στους πράκτορες χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών τεχνολογιών.

Πόροι

Τηλεφορτώστε τον χρήσιμο σύντομο κατάλογο ελέγχου προσβασιμότητας.

Διαβάστε τον πλήρη κατάλογο των απαιτήσεων του προτύπου WCAG 2.1 όπως έχουν καθοριστεί από τη W3C.

Υποστήριξη

Επικοινωνήστε μαζί μας για να αναφέρετε τυχόν προβλήματα προσβασιμότητας ή να διατυπώσετε προτάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Παρακαλείστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς και λεπτομερείς, ώστε να κατανοήσουμε τη φύση του προβλήματος, και να δώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Διαδικασία εκτέλεσης:
Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης στην καταγγελία σας, επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης.