I fortidens fodspor
Projektet 'I fortidens fodspor' kobler bevægelse i naturen sammen med formidling af historie, hvilket giver flere lyst til at komme ud i det fri. Projektet er et samarbejde mellem Museum Silkeborg, Naturstyrelsen, Silkeborg Kommune og en lang række frivillige foreninger.
Formålet med projektet er at give de borgere, som normalt ikke kommer så meget udenfor, nogle rigtig gode grunde til at komme ud i det fri. Derudover vil projektet vise kulturhistorien frem, mens de tager hensyn til naturen.
Nordea-fonden støtter projektet, da flere danskere skal ud i det fri. Projektet motiverer borgere til at komme ud i det fri og opleve Silkeborgområdets mange herligheder. Derudover sikrer projektets samarbejdspartnere, at kulturhistorie, natur og friluftsliv går op i en højere enhed til glæde for områdets beboere og besøgende.
Gå på opdagelse i Silkeborgs fortidsminder
Rekonstruktioner, lyttestationer, skilte og podwalks langs Hærvejen, bl.a. ved Tollundmandens fundsted og langs Trækstien ved de mange stenalderbopladser, guidede kajakture på Gudenåen og mountainbiketure i Vesterskoven forbi de mange spændende fortidsminder.
Det er nogle få eksempler på, hvordan borgere og gæster i Silkeborg kan gå på opdagelse i fortidens historier midt ude i naturen.
"Silkeborg Kommune er fyldt med spændende fortidsminder og spor efter fortidens mennesker, men det er nok de færreste, der kender til dem. Ved at formidle de fascinerende historier får vi mulighed for at lægge et ekstra lag til outdooroplevelsen og forhåbentligt også trække endnu flere folk ud i naturen," fortæller Nina Helt Nielsen, forskningschef på Museum Silkeborg.
Nordea-fonden har støttet projektet 'I fortidens fodspor' med 3,6 mio. kr. og har særligt vægtet en sammenhængende kultur- og naturformidling i museum og landskab.
”Projektet vil motivere flere til at komme ud i det fri og opleve Silkeborgområdets herlig– og særlighed; lige midt i Hærvejsforløbet. Det stærke engagement og samarbejde mellem organisationer og foreninger vil sikre, at kulturhistorie, natur og friluftsliv går op i en højere enhed til glæde for områdets beboere og besøgende," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Udover en lang række events og arrangementer, består projektet af en særudstilling på Museum Silkeborg og permanente formidlingstiltag og interaktive installationer i naturen.
"Outdoor og kulturhistorie er to af Silkeborgs stærkeste sider. Vi er omgivet af fantastisk natur, der også gemmer på mange spændende historier om fortidens mennesker. Derfor giver det rigtig god mening, at vi kobler de to sammen for at skabe nye oplevelser," siger Johan Brødsgaard, formand for Kultur- og fritidsudvalget i Silkeborg Kommune.
Flere skal ud i Danmarks Outdoor Hovedstad
At komme ud i naturen er både godt for den fysiske og mentale sundhed. 75% af befolkningen oplever, at friluftslivet øger livskvaliteten og 80% oplever, at aktiviteter i naturen forbedrer deres fysiske form og helbred. Det viser bl.a. en undersøgelse foretaget af Friluftsrådet i 2017.
"Vi skal give dem, der normalt ikke kommer så meget udenfor nogle rigtig gode grunde til at komme ud i naturen. Vi vil samtidig meget gerne være med til at vise kulturhistorien frem, mens vi sørger for, at vi tager hensyn til naturen. Det er samarbejdet og formidlingen i projektet med til at sikre," siger skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen.
Første rute åbnet ved Bølling Sø
I 2022 blev den første rute åbnet ved Bølling Sø og Grauballemandens fundsted. Find ruten og læs mere på Naturstyrelsens side her.
Kort og kontant
Museum Silkeborg
3,64 mio. kr.
3,99 mio. kr.
Få mere at vide
Silkeborg Kommune
21540145