Visualització de contingut web

Responsabilitat social

La responsabilitat social és el conjunt de compromisos voluntaris econòmics, socials, ambientals i de bon govern adoptats per les empreses, les organitzacions i institucions públiques i privades. Estos compromisos constitueixen un valor afegit al compliment de la legislació aplicable i dels convenis col·lectius, contribuint alhora al progrés social i econòmic en el marc d'un desenvolupament sostenible.

La Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social, busca promoure pràctiques socialment responsables en les administracions públiques i en les organitzacions públiques i privades. El seu objectiu és ser el motor que impulse la transformació de la Comunitat Valenciana cap a una societat més sostenible i cohesionada, així com una economia més competitiva. Per a aconseguir-ho, aquesta llei estableix:

  • La aprovació del Pla valencià de responsabilitat social.
  • L'obligació de la Generalitat a elaborar una memòria anual de responsabilitat social en la qual es recollirà el conjunt de polítiques, mesures i accions dutes a terme en matèria de responsabilitat social per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental.
  • L'establiment d'un llit formalitzat per a demostrar que es duen a terme pràctiques de responsabilitat social.
  • La creació del Consell Valencià de Responsabilitat Social, com a observatori valencià de la responsabilitat social, actuant com a òrgan d'informació i consulta en aquesta matèria.
  • El Registre d'entitats valencianes socialment responsables.
  • La Inclusió de clàusules de responsabilitat social i de transparència en la contractació pública de la Comunitat Valenciana, així com en les convocatòries d'ajudes i subvencions (com a instruments de suport es disposen de les Guies Pràctiques com a documents tècnics).

Responsabilitat social de l'empleat públic

La responsabilitat social dels empleats públics fa referència a la forma en què han d'actuar i comportar-se aquells que exerceixen funcions en el govern i l'administració pública, així com aquells que tenen responsabilitats en la gestió dels recursos públics. És important que el foment de la responsabilitat social s'estenga i involucre a tot el personal de l'administració pública, convertint-se en un punt de referència per a totes les activitats públiques.

La política de responsabilitat social en el sector públic es configura com un instrument per a promoure la integritat i l'ètica en el servei públic, formant part del sistema d'integritat institucional de l'administració pública.

D'acord amb la Llei 4/2021, de 16 d'abril, de la Funció Pública Valenciana, l'empleat públic ha d'exercir les seues funcions amb responsabilitat social, tal com s'estableix en el codi de conducta de l'empleat públic:

El personal empleat públic haurà de realitzar amb diligència les tasques que tinga encomanades i vetlar pels interessos generals amb subjecció i observança de la Constitució, de l'Estatut d'*Autonomia i de la resta de l'ordenament jurídic, i haurà d'actuar conforme als següents principis: objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat, confidencialitat, dedicació al servei públic, transparència, exemplaritat, austeritat, accessibilitat, eficàcia, eficiència, honradesa, promoció de l'entorn cultural i mediambiental i respecte a la igualtat entre dones i homes, de conformitat amb els principis i fonaments d'actuació previstos en l'article 2 de la present llei.

Aquests principis i obligacions informen la interpretació i aplicació del règim disciplinari i podran ser tinguts en compte en l'avaluació de l'acompliment. (art.97)

 

 

 

Font:  òrgan competent en matèria de transparència
Data d'actualització: no consta, enllaça amb pàgines web externes
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una modificació
Data de creació: març 2023
Fonament jurídic: art. 13 del Decret 56/2016, del Consell, de  6 de maig, pel qual s'aprova el Codi de Bon Govern de la Generalitat (DOGV núm. 7781, de 13.05.2016) i  art. 14.1.a) 2°de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 9323, de 22.04.2022)