Basisschoolkind
Gamen mood picture

Gamen

Gamen is ontspannend. Het is extra leuk om samen met (online) vrienden te gamen. Wanneer is gamen ongezond? En wat is de invloed van geweld in games?

Welke soorten games zijn er?

Je kind kan gamen op de smartphone, laptop of tablet of op een spelcomputer als Playstation, Wii of X-box. Je kunt spellen downloaden of kopen. Er zijn games die je alleen speelt, maar ook veel die je samen speelt. Dat kan in werkelijkheid: ieder met een controller achter de (spel)computer, maar ook online. Zo speelt je kind soms met anderen over de hele wereld. Wist je dat veel kinderen hierdoor al snel Engels leren?

De games die je kind online speelt, hebben meestal geen einde. Ze kunnen steeds verder gespeeld worden. Spelers kunnen online groepen vormen (clans of gildes), die tegen elkaar strijden. Deze games noemen we ook wel ‘virtuele werelden’. Populair zijn bijvoorbeeld Minecraft en Runescape. Een ander voorbeeld is Fortnite Battle Royale. Dat kun je gratis spelen, maar bijvoorbeeld een extra outfit kost wel geld. Er zitten leuke dingen in, zoals dansjes, Die zie je dan ook op het schoolplein. Het is een schietspel, maar niet heel heftig.

Vaak is de gamewereld heel uitgebreid en ingewikkeld. Door te oefenen in het spel word je steeds beter. Je gaat vooruit en je kunt je meten met anderen. Jongens vinden dat vaak aantrekkelijk, maar sommige meisjes ook.

Welke game voor welke leeftijd?

Bij sommige games heeft je kind na een tijdje alle opdrachten en puzzels gedaan. Dan is het spel uitgespeeld.
Een voorbeeld van een game die je uitspeelt is Grand Theft Auto (GTA). Dit is een spel met Pegi 18. Dat betekent dat het spel schadelijk kan zijn voor kinderen jonger dan 18 jaar. Grand Theft Auto is dus niet geschikt voor jonge tieners. Het is belangrijk om te weten welke Pegi er bij een game hoort. Niet alleen voor je eigen kind. Vriendjes die bij jouw kind komen wil je geen game laten spelen waar ze eigenlijk te jong voor zijn.

Leeftijdsadviezen vind je ook op Gamewijzer.nl. Op deze website lees je alles wat je als ouder of opvoeder moet weten over de populaire spellen. Het is handig om zelf te lezen waar een game over gaat en of er advertenties en in-game aankopen in zitten. Welke afspraken maak je over deze online aankopen met je kind? Ook daarvoor krijg je tips.

Hoe kun je met je kind praten over gamen? 

Het is belangrijk dat je weet wat je kind bezighoudt. Dat geldt ook voor gamen. Laat je kind vertellen over een game, die hij of zij speelt.

  • Wat is de bedoeling van de game?
  • Wat vindt hij of zij moeilijk?
  • Vindt je kind het moeilijk om te stoppen met de game? Hoe kun je hem of haar daarbij helpen?
  • Welke regels kunnen jullie afspreken over het gamen?
  • Houd er rekening mee dat soms een onderdeel van een game afgemaakt moet worden. Anders moet je kind weer helemaal opnieuw beginnen!

Zijn jullie het altijd met elkaar eens, als je praat over gamen, sociale media en internet? Of zijn er verschillen? Test het eens in Mediamatties, een spel voor kinderen van 10 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Je speelt met z’n tweeën, maar allebei op een eigen scherm.

Wat zijn voordelen van gamen?

Maak je niet te snel ongerust als je kind gamen leuk vindt. Kinderen die een uur per dag gamen zitten lekkerder in hun vel dan kinderen die helemaal niet gamen. Ze gedragen zich prettiger en kunnen beter omgaan met problemen. Tieners en pubers zoeken graag de spanning op in games. Alles is heftiger en sneller in games dan in het echte leven. Wat schieten of racen kan een manier zijn om te ontladen en te ontspannen.

Gamet jouw kind veel?

Wil je kind weten of hij of zij te veel gamet? Vertel je kind dan over deze zelftest van het Trimbos.
Op gameninfo.nl leest je puber tips hoe je gamen leuk houdt en evenwicht houdt tussen gamen en andere dingen.
Op hoezomediawijs.nl leest je kind (vanaf 10 jaar) o.a. hoe hij of zij jou geruststelt over gamen. Plus allerlei leuke informatie over ‘in control’ blijven, uitleg hoe je zelf een game bouwt en nog veel meer.

Pas trouwens op met het woord gameverslaving. Daarmee maak je het probleem gelijk erg zwaar. Dat is vaak helemaal niet nodig. Het helpt ook niet als je het niet met je kind eens bent over het gamen.
Wat wel kan helpen, is je te verdiepen in de wereld van je gamende kind. Toon interesse en speel zelf ook eens mee.

Wanneer wordt gamen ongezond?

Wanneer is het gamegedrag van je kind gezond of ongezond? Hoeveel uur je kind gamet is daarbij niet belangrijk. Het is wel belangrijk dat er nog genoeg tijd is voor andere dingen, zoals sporten, vriendschappen en school.

Dit zijn signalen dat het gamen geen gewone ontspanning meer is:

  • Je kind is extra prikkelbaar (boos, geïrriteerd) als de computer niet beschikbaar is.
  • Je kind heeft een slecht humeur zolang hij of zij niet kan gamen.
  • Je kind verwaarloost steeds zijn of haar huiswerk.
  • Je kind liegt over huiswerk en cijfers.
  • Je kind verwaarloost vrienden, doet niet mee in het gezin, komt steeds minder buiten en/of sport minder.

Gamet je puber heel veel? In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je hier mee om kunt gaan en waar je op kunt letten als je je zorgen maakt:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Q6b_5eAh7oM?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Wacht niet te lang met het vragen van hulp als je denkt dat dat nodig is. Kijk bijvoorbeeld op Gameninfo.nl of bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995.

Vluchten in de wereld van games?

Soms is gamen een gemakkelijke manier is om te vluchten uit het gewone leven. Kinderen die vluchten in de wereld van games, doen dat misschien omdat ze in het gewone leven ongelukkig zijn. Er zijn verschillende redenen en situaties, waardoor je kind heel veel kan gaan gamen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • groepsdruk en invloed van vrienden;
  • eenzaamheid of gepest worden;
  • depressie en sociale angsten;
  • problemen in het gezin;
  • weinig aandacht en steun.

Probeer met je kind te blijven praten, ook al trekt hij of zij zich terug.

Hoe schadelijk is geweld in games?

Het is lastig om te zeggen wat het effect is van geweld in games. Het hangt af van:

  • het soort geweld: getekend of heel echt, wel of geen zichtbaar bloed;
  • hoe vaak speelt je kind zo’n game, en waarom;
  • het type kind.

Voor de meeste kinderen zijn gewelddadige games niet schadelijk. Omdat ze begrijpen dat het allemaal fantasie is. Daardoor doen ze in werkelijkheid niet na wat ze zien of doen in de game.
Voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen of ontwikkelingsproblemen kan het vaak spelen van gewelddadige games wel gevaarlijk zijn. Het kan ze aanmoedigen om het geweld uit de game in de echte wereld te gebruiken. Deze jongeren hebben ook meer kans op ‘verslaafd’ gedrag.

Schadelijke gevolgen kunnen zijn:

  • agressie;
  • nadoen;
  • gevoelloos worden;
  • angstgevoelens;
  • nachtmerries;
  • bedplassen.

Online gokken niet onder 18 jaar

Er zijn games waarbij gespeeld wordt om echt geld. Bijvoorbeeld online pokeren of de gokkasten in het spel Counter-strike. Online gokken is onder 18 jaar verboden in Nederland. De grens tussen game en goksite is soms vaag. Gokken kan verslavend worden. Je kind kan er te veel geld aan uitgeven. Maak afspraken over online geld uitgeven.

Meer over gamen

  • Op Helderopvoeden.nl vind je onder andere informatie over de risico’s van veel gamen.
  • Op Mediawijsheid.nl lees je veel informatie over de voordelen, nadelen en risico’s van gamen.
  • Bekijk het filmpje en kom erachter hoe ouders en deskundigen denken over gameverslaving en aantal uren gamen: