Skip to main content

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Vi har samlet en række af gode spørgsmål og svar på denne side omkring findveji.dk

Generelle spørgsmål

Hvad er Find Vej i Danmark?

Find Vej i Danmark er sjov motion i det fri, hvor du på et bredt udvalg af ture, kan gå på jagt efter poster i naturen – næsten som en skattejagt. Med et kort finder du vej til posterne. Når du har fundet alle poster, har du fået en skøn og anderledes tur rundt i skoven, parken eller byen. Du kan tage afsted alene eller sammen med andre. Tusindvis af poster i hele Danmark står og venter på dig!

Hvad får jeg, hvis jeg bliver medlem af Find Vej?

Et medlemskab giver adgang til skræddersyede kort, der guider dig gennem skove, parker og byområder, så du kan opleve glæden ved at udforske naturen på en sjov og spændende måde. Du bliver en del af et stærkt fællesskab med adgang til kurser, arrangementer og alle ruter og alle ture under hver rute, uden begrænsninger. Du kan hente turene ned så mange gange du vil, og igen og igen få en anderledes tur i det fri.

Hvad er orienteringsløb?

Orienteringsløb er en sport, hvor du via et kort og ofte også et kompas, skal finde vej mellem et antal punkter, kaldet poster, i en bestemt rækkefølge. Til konkurrencer gælder det om at komme hurtigst mellem posterne, og man registrerer sig i en enhed på posten, med en elektronisk chip, inden man skynder sig videre til næste post. Der findes både DM, World Cups, EM og VM i orienteringsløb, og sporten dyrkes i rammerne af et rigt foreningsliv under det nationale forbund, Dansk Orienterings-Forbund, hvor du kan være med og finde et fællesskab i en lokal klub. Se alle klubber her: Find en klub (do-f.dk)

Hvordan finder jeg vej?

Det at finde vej, handler om at kunne læse et kort og ud fra det, sammenholdt med terrænet omkring én, vurdere hvor man er og hvor man skal hen. Der findes en række signaturer på kortet, som betyder forskellige ting, men til en start er det vigtigst at vide at de sorte, stiplede linjer, i forskellig tykkelse, er stier. Stier er det nemmeste at bruge til at finde vej og når du skal prøve Find Vej i Danmark, står de fleste poster ved stier. Du kan læse mere om kortets signaturer på undersiden ’Lær at finde vej’ på findveji.dk. Vil du vide mere om hvordan man finder vej, kan du læse mere i denne guide: Lær at finde vej (PDF)

Hvad er Dansk Orienterings-Forbund?

Dansk Orienterings-Forbund (DOF) er det nationale idrætsforbund for orienteringssporten, og sammen med de lokale orienteringsklubber, har DOF udviklet og står bag Find Vej i Danmark-tilbuddet, hvor du kan gå på postjagt i hele Danmark. Forbundet har til huse i Idrættens Hus i Brøndby, men har landstrænere, klubkonsulenter og bestyrelses- og udvalgsmedlemmer placeret, så de dækker det meste af Danmark. Forbundet har omkring 70 orienteringsklubber organiseret under sig, og sørger for en lang række aktiviteter, herunder uddannelse i korttegning og turplanlægning, ungdomskurser og talentcentre, og organiserer også de danske landshold i orienteringsløb og mountainbikeorientering. Vil du vide mere om forbundet, kan du besøge vores hjemmeside her: www.do-f.dk

Sådan gør du

Hvordan kommer jeg i gang?

Opret dig som bruger på www.findveji.dk og find ud af, hvor du gerne vil hen på tur. Hent kortet og hav det med dig enten udprintet eller på telefonen. Og så er det bare ind i bilen eller op på cyklen – og af sted til startstedet! Husk praktisk påklædning og måske lidt at spise og drikke. God tur!

Hvordan får jeg adgang til kortene?

Når du opretter dig som Find Vej-medlem på www.findveji.dk, får du adgang til at downloade kort med indtegnede poster på. Som medlem får du adgang til alle kortene i et helt år ad gangen, for kun 150 kr., men du kan også købe adgang til kortene ét ad gangen, for 25 kr. pr. kort.

Jeg har ikke mulighed for at printe kortet. Kan jeg alligevel komme ud og finde poster?

Ja! Du kan gå på findveji.dk med din telefon og finde kortet der. Når du åbner turen på siden og bruger din smartphone, kan du se kortet og flytte det rundt, så du kan bruge det til at finde vej. Nedenfor din valgte rute, kan du også registrere dine poster undervejs.

Hvad gør jeg, når jeg er taget af sted?

Når du er kommet til startstedet, bruger du kortet til at finde vej til posterne. Hver post har en unik bogstavkode, som du kan notere og registrere enten direkte med telefonen eller bagefter på en pc på findveji.dk.

Hvordan ser posterne ud?

Oftest er posterne pæle, som er gravet ned i jorden og hvor der er påsat et Find Vej i-skilt. I nogle tilfælde, f.eks. i byer, kan skiltet være sat fast på andet end en pæl. Prøver du en foto-tur, der oftest foregår i byerne, vil der ikke være poster sat ud i byen, men du vil finde stederne på kortet, hvor der er markeret med en cirkel som en post, ved at der er knyttet billeder til. Når du ser det, der er på billedet ude i virkeligheden, kan du registrere den tilhørende et-bogstav-lange kode ud for den post du mener at du er ved og se om du er det rigtige sted.

Skal jeg finde posterne i en bestemt rækkefølge?

Ikke nødvendigvis. Det er helt op til dig selv, hvilken rækkefølge, du vil tage posterne i. Men i mange tilfælde vælger du en tur, hvor posterne skal besøges i en bestemt rækkefølge for at de kan registreres korrekt i systemet. Vælger du ture der er markeret med sværhedsgraden ’Valgfri’, kan du selv vælge hvilket rækkefølge du vil finde posterne i.

Hvordan registrerer jeg de poster, jeg har fundet?

Hver post har en unik bogstavkode, der står på det skilt du finder ude i virkeligheden og som du kan registrere på tur-siden. Når du har registreret et antal poster på en tur, vil der stå hvor mange du mangler for at gennemføre netop dén tur. Først når du har registreret alle poster på turen, vil den fremgå som gennemført i din personlige statistik og tælle på din score over antal gennemførte ture i dit område. På den måde kan du også holde styr på, hvilke Find Vej i-ture, du har gennemført.

Hvis du starter en Find Vej i-tur på findveji.dk med din smartphone, kan du notere dine koder undervejs på turen. Ellers anbefaler vi at notere koderne ud for postnumrene i en note eller på et stykke papir undervejs. Så er det lige til at registrere dem på findveji.dk efterfølgende. Er posten forsvundet for dig, kan du alligevel komme videre ved at indtaste bogstavkoden PAS.

Jeg kan ikke finde posten, hvad gør jeg?

Er posten forsvundet for dig, kan du alligevel komme videre ved at indtaste bogstavkoden PAS. Er pælen beskadiget eller mangler den, vil vi meget gerne hjælpe den lokale rute-ejer med at rette op på dette, og vi beder dig rette henvendelse på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Jeg er allerede medlem af en o-klub. Hvordan opretter jeg mig som bruger?

Er du allerede medlem af en orienteringsklub under Dansk Orienterings-Forbund, og dermed oprettet i medlemssystemet O-service, behøver du ikke betale for et Find vej-medlemskab. Du skal blot oprette dig som ny bruger her på findveji.dk med den samme mailadresse, du er registreret med i O-service. Husk at tjekke din spam-indbakke for mails fra systemet.

Forskellige slags ruter

Har turene forskellige sværhedsgrader og længder?

Ja, der findes lette, mellemsvære og svære ture, og ofte er der alle tre sværhedsgrader under samme rute, på samme sted. Der er også forskellige længder på turene, så alle kan være med og få en sjov og anderledes tur i skoven, parken eller byen. Du kan selv vælge hvilken sværhedsgrad og længde du vil prøve, og så er det bare at følge ruteforslaget på kortet, hvor start er en violet trekant, de runde cirkler er poster, tallene ved siden af cirklerne og stregerne mellem cirklerne angiver rækkefølgen og de to cirkler oven i hinanden angiver mål og der hvor turen slutter.


Der findes også en sværhedsgrad der hedder ’Valgfri’, som betyder at du selv kan vælge sværhedsgraden, da du kan opsøge posterne i lige den rækkefølge du har lyst til. Her er der ikke streger mellem cirklerne, men du starter stadig ved den violette trekant, der markerer start.

Hvad er en foto-tur?

På en foto-tur leder du ikke efter traditionelle post-pæle, men eksisterende genstande i det område, kortet dækker over. Det kan f.eks. være skulpturer og arkitektoniske genstande i byrummet. På kortet eller i folderen til den enkelte Find Vej foto-tur, er det nærmere beskrevet præcis hvilke foto-”poster”, man skal lede efter.


Prøver du en foto-tur, der oftest foregår i byerne, skal du finde stederne på kortet, hvor der er markeret med en cirkel, ved at stederne, der er vist på billeder. Når du ser det, der er på billedet, ved en post, kan du registrere den tilhørende et-bogstav-lange kode ud for den post du mener, at du er ved og se om du er det rigtige sted.

Hvad er en lyd-tur?

På nogle Find Vej i-ture er det muligt at gå en tur og høre en lydfortælling undervejs. Du skal bruge din smartphone og kan så lytte til lydfortællingerne undervejs. Når du er ved den rigtige post, klikker du på afspilleren ud for den, der hvor du ellers kan registrere poster, og du vil høre en del af en lydfortælling.

Hvad er en kajak-tur?

En kajak-tur er en tur, hvor du kan sejle mellem posterne i kajak eller kano. Du kan få en unik tur på vandet og se den blå natur fra en ny vinkel.

Hvad er en quiz-tur?

På flere ture kan du få spændende beretninger og quizopgaver på mobilen. Mobil-quizzen startes som en almindelig tur, hvor der kommer et spørgsmål op ved posten, når du har tastet den tre-bogstaver-lange kode ind i registreringsfeltet. Der vil være tre svarmuligheder, hvor af kun én er den rigtige.
Er posten forsvundet for dig, kan du alligevel komme videre ved at indtaste bogstavkoden PAS.

Begreber og ordforklaring

Hvad er en ”rute”?

En Find Vej i-rute er betegnelsen for, at du kan prøve Find Vej i-konceptet i et specifikt område, f.eks. ”Find Vej i Gribskov”. En rute kan indeholde flere ture, som f.eks. varierer i længde og sværhedsgrad.

Hvad er en ”tur”?

En ”tur” er en konkret sekvens af poster under en Find Vej i-rute, hvor der er foreslået et antal poster, du kan tage i en bestemt rækkefølge. Der findes både almindelige ture i varierende sværhedsgrader (let, mellemsvær og svær), og der findes også foto-, quiz-, lyd- og kajakture. Nogle Find Vej i-ruter byder på mange forskellige ture, og andre på få.

Hvad er et ”startsted”?

Startstedet på en tur eller tilhørende en rute, er der hvor turene starter fra. Stedet er markeret med en violet trekant på kortet og med et lille ’S’ i stedet for en bogstavkode, på skiltet ude i virkeligheden. Startstedet kan ses på kortet, men du kan også finde det ved at klikke på ’Find til start’ ovenfor visningen af kortet, så åbner placeringen i Google Maps.

Ellers andet?

Jeg er blevet bidt af at finde poster. Hvordan kan jeg prøve mere orientering?

Der findes orienteringsklubber i hele Danmark, som alle er unikke fællesskaber for folk, som er vilde med sjov motion i det fri. Find en klub nær dig her, og find nogle af deres arrangementer her!

Jeg er skolelærer og vil gerne bruge Find Vej i undervisningen. Hvor kan jeg hente inspiration?

Rigtig god idé. Find Vej kan både bruges til at lære eleverne at læse et kort og træne deres orienteringsevner, men også som en sjov aktivitet med quiz-ruter i f.eks. naturfag, matematik og historie. Vi er ved at udvikle lærer-delen, så den står helt skarpt, men har du lyst til at blive kontaktet, når vi er klar med det, kan du skrive en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Jeg har flere spørgsmål, som ikke er blevet besvaret. Hvem kan jeg kontakte?

Du er velkommen til at kontakte Dansk Orienterings-Forbund, som står bag Find Vej, via e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Husk at skrive hvilken tur og rute, det drejer sig om.

Ikke medlem endnu?

Som medlem af Find Vej i Danmark, får du adgang til et univers af unikke oplevelser i naturen, byen, til lands og til vands, med mere end 300 ruter og endnu flere ture i hele Danmark.

Få adgang til alle ture med et
Find Vej-medlemskab

Muligheder Enkelt tur Medlemsskab
Adgang til en enkelt tur
Download offline kort
Se statistik
Adgang til 300+ ture
Eksklusive tilbud og adgang til arrangementer
Adgang til Find Vej-fællesskabet
Fornyes automatisk
Pris: 25 kr 150 kr