Hvad er MAR?
Markedsmisbrugsforordningen forkortes MAR. MAR erstatter markedsmisbrugsdirektivet jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF af 28. januar 2003 om insiderhandel og kursmanipulation (markedsmisbrug), der er gennemført i dansk ret i lov om værdipapirhandel m.v.
Som følge af, at en forordningen har direkte virkning, vil MAR få direkte virkning i alle EU-lande. Der er imidlertid dele af MAR, der kræver gennemførelse i national lovgivning, og som er gennemført ved lov nr. 632 af 8. juni 2016.
Link til vedtaget lovforslag
Med MAR skabes der mere ensartede og stærkere rammer for imødegåelse af markedsmisbrug på de finansielle markeder. Efter MAR forstås markedsmisbrug som insiderhandel, uretmæssig videregivelse af intern viden og markedsmanipulation (sidstnævnte også tidligere kendt som kursmanipulation). På denne temaside vil vi løbende holde alle opdateret, så vi forhåbentlig kan hjælpe med afklaring om reglerne.
Formål
De centrale formål med MAR, er at styrke gennemsigtigheden, markedsintegriteten og investorbeskyttelsen på de finansielle markeder. MAR vil styrke bestemmelserne om markedsmisbrug samt det eksisterende marked i Danmark ved at udvide dets anvendelsesområde til nye markeder, auktioner på auktionsplatforme.
Anvendelsesområde
Bestemmelserne om insiderhandel, ulovlig videregivelse af intern viden og markedsmanipulation finder anvendelse på:
- Finansielle instrumenter optaget til handel på et reguleret marked, eller for hvilke der er indgivet en anmodning om optagelse til handel på et reguleret marked.
- Finansielle instrumenter, der handles på en multilateral handelsfacilitet (MHF), optaget til handel på en MHF eller for hvilke der er indgivet en anmodning om optagelse til handel på en MHF.
- Finansielle instrumenter, der handles på en organiseret handelsfacilitet (OHF).
- Finansielle instrumenter, der ikke er omfattet af punkt (a), (b) eller (c), pris eller værdi afhænger af eller har en effekt på prisen eller værdien af et finansielt instrument i disse punkter, der er nævnt, herunder, men ikke begrænset til, credit default swaps og differencekontrakter.
Finansielle instrumenter er defineret i Annex 1, afsnit C i MiFID II.
Se link til MiFID II
Anvendelsesområdet er blevet udvidet fra at gælde finansielle instrumenter, der er optaget til handel på de regulerede markeder, til også at omfatte finansielle instrumenter på en MHF, OHF, auktioner på en auktionsplatform, afledte instrumenter, emissionskvoter og manipulation af benchmarks.