UE dispune de un serviciu central de contact, precum și de o serie de rețele paneuropene care vă pot oferi informații, servicii și sprijin. Utilizați harta de mai jos, intitulată „Uniunea Europeană în apropierea mea”, pentru a localiza centrele UE active în regiunea dumneavoastră și pentru a afla ce servicii oferă.
Harta „Uniunea Europeană în apropierea mea”
Utilizând meniurile derulante, puteți selecta centrele UE:
- După localizarea geografică – puteți selecta țara și regiunea în care doriți să găsiți un centru UE. Dacă faceți clic pe butonul „Geolocalizați-mă”, vor fi afișate toate centrele UE din apropierea locației dumneavoastră actuale.
- După rețea – puteți alege să vi se afișeze pe hartă doar o anumită rețea/anumite rețele UE.
- După un cuvânt-cheie – puteți selecta un anumit subiect pentru a găsi centrele UE care sunt cele mai potrivite pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră.
Apoi, puteți face clic pe oricare dintre centrele UE de pe hartă (marcate cu puncte colorate) pentru a le obține datele de contact și pentru a afla ce servicii oferă.
Centrele EUROPE DIRECT întăresc legătura dintre Uniunea Europeană și cetățenii săi, direct pe teren, și facilitează participarea cetățenilor la dezbaterile privind viitorul UE. Ele răspund la întrebări despre politicile, programele și prioritățile UE. Personalul lor este pregătit să comunice proactiv cu cetățenii și cu părțile interesate, pentru a dezvolta sentimentul de implicare în proiectul european.
Centrele de documentare europeană susțin educația și cercetarea cu privire la procesul de integrare europeană. Ele oferă o selecție de documente privind afacerile europene și încurajează comunitatea academică să se implice în dezbaterea privind viitorul UE.
Alte centre UE
Există și centre UE cu mandate mai restrânse, care aparțin unor rețele mai specializate și pot furniza o serie de alte servicii. Iată mai jos câteva exemple de astfel de servicii.
Lista rețelelor de mai jos nu este exhaustivă: explorați harta pentru a găsi mai multe centre UE.
De exemplu:
- Agențiile naționale Erasmus+ furnizează informații și sprijin cu privire la programul Erasmus+.
- Punctele naționale de contact pentru Orizont Europa oferă orientări, informații practice și asistență cu privire la programul Orizont Europa, rezervat cercetării și inovării.
- Birourile „Europa creativă” ajută sectoarele audiovizuale, culturale și creative europene să valorifice posibilitățile de finanțare disponibile.
- Rețeaua europeană de migrație (REM) oferă informații privind migrația și azilul.
De exemplu:
- Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-NET) explică drepturile consumatorilor. Membrii săi vă pot ajuta să soluționați litigii cu vânzători din altă țară a UE.
- Rețeaua SOLVIT ajută cetățenii și întreprinderile din UE în relația cu autoritățile publice, astfel încât să își poată exercita dreptul de a locui, de a lucra sau de a desfășura activități comerciale în altă țară a UE.
- Rețeaua de soluționare a litigiilor financiare (FIN-NET) vă poate ajuta să soluționați pe cale extrajudiciară plângerile consumatorilor în domeniul serviciilor financiare transfrontaliere.
De exemplu:
- Apelați la un Centru Național Europass dacă, în calitate de cetățean sau organizație, doriți să utilizați Europass sau să obțineți detalii despre acest instrument european de gestionare a învățării și carierei,
- Eurodesk vă informează cu privire la oportunitățile dedicate tinerilor în Europa.
- EURAXESS sprijină mobilitatea cercetătorilor și dezvoltarea carierelor.
- Rețeaua Euroguidance promovează dezvoltarea competențelor și mobilitatea internațională în scop educațional
- Centrele naționale de informare pentru recunoaștere academică în Uniunea Europeană (NARIC) formează o rețea care sprijină recunoașterea diplomelor și a perioadelor de studiu petrecute în alte țări.