Η ΕΕ διαθέτει κεντρική υπηρεσία επικοινωνίας, καθώς και ευρύ φάσμα δικτύων σε ολόκληρη την ΕΕ που παρέχουν πληροφορίες, υπηρεσίες και υποστήριξη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά μου» πιο κάτω για να εντοπίσετε τα κέντρα της ΕΕ που λειτουργούν στην περιοχή σας και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Χάρτης «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά μου»
Μπορείτε να επιλέξετε κέντρα της ΕΕ από τα αναπτυσσόμενα μενού:
- Με γεωγραφική θέση — μπορείτε να επιλέξετε τη χώρα και την περιοχή στην οποία θα θέλατε να βρείτε ένα κέντρο της ΕΕ. Αν κάνετε κλικ στο κουμπί «εντόπισε τη θέση μου», θα εμφανιστούν όλα τα τα κέντρα της ΕΕ που βρίσκονται κοντά στην τρέχουσα γεωγραφική θέση σας
- Με δίκτυο — μπορείτε να επιλέξετε να εμφανιστούν ένα ή περισσότερα δίκτυα της ΕΕ στον χάρτη
- Με λέξη–κλειδί — μπορείτε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο θέμα και να βρείτε τα κέντρα της ΕΕ που είναι τα πλέον κατάλληλα για να απαντήσουν στο ερώτημά σας.
Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε κέντρο της ΕΕ στον χάρτη (σημειώνονται με χρωματιστές κουκίδες) για να δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει.
Τα κέντρα EUROPE DIRECT φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στον κόσμο και κάνουν πιο εύκολη τη συμμετοχή σε συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ. Τα κέντρα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Το προσωπικό των κέντρων είναι έτοιμο να συνεργαστεί ενεργά με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να αισθάνονται ότι συμμετέχουν περισσότερο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Τεκμηρίωσης(ΕΚΤ) προάγουν την εκπαίδευση και την έρευνα σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Διαθέτουν έγγραφα σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα και ενθαρρύνουν την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει στη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.
Άλλα κέντρα της ΕΕ
Ευρύ φάσμα υπηρεσιών προσφέρουν και άλλα κέντρα της ΕΕ που ανήκουν σε περισσότερο εξειδικευμένα δίκτυα, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα των υπηρεσιών αυτών.
Οι κατάλογοι των παρακάτω δικτύων δεν είναι εξαντλητικοί: μπορείτε να βρείτε περισσότερα κέντρα της ΕΕ στον χάρτη.
Για παράδειγμα:
- Οι εθνικοί οργανισμοί του Erasmus+ παρέχουν πληροφορίες και στήριξη σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+.
- Τα εθνικά σημεία επαφής για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» παρέχουν καθοδήγηση, πρακτικές πληροφορίες και βοήθεια σχετικά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την έρευνα και την καινοτομία.
- Τα γραφεία του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» βοηθούν τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό, πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης.
- Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης (ΕΔΜ) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο
Για παράδειγμα:
- Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-NET) εξηγεί τα δικαιώματα των καταναλωτών και μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφορών με πωλητές που είναι εγκατεστημένοι σε άλλη χώρα της ΕΕ.
- Το δίκτυο SOLVIT βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους που συνδέονται με τη διαμονή, την εργασία ή τη λειτουργία σε άλλη χώρα της ΕΕ.
- Το δίκτυο επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών (FIN-NET) συμβάλλει στην εξωδικαστική διευθέτηση καταγγελιών καταναλωτών στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Για παράδειγμα:
- Το εθνικό κέντρο Europass είναι το πρώτο σημείο επαφής για κάθε πρόσωπο ή οργανισμό που ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει ή να μάθει περισσότερα σχετικά με το Europass, το ευρωπαϊκό εργαλείο για τη διαχείριση της μάθησης και της σταδιοδρομίας σας.
- Το Eurodesk ενημερώνει σχετικά με τις ευρωπαϊκές ευκαιρίες για τους νέους.
- Το Euraxess στηρίζει την κινητικότητα των ερευνητών και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.
- Το δίκτυο Euroguidance προωθεί την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη διεθνή μαθησιακή κινητικότητα
- Το εθνικά κέντρα πληροφοριών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (NARIC) στηρίζουν την αναγνώριση των διπλωμάτων άλλων χωρών καθώς και των περιόδων σπουδών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες.