Vad är ett Europaår?
Europaåret är en informationskampanj om ett särskilt tema och ska stimulera till debatt och dialog i och mellan EU-länderna. Tanken är att uppmärksamma ländernas regeringar på en viss fråga, informera allmänheten och förändra attityder.
Det är EU-kommissionen som formellt föreslår temat för ett Europaår, och sedan godkänns det av Europaparlamentet och EU-länderna. Europaåren har funnits i 40 år, men anordnas inte varje år.
Varför har vi Europaår?
Under ett Europaår kan lokala, nationella och internationella projekt som handlar om årets tema ofta få extra bidrag.
Europaåret skickar också en stark politisk signal från EU-institutionerna och regeringarna om att de tänker behandla frågan i sin framtida politik. I vissa fall kan kommissionen föreslå ny lagstiftning på området.
Teman för Europaåret
Det första Europaåret anordnades 1983. Här är de senaste Europaårens teman, inklusive årets:
2023–2024 – Europaåret för kompetens
I hela EU anordnas evenemang och aktiviteter för att hjälpa människor att skaffa sig rätt kompetens för att få ett bra jobb och hjälpa företagen att råda bot på kompetensbristen. Arbetssökande och arbetsgivare får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och insikter och se vilka initiativ och finansieringsmöjligheter som EU erbjuder.
2022 – Europaåret för ungdomar
Under hela 2022 kunde Europas unga delta i olika aktiviteter för att lära sig nya saker, engagera sig i samhällsfrågor, träffa nya människor, upptäcka andra kulturer, förbättra sina jobbmöjligheter, utbyta idéer och mycket annat.
2021 – Europaåret för järnvägen
Evenemang och initiativ för att främja tåget som ett hållbart, innovativt och säkert transportmedel och lyfta fram dess fördelar för invånarna, ekonomin och klimatet.
2018 – Europaåret för kulturarv
Läs om de 23 000 evenemang som anordnades för att öka kunskapen om Europas kulturarv, se kulturarvet som en resurs och skydda och bevara det för lång tid framöver.
2015 – Europaåret för utvecklingssamarbete
Det här året lyfte man fram EU:s utvecklingssamarbete och hur det gynnar både EU-invånarna och stödmottagarna. Allmänheten uppmuntrades också att engagera sig i utvecklingsarbetet.
2013–2014 – Europaåret för medborgarna
Under det här året uppmuntrades allmänheten att hjälpa till att bygga ett starkare och mer politiskt EU. Ett viktigt resultat av Europaåret var medborgardialogerna.