Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0399

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Referitoare la cea de a treia evaluare a aplicării restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE

COM/2020/399 final

Bruxelles, 11.6.2020

COM(2020) 399 final

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Referitoare la cea de a treia evaluare a aplicării restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE







COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Referitoare la cea de a treia evaluare a aplicării restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE

I    Introducere

Pandemia de COVID-19 a creat o situație de urgență sanitară fără precedent în întreaga Uniune Europeană. Protecția sănătății publice a devenit o prioritate absolută atât a UE, cât și a statelor sale membre.

Toate statele membre au luat măsuri de limitare a impactului virusului. Deși măsurile luate au fost necesare pentru protejarea sănătății și bunăstării cetățenilor noștri, acestea au avut, în același timp, consecințe grave asupra liberei circulații în interiorul UE și a funcționării și integrității spațiului Schengen. Majoritatea statelor membre și statelor asociate spațiului Schengen au introdus controale temporare la frontierele interne și măsuri de restricționare a liberei circulații în întreaga UE.

Un spațiu unic, bazat pe libera circulație și pe absența controalelor la frontierele interne, așa cum este spațiul Schengen, necesită o politică privind frontierele externe ale UE comună și strict coordonată, iar ca urmare a pandemiei actuale este necesar mai mult ca oricând să se aplice o abordare consecventă și comună față de țările terțe, obiectivul principal fiind protejarea sănătății publice. De la începutul pandemiei, Comisia Europeană a făcut tot posibilul pentru a asigura faptul că toate statele membre ale UE și statele asociate spațiului Schengen acționează în mod uniform 1 .

La 10 martie 2020, șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au subliniat necesitatea unei abordări europene comune în ceea ce privește COVID-19. La 16 martie 2020, Comisia a adoptat o comunicare 2 în care recomanda o restricție temporară a călătoriilor neesențiale din țările terțe către zona UE+ 3 , în baza căreia, la 17 martie 2020, s-a ajuns la un acord asupra unei acțiuni coordonate la frontierele externe. De atunci, toate statele membre ale UE (cu excepția Irlandei) și statele asociate spațiului Schengen (denumite în continuare „statele membre”) au luat decizii naționale de punere în aplicare a restricției de călătorie.

La 8 aprilie 2020 4 și la 8 mai 2020 5 , Comisia a adoptat două comunicări subsecvente. În comunicarea din 8 mai, Comisia a invitat statele membre să prelungească aplicarea restricției de călătorie până la 15 iunie 2020.

Restricția temporară privind călătoriile se aplică tuturor călătoriilor neesențiale din țări terțe către zona UE+ 6 . Cu toate acestea, pentru a limita la minimul necesar impactul restricției, în domeniul de aplicare al recomandării nu intrau anumite categorii de călători care au o funcție sau o necesitate esențială 7 .

Având în vedere că perioada recomandată pentru menținerea unei restricții de călătorie la frontierele externe se încheie la 15 iunie 2020, prezenta comunicare propune o abordare pentru o eliminare treptată și coordonată a acestei restricții de călătorie, pe baza unui set de principii și criterii comune care să permită identificarea țărilor terțe în privința cărora este posibil să se elimine restricția de călătorie privind călătoriile neesențiale către zona UE+.

II    Evoluții și evaluarea situației actuale

 

La 15 aprilie 2020, președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European au stabilit o „Foaie de parcurs europeană comună către ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19” 8 . Foaia de parcurs stabilește modul în care, într-o primă etapă, ar trebui eliminate treptat și în mod coordonat controalele la frontierele interne, urmând ca, într-o a doua etapă, restricțiile temporare la frontierele externe să poată fi relaxate, iar rezidenții țărilor terțe să își poată relua călătoriile neesențiale către UE.

În conformitate cu aceste principii, Comisia a prezentat la 13 mai comunicarea „Către o abordare etapizată și coordonată pentru restabilirea liberei circulații și ridicarea controalelor la frontierele interne” 9 , ca parte a unui pachet de măsuri de sprijin pentru turism și transporturi. Respectiva comunicare stabilește o abordare coordonată, echilibrată și etapizată pentru eliminarea restricțiilor de călătorie și a controalelor la frontierele interne, precum și perspectiva eliminării, într-o a doua etapă, a restricțiilor la frontierele externe privind călătoriile neesențiale către UE. Succesiunea etapelor a fost clar definită, iar în cazul celor două procese se poate recurge la o abordare și la criterii similare legate de situația epidemiologică, de măsurile de limitare a răspândirii virusului, inclusiv de distanțarea fizică, ținând seama și de considerente de ordin economic și social.

În cadrul reuniunii din 5 iunie 2020, miniștrii afacerilor interne au discutat despre răspunsul la pandemia de COVID-19 și despre procesul de eliminare a noilor restricții. Aceștia au convenit asupra faptului că, chiar dacă statele membre și instituțiile UE au colaborat strâns pentru a limita răspândirea virusului, coordonarea continuă să fie esențială acum, când situația se îmbunătățește. Președinția a luat act, de asemenea, de faptul că majoritatea statelor membre vor elimina controalele la frontierele interne și restricțiile de călătorie aferente până la 15 iunie, celelalte state membre urmând să facă acest lucru până la sfârșitul lunii iunie. Miniștrii au discutat, de asemenea, despre perioada de timp în care ar mai trebui menținute restricțiile de călătorie stabilite de UE în ceea ce privește intrarea resortisanților țărilor terțe, precum și despre criteriile și măsurile care ar putea fi aplicate odată ce restricțiile vor începe să fie eliminate. A existat un consens cu privire la necesitatea de a aplica o abordare unitară referitor la eliminarea treptată a restricțiilor privind călătoriile neesențiale către UE, utilizând criterii clare și solicitând Comisiei să propună calea de urmat pentru eliminarea coordonată a restricțiilor la frontierele externe.

În zona UE+, situația epidemiologică continuă să înregistreze o tendință pozitivă. În ultimele 14 zile, zona UE+, cu excepția câtorva regiuni, a raportat mai puțin de 100 de noi infectări la 100 000 de locuitori 10 . În conformitate cu comunicarea din 13 mai și cu recomandările făcute în aceasta, se poate considera în prezent că toate statele membre au intrat cel puțin în etapa 1 menționată în comunicare (și anume, au început să elimine parțial restricțiile de călătorie și controalele la frontierele interne).

Câteva state membre au eliminat deja controalele la frontierele interne și restricțiile privind libera circulație în interiorul UE, inclusiv cerințele de carantină care se aplică după efectuarea acestei deplasări, în timp ce celelalte state intenționează să facă acest lucru începând cu 15 iunie 2020. Comisia încurajează ferm celelalte state membre să finalizeze procesul de eliminare a controalelor la frontierele interne și a restricțiilor privind libera circulație în interiorul UE până la 15 iunie 2020. 

De la data menționată anterior, având în vedere îmbunătățirea actuală a situației epidemiologice în zona UE+ și într-o serie de țări din întreaga lume, Comisia consideră că restricțiile de călătorie la frontierele externe nu mai trebuie să li se aplice tuturor țărilor terțe, putând începe a fi eliminate treptat. Acest proces ar trebui să aibă la bază criterii clare și să facă obiectul unei monitorizări constante. În conformitate cu foaia de parcurs comună, o astfel de eliminare a restricțiilor de călătorie pentru rezidenții țărilor respective ar trebui să aibă loc numai după eliminarea controalelor la frontierele interne și a restricțiilor privind libera circulație în interiorul UE. În ceea ce privește celelalte țări terțe, care nu îndeplinesc încă criteriile, restricțiile privind călătoriile neesențiale ar urma să se aplice în continuare, cu excepțiile enumerate în comunicarea din 16 martie.

În același timp, experiența din ultimele luni a demonstrat faptul că este necesar să se extindă categoriile de călători scutiți de aplicarea restricției de călătorie. Cetățenilor UE, cetățenilor statelor asociate spațiului Schengen, resortisanților țărilor terțe care își au reședința legală în statele membre, precum și membrilor de familie ai acestora ar trebui să li se permită să călătorească în zona UE+ indiferent de scopul călătoriei, nu doar pentru a se întoarce acasă. În cazul în care categoriile de călători menționate anterior călătoresc din țări terțe în privința cărora restricțiile privind călătoriile neesențiale se aplică în permisiunea de călătorie poate fi condiționată de îndeplinirea cerințelor în materie de sănătate impuse de statele membre de destinație, cum ar fi autoizolarea.

Lista călătorilor cu o funcție sau o necesitate esențială ar trebui extinsă pentru a include și persoanele care călătoresc pentru efectuarea de studii și lucrătorii din țări terțe cu înaltă calificare a căror angajare este necesară din perspectivă economică și a căror activitate nu poate fi amânată sau efectuată din străinătate.

Prin urmare, Comisia recomandă ca, în cazul în care nu sunt eliminate restricțiile temporare de călătorie pentru călătoriile neesențiale în UE, lista excepțiilor să fie modificată astfel cum se prevede la punctul VII (Concluzii).

III    Principii

Toate deciziile coordonate necesare ale statelor membre în legătură cu eliminarea restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE ar trebui să se bazeze pe principiile directoare enumerate mai jos.

(I)Nediscriminare: reședința ca factor decisiv

Atunci când se decide dacă unui resortisant al unei țări terțe i se aplică restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE, factorul decisiv ar trebui să fie faptul că își are reședința într-o țară terță în cazul căreia au fost eliminate restricțiile privind călătoriile neesențiale (și nu cetățenia).

(II)Flexibilitate

Ar trebui să fie clar că deciziile de eliminare a restricțiilor vor beneficia în continuare de o flexibilitate deplină, în conformitate cu mecanismul de coordonare prevăzut mai jos. Aceasta înseamnă că, dacă va fi necesar, va fi întotdeauna posibil să se reintroducă restricțiile de călătorie pentru o anumită țară terță, în cazul în care condițiile din lista de verificare nu mai sunt îndeplinite și, în special, dacă situația epidemiologică din țara respectivă se înrăutățește sau în cazul în care survin modificări în ceea ce privește reciprocitatea.

(III) O abordare comună și coordonată

Acum că restricțiile de călătorie și controalele la frontierele interne ale UE sunt în curs de a fi eliminate, poate începe a doua etapă a procesului prevăzut în foaia de parcurs comună. În conformitate cu competențele pe care le au în domeniul frontierelor, statele membre ar trebui să demareze discuții cu privire la o listă a țărilor pentru care restricțiile de călătorie vor fi eliminate. Eficacitatea deciziilor va depinde de punerea lor în aplicare de către toate statele membre pentru toate frontierele externe, în același timp și în mod uniform.

Anunțurile unora dintre statele membre de eliminare a restricțiilor la frontierele externe pentru țara lor, fără consultarea celorlalte state membre, pun serios în pericol integritatea spațiului Schengen. Dată fiind libera circulație a resortisanților țărilor terțe care au intrat în spațiul Schengen, aceste decizii ale unui stat membru pot avea un impact asupra altor state membre. Prin urmare, este important ca deciziile privind eliminarea restricțiilor de călătorie să fie luate în cadrul mecanismului de coordonare prevăzut mai jos.

IV    Criterii și lista de verificare

Având în vedere faptul că situația epidemiologică din mai multe țări terțe rămâne critică și în funcție de măsurile luate și de capacitățile acestor țări de a limita răspândirea virusului, în această etapă nu este posibilă o eliminare generală a restricției de călătorie privind călătoriile neesențiale către zona UE+. Comisia prezintă, prin urmare, abordarea care să fie utilizată pentru a elimina treptat și coordonat restricțiile de călătorie.

Pentru a asigura o abordare clară, transparentă și coerentă în ceea ce privește procesul de eliminare a restricțiilor, deciziile naționale trebuie să fie coordonate și ar trebui să se bazeze pe criterii comune și obiective. Aceste criterii au fost discutate în cadrul mai multor reuniuni ale „Grupului de informații privind COVID-19 – Afaceri interne”. Statele membre și-au exprimat punctele de vedere cu privire la această chestiune într-un chestionar, ținând cont de faptul că criteriile trebuie să fie suficient de flexibile pentru a fi aplicate unui grup foarte mare de țări terțe (+/- 170). Disponibilitatea și fiabilitatea datelor furnizate de țările terțe sunt extrem de importante și ar trebui considerate un criteriu-cheie; deciziile pot fi luate numai dacă se bazează pe date clare și exacte.

Chiar dacă ar putea fi necesar să se țină cont și de considerații de ordin economic și social, procesul de reflecție privind eliminarea restricțiilor de călătorie la frontierele externe ar trebui să se bazeze pe următoarele criterii, care sunt, în linii mari, în concordanță cu cele prevăzute în comunicarea din 13 mai:

(I)Evaluarea similitudinii situației epidemiologice și răspunsul la pandemia de COVID-19 din țara terță

Restricțiile privind călătoriile ar trebui să fie eliminate mai întâi în cazul țărilor terțe care au o situație epidemiologică comparabilă cu media din zona UE+ sau mai bună decât media din zona UE+ și care au capacități suficiente. Acest criteriu ar implica faptul că datele disponibile pentru o țară terță trebuie să fie suficient de solide pentru a permite luarea de decizii. Restricțiile de călătorie nu ar trebui eliminate în cazul țărilor terțe în care situația este mai gravă decât media din zona UE+.

Printre criteriile-cheie care trebuie evaluate în cazul unei țări terțe, pe baza datelor disponibile furnizate de țara în cauză, de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de alte surse, se numără:

-numărul de noi infectări la 100 000 de locuitori;

-evoluția ratei noilor infectări și

-răspunsul global al țării la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea.

(II)Aplicarea de măsuri de limitare a răspândirii virusului în cursul călătoriei, inclusiv distanțare fizică, instaurând și menținând un climat de încredere

O condiție prealabilă pentru eliminarea restricțiilor de călătorie este capacitatea de a asigura faptul că măsurile de limitare a răspândirii virusului, cum ar fi distanțarea fizică, vor fi respectate pe parcursul întregii călătorii, de la origine până la destinație, inclusiv pe parcursul oricărui eventual tranzit prin zone cu risc ridicat. În cazul în care distanțarea fizică este mai dificil de asigurat, ar trebui instituite garanții și măsuri suplimentare, nediscriminatorii și proporționale, care să ducă la niveluri de protecție echivalente, în conformitate cu recomandările emise de Comisie pentru sectorul transporturilor și sectorul ospitalității 11 .

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este gradul în care se poate aștepta ca țara terță în cauză să fie utilizată drept punct de tranzit pentru călătorii din țările terțe care nu îndeplinesc încă criteriile.

(III) Reciprocitate și sfaturi privind călătoriile

Multe țări terțe au introdus, la rândul lor, restricții de călătorie pentru cetățenii din UE. Pentru a asigura un tratament egal pentru cetățenii UE, țara terță în cauză ar trebui să elimine și ea restricțiile de călătorie către UE, pentru a avea dispoziții privind călătoriile identice sau comparabile cu cele ale UE. Această regulă ar trebui să se aplice tuturor statelor membre ale UE și statelor Schengen, nu poate fi aplicată în mod selectiv.

Ar trebui să se țină seama de sfaturile de călătorie emise de statele membre cu privire la țara terță în cauză, având în vedere probabilitatea ca eliminarea reciprocă a restricțiilor de călătorie să ducă la o creștere a numărului de deplasări dinspre UE către țara terță respectivă. Situația epidemiologică din țara terță în cauză ar trebui să fie suficient de stabilă pentru a exclude, cu suficientă certitudine, necesitatea de a repatria pe scară largă cetățenii care ar rămâne blocați într-o astfel de țară în lunile următoare.

(IV) Lista de verificare

Criteriile indicate mai sus reprezintă baza listei de verificare din anexă, care trebuie utilizată pentru decizia coordonată necesară a statelor membre. Scopul acestei liste de verificare este de a găsi un teren comun între statele membre și, prin urmare, de a adopta o abordare comună în cadrul zonei UE+ pentru a stabili dacă situația dintr-o țară terță și dacă măsurile luate pentru combaterea virusului sunt suficiente pentru a elimina restricția privind călătoriile neesențiale către zona UE+. La punctul V, „Mecanismul de coordonare”, sunt precizate mai multe detalii cu privire la coordonarea acestui proces.

De asemenea, statele membre ar trebui să informeze călătorii cu privire la obligația de a respecta normele naționale privind măsurile de limitare a răspândirii virusului sau regulile privind distanțarea fizică. Acest lucru ar putea fi realizat, de exemplu, prin crearea unui site web unic și accesibil, care să fie consultat în prealabil de către călători. În plus, pentru a asigura faptul că la intrarea pe teritoriul lor cetățenii vor primi informații adecvate, atunci când este posibil, ar trebui trimis un SMS automat care să conțină informații referitoare la punctul de informare național sau regional cu privire la măsurile speciale și restricțiile aplicate în timpul pandemiei de COVID-19, precum și informații referitoare la entitatea care trebuie contactată în cazul în care o persoană începe să prezinte simptome asociate cu COVID-19. Comisia va sprijini statele membre în asigurarea faptului că cetățenii și călătorii primesc toate informațiile necesare 12 .

V    Mecanismul de coordonare

De la începutul pandemiei, Comisia și statele membre au efectuat schimburi periodice de informații și de bune practici în cadrul a diverse forumuri, inclusiv la nivel tehnic, prin intermediul „Grupului de informare privind COVID-19 – Afaceri interne” și al Comitetului pentru securitate sanitară. Prin urmare, Comisia va continua să sprijine aceste forumuri pentru astfel de schimburi, cu scopul de a facilita și de a pregăti decizia coordonată necesară a statelor membre cu privire la identificarea țărilor terțe în cazul cărora se vor elimina treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe, pe baza datelor colectate din toate sursele relevante, inclusiv, printre altele, ECDC și OMS.

De asemenea, este esențial să existe un punct central clar identificat căruia să îi fie comunicate toate măsurile și acțiunile întreprinse de statele membre, în vederea notificării măsurilor și acțiunilor respective Comisiei și celorlalte state membre. În plus, ar trebui depuse eforturi intense și coordonate de comunicare și informare cu țările terțe. Delegațiile UE vor fi implicate și pot oferi sprijin în cadrul acestui exercițiu.

Pentru a avansa în cadrul acestui proces, Comisia propune ca, în urma unei evaluări inițiale la nivel național bazate pe datele disponibile furnizate de ECDC, OMS și alte surse relevante, pe lista de verificare din anexă și pe informațiile furnizate de delegațiile UE, să aibă loc o primă discuție în cadrul „Grupului de informare privind COVID-19 – Afaceri interne” pentru a pregăti un proiect de listă a țărilor în cazul cărora restricțiile de călătorie ar putea fi eliminate. Dată fiind natura dinamică a unui astfel de proces și necesitatea unor actualizări regulate, pregătirea unei abordări coordonate concrete și actualizarea ulterioară a listei țărilor ar trebui să aibă loc în cadrul actualului mecanism integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR), care funcționează bine.

Pe baza rezultatului discuțiilor din cadrul IPCR, Comisia invită Consiliul să acționeze în vederea adoptării, de către statele membre ale spațiului Schengen, împreună cu statele asociate spațiului Schengen, a unei abordări coordonate concrete privind lista țărilor pentru care pot fi eliminate restricțiile de călătorie începând cu 1 iulie. Această listă ar trebui actualizată în mod periodic și ar trebui să aibă loc o comunicare regulată cu țările terțe pentru a explica procesul global al UE.

În cazul tuturor țărilor terțe care nu sunt înscrise pe listă, Comisia le recomandă statelor membre să prelungească restricția de călătorie privind călătoriile neesențiale până la data la care țările terțe respective vor fi înscrise pe lista țărilor în cazul cărora restricțiile de călătorie ar putea fi eliminate. Lista ar trebui să fie actualizată în mod regulat în conformitate cu criteriile stabilite în prezenta comunicare, iar restricția de călătorie ar trebui evaluată în funcție de evoluțiile ulterioare.

Gestionarea frontierelor externe este o responsabilitate de care statele membre se achită în interesul lor și în interesul tuturor statelor membre. Luarea de către statele membre a unor decizii unilaterale de eliminare a restricțiilor de călătorie la intrarea pe teritoriul lor a unor rezidenți din țări terțe care nu sunt înscrise pe listă și care nu au fost identificate în urma unei abordări coordonate implică o responsabilitate suplimentară pentru statele membre în cauză, având în vedere principiul liberei circulații în spațiul Schengen și necesitatea de a acorda o prioritate absolută protecției sănătății publice în UE, fiind, deci, necesar ca astfel de decizii să fie adoptate numai în consultare cu celelalte state membre și să rămână excepționale.

VI    Țările din vecinătatea UE

Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a asocia îndeaproape regiunea Balcanilor de Vest la punerea în aplicare a Foii sale de parcurs europene comune către ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Pe lângă angajamentul de finanțare asumat de UE pentru a sprijini redresarea în perioada următoare pandemiei de COVID-19 a Balcanilor de Vest, consolidarea conectivității și îmbunătățirea accesului la piața UE ar trebui să se numere printre principalele elemente care să deschidă calea către o integrare economică mai puternică între această regiune și UE.

Situația epidemiologică din această regiune este similară cu situația din UE sau mai bună. Numărul total de cazuri din întreaga regiune este în ansamblu semnificativ mai mic decât în UE.

În plus, dată fiind importanța regiunii în ceea ce privește transporturile, redresarea și reluarea activităților turistice, inclusiv a traficului transfrontalier/dincolo de limitele teritoriale, Comisia recomandă să se înceapă eliminarea restricțiilor la frontiera externă a UE pentru țările din această regiune la expirarea actualei prelungiri, și anume de la 1 iulie 2020.

În conformitate cu „Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, facilitarea modalităților de tranzit pentru repatrierea cetățenilor UE și efectele asupra politicii în domeniul vizelor” 13 , resortisanții din San Marino, Andorra, Monaco și Vatican/Sfântul Scaun ar trebui să fie asimilați resortisanților statelor membre în ceea ce privește aplicarea restricției privind călătoriile neesențiale. Prin urmare, statele membre ale UE ar trebui să permită intrarea resortisanților statelor respective și a resortisanților țărilor terțe cu reședința în statele respective, astfel încât aceștia să se poată întoarce acasă. Așadar, nu sunt necesare acțiuni suplimentare în legătură cu aceste microstate europene.

VII    Concluzii

În prezent, procesul de eliminare a restricțiilor de călătorie și a controalelor la frontierele interne în cadrul UE este pe o traiectorie fermă. Într-o a doua etapă ar trebui eliminate restricțiile la frontiera externă a UE în conformitate cu abordarea prezentată mai sus.

La frontierele externe ale zonei UE+ este esențială o acțiune paralelă și coordonată. Pentru a fi eficace, aceste acțiuni ar trebui să fie puse în aplicare de către toate statele membre la toate frontierele externe, într-un mod uniform și strict coordonat. În acest sens, Comisia va sprijini IPCR să stabilească o listă a țărilor în cazul cărora statele membre vor elimina restricțiile de călătorie în mod coordonat și treptat, pe baza actualizărilor periodice ale listei respective. Pe baza rezultatului discuțiilor din cadrul IPCR, Comisia invită Consiliul să acționeze în vederea adoptării, de către statele membre ale spațiului Schengen, împreună cu statele asociate spațiului Schengen, a unei abordări coordonate concrete privind lista țărilor pentru care pot fi eliminate restricțiile de călătorie începând cu 1 iulie 2020. Lista ar trebui să fie actualizată periodic.

Comisia reamintește faptul că, în cazul țărilor pentru care s-a decis eliminarea restricțiilor la frontierele externe, este în continuare posibil să se refuze intrarea resortisanților țărilor terțe respective pe motiv că reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică, în conformitate cu condițiile de intrare prevăzute în Codul frontierelor Schengen 14 . De asemenea, statele membre ar trebui să țină cont de Protocolul privind securitatea sanitară în domeniul aviației în contextul COVID-19 15 emis de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) și de ECDC, precum și de considerentele legate de măsurile în materie de călătorii menite să reducă răspândirea COVID-19 în UE/SEE, astfel cum au fost publicate într-un raport elaborat de ECDC 16 .

Comisia recomandă:

·prelungirea aplicării actualei restricții privind călătoriile neesențiale către UE până la 30 iunie 2020. Aplicând mecanismul de coordonare prevăzut la punctul V, perioada rămasă până atunci ar trebui să fie utilizată de Comisie și de statele membre pentru a pregăti lista țărilor terțe în cazul cărora se pot elimina restricțiile de călătorie începând cu 1 iulie 2020. Lista ar trebui să fie actualizată periodic, în conformitate cu criteriile stabilite în prezenta comunicare. În cazul tuturor țărilor terțe care nu sunt înscrise până la 30 iunie pe lista respectivă, Comisia le recomandă statelor membre să prelungească restricția de călătorie privind călătoriile neesențiale până la data la care țările terțe respective vor fi înscrise pe lista țărilor în cazul cărora restricțiile de călătorie ar putea fi eliminate;

·eliminarea aplicării restricției privind călătoriile neesențiale dinspre următoarele țări/următorii parteneri începând cu 1 iulie 2020:

oAlbania;

oBosnia și Herțegovina;

oKosovo 17 ;

oMuntenegru;

oMacedonia de Nord;

oSerbia.

În cazul țărilor pentru care nu s-a luat o decizie de eliminare a restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE, exceptările 18 ar trebui să fie modificate după cum urmează:

a)cetățenii UE, cetățenii statelor asociate spațiului Schengen, resortisanții țărilor terțe care își au reședința legală în Uniunea Europeană, precum și membrii de familie ai acestora ar trebui să fie exceptați de la restricția de călătorie indiferent de scopul călătoriei, chiar dacă acesta nu constă în întoarcerea acasă. Cu toate acestea, statele membre pot lua măsuri adecvate, cum ar fi impunerea obligației ca aceste persoane să fie supuse autoizolării sau unor măsuri similare la întoarcerea dintr-o țară terță pentru care se menține restricția temporară privind călătoriile neesențiale, cu condiția să impună aceleași cerințe și resortisanților proprii;

b)categoriile specifice de călători care au o funcție sau o necesitate esențială 19 ar trebui să fie extinse pentru a include, de asemenea:

·resortisanții țărilor terțe care călătoresc în scopul efectuării de studii;

·lucrătorii din țări terțe cu înaltă calificare, a căror angajare este necesară din perspectivă economică și a căror activitate nu poate fi amânată sau efectuată din străinătate.

(1)      Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
(2)      COM(2020) 115, 16 martie 2020.
(3)      „Zona UE+” cuprinde toate statele membre ale spațiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România) și cele patru state asociate spațiului Schengen. Aceasta include, de asemenea, Irlanda și Regatul Unit, dacă acestea decid să se alinieze.
(4)      COM(2020) 148, 8 aprilie 2020.
(5)      COM(2020) 222, 8 mai 2020.
(6)      Pentru a proteja drepturile cetățenilor statelor participante la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii (UCPM) care se reîntorc în UE la bordul curselor aeriene de repatriere facilitate de UCPM, precum și ale membrilor de familie ai acestora și ale resortisanților țărilor terțe care își au reședința legală în UE, aceste persoane sunt exceptate de la aplicarea restricției privind călătoriile neesențiale atunci când scopul călătoriei este întoarcerea acasă.
(7)      Printre acestea se numără:
(8)       https://ec.europa.eu/info/files/communication-european-roadmap-lifting-coronavirus-containment-measures_ro  
(9)      C(2020) 3250 final, 13 mai 2020.
(10)      A se vedea datele disponibile pe site-ul web al ECDC: https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.html  
(11)      C(2020) 3139 și C(2020) 3251.
(12)      Site-ul web și aplicația „Re-open” destinată cetățenilor și turiștilor le vor oferi cetățenilor informații referitoare la transporturi, sănătate publică și turism, pe baza datelor din statele membre.
(13)      C(2020) 2050, 30 martie 2020.
(14)      Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul frontierelor Schengen).
(15)       https://www.easa.europa.eu/document-library/general-publications/covid-19-aviation-health-safety-protocol  
(16)      Disponibile la adresa https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/considerations-travel-related-measures-reduce-spread-covid-19-eueea .
(17)      Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovoului.
(18)      Astfel cum sunt enumerate în comunicarea COM(2020) 115.
(19)      A se vedea nota de subsol 7.
Top

Bruxelles, 11.6.2020

COM(2020) 399 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Referitoare la cea de a treia evaluare a aplicării restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE


ANEXĂ

Lista de verificare care trebuie utilizată pentru o posibilă eliminare a restricției temporare privind călătoriile neesențiale către UE

Scopul acestei liste de verificare este de a găsi un teren comun între statele membre și, prin urmare, de a adopta o abordare comună în cadrul zonei UE+ pentru a evalua dacă situația dintr-o țară terță și măsurile luate de aceasta pentru a limita răspândirea virusului sunt deja suficiente pentru a elimina restricția de călătorie privind călătoriile neesențiale către zona UE+. Lista de verificare ar trebui să stea la temelia evaluării comune a țărilor terțe efectuate de statele membre pe baza criteriilor de mai sus, care pot fi utilizate atât pentru eliminarea restricțiilor de călătorie, cât și pentru reintroducerea restricțiilor de călătorie în caz de modificare a nivelului infectărilor. În urma unei evaluări inițiale la nivel național bazate pe datele disponibile furnizate de ECDC și OMS, pe lista de verificare din prezenta anexă și pe informațiile furnizate de delegațiile UE, ar trebui să aibă loc o primă discuție în cadrul „Grupului de informare privind COVID-19 – Afaceri interne” pentru a pregăti un proiect de listă a țărilor în cazul cărora restricțiile de călătorie ar putea fi eliminate. Pregătirea unei abordări coordonate concrete și actualizarea ulterioară a listei țărilor ar trebui să aibă loc în cadrul actualului mecanism integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR), care funcționează bine. Pe baza rezultatului discuțiilor din cadrul IPCR, Comisia invită Consiliul să acționeze în vederea adoptării, de către statele membre ale spațiului Schengen, împreună cu statele asociate spațiului Schengen, a unei abordări coordonate concrete privind lista țărilor în cazul cărora pot fi eliminate restricțiile de călătorie. Lista ar trebui să fie actualizată periodic.

1.Se poate considera că țara în cauză are o situație epidemiologică comparabilă cu media din zona UE+ sau mai bună decât media din zona UE+ din perspectiva următoarelor aspecte?

a.numărul de noi infectări;

b.evoluția noilor infectări și

c.răspunsul la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea.

2.Se asigură țara în cauză că operatorii săi de transport și operatorii săi de noduri de transport aplică un nivel al măsurilor de limitare a răspândirii virusului comparabil sau mai ridicat decât cel al UE, inclusiv distanțare fizică, pentru reducerea riscului de infectare asociat călătoriilor internaționale, în conformitate cu recomandările în materie de transport 1 emise de Comisia Europeană și în special cu Protocolul privind securitatea sanitară în domeniul aviației în contextul COVID-19 2 , elaborat de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) și de ECDC, sau cu recomandări echivalente?

a.pe durata călătoriei până la punctele de plecare;

b.la punctele de plecare și

c.pe durata călătoriei de la origine la destinație.

Ar trebui să se țină seama și de următoarele aspecte:

d.respectă aeroporturile recomandările OACI în materie de siguranță?

e.respectă companiile aeriene care deservesc anumite rute recomandările OACI?

f.sunt aeroporturile incluse pe lista AESA 3 ?

g.există avize negative de călătorie pentru țara în cauză în majoritatea statelor membre?

h.companiile aeriene verifică, în ceea ce privește pasagerii aflați în tranzit, dacă țara de plecare se află pe lista țărilor pentru care pot fi eliminate restricțiile de călătorie?

3.Este de acord țara în cauză să aplice dispoziții privind călătoriile identice sau comparabile cu cele ale UE? Aplică țara în cauză dispoziții privind călătoriile identice sau comparabile cu cele ale UE tuturor statelor membre ale UE și statelor Schengen?

4.Statele membre ale UE și statele Schengen au retras avertismentele de călătorie pentru țara în cauză?

(1)

     C (2020) 3139.

(2)

      https://www.easa.europa.eu/document-library/general-publications/covid-19-aviation-health-safety-protocol  

(3)

   O dezinfectare mai aprofundată a aeronavelor cu scopul de a atenua riscurile de transmitere a infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Top