Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Στο πλευρό της Ουκρανίας, σε κάθε της βήμα

Πριν από δύο χρόνια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αμφισβητώντας τις προσδοκίες των Ουκρανών για ένα καλύτερο μέλλον και για μια προσέγγιση με την ΕΕ. Επρόκειτο για επίθεση, όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά και κατά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας.

Η Ουκρανία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σ’ αυτή τη βάναυση επίθεση. Εκφράζει τη δύναμη ενός έθνους που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τις φιλοδοξίες του. Σήμερα η αντίσταση της Ουκρανίας αποτελεί φάρο ελπίδας για όσους αγαπούν την ελευθερία παντού στον κόσμο. Η πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει, με την Ευρώπη να στέκεται στο πλευρό της για όσο διάστημα χρειαστεί, παραμένει αταλάντευτη.

Η Ουκρανία έχει αποδείξει τη δύναμη ενός έθνους και ενός λαού που αγωνίζεται για κάτι —πρώτον και κύριον για τους ίδιους· αλλά και για μας και για όλα όσα πιστεύουμε: τις ελευθερίες μας, τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματα που κατακτήσαμε με τόσους αγώνες και τις φιλοδοξίες μας. Ορισμένοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ηρωική δράση της Ουκρανίας. Αλλά κανένας δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί γιατί, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταπίεση, την υποδούλωση και την τυραννία, επέλεξαν την αντίσταση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Λόγια των ίδιων των Ουκρανών

  • Λίλια:

    «Κάθε φορά, προσπαθώ να προσαρμοστώ στην ιδέα ότι ίσως να μην επιστρέψω, αφού οι επιθέσεις του πυροβολικού και της αεροπορίας είναι τόσο εντατικές», λέει η Λίλια. Η Λίλια επέστρεψε στην περιφέρεια Ντονέτσκ για να βοηθήσει τόσο τους πολίτες όσο και τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Συμβάλει διευκολύνοντας την παροχή βοήθειας, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται για τη συγκέντρωση χρημάτων. 

    Διαβάστε περισσότερα

  • «Bake for Ukraine»

    Μέσα από τη γεύση του ουκρανικού ψωμιού, η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Bake for Ukraine» (Ψήνουμε για την Ουκρανία) προσπαθεί να θυμίζει στον κόσμο παγκοσμίως τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τις επιπτώσεις του στον λαό.

    Διαβάστε περισσότερα

  • «Behind Blue Eyes»

    Τα παιδιά που βιώνουν τραυματικές εμπειρίες σε συνθήκες πολέμου μαθαίνουν πώς να επιτύχουν όνειρα και στόχους με τη δύναμη της δικής τους δημιουργικότητας. Αυτό συμβαίνει στην Ουκρανία χάρη στο έργο «Behind Blue Eyes» (Πίσω από τα μπλε μάτια), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ονειρεύονται παρά τις αντιξοότητες, αποτυπώνοντας τη ζωή τους στην κάμερα.  

    Διαβάστε περισσότερα

Η αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η ΕΕ παρείχε εκτενή στήριξη, ύψους 122 δισ. ευρώ, στην Ουκρανία (η οποία περιλαμβάνει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία)· η στήριξη αυτή περιλαμβάνει οικονομική, στρατιωτική, χρηματοπιστωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και συνδρομή σε διάφορους τομείς. Η ΕΕ εξακολουθεί να συνεργάζεται αδιάκοπα με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία λαμβάνει στήριξη και για να καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της. Το μήνυμα της Ευρώπης είναι σαφές: στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον.

  • Team Europe
    60 δισ. ευρώ

    από την «Ομάδα Ευρώπη» για να στηριχτεί η συνολική οικονομική, κοινωνική και χρηματοπιστωτική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας

  • Military assistance
    43,5 δισ. ευρώ

    μέτρα στρατιωτικής βοήθειας

  • Member States fund
    έως 17 δισ. ευρώ

    για τα κράτη μέλη ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που καταφεύγουν στην ΕΕ για να ξεφύγουν από τον πόλεμο

  • Builders are adding a mixture at the construction site
    50 δισ. ευρώ

    διοχετεύονται μέσω του μηχανισμού για την Ουκρανία ως νέα χρηματοδότηση για την περίοδο 2024-2027

Η συνεχιζόμενη στήριξη προς την Ουκρανία έχει ζωτική σημασία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της και εργάζεται με τους εταίρους της για να εξασφαλίσει ότι διατηρείται η ευρεία στήριξη προς την Ουκρανία.

Σλάβα Ουκραΐνι (Ζήτω η Ουκρανία) και ζήτω η Ευρώπη

Ατενίζοντας το μέλλον

Η πορεία της Ουκρανίας προς την προσχώρηση στην ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο, αντικατοπτρίζοντας τη βούληση του λαού της για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Τον Δεκέμβριο του 2023 οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, ανταποκρινόμενοι στη δέσμευση της Ουκρανίας να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και σε περίοδο πολέμου, η χώρα αυτή συνέχισε να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις —από τη νέα νομοθεσία για την επέκταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, έως τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος και τη διασφάλιση ότι η εξουσία ελέγχεται και εξισορροπείται.