-
Politica de formare judiciară în UE
Formarea profesioniștilor din domeniul justiției cu privire la dreptul UE este un instrument esențial pentru asigurarea aplicării corecte și eficace a dreptului UE, pentru stimularea încrederii reciproce în rândul profesioniștilor din domeniul justiției în procedurile transfrontaliere și pentru sprijinirea punerii în aplicare a valorilor și principiilor UE, precum statul de drept. Scopul său este de a permite tuturor profesioniștilor din domeniul justiției (judecători, procurori, personal al instanțelor, avocați, notari, executori judecătorești, consilieri de probațiune, personal din penitenciare etc.) să vadă rolul legislației UE în activitatea lor cotidiană, să o aplice în întregime și să asigure respectarea drepturilor și obligațiilor care decurg din dreptul UE în cadrul procedurilor judiciare naționale și transfrontaliere.
-
Platforma europeană de formare
Instrument pentru căutarea de cursuri de formare și de materiale de formare autonomă (self-training) privind dreptul UE, destinat practicienilor din domeniul justiției. Practicienii din domeniul dreptului și profesioniștii din domeniul justiției pot găsi în aplicația ETP cursuri de formare și materiale de învățare autonomă (self-learning) referitoare la o gamă largă de subiecte.
-
Rețele și structuri de formare în UE
În ultimul deceniu, evoluția legislației europene și creșterea gradului de mobilitate a cetățenilor europeni au evidențiat cu claritate faptul că practicienii în domeniul dreptului au nevoie de o formare continuă la nivel european. Această formare este oferită de mai multe structuri europene, instituite cu sprijinul statelor membre, precum și de diverse organizații profesionale, care beneficiază adesea de finanțări europene.
-
Sistemele naționale de formare
Informații cu privire la organizarea de cursuri de formare a practicienilor din domeniul dreptului. Cursurile de formare organizate în țările UE asigură calitatea și amploarea formării.
-
Bune practici în materie de formare
Formatorii vor găsi aici fișe informative care descriu bune practici în materie de formare a judecătorilor și a procurorilor. Practicile acoperă o gamă largă de teme, de la analizarea necesităților de formare la cursurile efective de formare și evaluarea eficacității acestora.
-
Metodologii de formare
O bună planificare este esențială pentru reușita unui curs de formare. În continuare sunt prezentate exemple de bune practici în materie de formare (deși nu toate sunt direct legate de formarea judiciară europeană) care pot fi utile furnizorilor de cursuri de formare.