Τηρούμε την υπόσχεσή μας προς την Ευρώπη
Όταν η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2019, δώσαμε μια υπόσχεση στην Ευρώπη: υποσχεθήκαμε να δρούμε με τόλμη και φιλοδοξία. Δεσμευτήκαμε ότι θα ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ και ότι θα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αμέσως μόλις εμφανίζονται. Έκτοτε, η παρούσα Επιτροπή εργάστηκε άοκνα για φέρει εις πέρας την αποστολή που της εμπιστεύτηκαν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Η δράση μας επικεντρώθηκε στις έξι προτεραιότητες που ορίσαμε στην αρχή της θητείας μας, ενώ παράλληλα βρήκαμε λύσεις για κάποιες από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ευρώπη.
Από μια παγκόσμια πανδημία μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, και από τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέχρι τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σηκώσαμε τα μανίκια και επιτεθήκαμε κατά μέτωπο στα πρωτόγνωρα αυτά προβλήματα. Παρά τις πιέσεις που ασκούν και σήμερα οι πολλαπλές κρίσεις, η παρούσα Επιτροπή κατάφερε να κοιτάει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες προκλήσεις για τις μελλοντικές γενιές των Ευρωπαίων. Αποδείξαμε ότι η Ένωσή μας ακμάζει όταν ενεργούμε με τόλμη.
Αυτή είναι η ιστορία της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν.
Όταν ο κόσμος επλήγη από τη χειρότερη πανδημία της γενιάς μας, η Επιτροπή ανέλαβε την ευθύνη για την προστασία της ζωής, των μέσων διαβίωσης και της οικονομίας μας.
Βοηθήσαμε στην έρευνα και την ανάπτυξη, σε χρόνο-ρεκόρ, εμβολίων που σώζουν ζωές. Διασφαλίσαμε ότι όλες και όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στα εμβόλια, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο ζουν. Εξασφαλίσαμε έως και 4,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για λογαριασμό των κρατών μελών, με στόχο τόσο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών όσο και τον εφοδιασμό των χωρών-εταίρων. Πάνω από το 80 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ολοκλήρωσε τουλάχιστον τον αρχικό εμβολιασμό.
Καθώς ο εμβολιασμός επέτρεψε στις χώρες να ανοίξουν με προσοχή τα σύνορά τους, αναπτύξαμε πρακτικά εργαλεία που έδιναν τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Δημιουργήσαμε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο συνδέει 78 χώρες και εδάφη. Το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί πλέον υπόδειγμα για ένα παγκόσμιο σύστημα που διευκολύνει την κινητικότητα και προστατεύει τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο από πανδημίες.
Επειδή τα περιοριστικά μέτρα απειλούσαν να κλείσουν εταιρείες και να εξαλείψουν θέσεις εργασίας, αναπτύξαμε ένα μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE). Το 2020 το μέσο αυτό διατήρησε 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε λειτουργία και 31,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους σε απασχόληση, αποσοβώντας μια κολοσσιαία οικονομική και κοινωνική κρίση. Και όταν τα σύνορα έκλεισαν και τα εμπορεύματα ακινητοποιήθηκαν, δρομολογήσαμε τις «πράσινες λωρίδες» για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία και να αποτρέψουμε τις ελλείψεις βασικών αγαθών.
Όπως ακριβώς μεριμνήσαμε ώστε όλες και όλοι οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν ταυτόχρονα πρόσβαση στα εμβόλια, έτσι εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομίες όλων των κρατών μελών, ιδίως εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, θα μπορέσουν να ανακάμψουν γρήγορα. Σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζαμε τη βαθύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτύχαμε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη που σημειώθηκε από τη μεταπολεμική άνθηση. Και τα καταφέραμε χάρη σ’ ένα τολμηρό νέο σχέδιο που καταρτίσαμε για να συγκεντρώσουμε χρήματα στην αγορά και να επενδύσουμε από κοινού στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
Το NextGenerationEU τόνωσε την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Με προϋπολογισμό άνω των 800 δισ. ευρώ, το μέσο αυτό προωθεί τις οικονομίες μας μέσα από έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Εκατοντάδες έργα που χρηματοδοτούνται από το NextGenerationEU παράγουν ήδη απτά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες, από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έως τα ηλεκτρικά τρένα, και από τις κορυφαίες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες έως τα νοσοκομεία παγκόσμιας κλάσης. Παράλληλα, τα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν το NextGenerationEU με στρατηγικό τρόπο για την υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στα συνταξιοδοτικά συστήματα, και ταχύτερη αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ένωσή μας, λοιπόν, τροφοδοτεί την ευημερία της Ευρώπης.
Καθώς τα ρωσικά άρματα μάχης διέσχιζαν τα σύνορα, η Ένωσή μας στήριξε την Ουκρανία, με ενότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Και η Επιτροπή, για άλλη μια φορά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Προετοιμάσαμε το έδαφος για τη φιλοξενία περισσότερων από 4 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ. Οργανώσαμε την παράδοση πρωτοφανούς ανθρωπιστικής, χρηματοδοτικής και στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, ύψους 118,3 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων 43,5 δισ. ευρώ σε στρατιωτική στήριξη. Και συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας της G7 για να διασφαλίσουμε ότι κάθε ευρώ πηγαίνει εκεί όπου η Ουκρανία το χρειάζεται περισσότερο.
Ο δικτάτορας του Κρεμλίνου υπολόγισε στη διάρρηξη της ενότητας των Ευρωπαίων. Όλοι και όλες μαζί αποδείξαμε ότι υπολόγισε λάθος. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί. Μέσω της νέας Διευκόλυνσης για την Ουκρανία, θα παράσχουμε επιπλέον 50 δισ. την επόμενη τετραετία, για να συμβάλουμε στην παροχή βασικών υπηρεσιών —να διατηρηθούν τα σχολεία ανοικτά και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις—, την ώρα που ο λαός της Ουκρανίας εξακολουθεί να μάχεται κατά του εισβολέα. Κάθε νίκη της Ουκρανίας κατά του επιτιθέμενου είναι και νίκη για την κοινή μας ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, στηρίξαμε την Ουκρανία σε κάθε βήμα της σκληρής προσπάθειας που καταβάλλει προκειμένου να μεταρρυθμιστεί και να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. Η Ένωσή μας, αναγνωρίζοντας την τεράστια πρόοδο της Ουκρανίας και ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού, έλαβε την ιστορική απόφαση να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με βάση τη σύσταση της Επιτροπής.
Συμβάλαμε επίσης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης παγκοσμίως. Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας απείλησε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, δώσαμε τις χαρακτηριστικές μας λύσεις ώστε να κατευθυνθούν οι καλλιέργειες της Ουκρανίας σε χώρες που τις χρειάζονταν περισσότερο. Ανοίξαμε λωρίδες αλληλεγγύης, οι οποίες συνέβαλαν στην εξαγωγή 150 εκατ. τόνων ουκρανικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων 75 εκατ. τόνων γεωργικών προϊόντων, που προορίζονταν κυρίως για εξαγωγή.
Ταυτόχρονα, πρωτοστατούμε στις προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της και να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε. Έχουμε επιβάλει 14 δέσμες κυρώσεων για να αποδυναμώσουμε την πολεμική μηχανή της Μόσχας. Έχουμε ακινητοποιήσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους περίπου 210 δισ. ευρώ στην ΕΕ. Στηρίζουμε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσής της. Επειδή η Ευρώπη υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο.
Καθώς το στρατηγικό περιβάλλον γύρω μας έχει αλλάξει ριζικά, η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος μιας νέας ευθύνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παρούσα Επιτροπή έχει αναπτύξει νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Παράσχει στρατηγική εστίαση και θα συμβάλει στη συνένωση των προσπαθειών των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων —από την έρευνα, την εκβιομηχάνιση και την εμπορευματοποίηση νέων συστημάτων μέχρι την αύξηση της παραγωγής, τον συντονισμό των προμηθειών και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Επειδή η ειρήνη απαιτεί ασφάλεια.
Παράλληλα με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποίησε την ενέργεια για να μας εκβιάσει, πυροδοτώντας μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και γεννώντας τον φόβο για διακοπές ρεύματος. Για άλλη μια φορά, η Ένωσή μας έδρασε από κοινού.
Με το πρωτοποριακό σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής, εξασφαλίσαμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας και μειώσαμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία. Διαφοροποιήσαμε τους προμηθευτές μας, βρίσκοντας νέους αξιόπιστους εταίρους. Μειώσαμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 18 % χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Και εντείναμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για πρώτη φορά η ΕΕ παρήγαγε πέρυσι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικές πηγές παρά από φυσικό αέριο. Σχεδόν διπλασιάσαμε την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά περίπου 35 %.
Για να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον εκβιασμό της Ρωσίας, αύξηση η οποία προκάλεσε δυσκολίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ακολουθήσαμε την προσέγγιση που είχε αποδειχθεί επιτυχής ήδη την περίοδο της πανδημίας.
Δημιουργήσαμε την ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ προκειμένου να συγκεντρωθεί η ζήτηση αερίου και να δρομολογηθούν ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί, κάτι που έφερε τις επιχειρήσεις μας σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση στις παγκόσμιες αγορές. Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε, λοιπόν, αποδίδει. Το 2023 οι Ευρωπαίοι αγοραστές απέκτησαν πρόσβαση σε 42 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας. Μάλιστα, ο τελευταίος διαγωνισμός της ΕΕ για κοινές προμήθειες αερίου, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, υπερκαλύφθηκε τρεις φορές, εξασφαλίζοντας συνολικό όγκο 97,4 δισ. κυβικών μέτρων από διεθνείς προμηθευτές.
Χάρη στις συνδυασμένες ενέργειές μας, οι σημερινές τιμές είναι σχεδόν 10 φορές χαμηλότερες απ’ ό,τι στο αποκορύφωμα της κρίσης. Επίσης, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα που προέρχονται από τη Ρωσία έχει τελειώσει —μια για πάντα.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, η Επιτροπή ενίσχυσε την ικανότητα της Ευρώπης να παρέχει ζωτικής σημασίας στήριξη σε χώρες που επλήγησαν από καταστροφές, είτε πρόκειται για πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς είτε για καταστάσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης.
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει παράσχει στήριξη σε όλα τα μέρη της ηπείρου και πέραν αυτής. Οι ομάδες μας εργάστηκαν για να διασώσουν ανθρώπους και να απομακρύνουν ερείπια ελάχιστες μόλις ώρες μετά τους θανατηφόρους σεισμούς που έπληξαν την Αλβανία, την Κροατία και την Τουρκία. Παρείχαν ταχεία στήριξη επιτόπου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία.
Από το 2019 έχουμε διαθέσει πάνω από 3 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ στα κράτη μέλη και στις υπό ένταξη χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και αντιμετώπισαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ο πυροσβεστικός στόλος μας συνέβαλε στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Αλβανία. Καθώς και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Καναδάς στράφηκε στην Ευρώπη για στήριξη όταν επλήγη από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Και η Ευρώπη ανταποκρίθηκε: εκατοντάδες Ευρωπαίοι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των σφοδρών πυρκαγιών που κατέκαιαν τα δάση του Καναδά.
Όμως η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και η πανδημία, κατέδειξαν την αναγκαιότητα περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήσαμε το rescEU: ένα κοινό απόθεμα ευρωπαϊκών πόρων, το οποίο περιλαμβάνει στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αεροσκάφη για την επείγουσα διακομιδή ασθενών, καθώς και αποθέματα ιατρικών ειδών. Ένα πραγματικό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση καταστροφών, η Ένωσή μας είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη από ποτέ για να στηρίξει τους Ευρωπαίους —και τον υπόλοιπο κόσμο. Από το 2020 έχουμε συντονίσει 232 επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω αερογέφυρας, ανταποκρινόμενοι σε 12 κρίσεις παγκοσμίως, με πλέον πρόσφατη την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Αμέσως μόλις η τρέχουσα Επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντά της, πέτυχε τη συστράτευση της Ευρώπης γύρω από έναν κοινό στόχο: να διαμορφώσουμε νέο μοντέλο ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που θα βασίζεται σε μια καθαρή και κυκλική οικονομία. Θέσαμε στόχους για την Ένωσή μας ώστε να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Γιατί μόνο ό,τι μετράται μπορεί και να υλοποιηθεί. Με αυτό ως γνώμονα, προωθήσαμε μια μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας που προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη και είναι οικονομικά εύρωστη και κοινωνικά δίκαιη.
Το όραμά μας είναι σαφές: Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει εξέχων προορισμός επενδύσεων οι οποίες να δημιουργούν σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ικανές να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές εξελίξεις, και να διαθέτει ισχυρή βιομηχανική βάση.
Θεσπίσαμε πλαίσιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας κατά τουλάχιστον 55 % σε σύγκριση με το 1990. Αυξήσαμε τις επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ. Σχεδόν 400 δισ. ευρώ ενωσιακών κονδυλίων από το NextGenerationEU και την πολιτική συνοχής χρηματοδοτούν έργα που σχετίζονται με το κλίμα. Καθορίσαμε αρραγές πλαίσιο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και γίναμε ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως.
Επιπλέον, αποδείξαμε ότι είναι δυνατή η αποσύνδεση της οικονομικής μεγέθυνσης από τις εκπομπές: από το 1990, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 32,5 %, ενώ η οικονομία μας έχει μεγεθυνθεί κατά σχεδόν 70 %.
Προωθήσαμε επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών τις οποίες χρειαζόμαστε προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές. Με την πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών, θα επιταχύνουμε δραστικά τις διαδικασίες αδειοδότησης για την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας και θα στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να επιτύχουν τη μετάβαση, διατηρώντας παράλληλα το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Ωστόσο, ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο. Για να αντιμετωπιστεί η διαρροή άνθρακα, θέσαμε σε εφαρμογή τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα. Έτσι διασφαλίζεται ότι οι εκπομπές μειώνονται εκεί ακριβώς όπου παράγονται και ότι οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ δεν υπονομεύονται.
Από την αρχή, υποσχεθήκαμε στις Ευρωπαίες και στους Ευρωπαίους ότι θα εργαστούμε για να καταστεί η μετάβαση κοινωνικά δίκαιη. Και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Δημιουργήσαμε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, με σκοπό να στηρίξουμε όσους είναι πιο ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις προσαρμογής.
Η Πράσινη Συμφωνία μας επιτυγχάνει τους στόχους της —η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της. Επιπλέον, μετατρέπουμε την αναγκαία απανθρακοποίηση των βιομηχανιών μας σε αναπτυξιακή ευκαιρία.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει επιτύχει στον ψηφιακό τομέα περισσότερα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από ποτέ άλλοτε.
Στην αρχή της θητείας μας θέσαμε ένα σαφές όραμα: να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας θα επωφελείται από την τεχνολογία και ότι η καινοτομία θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για τους πολίτες.
Εκπληρώσαμε την αποστολή μας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, επενδύσαμε δισεκατομμύρια για την επέκταση των οπτικών ινών και του δικτύου 5G. Συνδέσαμε τις αγροτικές περιοχές και εξοπλίσαμε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους με δεξιότητες για το ψηφιακό μέλλον. Παρουσιάσαμε ένα ανθρωποκεντρικό όραμα για τον ψηφιακό χώρο και εδραιώσαμε την τεχνολογική μας πρωτοκαθεδρία.
Το 2019 κανένας από τους οκτώ κορυφαίους υπερυπολογιστές δεν ήταν ευρωπαϊκός. Σήμερα, η ΕΕ φιλοξενεί τέσσερις από τους ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο: στη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη έχει γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στο διαδίκτυο. Με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθορίζουμε τις βασικές αρχές για όλες τις ψηφιακές εταιρείες στην Ευρώπη, καθώς και σαφή δικαιώματα για τους χρήστες. Καθορίσαμε τις ιδιαίτερες ευθύνες των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών ως προς το περιεχόμενο που προωθούν και διαδίδουν, προκειμένου, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης και στην προστασία των ανηλίκων. Και με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, εξασφαλίζουμε ότι οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες υπόκεινται σε δίκαιους κανόνες και διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Το ίδιο ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη. Με τη φιλική προς την καινοτομία πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, η ΕΕ είναι η πρώτη, και μέχρι στιγμής η μόνη, ήπειρος που έχει θεσπίσει νομοθεσία ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στις χρήσεις υψηλού κινδύνου. Η πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι ευρύτερο από ένα εγχειρίδιο κανόνων· αποτελεί το εφαλτήριο που θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης.
Γνωρίζουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τονώσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεών μας σε τεράστιο βαθμό. Γι’ αυτό, τις βοηθάμε να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρησιακές διαδικασίες τους. Ενδεικτικά, παρέχουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ πρόσβαση στους υπερυπολογιστές μας παγκόσμιας κλάσης, ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν, να εκπαιδεύουν και να δοκιμάζουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε έναν ασφαλή τρόπο για την αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού των δεδομένων. Με την πράξη για τα δεδομένα, θα παράσχουμε κίνητρα για την ανταλλαγή δεδομένων απ’ όσους τα παράγουν και θα καταστήσουμε τις αγορές μας υπολογιστικού νέφους πιο ανταγωνιστικές —εξέλιξη που θα αυξήσει το ΑΕΠ μας κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2028.
Η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης παράγει αποτελέσματα.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής μας να εξασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας. Μάλιστα, έχει καθοριστική σημασία για τη φιλοδοξία μας να οικοδομήσουμε μια καθαρή οικονομία. Για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία μας να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της μετάβασης, σχεδιάσαμε μια ταχεία προσέγγιση για τη στήριξη βασικών τομέων, όπως τα μικροκυκλώματα, η καθαρή τεχνολογία, οι μπαταρίες και η αιολική ενέργεια. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζει επενδύσεις, δεξιότητες, έξυπνους ρυθμιστικούς μηχανισμούς και συνεργασία με τους εταίρους.
Δοκιμάσαμε αυτή την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, ώστε να τονώσουμε την παραγωγή μικροκυκλωμάτων και να στηρίξουμε την επέκταση και την καινοτομία σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα. Και η δοκιμή πέτυχε. Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα έχει ήδη ως αποτέλεσμα προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα. Επιπλέον, δημιουργεί αξιόλογες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, από το Μαγδεμβούργο έως την Κατάνια, από το Δουβλίνο έως τη Δρέσδη και από το Βρότσλαβ έως την Γκρενόμπλ.
Εφαρμόζουμε την ίδια προσέγγιση για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της βιομηχανίας μας καθαρής τεχνολογίας θα έχει ευρωπαϊκή υπογραφή. Η πράξη μας για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θα βοηθήσει την ΕΕ να δημιουργήσει σημαντική εγχώρια παραγωγική ικανότητα. Έως το 2030, τουλάχιστον το 40 % της ζήτησής μας σε τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών θα πρέπει να καλύπτεται από την ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα. Τα στρατηγικά μας έργα και κοιλάδες, που καθιστούν εφικτές τις μεταρρυθμίσεις και τη θέσπιση στοχευμένων κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και τις δημοπρασίες, μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ να πρωτοστατήσει παγκοσμίως στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και να δημιουργήσει πράσινες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της.
Στο ίδιο πνεύμα, καταρτίσαμε την πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεών μας σε βασικές ύλες, που έχουν καίρια σημασία για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης. Σήμερα, η Ευρώπη προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των σπάνιων γαιών της και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών από την Κίνα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις ή γεγονότα όπως η πανδημία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή επόμενου σταδίου στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα αναπτύξαμε τη νέα αρχή «ελαχιστοποίηση των κινδύνων και όχι αποσύνδεση», αρχή η οποία είναι πλέον δεκτή από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους της G7. Εκπονούμε νέα έργα στην Ευρώπη, αλλά διαμορφώνουμε και επωφελείς στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή και ο Καναδάς, με στόχο τη διασφάλιση και την επεξεργασία κρίσιμων πρώτων υλών και τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Επίσης, για να προσαρμοστούμε στις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες, καταστρώσαμε την πρώτη στρατηγική μας για την οικονομική ασφάλεια, με συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση της ανθεκτικότητάς μας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την οικονομία μας. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η προσέγγισή μας είναι ρεαλιστική: προώθηση των ικανοτήτων που έχει η Ευρώπη σε νευραλγικούς τομείς· προστασία από εξαρτήσεις· και συμπράξεις για την προώθηση κοινών συμφερόντων. Έτσι κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη και ασφαλέστερη.
Η ανταγωνιστικότητα της δικής μας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς βασίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας —στις δεξιότητες και την ευημερία των εργαζομένων μας. Από την έναρξη της θητείας μας, αυτό το στοιχείο βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης μας.
Θεσπίσαμε το σύμφωνο για τις δεξιότητες, ώστε να παρέχουμε στους εργαζομένους την κατάρτιση που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων, και το στηρίξαμε με επενδύσεις ύψους 65 δισ. ευρώ σε δεξιότητες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το NextGenerationEU. Το σύμφωνο αυτό είναι υψίστης σημασίας για τους πολίτες μας και για τις επιχειρήσεις μας, καθώς τα δύο τρίτα των ΜΜΕ στην Ευρώπη δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν τα ταλέντα που χρειάζονται.
Η ανταγωνιστικότητά μας όμως βασίζεται και σε συνθήκες εργασίας που δίνουν στους εργαζομένους μας τη δυνατότητα να ακμάζουν και να επικεντρώνονται στην εργασία τους. Η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν τήρησε τις υποσχέσεις της: πλέον έχουμε το ενωσιακό πλαίσιο που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την επάρκεια των κατώτατων μισθών. Οι εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, θα πρέπει να έχουν μισθούς που να τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση οπουδήποτε και αν εργάζονται.
Οι νέοι τρόποι εργασίας που εμφανίζονται συνεπάγονται και προκλήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά την πρόσβαση στα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική προστασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε κανόνες προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας σε πλατφόρμες —όπως είχαμε δεσμευτεί κατά την έναρξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής. Το 2021 περισσότερες από 500 ψηφιακές πλατφόρμες δραστηριοποιούνταν στην ΕΕ, παρέχοντας εργασία σε περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα —τα περισσότερα από τα οποία είναι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά άλλα είναι στην πραγματικότητα εργαζόμενοι.
Καθορίσαμε επίσης κανόνες για τη μισθολογική διαφάνεια, ώστε να υλοποιηθεί η βασική αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία», ανεξαρτήτως φύλου. Επίσης, θεσπίσαμε μια εγγύηση για τα παιδιά, ώστε όλες οι οικογένειες που βρίσκονται δυσχερή θέση να έχουν την οικονομική δυνατότητα για υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, και οι μητέρες και οι πατέρες να είναι αμφότεροι σε θέση να εργάζονται και να έχουν οικογένεια. Η Ευρώπη χρειάζεται όλα τα ταλέντα της.
Καταφέραμε επίσης να προωθήσουμε έναν μακροχρόνιο στόχο: να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων της Ευρώπης. Με την έκδοση της οδηγίας «Γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια», η οποία είχε παγώσει επί μία δεκαετία, η Ένωσή μας θέτει πλέον ως στόχο το 40 % των μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών εισηγμένων εταιρειών να είναι γυναίκες. Αυτά είναι καλά νέα για τις γυναίκες, καθώς σπάει η γυάλινη οροφή. Αλλά είναι και καλά νέα για την οικονομία μας, καθώς οι επιχειρήσεις που ενστερνίζονται την πολυμορφία είναι πιο επιτυχημένες.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, η Επιτροπή πρότεινε επίσης καινοτόμες πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, αλλά και για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τα άτομα με αναπηρία και τους Ρομά. Εργαστήκαμε για μια καλύτερη Ένωση, στην οποία όλες και όλοι οι Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα από το χρώμα, τις πεποιθήσεις, την ηλικία, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, μπορούν να ακμάσουν.
Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος της οποίας η ιστορία έχει διαμορφωθεί από πολλούς λαούς. Θα τηρούμε πάντα την υποχρέωσή μας να παρέχουμε ασφάλεια στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία, και είμαστε περήφανοι που παρέχουμε νόμιμες μεταναστευτικές οδούς οι οποίες θα ωφελήσουν επίσης τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες.
Ωστόσο, σε προηγούμενες κρίσεις, όταν πρωτοφανείς αριθμοί προσφύγων και αντικανονικών μεταναστών εισήλθαν στην ΕΕ, διαπιστώθηκε ότι η Ευρώπη δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις.
Επομένως, κατά την έναρξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής, δεσμευτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό σύστημα για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης στην ΕΕ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείναμε το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Μετά από πολύπλοκες πολιτικές και νομικές διαπραγματεύσεις, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά μ’ αυτό το ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων, δίνοντας στην Ευρώπη ένα νέο ξεκίνημα έπειτα από δεκαετίες κωλυσιεργίας και στασιμότητας.
Με τους νέους κανόνες, θα εξασφαλίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων. Κάνουμε τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής και συνόρων ταχύτερες και αποτελεσματικότερες, προβλέποντας στενότερες προθεσμίες και αυστηρότερους κανόνες για τον περιορισμό των καταχρηστικών ή μεταγενέστερων αιτήσεων, και θεσπίζοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα πρόσωπα. Οι αποφάσεις επιστροφής για όσους δεν έχουν δικαίωμα διαμονής θα εκδίδονται αμέσως.
Πλέον έχουμε επίσης σαφέστερους κανόνες σχετικά με την ευθύνη των κρατών μελών, και βελτιωμένα μέτρα για τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων.
Τα κράτη μέλη θα αλληλοϋποστηρίζονται χρησιμοποιώντας έναν ευέλικτο αλλά μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης. Καθένα από αυτά θα μπορεί να επιλέξει το είδος αλληλεγγύης που επιθυμεί να παράσχει. Η Ένωσή μας είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να διαχειριστεί τη μετανάστευση.
Σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, παράλληλα με τη θέσπιση αποτελεσματικότερης νομοθεσίας, η Επιτροπή στήριξε τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων —από τις αυξημένες αφίξεις στη Μεσόγειο μέχρι την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από τη Λευκορωσία— με την επιχειρησιακή στήριξη και τη βοήθεια των οργανισμών της ΕΕ. Επίσης, διαμορφώσαμε εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την αύξηση των επιστροφών.
Για παράδειγμα, η ολοκληρωμένη εταιρική σχέση που υπογράψαμε με την Τυνησία παρέχει αμοιβαία οφέλη που υπερβαίνουν το πεδίο της μετανάστευσης και γίνονται αισθητά στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων και της ασφάλειας. Αυτή η εταιρική σχέση θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τις άλλες συμφωνίες που θα υπογραφούν με χώρες-εταίρους, προκειμένου να ενταθεί η συνεργασία και να βελτιωθεί η διαχείριση της μετανάστευσης.
Στην αρχή της θητείας της, η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα στο κράτος δικαίου και νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πολλά γεγονότα εντός και εκτός της Ένωσής μας απέδειξαν ότι είχαμε δίκιο: δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Πρέπει να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν συνεχώς, κάθε μέρα. Η παρούσα Επιτροπή έχει καταρτίσει νομοθεσία για την προάσπιση και την ενίσχυση της δημοκρατίας, την αναχαίτιση των εξωτερικών παρεμβάσεων, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Επίσης, αναλάβαμε πρωτοφανή δράση για την προάσπιση του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη. Καθιερώσαμε την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, με ειδικές συστάσεις για κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να προλαμβάνονται οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και το ίδιο να ενισχύεται περαιτέρω. Όταν ο διάλογος δεν ήταν αρκετός, χρησιμοποιήσαμε κάθε άλλο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως τη διαδικασία επί παραβάσει ή τον μηχανισμό δημοσιονομικής αιρεσιμότητας. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την αναστολή των πληρωμών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε περίπτωση που το κράτος δικαίου δεν τηρείται σε κάποιο κράτος μέλος. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η συγκεκριμένη διάταξη ενεργοποιήθηκε για την Ουγγαρία.
Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα τις ενέργειες που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, ώστε να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή μας δημοκρατία και τις ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες μας.
Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν έχει αποδείξει πολλές φορές πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τεράστιες προκλήσεις όταν συνεργαζόμαστε με φίλους και εταίρους. Η ικανότητα της ΕΕ να δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σημερινό Σώμα των Επιτρόπων πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αφρική. Το έργο της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν έφερε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέα επίπεδα, μέσω της στενής συνεργασίας για τη στήριξη της Ουκρανίας, καθώς και στους τομείς της ενέργειας, της δράσης για το κλίμα, του εμπορίου και της τεχνολογίας. Συνέβαλε επίσης στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Διαπραγματευτήκαμε το πλαίσιο του Ουίνδσορ, το οποίο έθεσε εκ νέου σε θετική τροχιά μια από τις σημαντικότερες σχέσεις μας στην Ευρώπη.
Επίσης, με την Global Gateway, το μεγαλύτερο παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποίησε ποτέ η Ευρώπη, δημιουργήσαμε μια νέα γενιά εταιρικών σχέσεων. Η Global Gateway, αξίας 300 δισ. ευρώ, προσφέρει ποιοτικές επενδύσεις και έργα υποδομής που τηρούν υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα και δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.
Σκοπός της Global Gateway είναι η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα τόσο των εταίρων μας όσο και της ΕΕ στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής προοπτικής.
Και έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα. Έχουν επιλεγεί περισσότερα από 200 εμβληματικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επενδύσεις 66 δισ. ευρώ —από τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις για τις πρώτες ύλες με τη Ναμίμπια, τη Χιλή και την Αργεντινή, μέχρι τη συνεργασία στον τομέα του ανανεώσιμου υδρογόνου με το Μαρόκο και την Αίγυπτο, ή το υποθαλάσσιο καλώδιο για την ψηφιακή συνδεσιμότητα, το αποκαλούμενο Medusa, το οποίο συνδέει την ΕΕ με χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πολλά άλλα τέτοια έργα πρόκειται να ακολουθήσουν.
Η Global Gateway, ακολουθώντας την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη» —δηλ. τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών— όχι μόνο στηρίζει τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και την ψηφιακή μετάβαση σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αυξάνει επίσης την επιρροή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.
Η Ευρώπη εδραιώνει τη φήμη της ως αξιόπιστου μακροπρόθεσμου εταίρου, που επιδιώκει αμοιβαία οφέλη.
Συνεργαζόμαστε ως Ένωση
Κάθε μέρα από την έναρξη της θητείας της, η παρούσα Επιτροπή εργάζεται για να καταστήσει την Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο ισχυρή. Στο εσωτερικό μας, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς από κοινού πρωτοφανείς κρίσεις.
Στην παγκόσμια σκηνή, η προσέγγισή μας «Ομάδα Ευρώπη» επέτρεψε στην ΕΕ να είναι πιο στρατηγική, δυναμική και ενωμένη.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας είδαμε τη γέννηση μιας γνήσια γεωπολιτικής Ένωσης —που στηρίζει την Ουκρανία, αντιστέκεται στην επιθετικότητα της Ρωσίας, προωθεί τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και επενδύει σε εταιρικές σχέσεις.
Υποσχεθήκαμε να δρούμε με τόλμη και φιλοδοξία. Δεν παρεκκλίναμε από την πορεία μας και τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας.
Εκδόσεις
- Τηλεφόρτωσηбългарски
- Τηλεφόρτωσηespañol
- Τηλεφόρτωσηčeština
- Τηλεφόρτωσηdansk
- ΤηλεφόρτωσηDeutsch
- Τηλεφόρτωσηeesti
- ΤηλεφόρτωσηEnglish
- Τηλεφόρτωσηfrançais
- ΤηλεφόρτωσηGaeilge
- Τηλεφόρτωσηhrvatski
- Τηλεφόρτωσηitaliano
- Τηλεφόρτωσηlatviešu
- Τηλεφόρτωσηlietuvių
- Τηλεφόρτωσηmagyar
- ΤηλεφόρτωσηMalti
- ΤηλεφόρτωσηNederlands
- Τηλεφόρτωσηpolski
- Τηλεφόρτωσηportuguês
- Τηλεφόρτωσηromână
- Τηλεφόρτωσηslovenčina
- Τηλεφόρτωσηslovenščina
- Τηλεφόρτωσηsuomi
- Τηλεφόρτωσηsvenska
- Τηλεφόρτωσηбългарски
- Τηλεφόρτωσηespañol
- Τηλεφόρτωσηčeština
- Τηλεφόρτωσηdansk
- ΤηλεφόρτωσηDeutsch
- Τηλεφόρτωσηeesti
- ΤηλεφόρτωσηEnglish
- Τηλεφόρτωσηfrançais
- ΤηλεφόρτωσηGaeilge
- Τηλεφόρτωσηhrvatski
- Τηλεφόρτωσηitaliano
- Τηλεφόρτωσηlatviešu
- Τηλεφόρτωσηlietuvių
- Τηλεφόρτωσηmagyar
- ΤηλεφόρτωσηMalti
- ΤηλεφόρτωσηNederlands
- Τηλεφόρτωσηpolski
- Τηλεφόρτωσηportuguês
- Τηλεφόρτωσηromână
- Τηλεφόρτωσηslovenčina
- Τηλεφόρτωσηslovenščina
- Τηλεφόρτωσηsuomi
- Τηλεφόρτωσηsvenska