Gå direkt till innehållet

Resor under coronapandemin

  • Arkiverat innehåll

    Webbsidorna om coronapandemin uppdateras inte längre och innehållet kan därför vara inaktuellt.

Säkra resor i Europa

Som svar på coronapandemin och EU-ländernas reserestriktioner för att skydda folkhälsan införde EU åtgärder för att underlätta säkra resor och samtidigt begränsa spridningen av viruset och skydda allmänhetens hälsa och välbefinnande:

tracing app

Läs om hur ländernas smittspårningsappar bidrog till att minska smittspridningen.

Åtgärder för att underlätta resor inom EU under coronapandemin

Under coronapandemin vidtog EU-länderna olika åtgärder för att begränsa resandet och därmed minska smittspridningen. För att säkerställa samordning och tydlig kommunikation i hela EU bidrog kommissionen till samarbete och informationsutbyte om restriktionerna.

Den 13 oktober 2020 antog EU-länderna, på grundval av kommissionens förslag, en rekommendation om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin. Syftet var att undvika fragmentering och störningar och att öka öppenheten och förutsägbarheten för invånare och företag. Strategin gällde särskilt följande centrala punkter:

  • Gemensamma kriterier och tröskelvärden för att införa reserestriktioner

  • En karta över smittläget från EU:s smittskyddsmyndighet, baserad på gemensamma villkor och en gemensam färgkod

  • Enhetliga åtgärder för resenärer från högriskområden

  • Samordning mellan EU-länderna och tydlig och aktuell information till allmänheten om eventuella restriktioner

Rådets rekommendation uppdaterades flera gånger under pandemin. Bland annat fastställdes en enhetlig giltighetstid för testintyg.

Ett annat viktigt verktyg för att underlätta säkra resor inom EU var förordningen om EU:s digitala covidintyg, som trädde i kraft den 1 juli 2021. Intyget fungerade som ett bevis på att man hade vaccinerats mot covid-19, fått ett negativt testresultat eller tillfrisknat från covid-19. Alla resenärer som hade EU:s digitala covidintyg hade samma rättigheter som vaccinerade, testade eller tillfrisknade medborgare i det besökta landet. Förordningens syfte var att bidra till att länderna successivt slopade sina reserestriktioner.

EU:s digitala covidintyg, som användes av de flesta EU-länderna från starten 2021 till mitten av 2022, var en stor framgång i EU:s insatser för att hantera och mildra pandemins konsekvenser för samhället och ekonomin. Över 2,3 miljarder intyg utfärdades, vilket starkt bidrog till att stödja den fria rörligheten och den hårt drabbade turistnäringen. I takt med att smittläget förbättrades minskade kraven på att ha ett covidintyg vid resor inom EU. Den 29 juni 2022 förlängdes förordningen om EU:s digitala covidintyg till och med den 30 juni 2023 för att se till att folk kunde fortsätta att resa även om smittspridningen skulle ta fart igen. I augusti 2022 hade alla EU-länder hävt sina restriktioner för resor inom EU.

Den 5 maj 2023 förklarade WHO att covid-19 inte längre var en pandemi och ett hot mot folkhälsan. Därför föreslog kommissionen inte någon ytterligare förlängning av förordningen om EU:s digitala covidintyg efter den 30 juni 2023. Sedan den 1 juli 2023 gäller inte längre förordningen och rådets rekommendation.

Systemet med EU:s digitala covidintyg fick positiva effekter långt utanför EU, eftersom det blev en global standard förankrad i EU:s principer om öppenhet, säkerhet och dataskydd. Totalt 78 länder på fem kontinenter använde systemet. Det bidrog till att underlätta säkra internationella resor och till den globala återhämtningen. WHO har beslutat att använda EU:s system för digitala covidintyg som bas för ett globalt system för hälsointyg som ska bidra till att skydda människor i hela världen från pågående och framtida hälsohot, bland annat pandemier.

sidan om EU:s covidintyg kan du läsa mer om hur tekniken kan komma att användas i framtiden.

Resor från länder utanför EU

Tidigt under pandemin, den 16 mars 2020, antog kommissionen ett meddelande om tillfälliga restriktioner för icke nödvändiga resor till EU från länder utanför EU. Den 17 mars 2020 enades EU-länderna och de fyra Schengenassocierade länderna om att införa sådana tillfälliga restriktioner.

Den 30 juni 2020 antog rådet, efter ett förslag från kommissionen den 11 juni, en rekommendation om att gradvis avskaffa de tillfälliga restriktionerna för icke nödvändiga resor till EU. Rådets rekommendation uppdaterades flera gånger under pandemin.

För att garantera fri rörlighet för människor, varor och tjänster – med full respekt för smittskyddsåtgärderna – infördes vissa undantag från de tillfälliga inreserestriktionerna:

Undantag från reserestriktionerna

Enligt rådets rekommendation (EU) 2022/2548 av den 13 december 2022 bör EU-länderna inte införa några reserestriktioner av folkhälsoskäl på grund av coronapandemin. De kan dock använda vissa skyddsåtgärder om smittläget skulle förvärras eller om nya farligare virusvarianter skulle börja spridas.

Konsulär hjälp till EU-medborgare utomlands

I början av pandemin hjälpte kommissionen och Europeiska utrikestjänsten till med att ta hem strandsatta EU-medborgare från hela världen.

Läs mer om EU-medborgares rätt till diplomatiskt eller konsulärt skydd utanför EU

Dokument

  • 16 MARS 2020
Covid-19 Tillfälliga restriktioner för icke nödvändiga resor till EU
  • 17 MARS 2021
Meddelande: En gemensam väg till ett tryggt och hållbart återöppnande
  • 15 JUNI 2021
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2021/953 av den 14 juni 2021
  • 22 DECEMBER 2022
RÅDETS REKOMMENDATION (EU) 2022/2548 av den 13 december 2022 om en samordnad strategi för resor till unionen under covid-19-pandemin och om ersättande av rådets rekommendation (EU) 2020/912

Ansvarsfriskrivning: Sidan uppdaterades senast i september 2023.