Gå direkt till innehållet
  • Nyhetsartikel
  • 14 augusti 2024
  • Generaldirektoratet för kommunikation
  • Lästid: 3 min

Renare stränder med mindre plast

Plastic waste

 

Har du märkt något speciellt med korken på plastflaskorna på sistone? Det är bara en av insatserna för att minska plastavfallet i naturen. Plast är ett viktigt material i vår ekonomi och finns överallt i vår vardag. Men plasten kan ha negativa effekter på miljön och vår hälsa om den inte används på rätt sätt.

Sedan den 3 juli måste korken eller locket sitta fast på engångsflaskor som säljs i EU. Det kanske verkar vara en liten förändring men effekterna kan bli enorma. Kapsyler och lock finns i de nära 26 miljoner ton plastavfall som genereras i EU varje år. En stor del av det avfallet spolas upp på stränder runt om i världen. Cirka 80 procent av avfallet i havet är plast. Varför har ändringen för korkar införts? Den är bara en av ändringarna till följd av EU-lagen om plast för engångsbruk

Lagen är en del av EU:s plaststrategi som ska skydda miljön och människors hälsa genom att minska föroreningar och skräp av plast i haven. Den ska också snabba på övergången till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi. Strategin slår fast hur EU ska minska plastavfall i alla delar av plasttillverkningen. Direktivet om plast för engångsbruk är dock inte plastfientligt. Det ska motverka en ohållbar användning och nedskräpning. Nedan hittar du några områden där EU arbetar för att minska plastavfallet. 

Engångsplast 

Plastartiklar för engångsbruk används bara en gång eller under en kort tid innan de kastas. Enligt EU:s regler om engångsplast försöker EU motverka de tio engångsartiklar som oftast hittas på våra stränder och främja hållbara alternativ.  

Det rör sig om följande tio artiklar: 

  • Bomullspinnar (tops) 
  • Bestick, tallrikar, sugrör och omrörare 
  • Ballonger och ballongpinnar 
  • Matbehållare 
  • Muggar 
  • Dryckesbehållare 
  • Cigarettfimpar 
  • Plastpåsar 
  • Paket och omslag 
  • Våtservetter och hygienartiklar 

Om det finns lättillgängliga och billiga hållbara alternativ är engångsplastartiklar förbjudna på marknaden i EU. Det gäller bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, omrörare, ballongpinnar och mat- och dryckesbehållare av expanderad polystyren och alla artiklar som är tillverkade av oxo-nedbrytbar plast. För andra engångsartiklar i plast inriktar sig EU på att begränsa deras användning, bland annat genom att införa krav på utformningen som att korken ska sitta fast på flaskan. 

Plastpåsar 

Tunna plastkassar används ofta bara en gång, men det tar århundraden innan de har brutits ned i naturen. De finns med på tio-i-topp-listan över skräp i naturen i Europa. Enligt direktivet om plastkassar måste EU-länderna vidta åtgärder för att begränsa förbrukningen av tunna plastkassar och nå årliga förbrukningsmål. Direktivet säger att tunna plastkassar bara får vara gratis där varor säljs i EU-länderna om det inte finns ett lika bra alternativ. 

Plastförpackningar 

EU-reglerna om förpackningar harmoniserar nationella åtgärder om utformningen av förpackningar och hanteringen av förpackningsavfall, vilket leder till en hög miljöskyddsnivå. Den senaste ändringen av de här reglerna innehåller uppdaterade åtgärder för att förebygga förpackningsavfall och för att främja återanvändning, återvinning och andra former av återbruk av avfallet så att det inte hamnar på soptippen. Reglerna innehåller ett mål om att hälften av plastförpackningarna ska återvinnas vid 2025 och 55 procent vid 2030

Mikroplast 

Mikroplast är små plastfragment på upp till 5 millimeter. Plasten är varaktig, mycket rörlig och svår att få bort från naturen. En allt större mängd mikroplast finns i miljön, bland annat i vattnet och i marken. Den finns också i vår mat och i vårt dricksvatten. Det uppskattas att mikroplast motsvarande mellan 200 och 600 50-metersbassänger oavsiktligt släpps ut i naturen varje år

EU-kommissionen antog 2023 Reachregler om mikroplast som avsiktligt tillsätts i produkter och en lagförslag om att motverka förluster av plastpellets i miljön. EU:s mål är att minska utsläppen av mikroplast med 30 procent till 2030

Vill du hjälpa till och plocka plast? 

Varje år anordnar EU i partnerskap med FN och Smurfarna informationskampanjen #EUBeachCleanup med städdagar längs stränder och floder över hela världen. Delta i ett evenemang i ditt närområde eller anordna ett eget! 

Läs mer 

EU:s plaststrategi 

Plaststrategin 

Plast för engångsbruk i EU  

Plastkassar i EU  

Förpackningar i EU  

#EUBeachCleanup

Mindre mikroplast enligt Reach 

Översikt

Publiceringsdatum
14 augusti 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation