Een belangrijk voordeel van het EU-burgerschap is het EU-beginsel van vrij verkeer van werknemers. Daardoor is het voor u gemakkelijk om in een ander EU-land te werken en heeft u recht op sociale zekerheid zodra u er bent. U hoeft geen werkvergunning aan te vragen in een EU-land, ongeacht of u woont in het land waar u werkt, of niet.
Of u nu in eigen land of in een ander EU-land werkt, u hebt recht op gelijke behandeling als onderdanen van het land waar u werkt wat betreft de toegang tot banen, arbeidsvoorwaarden en alle andere sociale en fiscale voordelen. Het EU-recht beschermt u ook op de werkvloer, want dankzij de EU-regels is het illegaal te discrimineren op grond van geslacht, etniciteit, godsdienstige overtuiging of handicap.
De EU kan u een duwtje in de rug geven om uzelf op de arbeidsmarkt te introduceren door u te helpen een goed cv op te stellen. Dankzij het gratis online Europass-platform kunt u op maat gesneden cv’s en sollicitatiebrieven opstellen, waarmee u uw kwalificaties en vaardigheden in 31 talen beschikbaar kunt stellen aan werkgevers in heel Europa.
Daarna kunt u uw cv invoeren in de Europese databank van werkzoekenden, EURES, om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt, zowel in eigen land als in de rest van de EU. EURES helpt werkzoekenden en werkgevers in Europa op elkaar af te stemmen en biedt informatie over levens- en arbeidsomstandigheden in het door u gekozen land, taalcursussen, integratiecursussen en andere ondersteuning na aanwerving.
Als u een gereglementeerd beroep uitoefent (arts, advocaat, leraar, verpleegkundige of apotheker), dan is het belangrijk na te gaan of u eerst uw beroepskwalificaties moet laten erkennen in het EU-land waar u naartoe wilt verhuizen. Raadpleeg de EU-databank voor beroepskwalificaties, die u helpt de juiste nationale instantie te vinden die uw kwalificaties kan erkennen. Er bestaat ook een Europese beroepskaart voor een beperkt aantal beroepen, waarmee u uw kwalificaties online kunnen laten erkennen in een ander EU-land.
Zodra u een nieuwe baan hebt, kunt u erop vertrouwen dat u op grond van het EU-recht recht heeft op socialezekerheidsuitkeringen. Hoewel elk EU-land een eigen socialezekerheidsstelsel heeft, betekenen de overkoepelende EU-regels dat u slechts in één land premie betaalt. U heeft dezelfde rechten en plichten als de onderdanen van het land waar u verzekerd bent en wanneer u een uitkering aanvraagt, worden uw eerdere periodes van verzekering, werk of verblijf in andere landen ook meegerekend. Het is de moeite waard om vooraf na te gaan wat de voorwaarden zijn voor het aanvragen van een uitkering in het land waar u werkt. De wachttijd voordat u een werkloosheidsuitkering kunt aanvragen, verschilt bijvoorbeeld van land tot land.
En wat als u wilt worden omgeschoold? In het kader van haar Europese vaardighedenagenda zet de EU zich in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk personen en bedrijven toegang hebben tot mogelijkheden om zich om of bij te scholen. Zij heeft bijvoorbeeld het Europees pact voor vaardigheden gelanceerd. Dit pact omvat 1.000 leden en 14 grootschalige partnerschappen in strategische sectoren, en heeft zich ertoe verbonden om tot 6 miljoen mensen bij te scholen. Het Europees platform voor digitale vaardigheden en banen biedt informatie en hulpmiddelen over digitale vaardigheden, zoals een zelfbeoordelingsinstrument. En meer recentelijk heeft de EU een EU-talentenpool en talentpartnerschappen met geselecteerde partners opgezet om de vaardigheden van sollicitanten in Europa te helpen afstemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt.
Meer informatie
Wonen en werken in een ander EU-land
Coördinatie van de sociale zekerheid
Socialezekerheidsstelsels in de EU
Databank van gereglementeerde beroepen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 29 augustus 2024
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie