Gå direkt till innehållet

Nämnden för lagstiftningskontroll

Om nämnden för lagstiftningskontroll och dess uppgift, verksamhet, medlemmar, rapporter och regler

Vad gör nämnden?

Nämnden för lagstiftningskontroll är ett oberoende rådgivande organ vid kommissionen och en central kontroll- och stödinstans för kommissionens konsekvensbedömningar och utvärderingar i början av lagstiftningsprocessen (se bild 1). Bra konsekvensbedömningar leder till bättre utvärderingar, och vice versa (se bild 2).

Nämnden granskar och yttrar sig om alla kommissionens utkast till konsekvensbedömningar, kontroller av ändamålsenligheten och större utvärderingar av gällande lagstiftning. Nämnden ger också kommissionens generalsekretariat råd om politik för bättre lagstiftning.

Verksamhetsplan för nämnden för lagstiftningskontroll

RSB Image 1

Bild 1

RSB figure 2

Bild 2

Kvalitetssäkring

Nämndens uppgift är att kvalitetssäkra kommissionens lagstiftningsarbete så att det alltid utgår från bästa tillgängliga information och synpunkter från berörda parter.

Nämnden granskar och yttrar sig om kvaliteten på utkast till

Nämnden utfärdar yttranden med rekommendationer till kommissionens avdelningar om hur de kan förbättra sina utvärderingar och konsekvensbedömningar. Det är sedan kommissionen som beslutar om initiativ eller politiska mål.

Hur går det till?

Konsekvensbedömningar

Nämndens yttrande kan vara ”positivt”, ”positivt med reservationer” eller ”negativt”.

Det krävs ett positivt yttrande (eller med reservationer) från nämnden för att ett initiativ med en konsekvensbedömning ska kunna antas av kommissionen. Om yttrandet är negativt måste initiativet ses över och skickas in till nämnden på nytt innan man går vidare med det. Om nämnden har yttrat sig negativt två gånger är det bara kommissionens vice ordförande med ansvar för kontakter mellan institutionerna och framtidsfrågor som kan lägga fram initiativet för kommissionärskollegiet, som beslutar hur man ska gå vidare.

Nämndens yttrande följer med initiativförslaget och konsekvensbedömningen genom hela beslutsprocessen.

Utvärderingar

Nämndens yttrande kan vara ”positivt” eller ”negativt”.

Även om yttrandet blir negativt får den ansvariga kommissionsavdelningen göra klart och publicera sin ändamålsenlighetskontroll eller utvärdering, men kan också lämna in den för ett andra yttrande. Oavsett vilket förväntas avdelningen alltid förbättra sina rapporter och ta hänsyn till nämndens råd.

Nämnden granskar inte alla utvärderingar utan bara vissa större utvärderingar som har särskild relevans och hänger samman med kommissionens politiska prioriteringar. Kontroller av ändamålsenligheten granskas alltid.

Alla konsekvensbedömningar och yttranden publiceras på nätet när kommissionen har antagit förslaget. Rapporter om utvärderingar och kontroller av ändamålsenligheten och yttranden publiceras också.

Se listan med ärenden som nämnden analyserar

Organisation

Nämnden består av nio medlemmar:

  • En generaldirektör som är ordförande
  • Fyra högt uppsatta kommissionsanställda
  • Fyra experter som rekryterats utifrån

Alla ledamöter arbetar för nämnden på heltid, utan några andra ansvarsområden. Deras uppdrag är på tre år, som i undantagsfall kan förlängas med upp till ett år. Nämnden är oberoende av de politiskt ansvariga avdelningarna och EU:s institutioner, organ, kontor och byråer.

Nämnden för lagstiftningskontroll – medlemmar

Årsrapporter

Alla ledamöter arbetar för nämnden på heltid, utan några andra ansvarsområden. Deras uppdrag är på tre år, som i undantagsfall kan förlängas med upp till ett år. Nämnden är oberoende av de politiskt ansvariga avdelningarna och EU:s institutioner, organ, kontor och byråer.

Nämnden för lagstiftningskontroll – årsrapport 2021

Nämnden för lagstiftningskontroll – årsrapport 2020

Nämnden för lagstiftningskontroll – årsrapport 2019

Nämnden för lagstiftningskontroll – årsrapport 2018

Nämnden för lagstiftningskontroll – årsrapport 2017

Nämnden för lagstiftningskontroll – årsrapport 2016

Tidigare rapporter

Evenemang

Dokument

  • 2 FEBRUARI 2023
Rules of Procedure of the Regulatory Scrutiny Board

 

  • 30 JANUARI 2023
Decision on an Independent Regulatory Scrutiny Board 11 December 2022

 

  • 31 JANUARI 2020
Decision on an independent Regulatory Scrutiny Board

 

  • 31 MAJ 2016
Communication on the Regulatory Scrutiny Board – mission, tasks and staff