Gå direkt till innehållet

Planera och föreslå lagstiftning

EU-kommissionen ansvarar för att planera, utarbeta och föreslå ny EU-lagstiftning. Detta kallas ”initiativrätt”. EU-lagarna värnar unionens och medborgarnas intressen som helhet. Allmänheten, företag, civilsamhället, myndigheter eller andra som berörs kan vara med och påverka arbetet.

Right of initiative

The European Commission is responsible for planning, preparing and proposing new European legislation. This is called the 'right of initiative'.

EU laws defend the interests of the Union and its citizens as a whole. Citizens, businesses, civil society, public authorities or any other stakeholder who may be affected can have their say in the process.

Varifrån kommer EU:s lagar och initiativ?

Kommissionen föreslår lagstiftning och andra åtgärder på eget initiativ, men kan också agera på uppmaning från

  • Europeiska rådet, dvs. EU-ländernas stats- och regeringschefer
  • ministerrådet, där EU-ländernas ministrar samarbetar
  • Europaparlamentet, som väljs av EU-medborgarna
  • EU-medborgare som lämnat in ett medborgarinitiativ.

Förslagen tas fram på ett öppet sätt med utgångspunkt i olika typer av underlag och synpunkter från allmänheten och berörda parter. Det bidrar till bättre lagstiftning.

Bättre lagstiftning – varför och hur

Hur planeras initiativen?

I sitt årliga arbetsprogram beskriver kommissionen vilka prioriteringar man ska arbeta med under året.

Kommissionens arbetsprogram

Hur bestäms innehållet?

Kommissionen ber om synpunkter när det gäller

  • politiskt känsliga och/eller viktiga nya lagar eller strategier
  • utvärderingar av befintliga lagar och initiativ
  • kontroller av ändamålsenligheten hos ett paket med befintliga lagar och initiativ.

I uppmaningen att inkomma med synpunkter beskrivs det aktuella problemet och vilka mål man vill nå. Man förklarar också varför det behövs ett EU-initiativ, beskriver alternativen och förklarar vilka samråd man tänker hålla och om det behövs ett offentligt samråd med ett frågeformulär.

Uppmaningen att inkomma med synpunkter kombinerar två etapper som tidigare följde på varandra: färdplanen/den inledande konsekvensbedömningen och det eventuella frågeformuläret.

Lämna synpunkter på nya färdplaner och inledande konsekvensbedömningar

Evaluating laws

Hur bedöms konsekvenserna?

När en ny EU-åtgärd väntas få stora konsekvenser gör kommissionen en konsekvensbedömning innan man lägger fram sitt förslag.

Syftet är att göra en mer ingående analys av de olika frågor som förslaget gäller, om åtgärderna bör vidtas på EU-nivå och vilka effekter de olika alternativen kan få för ekonomin, samhället och miljön.

Resultaten ingår i underlaget till kommissionens beslut.

Läs mer om konsekvensbedömningar

Bidra till konsekvensbedömningar

Vem kan bidra?

Alla som är intresserade av eller kan påverkas av en befintlig eller föreslagen lag eller strategi kan komma med synpunkter, skicka kommentarer eller ståndpunkter eller delta i offentliga samråd, till exempel nationella, regionala eller lokala myndigheter, företag, organisationer i civilsamhället och allmänheten.

Hur kan jag bidra?

Det finns olika sätt att bidra till EU:s lagstiftningsarbete under alla etapper – från förstudier till nya lagförslag och utvärderingar av hur den befintliga lagstiftningen fungerar.

Du kan dela med dig av dina synpunkter på kommissionens initiativ inom alla politikområden på portalen Kom med synpunkter. Skriv på vilket du vill av EU:s 24 officiella språk. Du kan också prenumerera på uppdateringar om ett initiativ för att följa arbetet, även efter att lagstiftningen har antagits.

Kommissionen beaktar synpunkterna i sitt arbete med att ta fram nya initiativ eller utvärdera befintlig lagstiftning.

Bidra till lagstiftningsarbetet på portalen Kom med synpunkter.

Andra former av samråd

Kommissionen kan också be om synpunkter inom ett visst område och vända sig till särskilda målgrupper genom

  • riktade samråd
  • möten
  • workshoppar
  • seminarier
  • småföretagspaneler
  • diskussionsforum på nätet.

Kvalitetssäkring

Riktlinjerna och verktygen för bättre lagstiftning bidrar till kvalitetsnormer för kommissionens arbete med nya initiativ.

Bättre lagstiftning – riktlinjer och verktyg

Nämnden för lagstiftningskontroll är ett oberoende organ som kontrollerar kommissionens alla utkast till konsekvensbedömningar samt större utvärderingar och kontroller av ändamålsenligheten.

För initiativ med en konsekvensbedömning krävs i regel ett positivt yttrande från nämnden för att det ska kunna antas av kommissionen.

Nämnden för lagstiftningskontroll

Få meddelanden om nya färdplaner och samråd.