Welk gerecht?
Bij een geschil tussen personen of bedrijven uit verschillende EU-landen moeten de betrokkenen weten welk gerecht bevoegd is en hoe een rechterlijke uitspraak in een ander land erkend en uitgevoerd kan worden.
Op grond van de verordening Brussel I is het doorgaans het gerecht in het EU-land waar de verweerder woont, dat de zaak moet behandelen. Er gelden wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld bij
- contractbreuk: bevoegd is het gerecht in de plaats waar de verbintenis had moeten worden uitgevoerd
- niet-contractuele zaken: bevoegd is het gerecht in de plaats waar het schadeveroorzakende feit zich heeft voorgedaan Als bijvoorbeeld iemand gewond raakt door nalatigheid van een ander, moet de zaak worden behandeld in het land waar het ongeval zich heeft voorgedaan.
De verordening is van toepassing op alle burgerlijke en handelszaken, ongeacht of de vordering wordt betwist of niet en ongeacht de hoogte van de vordering.
- 8 MAART 2018
Erkenning en uitvoering van een rechterlijke uitspraak in een ander EU-land
Wilt u een rechterlijke uitspraak laten uitvoeren, dan kunt u zich ook in andere EU-landen rechtstreeks tot de handhavingsinstanties wenden, bijvoorbeeld in het land waar een schuldenaar activa heeft.
De schuldenaar kan zich wel tot de rechter wenden met een verzoek om het vonnis niet uit te voeren.
Links
Europese Unie
- Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken
- Europese justitiële atlas in burgerlijke zaken
- Uw Europa
- Netwerk van Europese consumentencentra (ECC)
- JURE-databank: rechterlijke bevoegdheid, erkenning en tenuitvoerlegging
- SOLVIT
- E-justitieportaal