Siirry pääsisältöön

Rajat ylittävissä riita-asioissa toimivaltaiset tuomioistuimet

Mikä tuomioistuin käsittelee asian?

Jos riita-asia koskee useampaa kuin yhtä EU-maata, asianosaisten on tiedettävä, minkä maan tuomioistuimessa asia kuuluu käsitellä ja miten tuomio tunnustetaan ja pannaan täytäntöön toisessa EU-maassa.

Bryssel I -asetuksen mukaan asia on käsiteltävä sen EU-maan tuomioistuimessa, jossa vastaajalla on kotipaikka. Tästä poiketaan seuraavissa tapauksissa:

  • sopimusrikkomukset: asia on käsiteltävä sen paikkakunnan tuomioistuimessa, jossa sopimuksesta johtuvat velvoitteet on pitänyt täyttää
  • muuhun kuin sopimukseen perustuvat asiat (vahingonkorvausta koskevat asiat): asia on käsiteltävä sen paikkakunnan tuomioistuimessa, jossa vahinko sattui. Jos henkilö on esimerkiksi saanut vamman toisen henkilön huolimattomuuden seurauksena, asia käsitellään siinä EU-maassa, jossa vamma aiheutui.

Asetusta sovelletaan kaikkiin siviili- ja kauppaoikeudellisiin asioihin riippumatta siitä, riitautetaanko asia ja mikä vaatimuksen arvo on.

  • 8. MAALISKUUTA 2018
Regulation on jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in civil and commercial matters

Tuomion tunnustaminen ja täytäntöönpano toisessa EU-maassa

Jos kantaja haluaa, että tuomio pannaan täytäntöön toisessa EU-maassa, hän voi ottaa suoraan yhteyttä sen EU-maan täytäntöönpanoviranomaisiin, jossa hän haluaa tuomion täytäntöön pantavaksi. Tällainen on esimerkiksi maa, jossa velallisella on omaisuutta.

Velallinen, jota vastaan täytäntöönpanoa haetaan, voi tehdä tuomioistuimelle täytäntöönpanosta kieltäytymistä koskevan hakemuksen.

Euroopan unioni

Muut toimielimet

Kansainväliset organisaatiot

Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssi