Kolme hallinnointitapaa
Kaikkiin EU:n talousarviosta rahoitettaviin ohjelmiin sovelletaan rahoituksen luonteen mukaan yhtä kolmesta erityyppisestä täytäntöönpanotavasta:
- suora hallinnointi: Euroopan komissio hallinnoi suoraan EU-rahoitusta
- yhteinen hallinnointi: Euroopan komissio ja kansalliset viranomaiset hallinnoivat rahoitusta yhdessä
- välillinen hallinnointi: rahoituksen hallinnoinnista vastaavat kumppaniorganisaatiot tai muut viranomaiset EU:ssa tai sen ulkopuolella.
Vaikka EU siis rahoittaisi tiettyä ohjelmaa tai hanketta, se ei aina osallistu suoraan sen päivittäiseen hallinnointiin. Suurin osa EU:n talousarvion käytöstä tapahtuu jäsenmaiden toimesta, mutta viime kädessä vastuu talousarvion toteuttamisesta on komissiolla.
Näin ollen komissio valvoo tarkoin EU:n varojen käyttöä. Menettely vaihtelee sen mukaan, miten ohjelma pannaan täytäntöön.
Hankerahoitusta voi hakea sopivien ehdotuspyyntöjen kautta. Hakijan on noudatettava hakuohjeita, jotka ovat aina ehdotuspyyntökohtaisia. Hanke kilpailee rahoituksesta muiden hakijoiden hankkeiden kanssa.
Suora hallinnointi
Suorassa hallinnoinnissa Euroopan komissio on suoraan vastuussa kaikista ohjelman täytäntöönpanon vaiheista:
- ehdotuspyyntöjen julkaiseminen
- jätettyjen ehdotusten arviointi
- avustussopimusten allekirjoittaminen
- hankkeiden toteuttamisen valvonta
- tulosten arviointi
- maksujen suorittaminen.
Komission yksiköt hoitavat näitä tehtäviä päätoimipaikoissaan, EU:n edustustoissa tai EU:n toimeenpanovirastoissa. Kolmansia osapuolia ei ole. Suoraan hallinnoitavien ohjelmien osuus EU:n monivuotisesta talousarviosta 2021–2027 on noin 20 prosenttia.
Esimerkki komission suoraan hallinnoimasta ohjelmasta on yritysten kilpailukykyä ja pk-yrityksiä koskeva ohjelma (COSME), jonka päätavoitteena on tukea pk-yritysten perustamista ja laajentamista. Kun EU:n taloudellisen tuen hakijana on yrittäjä, yhteyspisteenä ja hallinnointiyksikkönä on Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto, joka hallinnoi COSME-ohjelmaa.
Suoran hallinnoinnin piiriin kuuluvat ehdotuspyynnöt julkaistaan rahoitus- ja tarjouskilpailuportaalissa (SEDIA).
Suuri osa väliaikaisen elpymisvälineen NextGenerationEU:n varoista käytetään myös suoraa hallintotapaa soveltaen. Tämä koskee nimenomaan elpymis- ja palautumistukivälinettä, josta myönnetään 723,8 miljardia euroa lainoina ja avustuksina jäsenmaiden toteuttamien uudistusten ja investointien tukemiseen.
Elpymis- ja palautumistukivälineen poikkeuksellisen luonteen vuoksi sen täytäntöönpanossa noudatetaan erityisiä menettelyjä. Varat maksetaan suoraan jäsenmaille kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien täytäntöönpanon edistymisen perusteella.
Suunnitelmissa esitettyjen toimien pitää kohdistua haasteisiin, jotka mainitaan talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon kuuluvissa EU:n neuvoston hyväksymissä maakohtaisissa suosituksissa. Lisäksi edellytetään toimia, jotka edistävät ja hyödyntävät vihreää ja digitaalista siirtymää.
Lisätietoja välineen täytäntöönpanosta jäsenmaissa on elpymis- ja palautumistukivälineen sivulla.
Elpymisen ja palautumisen tulostaulu
Yhteinen hallinnointi
Yhteisessä hallinnoinnissa sekä Euroopan komissio että jäsenmaiden kansalliset viranomaiset, kuten ministeriöt ja julkiset laitokset, vastaavat tietyn ohjelman toteuttamisesta. Noin 70:tä prosenttia EU:n ohjelmista hallinnoidaan tällä tavalla.
Jos jossakin EU-maassa toimiva maanviljelijä aikoo aloittaa esimerkiksi luomutomaattien viljelyhankkeen, hän voi hakea yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) mukaista tukea. Tällöin maanviljelijän on haettava tukea oman maansa maatalousministeriöltä tai vastaavalta elimeltä, joka vastaa hankkeen varojen hallinnoinnista EU:n puolesta.
Jäsenmaiden viranomaiset (kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla) päättävät, mitkä hankkeet saavat rahoitusta, ja vastaavat päivittäisestä hallinnoinnista. Komissio varmistaa yhteistyössä jäsenmaiden kanssa, että hankkeet saadaan onnistuneesti päätökseen ja että varat käytetään oikein.
Yhteistyössä hallinnoitavien rahastojen kansalliset portaalit
Alueelliset ja kansalliset rahoitusviranomaiset
EuroAccess: maksuton hakutyökalu, jolla voi kartoittaa EU:n tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia. Haku kohdistuu rahoitukseen, joka edistää taloudellista, sosiaalista ja alueellista koheesiota EU:ssa ja sen makroalueilla.
Yhteisen maatalouspolitiikan rahastot
Maaseudun kehittämisohjelmat – maakohtaiset tiedot
Koulutusalan rahoituskumppanit
Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasiat: rahoitusmahdollisuudet
Euroopan sosiaalirahasto: maakohtaiset tukimahdollisuudet
Rakennerahastot kaudella 2014–2020
Hankkeiden pitkäaikaisen luonteen vuoksi joidenkin rakennerahastohankkeiden täytäntöönpano voi ulottua pitkän aikavälin talousarvion kestoa pidemmälle. Jäsenmaat voivat edelleen sitoa vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen varoja vuoden 2023 loppuun saakka. Lisätietoa: Euroopan rakenne- ja investointirahastot 2014–2020
Välillinen hallinnointi
Jotkin rahoitusohjelmat toteutetaan osittain tai kokonaan erilaisten kumppanien, kuten kansallisten viranomaisten tai kansainvälisten järjestöjen, kautta. Suurin osa esimerkiksi humanitaariseen apuun ja kansainväliseen kehitykseen osoitetusta EU:n talousarviosta toteutetaan välillisen hallinnoinnin avulla.
Esimerkkejä tästä ovat rahoitustuet, jotka on osoitettu Länsi-Afrikan ebolaepidemian torjutaan ja Nepalin auttamiseen vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen. Välillisen hallinnoinnin piiriin kuuluvien ohjelmien osuus EU:n talousarviosta on noin 10 prosenttia.
Tässä hallinnointitavassa komissio siirtää talousarvion toteuttamiseen liittyviä tehtäviä toteutuskumppaneille, joita ovat esimerkiksi
- kolmannet maat tai niiden nimeämät elimet
- kansainväliset järjestöt, kuten Yhdistyneet kansakunnat (YK), Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF)
- Euroopan investointipankki (EIP) ja Euroopan investointirahasto (EIR)
- EU:n erillisvirastot, kuten Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC), Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ja Euroopan raja- ja merivartiovirasto (Frontex)
- julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, mm. yhteisyritykset, kuten innovatiivisia lääkkeitä koskeva aloite, Shift2Rail-yhteisyritys ja Euroopan suurteholaskennan yhteisyritys (EuroHPC)
- jäsenmaiden elimet, kuten kansalliset Erasmus+ -toimistot, jäsenmaiden kehitysvirastot ja kansalliset kehityspankit.
Lisätietoja välillisen hallinnoinnin piiriin kuuluvista toteutuskumppaneista on Hakumenettely-sivulla.