Ce este semestrul european?
Semestrul european este un exercițiu anual care coordonează politicile economice și sociale ale UE. În cursul semestrului european, statele membre ale UE își aliniază politicile bugetare și economice la obiectivele și normele convenite la nivelul UE.
Prin realizarea unei coordonări economice și sociale mai puternice, semestrul european urmărește să asigure o creștere economică durabilă, crearea de locuri de muncă, stabilitate macroeconomică și finanțe publice solide în întreaga UE.
Calendarul semestrului urmează un ciclu recurent, care începe în toamnă cu prezentarea priorităților economice și sociale de către Comisia Europeană. Acesta se încheie în luna octombrie a anului următor, când statele membre ale UE își prezintă proiectele de planuri bugetare. Apoi ciclul începe din nou.
Cadrul semestrului european
Semestrul european a fost instituit în 2010, pentru a aborda necesitatea unei guvernanțe socioeconomice mai puternice a UE și a unei mai bune coordonări între politicile economice și bugetare naționale. Criza financiară din 2008 a scos la iveală necesitatea unui astfel de exercițiu. Ca răspuns, statele membre ale UE au inițiat o reformă amplă a politicilor UE, care a inclus:
- noi instrumente de gestionare a statelor membre care se confruntă cu dificultăți financiare, inclusiv Mecanismul european de stabilitate
- o supraveghere mai strictă a bugetelor naționale prin intermediul Pactului de stabilitate și de creștere reformat
- noi instrumente pentru prevenirea și corectarea evoluțiilor macroeconomice riscante prin procedura privind dezechilibrele macroeconomice
- o mai bună coordonare a politicilor sociale, de ocupare a forței de muncă și de creștere economică precum și
- introducerea semestrului european, un ciclu anual de planificare care sincronizează calendarele diferitelor proceduri de coordonare.
Semestrul european asigură faptul că politicile economice, sociale și bugetare naționale sunt analizate și evaluate împreună, în timp ce, anterior, aceste politici au fost gestionate separat. Urmează un ciclu specific de un an. În prima etapă, statele membre ale UE discută planurile lor economice și bugetare și convin asupra priorităților-cheie. În a doua etapă, cunoscută sub denumirea de „semestrul național”, statele membre aliniază politicile naționale, în special bugetele naționale pentru anul următor. Comisia Europeană joacă un rol important în cadrul semestrului european prin evaluarea proiectelor de buget prezentate de statele membre și prin furnizarea de orientări.
Primul ciclu al semestrului european a început în ianuarie 2011, când Comisia a publicat analiza anuală a creșterii și raportul comun privind ocuparea forței de muncă. Ciclurile mai recente ale semestrului încep în noiembrie, „semestrul național” durând din iunie până în octombrie.
În comparație cu cadrele de coordonare anterioare, semestrul european permite:
- o monitorizare mai regulată
- acțiuni mai coordonate împotriva provocărilor comune
- un răspuns mai rapid în caz de probleme
- mai multă transparență între statele membre
- o mai mare implicare a Parlamentului European și a legiuitorilor naționali, a partenerilor sociali și a altor părți interesate relevante de la toate nivelurile.
Cronologia semestrului european
Semestrul urmează un calendar clar. Pe lângă etapele formale descrise mai jos, Comisia Europeană poartă un dialog periodic cu statele membre și cu părțile interesate pe tot parcursul anului.
- NoiembrieSemestrul european: pachetul de toamnă
Ciclul semestrului european începe în noiembrie, când Comisia Europeană prezintă pachetul de toamnă al semestrului european. Acesta stabilește prioritățile sociale și economice generale pentru UE și le oferă guvernelor statelor membre orientări privind politicile în domeniu pentru perioada care urmează.
De regulă, pachetul de toamnă include:
- analiza anuală a creșterii durabile, care stabilește prioritățile generale în materie de politică economică, socială și de ocupare a forței de muncă pentru Uniunea Europeană pentru următoarele 12-18 luni, în baza evaluării Comisiei Europene
- avizele privind proiectele de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro care prezintă evaluarea de către Comisie a modului în care proiectele de buget ale statelor membre pentru anul următor se aliniază la normele bugetare economice ale UE - această evaluare include o comunicare generală
- o propunere de recomandare a Consiliului privind politica economică a zonei euro, în care se oferă orientări personalizate pentru statele membre din zona euro cu privire la aspectele care afectează funcționarea zonei euro în ansamblu
- un raport privind mecanismul de alertă care are drept scop să detecteze, să prevină și să corecteze dezechilibrele macroeconomice care împiedică buna funcționare a economiilor statelor membre, a uniunii economice și monetare sau a Uniunii în ansamblu
- rapoarte de supraveghere ulterioară aplicării programului care evaluează capacitatea de rambursare a statelor membre care au beneficiat de programe de asistență financiară
- o propunere de raport comun privind ocuparea forței de muncă, care analizează principalele evoluții sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din UE, precum și măsurile de politică aferente puse în aplicare de guvernele naționale.
- Ianuarie-MartieConsiliul adoptă concluzii și orientări
Documentele din pachetul de toamnă sunt trimise Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene.
În perioada ianuarie-februarie, Consiliul discută și adoptă concluzii cu privire la analiza anuală a creșterii durabile și raportul privind mecanismul de alertă. De asemenea, Consiliul aprobă, eventual cu modificări, proiectul de recomandare a Consiliului pentru zona euro. Recomandarea este apoi prezentată Consiliului European.
În martie, Consiliul adoptă raportul comun privind ocuparea forței de muncă, însoțit de concluzii. Consiliul European aprobă proiectul de recomandare a Consiliului privind politica economică a zonei euro. Pe această bază, liderii UE oferă orientări comune pentru planurile bugetare structurale pe termen mediu, care urmează să fie prezentate în aprilie. În plus, Comisia oferă orientări de politică bugetară pentru a contribui la elaborarea acestor planuri naționale.
Parlamentul European discută, de asemenea, analiza anuală a creșterii durabile, cu posibilitatea de a publica un raport din proprie inițiativă.
- AprilieStatele membre își prezintă planurile de politică pentru evaluare
Până la sfârșitul lunii aprilie, statele membre prezintă Comisiei, pentru evaluare, planurile lor bugetare structurale pe termen mediu sau rapoartele anuale privind progresele înregistrate. Aceste documente prezintă o traiectorie multianuală privind cheltuielile nete, cu scopul de a reduce datoria națională sau de a o menține la niveluri prudente. Planurile structurale detaliază, de asemenea, reformele și investițiile publice pe care țările intenționează să le adopte pentru a consolida sustenabilitatea și creșterea economică și pentru a aborda principalele provocări identificate în contextul semestrului european.
Începând din 2024, planurile bugetare structurale pe termen mediu au înlocuit programele naționale de reformă anterioare și programele de stabilitate/convergență în cadrul evaluării guvernanței economice. Planurile acoperă o perioadă de cel puțin patru ani, în funcție de durata legislaturii naționalw.
În cursul elaborării planurilor de politică sau a rapoartelor privind progresele înregistrate, statele membre țin seama de orientările emise prin intermediul recomandărilor specifice fiecărei țări (a se vedea iunie-iulie), al recomandării Consiliului privind politica economică a zonei euro și al orientărilor suplimentare de politică bugetară ale Comisiei (a se vedea ianuarie-martie).
- MaiSemestrul european: pachetul de primăvară
Comisia prezintă pachetul de primăvară al semestrului european, care oferă statelor membre orientări economice și bugetare în urma evaluării planului structural bugetar pe termen mediu sau a raportului intermediar aferent.
De regulă, pachetul de primăvară include:
- o comunicare care rezumă principalele elemente ale pachetului
- rapoarte de țară pentru toate statele membre, care evaluează situațiile economice și sociale respective
- recomandări specifice fiecărei țări pentru toate statele membre, care oferă orientări cu privire la modul de a răspunde în mod adecvat provocărilor noi și existente și de a îndeplini principalele obiective de politică
- rapoarte de supraveghere ulterioară aplicării programului care evaluează capacitatea de rambursare a statelor membre care au beneficiat de programe de asistență financiară
- o propunere privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă, care prezintă prioritățile comune pentru politicile naționale de ocupare a forței de muncă.
- Iunie-IulieConsiliul discută și adoptă recomandări specifice pentru fiecare țară
în iunie, Consiliul discută proiectul de recomandări specifice fiecărei țări și convine asupra unei versiuni finale. În cursul acestor discuții, statele membre pot prezenta observații cu privire la planurile lor structurale bugetare pe termen mediu. După ce a primit aprobarea din partea Consiliului European, în luna iulie Consiliul adoptă oficial recomandările.
- August-OctombriePunerea în practică a recomandărilor specifice fiecărei țări
Statele membre sunt invitate să pună în aplicare recomandările specifice fiecărei țări și să le includă în planurile de reformă, de investiții publice și în planurile bugetare naționale pentru anul următor. Statele membre din zona euro transmit proiectele de buget către Comisie, până la jumătatea lunii octombrie, înainte de următorul pachet de toamnă. Comisia evaluează aceste planuri în raport cu cerințele Pactului de stabilitate și de creștere, cu traiectoria convenită a cheltuielilor nete și cu recomandările specifice fiecărei țări.
La sfârșitul anului, statele membre își finalizează bugetele naționale, ținând seama de avizele Comisiei privind proiectele de planuri bugetare din noul pachet de toamnă.
Ulterior, se încheie semestrul european și începe un nou ciclu.