Strategisten painopisteiden määrittäminen
EU:n poliittisen strategian määrittävät yhdessä sen toimielimet – Euroopan parlamentti, Eurooppa-neuvosto, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan komissio.
Eurooppa-neuvosto esittää EU:n strategisessa ohjelmassa EU:n suuntaviivat ja tavoitteet viisivuotiskaudeksi.
Komissio vaihtuu viiden vuoden välein, ja toimikautensa alussa komission puheenjohtaja vahvistaa toiminnan painopistealueet.
Komission puheenjohtaja pitää vuosittain Euroopan parlamentissa unionin tilaa käsittelevän puheen. Puheessaan hän kartoittaa kuluneen vuoden aikaansaannoksia ja esittelee ensisijaiset tavoitteet seuraavaa vuotta varten. Tavoitteista tiedotetaan myös Euroopan parlamentin puhemiehelle ja neuvoston kiertävälle puheenjohtajavaltiolle niin sanotussa aiekirjeessä.
Vuositavoitteiden ja viisivuotisten yleisten painopisteiden pohjalta esitetään seuraavaa kalenterivuotta koskeva toimintasuunnitelma komission työohjelmassa. Siinä kuvataan, miten komission poliittisten painopisteiden on määrä näkyä konkreettisissa toimissa.
Strategisen ennakoinnin avulla komissio pyrkii myös ottamaan huomioon tulevia näkemyksiä päätöksenteossa, strategisessa suunnittelussa ja varautumisessa.
Pääosastojen suunnittelutyö
Kukin komission pääosasto laatii oman strategisen suunnitelmansa ja hallintosuunnitelmansa, joissa esitetään niiden osallistuminen komission painopisteiden toteuttamiseen sekä pääosastojen tavoitteet seuranta- ja raportointi-indikaattoreineen.
Komission pääosastot laativat tärkeimmistä lainsäädännöllisistä ja poliittisista aloitteista vaikutustenarvioinnin, jossa analysoidaan aloitteen vaikutuksia talouteen, ympäristöön ja yhteiskuntaan.
Luettelot kaavailluista ja hyväksytyistä komission aloitteista päivitetään säännöllisin väliajoin ja toimitetaan muille EU-toimielimille niiden toiminnan organisoinnin avuksi.
Toimintapolitiikan kehittäminen ja täytäntöönpano
EU:n tavoitteena on parantaa kansalaisten, liikeyritysten ja muiden toimijoiden toimintamahdollisuuksia EU:ssa. Paremman sääntelyn välineiden avulla varmistetaan, että uudet toimet perustuvat tutkittuun tietoon ja parhaiksi havaittuihin käytäntöihin.
Euroopan komissio linjaa ja toteuttaa EU:n toimintapolitiikkoja. Komissio muun muassa
- tekee lakialoitteita Euroopan parlamentille ja Euroopan unionin neuvostolle
- auttaa EU-maita panemaan täytäntöön EU-lainsäädäntöä
- hallinnoi EU:n talousarviota ja ohjaa EU-rahoitusta
- valvoo EU-lainsäädännön noudattamista yhdessä unionin tuomioistuimen kanssa
- edustaa EU:ta muualla maailmassa yhdessä EU:n diplomaattisuhteita hoitavan Euroopan ulkosuhdehallinnon kanssa.
EU:n talousarvio
EU:n talousarvio on väline, jonka avulla EU voi saavuttaa poliittiset tavoitteensa ja investoida laajamittaisiin hankkeisiin, joita EU-maat eivät pystyisi yksin rahoittamaan. Yhdistämällä voimavaroja EU:n talousarvio luo lisäarvoa sekä vahvistaa Euroopan taloutta ja geopoliittista asemaa.
Raportointi
Komission työn suunnittelu ja raportointi perustuvat vuotuiseen sykliin, jota kutsutaan strategisen suunnittelun ja ohjelmoinnin kierrokseksi. Komissio julkaisee säännöllisesti raportteja kunkin kierroksen tuloksista.
Varainhoitokauden lopussa kaikki komission pääosastot laativat vuosikertomuksen onnistumisestaan tavoitteidensa saavuttamisessa. Nämä kertomukset kootaan yhteenvetokertomukseen, joka toimitetaan Euroopan parlamentille ja EU:n neuvostolle. Yhteenvetokertomus on vuodesta 2016 lähtien sisällytetty EU:n talousarviota koskevaan vuotuiseen hallinto- ja tuloksellisuuskertomukseen.
Arviointi
Komissio arvioi säännöllisesti, täyttääkö EU:n toimintapolitiikka eurooppalaisten yritysten ja kansalaisten tarpeet. Arvioinnissa tarkastellaan toimien tuloksellisuutta, tehokkuutta, merkityksellisyyttä, johdonmukaisuutta ja EU-tason lisäarvoa. Arvioinneista tiedotetaan yleisölle arviointien etenemissuunnitelmissa.