Fastsættelse af strategiske prioriteter
EU's overordnede politiske strategi udarbejdes i fællesskab af EU's institutioner: Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen.
Det Europæiske Råd udstikker EU's kurs og mål for de kommende fem år i EU's strategiske dagsorden.
Hvert femte år fastlægger Kommissionens formand ved begyndelsen af en ny mandatperiode også de politiske prioriteter for perioden.
Hvert år fremlægger Kommissionens formand i talen om Unionens tilstand de resultater, som Kommissionen har opnået i det foregående år, for Europa-Parlamentet med efterfølgende debat og bekendtgør de vigtigste initiativer, der er planlagt for det kommende år. Disse initiativer deles også med formanden for Europa-Parlamentet og med det roterende formandskab for Rådet i en såkaldt "hensigtserklæring".
På grundlag heraf og de 5-årige overordnede prioriteter fastsætter Kommissionen i sit arbejdsprogram en handlingsplan for det næste kalenderår. Planen er en beskrivelse af, hvordan de politiske prioriteter skal omsættes i konkret handling.
Kommissionen vil også gennem strategisk fremsynethed indarbejde fremtidig indsigt i sin politikudformning, strategiske planlægning og sit beredskab.
Afdelingernes planlægning
Kommissionens afdelinger udarbejder strategi- og forvaltningsplaner, der viser, hvordan de vil bidrage til Kommissionens prioriteter, og som fastsætter klare mål og indikatorer for overvågning og rapportering.
Kommissionens afdelinger gennemfører ved alle vigtige og politikdefinerende initiativer en konsekvensanalyse, der vurderer de mulige økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser af forslaget.
En liste over Kommissionens planlagte initiativer og en liste over initiativer vedtaget af Kommissionen opdateres jævnligt og sendes til andre EU-institutioner for at hjælpe dem med at organisere deres aktiviteter.
Udvikling og gennemførelse af politikker
EU's politikker er udformet, så de er til gavn for borgere, virksomheder og andre interessenter i EU. Værktøjer til bedre regulering sikrer, at hver enkelt af politikkerne bygger på evidens og bedste tilgængelige praksis.
Kommissionen udvikler og gennemfører EU's politikker ved at:
- fremsætte forslag om lovgivning til Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union
- hjælpe medlemslandene med at indføre EU-lovgivning
- forvalte EU's budget og tildele støtte
- sikre, at EU-lovgivningen overholdes (sammen med Domstolen)
- repræsentere EU uden for Europa (sammen med EU's diplomatiske tjeneste – Tjenesten for EU's Optræden Udadtil).
EU-budgettet
EU-budgettet er det redskab, der gør det muligt for EU at opfylde sine politiske prioriteter og investere i store projekter, som EU-landene ikke ville kunne finansiere på egen hånd. Ved at samle ressourcerne skaber EU-budgettet merværdi og styrker Europas økonomi og geopolitiske position.
Rapporter
Kommissionen planlægger og aflægger rapport om sit arbejde i en årlig cyklus, der kaldes "strategisk planlægning og programmering". Kommissionen offentliggør regelmæssigt rapporter fra hver cyklus.
Ved udgangen af regnskabsåret udarbejder alle Kommissionens afdelinger en årlig aktivitetsrapport om, hvor langt de er nået med at nå målene. Disse rapporter samles i én sammenfattende rapport til Europa-Parlamentet og Rådet. Fra 2016 er den sammenfattende rapport indgået i den årlige forvaltnings- og resultatrapport om EU's budget.
Evaluering
Kommissionen vurderer løbende, om EU's politikker har opfyldt de europæiske virksomheders og borgeres behov. Med evalueringerne vurderes det, om en politik er virkningsfuld, effektiv, relevant og sammenhængende, og om den skaber merværdi for EU. Kommissionen orienterer offentligheden om evalueringerne gennem evalueringskøreplaner.