Financieringsprogramma’s
Alle Europese burgers en veel burgers in andere delen van de wereld profiteren direct of indirect van de EU-begroting. Miljoenen studenten, duizenden onderzoekers en een groot aantal steden, regio’s en non-profitorganisaties ontvangen steun uit de EU-begroting.
Alle EU-burgers kunnen EU-financiering aanvragen. De EU heeft diverse financieringsprogramma’s waaruit u mogelijk steun kunt aanvragen, afhankelijk van de aard van uw bedrijf of project. Financieringsmogelijkheden zijn ook beschikbaar via programma’s die rechtstreeks door de EU-landen worden beheerd, zoals de Faciliteit voor herstel en veerkracht of het Fonds voor een rechtvaardige transitie. Lees altijd eerst de voorwaarden van de oproep om te zien of u in aanmerking komt voor financiering.
Voor elk financieringsprogramma en elke individuele oproep worden specifieke criteria vastgesteld. Voor subsidies geldt dat als uw voorstel voldoet aan de toelatingscriteria en in aanmerking komt voor subsidies, het selectieproces meestal begint met een evaluatie van uw voorstel door onafhankelijke deskundigen, die uw voorstel zullen beoordelen en er een score aan zullen toekennen aan de hand selectie- en gunningscriteria.
Hieronder vindt u een selectie van de meest voorkomende profielen van begunstigde aanvragers van EU-financiering.
Jongeren
De EU-begroting omvat specifieke EU-programma’s die jongeren de gelegenheid bieden om in het buitenland werkervaring op te doen of te studeren door hen te financiële verlenen. Ook zijn er programma’s om jeugdwerkloosheid te bestrijden.
Over het algemeen staan deze programma’s open voor:
- jongeren (13-31 jaar)
- jongerenorganisaties
- andere organisaties die met jongeren werken
Meer gedetailleerde criteria zijn te vinden in de individuele financieringsoproepen.
Financieringsmogelijkheden voor jongeren
Onderzoekers
Onderzoek en innovatie zijn van groot belang voor de langetermijnstrategie van de EU, en er zijn speciale programma’s en andere bronnen van financiële ondersteuning beschikbaar voor onderzoekers in heel Europa.
Het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek is Horizon Europa, de opvolger van Horizon 2020. Horizon Europa ondersteunt onderzoeksprojecten van organisaties of individuen op tal van gebieden.
Financieringsprogramma’s en open uitnodigingen tot het indienen van voorstellen
Boeren
Als landbouwer of grondbeheerder komt u waarschijnlijk in aanmerking voor rechtstreekse betalingen in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Om voor financiering in aanmerking te komen, moet u voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van volks-, dier- en plantgezondheid, milieu en dierenwelzijn. De financiering wordt verstrekt via de bevoegde nationale autoriteiten in uw land.
Financieringsmogelijkheden voor boeren
Ondernemingen
EU-financiering is beschikbaar voor bedrijven van iedere omvang en in elke sector, waaronder ondernemers, start-ups, micro-ondernemingen, kleine en middelgrote ondernemingen en grotere ondernemingen.
Elk jaar ondersteunt de EU meer dan 200.000 bedrijven. U kunt subsidie aanvragen of deelnemen aan een aanbestedingsprocedure als u een onderneming of een gerelateerde organisatie (bedrijfsvereniging, aanbieder van zakelijke ondersteuningsdiensten, consultant enz.) bent die projecten uitvoert die de belangen van de EU bevorderen of als u bijdraagt aan de uitvoering van een EU-programma of -beleid.
Ondernemingen die geïnteresseerd zijn in grote industriële opdrachten zullen mogelijk belangstelling hebben voor aanbestedingsprocedures die worden uitgeschreven door ITER, Copernicus of Galileo.
Bovendien is er een breed scala aan financieringsmogelijkheden beschikbaar voor ondernemingen: bedrijfsleningen, microfinanciering, garanties en risicokapitaal.
De EU-programma's ondersteunen specifiek micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), die als volgt zijn gedefinieerd:
Micro-onderneming
- minder dan 10 werknemers
- een jaaromzet of een jaarlijkse balans van niet meer dan 2 miljoen euro
Kleine onderneming
- minder dan 50 werknemers
- een jaaromzet of een jaarlijkse balans van niet meer dan 10 miljoen euro
Middelgrote onderneming
- minder dan 250 werknemers
- een jaaromzet van niet meer dan 50 miljoen euro of een jaarlijkse balans van niet meer dan 43 miljoen euro
Opmerking: Deze cijfers zijn alleen van toepassing op individuele ondernemingen. Een kleine onderneming komt mogelijk niet in aanmerking voor de kmo-status als zij over substantiële extra middelen beschikt omdat zij onderdeel is van een grotere groep.
Voor meer informatie over de subsidiabiliteitscriteria voor kmo’s, zie:
Gebruikersgids bij de definitie van kmo’s
EU-financiering voor kleine bedrijven
Overheidsinstanties: steden en regio’s
Overheidsinstanties – lokaal, regionaal of nationaal – kunnen gebruikmaken van een groot aantal EU-financieringsmogelijkheden om te investeren in de ontwikkeling van institutionele capaciteit en efficiëntie en in lokale infrastructuurprojecten.
Financieringsmogelijkheden voor overheidsinstanties
Ngo’s
Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en organisaties van het maatschappelijke middenveld komen in aanmerking voor EU-financiering wanneer hun werkterrein verband houdt met EU-beleid.
Financieringsmogelijkheden voor ngo’s
Overig
Toetreding tot de Europese Unie
Het instrument voor pretoetredingssteun (IPA II) investeert in de toekomst van de kandidaat-lidstaten van de EU en in de EU zelf door steun te verlenen voor hervormingen op gebieden die verband houden met de uitbreidingsstrategie, zoals democratie en bestuur, de rechtsstaat, groei en concurrentievermogen.
Boeren in kandidaat-lidstaten worden geholpen via een specifiek instrument voor pretoetredingssteun voor plattelandsontwikkeling (IPARD), dat onderdeel is van IPA II.
Economische crisis
Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) ondersteunt personen die hun werk verliezen als gevolg van grote structurele veranderingen in wereldhandelspatronen (globalisering), bijvoorbeeld wanneer een grote onderneming wordt gesloten of de productie naar buiten de EU wordt verplaatst, of als gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis.
Het EFG cofinanciert projecten die mensen helpen om een baan te vinden, loopbaanadvies, onderwijs, opleiding, omscholing, mentoring of coaching verstrekken, ondernemerschap bevorderen of startende bedrijven ondersteunen. Het EFG verstrekt geen cofinanciering voor socialebeschermingsmaatregelen zoals pensioenen of werkloosheidsuitkeringen.
Alleen EU-lidstaten kunnen een aanvraag indienen bij het EFG. Individuele personen, vakbonden of werkgevers die te maken krijgen met gedwongen ontslagen en ervoor willen zorgen dat de ontslagen werknemers EFG-steun ontvangen, kunnen zich wenden tot de EFG-contactpersoon van hun land.