Gå direkt till innehållet

Så söker du

Allmän information om vilken ansökningsprocess som gäller beroende på förvaltningsform och program.

För varje ansökningsomgång eller upphandling gäller specifika kriterier, krav och steg. När du har valt en ansökningsomgång får du mer hjälp med ansökningsförfarandet där.

När du har förvissat dig om att ditt projekt är behörigt att delta, eftersom det uppfyller ansökningsomgångens kriterier, kan du behöva registrera dig i en särskild databas. I reglerna för ansökningsomgången ser du om det krävs registrering och hur du ska göra då. Du kanske också vill hitta en partner.

Se till att vara ute i god tid, eftersom det kan ta tid att sammanställa och skicka ett förslag eller anbud. Alla handlingar och mallar du behöver anges i reglerna för den aktuella omgången – följ dem noga. Annars kan den ansvariga myndigheten utesluta ditt anbud eller din ansökan.

För att få EU-finansiering måste man följa vissa regler och förfaranden. Det är oundvikligt – vi måste försäkra oss om att varje euro används på ett öppet och korrekt sätt för att slå vakt om allmänhetens intressen. Men vi arbetar också för att förenkla och modernisera EU:s budgetregler och för att se till att intresserade kan få EU-pengar för att finansiera sina idéer.

För att komma i fråga måste din ansökan vara fullständig och kortfattad och lämnas in i tid via det elektroniska inlämningssystemet.

De EU-finansierade programmen genomförs genom direkt, delad eller indirekt förvaltning. Ansökningsprocessen varierar beroende på förvaltningsform och program. Läs mer om förvaltningsformerna

Direkt förvaltning

Ansökningsprocessen måste gå via EU-kommissionens portal för bidrag och upphandling. Oavsett om du söker bidrag eller vill delta i en upphandling består ansökningsprocessen normalt i att du väljer en ansökningsomgång där ditt projekt uppfyller villkoren, hittar en projektpartner, skapar ett konto på portalen, registrerar din organisation och lämnar in ett förslag eller anbud.

Läs mer på portalen

Delad förvaltning

EU-ländernas förvaltningar ansvarar för att välja ut projekten, ingå avtalen, övervaka och hantera projekten och göra utbetalningar.

EU-länderna måste följa förordningen om gemensamma bestämmelser, det gemensamma regelverket för följande åtta fonder med delad förvaltning:

Läs mer om de regionala och nationella finansieringsmyndigheterna på webbplatsen för 2014–2020 års EU-budget. En webbsida med EU-ländernas kontaktpunkter och finansiering från programmen i 2021–2027 års EU-budget är under uppbyggnad.

Indirekt förvaltning

Om du söker bidrag som sköts av en genomförandepartner under indirekt förvaltning måste du följa den ansökningsprocess som genomförandepartnern har infört i egenskap av ansvarig myndighet. Kontrollera vad som gäller för dig på genomförandepartnerns webbplats.

Nedan ser du exempel på webbplatser för genomförandepartner som beviljar EU-medel under indirekt förvaltning.

Internationella organisationer

Specialiserade EU-organ

Decentraliserade EU-byråer

De decentraliserade byråerna bidrar till att genomföra EU:s politik genom att utföra tekniska och vetenskapliga uppgifter. De ska stärka samarbetet mellan EU och medlemsländerna genom att samla sakkunskap och teknisk expertis från EU-institutionerna och nationella myndigheter. Exempel:

Gemensamma företag (offentlig-privata partnerskap)

Nationella organ

EU-länderna låter vissa organ sköta specifika EU-program eller finansieringsmöjligheter, t.ex.

Hur blir man en genomförandepartner?

Organ eller personer som vill arbeta under indirekt förvaltning måste omfattas av någon av de kategorier som definieras i EU:s budgetförordning. Dessutom måste de först förhandsbedöma sina system, regler och förfaranden för att garantera en god förvaltning av de tilldelade EU-medlen.

Läs mer om förhandsbedömningen