Olika typer av finansieringsinstrument
EU använder olika typer av finansieringsinstrument:
- Eget kapital och lån
- Lånegarantier och riskkapital
- Faciliteter för kapacitetsuppbyggnad och riskdelning
EU erbjuder till exempel lån till alla sorters företag som vill investera i forskning och innovation. EU ställer också garantier för att hjälpa mottagarna att enklare få låna eller få låna på bättre villkor från banker och andra långivare. Dessutom kan EU delta ekonomiskt i projekt genom att äga en andel. Finansieringsinstrumenten kan också kombineras med bidrag.
Finansieringsinstrumenten genomförs i partnerskap med offentliga och privata institutioner, t.ex. banker, riskkapitalister och affärsänglar. De här finansinstituten bestämmer själva de exakta finansieringsvillkoren, t.ex. belopp, löptid, ränta och avgifter.
De sökande som får medel från EU:s finansieringsinstrument måste låta de förmedlande finansinstituten utföra sina due diligence-granskningar, bland annat i form av kontroller och inspektioner på plats. Om de sökande inte går med på detta kan finansieringen försenas eller avslås.
Medel med delad förvaltning med EU-länderna
EU-finansieringen kan slussas via finansförmedlare i EU-länderna (delad förvaltning) till stöd för EU:s strategier och program. Uppstartsföretag, mikroföretag och större företag kan alla få del av den här typen av finansiering.
Tillgång till finansiering från EU
Medel som förvaltas i partnerskap med Europeiska investeringsbanken
Europeiska investeringsbanken (EIB) erbjuder lån, garantier, kapitalinvesteringar och rådgivning. EIB är EU:s finansieringsorgan och samarbetar nära med de andra EU-institutionerna för att stödja EU:s arbete i över 140 länder runtom i världen.
EIB-gruppen ansvarar också för att genomföra 75 procent av InvestEU-programmet, som bygger vidare på den framgångsrika modell som infördes med Investeringsplanen för Europa (Junckerplanen). InvestEU samlar i ett enda program Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) och 13 andra finansieringsinstrument. Genom att ställa garantier med stöd av EU-budgeten för att locka andra investerare ökar InvestEU-fonden EU:s möjligheter att stödja investeringar.
Europeiska investeringsfonden (EIF), som ingår i EIB-gruppen, stöder de små och medelstora företagen i EU genom att underlätta deras tillgång till finansiering. Via EIF kan företagen driva sin verksamhet antingen med hjälp av egna resurser eller med de medel som EIB, kommissionen, EU-länderna eller tredje part tillhandahåller.
EIB:s finansieringsmöjligheter
Så får du tillgång till finansiering – EIF:s finansförmedlare
Läs mer om InvestEU-programmet
Finansiering från NextGenerationEU
NextGenerationEU är ett tillfälligt återhämtningsinstrument med en budget på 806,9 miljarder euro (i löpande priser) och ett nytt inslag i EU:s långtidsbudget för 2021–2027. Kommissionen förvaltar instrumentet själv men EU-länderna slussar pengarna vidare. Kommissionen kommer att ta upp lån på kapitalmarknaderna på EU:s vägnar för att skaffa fram de medel som behövs för NextGenerationEU.
Merparten av medlen från NextGenerationEU kommer att användas via faciliteten för återhämtning och resiliens. EU-länderna har 723,8 miljarder euro till sitt förfogande i form av lån och bidrag (i löpande priser) för att lindra coronapandemins ekonomiska och sociala skadeverkningar och göra sina ekonomier och samhällen mer hållbara och motståndskraftiga och redo för den gröna och digitala omställningens utmaningar och möjligheter. Länderna håller på att ta fram sina återhämtnings- och resiliensplaner för att kunna ta del av faciliteten. På grund av facilitetens undantagskaraktär kommer den att följa särskilda förfaranden. Pengarna kommer att betalas ut direkt till EU-länderna beroende på hur de långt de har kommit med sina nationella återhämtnings- och resiliensplaner.
Planerna ska på ett ändamålsenligt sätt inriktas på de utmaningar som identifierats inom den europeiska planeringsterminen, särskilt i rådets landsspecifika rekommendationer. Läs mer om hur faciliteten för återhämtning och resiliens genomförs i de olika EU-länderna.